Snygga leggings

På tal om leggings med klippta hål i, som jag skrev om i början av månaden, så har A.F. Vandevorst en fantastisk variant där hålen bildar ett blommönster i sin vår/sommarkollektion:


Bild: style.com

Fanns i svart också. Jag känner mig lite inspirerad och funderar på hur man får hålen att hålla formen. Det enklaste är förstås om man har leggings i ett smältbart syntetiskt material och skär ut dem med värmekniv, men det finns säkert mer "low-techvarianter" också.
Och visst är det fint med det matchande hålmönstret i tunikan?

Fin men för dyr

För jag betalar inte 600 spänn för en skjorta. Mycket cool dock.


Bild: www.asos.com

Från Ben Sherman. Förmodligen orsaken till det höga priset.
Det faktum att jag just läst ut Ska'd for life påverkar mig förstås, men jag har alltid gillat "the 2-tone look"


Just nu spelas: Placebo: "Second Sight" från Sleeping with ghosts


Sjuk på ett annat sätt. Och Dior.

Eftersom jag tog mina methotrexate igår så mår jag illa, fryser och är jättetrött idag, så det blir inte mycket gjort idag. Därtill är jag gravt besviken på Diors sommarkollektion 2009. Det var inte fult på något sätt - en hel del var till och med snyggt - men det var definitivt "jaha" och jag förväntar mig så mycket mer av John Galliano. Jag kan bara hoppas att hans egen kollektion visar gammal god form. Bäst från gårdagens visningar tycker jag nog annars att Antonio Berardi var:

  
Bilder: www.style.com


Just nu spelas: The House of Love: "Real Animal"


En sjuk människa

Jag drömde en mycket ingående dröm om att jag köpte skor nu på morgonkvisten. Inte olika de här, fast gråaktiga och med öppen häl! Hur sjuk är man när man drömmer om att köpa skor??

Balmain sommaren 2009

Balmains kollektion för våren/sommaren 2009 har redan hyllats och hypats i både kvällspress och bloggar. Själv är jag sådär imponerad: blekta jeans till glittriga kavajer med gigantiska axelvaddar är inte speciellt mycket rock'n'roll i mina ögon - snarare Kikki Danielsson ca 1985. Men visst fanns det en del snyggt, framför allt feminina, vippiga klänningar med nitar och strass som dekoration. Även de hade dock varit rätt ordinära om de inte genomgående kombinerats med nit-och strassprydda sandaler av jesustyp - det var nytt och fräscht till partyklänningar i svart tyll.


Bilder: www.style.com

Det är alltså sandalerna som är vinnarna.


Just nu spelas: Madness: "In the city"


Kvarnhjulskragar hos Gareth Pugh

Om jag fick återuppliva en enda sak från 1500-talets, eller det tidiga 1600-talets mode så skulle det inte vara kvarnhjulskragar. Men Gareth Pugh tänker uppenbarligen annorlunda.


Bilder: www.style.com

Jag tror inte att han kommer att sälja något från den här kollektionen. Jag skulle kunna tänka mig att ha på mig klädseln längst till höger - men då har jag ju också mer vana vid att ha på mig krås än folk i allmänhet. Och jag gillar den kråsveckade underkjolen, eller vad man nu ska kalla det.


Just nu spelas:  Teenage Fanclub: "Pet rock" från Bandwagonesque


Franskt 1500-tal

Jag har ju visat min rosa 1500-talsklänning tidigare, men nu har jag lite nya bilder och en färdig hemsida om den.


Harlekin

Nästan harlekinrutigt i alla fall. I helgen fick jag tillbaka en väst som min mamma sytt och som Annaa lånat i säkert tio år (med mitt goda minne alltså). Och det kunde ju inte passa bättre in i den harlekinrutiga trenden, skapad av MiuMiu och vidareförd av framför allt Topshop. Idag ska jag ägna mig åt konferensförberedelser samt föreläsa om 1500-talets mode ner på Folkuniversitetet Art College.


Topp: Zara
Väst: Mamma sytt
Kjol: Gina Tricot
Strumpbyxor. Lindex tror jag, flera år gamla
Blå lackskor: Din Sko

Mot onda andar?

Jag såg just att min nya flytande eyeliner från Lumene innehåller jod. Det står med stora (förhållandevis, det är en liten behållare) bokstäver på flaskan, på ett sätt som antyder att det är något fantastiskt. Jag undrar vad det är bra för. Kanske mot onda andar: i antikens Egypten trodde man att svart ögonsmink skyddade mot onda andar som orsakade ögonsjukdomar. Och det gjorde det också, eftersom järnoxiden i sminket på något sätt skyddade mot ögonsjukdomen trakom. Men vad ska joden vara bra för?
   De är förresten mycket för lustiga ingredienser på Lumene; vännen Sara köpte nyligen en hudkräm med torv (!), men den sved så mycket att hon inte kunde använda den. Jag kommer ihåg att man på 90-talet kunde köpa barntröjor i hälften ull, hälften torv på Ekocentrum, men jag var inte så frestad - jag förstod aldrig riktigt poängen med att erästta en förnyelsebar resurs som ull med torv som tar årtusenden att skapas. Och så är jag väl ingen torvtröjemänniska helt enkelt. Fast de kanske också hjälpte mot onda andar.

Trött men nöjd

Efter en lördag och halv söndag i skogen utanför Lilla Edet är jag nu hemma - trött men nöjd. Vi åt god mat, drack öl, bastade och hade konstiga kläder på oss:Tysk/flamländskt 1500-tal.

Kändisspaning och nya böcker

Med de karaktäristiskt värkande fötterna är jag nu tillbaka från Bokmässan. Det sista jag gjorde var att springa på Hanna Fridén. Hon var jättetrevlig och pratade en massa och kände mig lite blyg och konstig och det kändes jättemärkligt när jag skulle presentera en arbetskamrat för henne, som om vi liksom kände varann. Hoppas hon inte tyckte att jag var ointresserad av att prata med henne, för det var jag inte, men jag ville liksom inte tränga mig på heller. Andra kändisar jag såg var Tomas Ledin, men det är det ju ingen som vill, så det ger väl knappast några poäng. Jag såg också Jonas Hallberg och det är ju lite coolare. Annika Marklund såg jag tyvärr inte, och inte heller vännen Dick Harrison.
Men så hade jag ett riktigt "fangirl moment" - för i den trevliga montern med musikböcker stod Kent Norberg från Sator. Och jag blev alldeles snurrig i huvudet och visste inte om jag skulle hoppa fram till honom och dyrka eller inte. Jag lät bli. I förvirringen hade jag dock svårt att välja bok, men den jag valde: Ska'd for life - a personal journey with the specials av Horace Panter verkar mycket lovande.

I övrigt köpte jag:
Två volymer utgivna av Svenska fornskriftssällskapet: Greger Matssons räkenskaper och Greger Matssons kostbok för Stegeborg 1487-1492
Två samlingar med de äldsta serierna med "the Legion of Super Heroes", i Sverige kända som "Rymdens hjältar"
The Filth and the Fury på DVD, jag hade den bara inspelad från TV förut.

Så, i vanlig ordning blev det lite medeltida källtexter och några böcker om populärkultur; så har det varit de senaste sju-åtta åren i alla fall.

Dagens - bokmässan!

Nu ska jag och ena dottern till Bokmässan (den andra måste till stallet). Jag har bytt kläder sen när jag undervisade i morse, då hade jag på mig samma som igår, men jag ville ha ultimat bekväma kläder om jag ska gå runt på världens hemskaste betonggolv i flera timmar. Samtidigt vill man ju se lite snygg ut.

Örhängen: Glitter
T-shirt: Fifth Column classics
Bälte. Gina Tricot
Kjol. hemmasydd
Strumpbyxor: b.ella
Skor. Remonte

Och till alla som påstår att allt med 80-talets stil var fult säger jag härmed, med de odödliga orden från Monty Python: "Pfooey! I fart in your general direction."

Grå skjortklänning

Den grå skjortklänningen från H&M har kommit. Den sitter tillräckligt bra ör att jag ska behålla den, men jag hade verkligen velat att de hade varit beräknad för någon med större byst än B-kupa (som är konfektionsstandard). Jag funderar på om jag kan åtgärda det hela med ett veck upp mot armhålan, för klänningen är inte för liten, bara felkonstruerad för kvinnor med stor byst - vi får se.
Bilden är inte optimal.I vilket fall är den full av appretur så jag ska tvätta den innan jag använder den.


Just nu spelas: Billy Idol: "Hot in the city"


Börjar jag bli gammal?

Igår höll jag på att nicka till vid tiodtidne efter två öl med Annaa i mitt kök. I sig var det väl bra eftersom vi båda behövde vara på plats på universitetet respektive bokmässan vid nio, men nog är det en oroande trend.

Jag och Miss Hawaiian Tropic

Mer känd som min dotter Maja - för stunden iförd randiga underbyxor och blomma i håret. Min dagens klädsel involverar två rutiga plagg: en blus och ett par skor. Till det Monkikavajen som verkar ha utvecklat sig till ett riktigt i favoritplagg, fast den egentligen är för liten över bysten (den sitter inte så bra när den är knäppt).


Örhängen: Glitter
Kavaj: Monki då
Blus och kjol: H&M
Strumpbyxor: b.ella yllestrumpbyxor från SockDreams
Skor: Victoria of Sweden

Nu ska jag till universitetet och föreläsa på vår orienteringskurs i medeltidshistoria.

Jag ginge gärna klädd i Just Cavalli

Roberto Cavalli är för det mesta synonymt med 70-tal och djurmönster, men i underlinjen Just Cavallis vår/sommarkollektion för 2009 finns ett underbart 50-talsaktigt oregelbundet rutmönster som jag bara faller för. Färgerna: hallonrosa och kallt gult är heller inte fel och ärligt talat tycker jag bra om en hel del av själva kläderna också, även om det inte är troligt att ni kommer att få se mig i pösbyxor à la 80-tal nästa sommar heller.


Bilder: www.style.com

Men jackorna och kjolarna är inte alls dumma.


Just nu spelas: New Order: "Bizarre Love Triangle" från Substance


So 90s

Det är ju på något sätt självklart att efter de 80-talsinfluenser som varit i modet de senaste året börjar det bli dags för designers att återvinna 90-talet. Alexander Wang har ju aldrig lämnat decenniet, men nu börjar vi se tecknen även hos andra märken; som i det här fallet hos G-star och Jil Sander:Slätt hår, "naturlig" sminkning och runda glasögon; väst enbart och kavaj ner till knäna. Jag är inte redo för det senare! För att inte tala om färglösheten - fast om vi har tur blir det istället en revival för det tidiga nittiotalets färgglada batikskjortor och DocMartens. Inte för att det ser så ut.


Just nu spelas: New Order: "State of the Nation" från Brotherhood


Sista gången

När jag idag (äntligen) strök den här klänningen stod det med all önskvärd tydlighet klart att jag inte kan ha den mer: jag hittade flera nya hål och slitmärken. Det känns sorgligt eftersom den var mormors; hon känns alltid lite närvarande när jag har den på mig. Men ett mönster ska jag i alla fall ta efter den, så fort jag har kommit ihåg att köpa mönsterpapper.

Dagens match

Det var förstås mysigt att komma iväg ihop på fotboll ihop med maken, men 0-0 mot Ljungskile är ju inte något att hurra över. Bäst var klacken,  som sjöng igenom hela matchen. Sämst var domaren som inte satt stopp för ett fult och förstörande spel från Ljungskiles sida - de gula kort som trots allt delades ut var definitivt in underkant.

Nya koftor

Jag hittade inte kläderna jag sökte - som atypiskt nog var svarta. Så istället kom jag hem med två väldigt färgglada koftor. Ingen av dem ska jag egentligen kunna ha, de är i storlek 42 respektive 40, men ibland har man tur.


Båda från H&M Divided

Ja, nu har jag också den leopardmöstrade koftan som Sassy köpt och som jag suktade så efter.

Jag skulle kunna tänka mig

att äga den här kjolen från Urban Outfitters, som nu reas för 30 pund.


Föredrag på Röhsska museet

På begäran från Malliss meddelas härmed:

Tisdag 28 oktober kl 18.00

Eva Andersson
"Klädedräkten och det enda könet - mode, skönhet och könskonstruktion under medeltiden"

Fil. dr. Eva Andersson disputerade 2006 med avhandlingen ”Kläderna och människan i medeltidens Sverige och Norge”. I sitt föredrag berättar hon om modet och klädernas roll under medeltiden och varför det medeltida modet till stora delar var likadant för män och kvinnor. Föreläsningen ges i samarbete med Röhsska Konstslöjdmuseets Vänner.

Länk


Om Topshop och storlekar

Det var till Topshop jag skulle i förmiddags. Tröjan jag ville ha hade de förstås inte, Göteborg har ju inte fullt sortiment, men man kan ju faktiskt beställa från England om man vill tillräckligt mycket. För att underlätta detta tänkte jag att jag kunde prova något plagg av samma typ i storlek 16 för att se hur det satt. Topshop har ju faktiskt det senaste året börjat göra sin kläder i större storlekar så att det mesta nu går att få i storlek 16.
Men inte i Göteborg.
Jag letade igenom hela butiken; även sån't som var en helt annan typ av plagg och saker som jag aldrig skulle ta på mig undersöktes. Resultatet: Ett plagg i storlek 14, resten fanns bara i storlek 6-12 (34-40). Och inget i storlek 16. Det hjälper liksom inte om Topshop börjar göra större storlekar om inte de svenska butikerna tar in dem.

mutter


Just nu spelas: Billy Idol: "Mony Mony"Nästan samma som igår

Så därför blir det istället en bild på mormors halsband, som jag skrev om igår. När hon dog var det en av de saker som jag verkligen ville ha; eftersom det påminde mig om vår resa till London. Jag tycker att det är fint och är glad att jag hittat något som jag tycker att det passar ihop med.Idag ska jag faktiskt ner till stan en sväng. I shoppingärenden inte desto mindre. jag ska titta på ett par plagg som jag spanat in på nätet. Om de nu finns inne.


Dagens (kvällens) klädsel

Ikväll var det premiär för den nya vita skjortan och jag valde att göra en i materialen strikt men i stilen lite "flickig" kombination. Jag gillar det: man är välklädd men inte konform och lite roligare än bara rak kjol och blus.

Blus: hemmasydd
Resårskärp: Gina Tricot
Kjol: hemmasydd
Skotskrutiga strumpbyxor: minst fem år gamla från Lindex
Skor: DinSko

Halsbandet är något så kitschigt som ett emaljerat och förgyllt tvåshillingsmynt som min mormor köpte när hon 1992 äntligen fick åka till England, som varit hennes dröm sen slutet på 20-talet. En då omöjlig dröm för en dotter till en lantarbetare som fick kläder från fattigvården, men vi har kommit en bit sen dess; synd bara att de som styr försöker bryta ner vårt fördelningssystem och vår välfärdsmodell.

Föreläsningen gick förresten oväntat bra och det var mycket trevliga studenter.

Jag antar att det var tvunget att det skulle hända

Om du har en brittisk underklädesfirma som ger sina behåar namn efter kvinnonamn så var det kanske förutbestämt att det skulle hända förr eller senare: Pippa Bra!

Bild: www.bravissimo.com

Jag är ingen anhängare av just den färgen, men Freya som gör den gör bra behåar. Men Pippa!
Efter detta pubertala fniss återgår jag till att titta på visningsbilder från Milano.


Just nu spelas: Teenage fanclub: "Tears" från Grand Prix


Man bara undrar

Jag undrar bara: ska inte medicin göra en friskare? Jag blir bara illamående och matt och får mer ont i kroppen av min. Det verkar dock inte riktigt lika illa som förra veckan och det är ju bra eftersom jag ska hålla en tretimmarsföreläsning om Västsverige under medeltiden ikväll på kursen Västsveriges historia I.


Just nu spelas: The Wedding Present: "Don't touch that dial" från Take Fountain


Sjuttsingen

Gissa  vem som spillt te på sig?
Vi får hoppas att det inte syns när det torkar.

Andra gången gillt!

Idag ska jag ta de där promotionbilderna jag glömde bort i tisdags. Så dagens schema ser ut så här.
9-11 Föreläsning på universitetet: Land och stad under medeltiden
12-12.30 Ta foto hos Sveriges Radio på Lindholmen (Hisingen)
13-16 Föreläsning på Folkuniversitetet vid Järntorget: Modets historia - forntid och medeltid
16.32 Ta tåget till Trollhättan för umgänge med vänner
Någon gång måste jag hinna äta också; troligen på väg till radion.

Men jag ser i alla fall bra ut:


Kofta: Myrorna/Sisley
Linen: H&M
Kjol: Hemmasydd
Strumpor: Cronert, via SockDreams
Skor: DinSko


Orsaken till att jag har linser och inte glasögon är jag vill undvika reflexer när det ska tas foton.


Just nu spelas: The Jesus and Mary Chain: "Halfway to crazy" från Automatic

Dagens klädsel

Dagens klädsel ges idag i samarbete med seger i svenska cupen!!!!
"Vi har vunnit svenska cupen, vi har 18 SM-guld!" (sjunges till refrängen till "Luffaren" med Joe Hill)


Ja, jag ser ut som en fåne - men det skiter jag i! T-shirten avbildar "Röde" Ruben Svensson, legendarisk back i IFK Göteborg och därtill en kille som inte gömde sina vänsteråsikter. (Det gjorde i och för sig inte heller Torbjörn Nilsson som skrev i Flamman.). T-shirten fanns att köpa i supportershopen för ett par år sen men sålde slut innan man han säga KPML(r).

Jag undrar nu, efter att ha krupit ihop till en boll och hyperventilerat framför teven (jag antar att jag hyperventilerade, jag kan inte förklara de svaga benen och snurret i huvudet på något annat sätt) för att sedan nästan explodera av glädje: lever man verkligen om man inte bryr sig om fotboll? Eller är livet bara en slags ljummen välling eller avslagen öl?

Den nya skjortan är färdig

Det visade sig att jag hade en massa gamla skjortknappar i pärlemor hemma.


Eller nästan färdig: jag är inte van att ha kragstånd och glömde att själva kragen inte ska gå hela vägen ut. Men det fixar man ju på en kvart; i synnerhet om man inte har något emot att sy för hand.
I alla fall så är det en skjorta av ett gammalt lakan, sydd på några timmar.

Ny länk till höger

Till höger hittar ni en ny länk: till Lena, också känd som Fröken Lila.
En själsfrände när det gäller kläder. Syr gör hon också.


Just nu spelas: Billy Idol: "Dancing with myself"


Infall

Jag fick ett infall och håller nu på att sy en vit skjorta (efter den grå). Det är en vit skjorta. Men, jag har inte helt fallit  för trycket - den har infälld spets på var sida om knappslån och är alltså inte den "obligatoriska vita herrskjortan". Jag syr den av ett fint gammalt lakan, så spetsen sitter redan i.
Man brukar avråda från att sy kläder av gamla lakan eftersom de är så slitna att de inte håller så länge, men dels är just det ganska lite slitet, dels kan jag leva med om skjortan ändå  blir utsliten ganska snabbt. Jag tror att det beror lite på ens inställning till att sy och hur lång tid det tar: om det är ett jätteprojekt att sy en skjorta är det klart att man vill att den ska hålla jättelänge, men om man gör det på en eftermiddag/kväll så är det inte så blodigt. Jag har dock inte tillräckligt många likadana knappar hemma så jag får ge mig ner och köpa det nästa vecka.

Elegant sommar

Det är bara att inse att jag gillar den amerikanska designern Douglas Hannant: feminint, klassiskt elegant och ofta romantiskt. Så här tycker han att man ska se ut nästa sommar:


Bilder: www.style.com

Jag tycker bäst om den grå till höger.

Dagens klädsel

Idag har jag varit på ett mycket trivsamt personalmöte - och då såg jag ut så här:


T-shirt: 5th Column classics
Örhängen: Lindex
Kavaj: Monki
Halsduk: KappAhl
Kjol: hemmasydd
Nitbälte: från 80-talet
Strumpbyxor: SockDreams
Pumps: Skopunkten


En slags punk möter preppy.


Just nu spelas: The Weddign Presetn: "Why are you being so reasonable now" från George Best


Down in the tube station at midnight

Bara för att jag just har lyssnat på den. En av världens bästa låtar:The Jam: "Down in the Tube Station at Midnight".

Kärleken höll den här gången också

Jag är alltid lite nervös när jag ska titta på en ny kollektion av Vivienne Westwood. Jag menar: tänk om jag inte skulle gilla något i den? Det ju Vivienne Westwood för sjutton, en av vår tids coolaste kvinnor! (På något sätt är det typiskt att wikipediaartikeln jag länkar till är omdiskuterad.) Vad skulle det säga om jag inte gillade något? Om mig? Eller kanske om Vivienne? "Gilla" behöver i det här sammanhanget inte innebära att jag skulle ta det på mig, mycket av hennes kläder skulle jag absolut inte göra det med, men att det har något speciellt.
Nå, jag hade inte behövt oroa mig inför gårdagens visning av Vivienne Westwood Red Label. Snyggt och med en hel del typiska Vivienne-drag. Helst vill jag ha dräkten till höger. Eller klänningen till vänster - mörkgrått, mums!


Bilder: www.style.com


Just nu spelas: The Jam: "Pretty Green"


Färgvirvlar

Rodartes vårkollektion är förstås (som tidigare kollektioner) i princip obärbar för vanliga människor, möjligen undantaget strumpbxyorna, men jag är fascinerad av färgvirvlarna på långklänningarna i mitten och kombinationen av vitt, svart, klarblått och bränd orange.


Bilder: www.style.com


Just nu spelas: The Jam: "Shopping"


Det trodde jag aldrig att jag skulle köpa

Jag gillar ju 80-talet, i alla fall delar av det; men barnmodet från den tiden tycker jag rätt ofta var förfärligt: allt rosa och mintgrönt och de stentvättade jeansen med muddar. Därför undvek jag nogsamt att peka ut de ljusblå jeansen med resår i nederkanten och rosa mudd i midjan när jag, Rickard och Maja var och skulle köpa byxor till henne. Rickard hade emellertid inga såna betänkligheter och Maja blev jätteförtjust.


Jag har nog faktisk inte gillat ljusblå denim efter 80-talet - vanliga som slitits, men inte den här ljusblå tonen. Och jeans med resår i nederkanten...
Nåväl, det är ju inget att klaga över, för till skillnad mot så många andra föräldrar med barn i Majas ålder ser jag inte mitt barn som ännu ett område att visa vare sig min trendighet eller min överlägsna smak - bekväm, varm, hel och någorlunda ren får räcka. Och glad; och det är man uppenbarligen i dessa byxor.


Just nu spelas: The Jesus and Mary Chain: "Coast to coast" från Automatic


Ut och gå på stan

Nu ska jag, maken och Maja ner på stan och jaga vinterskor och byxor till henne. Detta praktiska syfte, ihop med att det är riktigt kallt, gör att det blir jeans och gympaskor idag. Jag ska väl säg att det är kallt nu, och så var det igår också, men då blev det rätt varmt vid lunchtid. Då får jag väl öppna jackan.

Basker. Shepherd's Bush market
Halsduk: Blåva Anna har sytt den av ylletrikå
Jack: Blåva Anna har sytt den
Jeans: H&M
Skor: Waldläufer


Just nu spelas:  Billy Idol: "White wedding"


Mängdrabatt

Jag får mängdrabatt hos skomakaren! Idag hämtade jag ut pumpsen med dragkedjedekoration och lämnade in kängorna jag hade på mig för omklackning.

Det är de kommande månadernas konsumtionstema: köpa väldigt lite kläder, men fixa till mina skor.

Det är Monkikavajen som gäller

Uppenbarligen är det så, för jag vill ha den idag också. Jag gillar att den slutar precis i midjan. Och så blir det en jättestor grå halsduk, klänning och kängor med klack.


Kavaj: Monki
Schal: stickad av min vän Ragnhilds mamma.
Disputationspresent.
Klänning och strumpbyxor: H&M
Kängor: DinSko


Inget är nytt. Klänningen, som är från förrförra hösten, kan ses här, fast jag har inte det breda läderskärpet på mig idag.


Just nu spelas: Billy Idol: "To be a lover"

Varför bryr man sig?

Vad Noemi skrev om hur en kollega kommenterade hennes ätvanor och vikt och hur hon kände pga av det fick mig att fundera på en grej: Jag har en väninna som känner ett behov av att gång på gång säga och/eller antyda hur mycket snyggare än mig hon är. Dels undrar jag förstås vad som gör att hon tycker att det är okej att säga sån't men framför allt undrar jag varför jag låter det reta mig - livet är ju inte någon skönhetstävling. Det är ju inte heller som att vi är ute och konkurrerar på banan heller, Jag är ju lyckligt gift. Men likt förbannat retar det mig.


Just nu spelas: Billy Idol: "Catch my fall"

Ett våldsamt festande

Eller vad man nu ska kalla det, men jag som jämt sitter hemma ska faktiskt ut och roa mig inte mindre än två gånger den här veckan. Först kommer min vän Sara hit från Umeå, redan imorgon, och på fredag ska vi "göra stan". Förslag på röjiga ställen i Göteborg mottages; Sara gillar inte hårdrock så vi kan tyvärr inte gå på Rockbaren. Sen på lördag har vännen Caroline och hennes nya inneboende, "suffragetterna" som de kallar sig tillsammans, inflyttningsfest.
Som om det inte vore nog med det så är det ju Bokmässa veckan efter och förhoppnignsvis ska väl jag och Annaa kunna hitta någon lämplig sunkbar att hänga på.

En glömsk tants klädsel

En sak skulle jag göra idag: ta foton för radion. Kom jag ihåg det? Nä!
Jag kan bara skylla på effekterna av metothrexate; jag är fortfarande trött och virrig. Så jag får göra det nästa måndag istället, när jag har två föreläsningar och sen ska till Trollhättan på kvällen - hurra.
Nu ska jag till apoteket. Jag känner att jag kanske borde äta något också, men jag är liksom inte sugen.
I alla fall så är det premiär för den rutiga halsduken jag köpte på KappAhl - den är jättekonstig, med rynk och knytar och grejs, men jag gillar färgen.

Halsduk: KappAhl som sagt:
Kavaj: Monki
Kjol: Hemmasydd
Strumpor: Long cuffable scrunchable socks
från SockDreams
Skor: Remonte

Det hade förstås varit snyggare med skor i någon matchande färg, men mina fötter vill helst ha foträta idag.

Tidigt 1900-tal hos Temperley London

Alice Temperley säger sig framför allt vara inspirerad av en utställning med illustratörer från slutet av 1800-talet och 1900-talets första decenner, och det syns.

Bilder: www.style.com och Vogue 1919

Jag tycker verkligen att den vänstra ensemblen, med en robe de style-liknande klänning över smala byxor är jättefin. Helt körd på mig med min breda höfter och stora bröst, men fantastiskt snygg.

Höstmode

Jag håller förstås koll på visningarna av vårmodet för 2009. Om inte annat är det ett utmärkt sätt att fördriva tiden när man istället borde jobba. Men, som Joanna klokt påpekade så är det ju faktiskt höst nu och då kanske höstvisningarna trots allt är mer aktuella. De här snygga sakerna är från Andrew GN. Om man nu kan tänka bort att han av någon outgrundlig anledning har satt badtoffleliknande sandaler på modeller som visar höstkläder. Det slår till och med de tunna ballerinaskor som Annaa brukar ondgöra sig över. Men jackorna/kapporna är fina. Och aftonklänningen, fast kanske något mindre användbar för de flesta av oss.

Bilder: www.style.com


Just nu spelas: Iron Maiden: "The longest day" från A Matter of Life and Death


It's a nice day to start again

En dag när kroppen värker och man känner sig lite "uggig", fast ändå mycket bättre än igår, är det inte så dumt att börja dagen med "White Wedding" av och med Billy Idol. Jag håller på och lägger över skivor i datorn och låten den valde att börja spela var just den bästa på hela skivan.Nördglädje

De som känner mig även utanför bloggens värld vet förmodligen att jag sedan tonåren varit väldigt förtjust i science fiction. Via detta har jag fått kontakt med, och lärt mig uppskatta, mycket av det som normalt brukar anses vara manlig nördkultur. En av de saker jag verkligen gillar är den ursprungliga Star Trek-serien från sent 60-tal/tidigt 70-tal. Det betyder också att jag har någon slags (ensidig förstås) relation till skådisarna i serien och det är därför med mycket stor glädje jag ser att mr Sulu, eller George Takei, som han egentligen heter, äntlgen fått gifta sig med sin partner sen 21 år tillbaka. Egentligen är det förstås själva lagen som jag är gladast för, men jag gläds med George också.
Se vad George själv skriver.


Just nu spelas: New Order: "Working Overtime" från Waiting for the Sirens' call

Om hur man blir populär

Igår vid åttatiden när jag tog en sväng til köket och tittade på maken och tonåringarna som spelade rollspel fick jag ett infall och gjorde sockerkaka.
Det händer inte ofta, och sällan så impulsivt, men populär blir man.

Idag känns sådant mycket långt bort då jag försöker överleva illamående och matthet efter gårdagkvällens intag av methotrexate.

Föll till föga för rean

Jag föll till föga för H&ms rea och beställde den här klänningen:

Bild: http://shop.hm.com/se

Jag var ju sugen på den redan i våras och nu när den kostade 198 kronor tyckte jag att jag kunde slå till. I synnerhet som jag i maj såg den på en av deltagarna på Historikermötet och den faktiskt var attans snygg även i verkligheten.


Just nu spelas: New Order. "Liar" från RepublicInspirerad av Alexander McQueen

Jag erkänner mig inspirerad av Alexander McQueens höstvisning för min nya kjol. Och det var ju bra, för då fick jag gjort något av ett tyg som legat sisådär tre år i min tyghylla. Och jag behövde sy något snabbt och enkelt som gick fort efter den senaste tidens historiskt korrekta handsydda projekt.Topp från Zara och underkjol från Gina Tricot. Helst hade jag velat ha en vit, men jag är rädd att jag frå sy den själv i såna fall då. Skorna är mina "gamla" från Josefssons som jag nu fått utslagna så att de faktiskt passar mina fötter också.


Just nu spelas: New Order: "Guilt is a useless emotion" från Waiting for the Sirens' call

Jag har kommit på det!

Jag skrev ju min genomgång av hösttrender att jag var tveksam till spetsstrumpbyxor, men att jag hade bestämt mig för att lära mig tycka om det igen. Nå, nu har det hänt, för jag har kommit på precis vad jag vill ha svarta spetsstrympbyxor till: en vinröd, glansig, vippig knälång kjol som jag håller på och syr idag.
Och helt plötsligt känns spetsstrumpbyxor helt naturligt för mig, så jag får väl besöka Lindex imorgon eller så.


Just nu spelas: New Order: "Way of life" från Brotherhood

Kvällens sk outfit - och den nya soffan

Tjejgänget är på fest i Uddevalla idag, men jag är hemma och tar hand om Maja medan resten av familjen spelar spel (jo, lite frustrerad över sakernas tillstånd är jag). Kvällens klädsel är därmed nattlinnet jag tog på mig när jag hade badat. Jo, jag använder riktiga kärringnattlinnen.Och den nya soffan från IKEA minsann.

Négritude

Négritude = en rörelse grundad av afrikaner i de franska kolonierna på 1930-talet, en gemensam svart kulturell identitet som förkastade och bekämpade fransk kolonialism. En del av den var också att förkasta uppfattningen att endast ett europeiskt utseende kunde vara vackert. Läs mer på wikipedia.

Hon säger att det inte var ett politiskt ställningstagande att enbart använda svarta modeller, fransyskan Sophie Theallet, men i en värld där mörkhyade modeller i princip aldrig får de där toppjobben och andelen icke-vita kvinnor på modetidningarnas omslag är max fem procent är det svårt att inte se det som ett politiskt ställningstagande. Också; för visst har hon rätt i färgerna verkligen kommer till sin rätt mot den mörka huden.

Bilder: www.style.com

Att endast kvinnor med ett europeisk utseende är vackra är en uppfattning som fortfarande lever. Det kunde man bland annat se på "debatterna" i kvällstidningarnas forum när Lindex förra året valde att använda sig av den kända sudanesiska modellen Alek Wek i sin underklädeskampanj. Jag skojar inte, men det fanns karlar som tyckte att  kampanjen var alldeles förfärlig eftersom en svensk karl inte kunde tända på henne. Jag ser förstås mer problem än att de inte tycker att svarta tjejer är snygga i just det argumentet.

Jag önskar förresten, om vi ska återvända till kläderna, att jag klädde lika bra i svart som modellen näst längst till höger; för det är en underbar klänning. Hela kollektionen är faktiskt fin.


Just nu spelas:  Billy Idol: "John Wayne" (som bisarrt nog handlar om heterosex. Det hade man inte trott med en sån titel)


En konstnär på ett alldeles speciellt sätt är borta

Min vän Rebeckah Jones har gått bort i sarkoidos i lungorna.
Rebeckah var en klok människa med ett sinne för humor och en stor förståelse för andra. Hon var en person att dela sin förtjusning i strumpor med, men också tröttheten som sjukdom för med sig - hon lärde mig hur snyggt det kan vara med nät- eller mönstrade strumpor ovanpå enfärgade och massor om att ta hand om långt hår. Vi hade i princip ingen kontakt de senaste två åren, det hände så mycket i båda våra liv och ni vet ju hur det är: Man tänker alltid att man kan ta upp tråden igen, människor finns ju kvar.
Utom när de inte gör det.

Bild: Rebeckah Jones

En del av hennes konst, i form av foton på henne i strumpor kan man hitta här på Deviant Art, annat hittar man i hennes blogg.
Jag tycker att det kan vara slut med svåra sjukdomar i vänkretsen nu. Tack!

Världens snällaste mamma

Jag vill bara meddlea att jag är världens snällaste mamma. Just nu, när Blåvitt spelar borta mot AIK och det sänds på TV ska jag nämligen åka och titta på min dotter när hon rider. Så snäll är jag.

Tre drömklänningar från modeveckan i New York

Det är förstås helt omöjligt att bara välja ut tre - jag har säkert sextio bilder från New Yorks modevecka i datorn - men jag bestämde mig för att välja ut tre klänningar som inte var aftonklänningar utan såna som man kanske skulle kunna ha till vardags (jag skulle) eller i alla fall på trädgårdsfest.

Bilder: www.style.com

Om jag bara fick välja en? Jäkligt hårt mellan den från Betsey Johnson och den från Abaeté, men den sistnämnda har jag onekligen mer användning för.

Modernt

För att bevisa att jag inte bara är en bakåtsträvande romantiker som vill att allt ska se ut som de första sex decennierna av 1900-talet (eller 80-talet) visar jag nu tre i mitt tycke riktigt snygga, moderna skapelser av Nicole Miller.


Bilder:www.style.com

Jag tycker att de hopsnodda, virade trikåstyckena runt de långa skjortliknande klänningarna är väldigt, väldigt fina. Och kappan är bara för cool, trots att den har korta ärmar.


Just nu spelas: Billy Idol: "Don't need a gun"


Skönhet

Nej, jag vill inte ha den själv - och inte bara för att jag inte klär i orange - men jag vill titta och njuta av den skönhetsupplevelse denna klänning från Reem Acras vårkollektion är:


Bild: www.style.com

Mer jobb

Nu har jag fått en och en halv dag på en kurs i textilhistoria på Textilhögskolan i Borås också. Jag gillar att undervisa, dräkthistoria är kul och jag kan ämnet och jag behöver förstås alltid mer jobb. Jag ska också tala om medeltida kläder på en ny tvärvetenskaplig kurs om materiell kultur som vi (=historiska institutionen) har ihop med en del andra institutioner. Kul, kul, även om det är slitsamt också.
I November kommer också den nya boken om Bockstensmannen, som jag skrivit ett kapitel i.

Min skomakare är bäst!

Jag vill bara meddela att skomakaren på Eklandagatan i Göteborg är bäst! Inte bara för att han lagar mina skor och inte tycker det är konstigt att jag vill laga även billiga plastskor för att jag gillar dem så mycket, utan också för att han är en så trevlig och kunnig människa. Jag blev säkert stående där en halvtimme och pratade om slit-och-släng-mentaliteten i dagens produktion av kläder, skor och elektronikprylar, om återvinning av material och användingen av kemikalier i tyger och följderna av att nästan all produktion nu sker i låglöneländer; både socialt och kvalitetsmässigt. Han är från Turkiet tror jag, men var ändå väl insatt i svensk kläd- och skoproduktions historia under andra hälften av 1900-talet - Herregud, hur många svenskar i min ålder känner till tekokrisen på 70-talet?

Bild: www.vastsverige.com


Just nu spelas: The Church: "The awful ache" från After Everything Now ThisKors i taket!

Jag, av alla människor, har faktiskt på mig det där av alla experter essentiella plagget i ens garderob: den vita herrskjortan! Den är förstås inte min, utan min mans. Problemet med herrskjortor, som de aldrig talar om de där experterna som säger att alla måste ha en vit herrskjorta i garderoben, gör sig mycket riktigt påmint: Den går inte att knäppa över höften; trots att den är stor och lös är den för smal över höfterna. Nu gillar jag ju att markera midjan, som man gör genom att knyta en skjorta där, men ändå! Hur kan man anse att något som inte passar om man har breda höfter är en essentiell del av varje kvinnas garderob?
Jag såg förresten att den ser lite solkig ut på sina ställen (om man stoppar näsan i); det är nog dags att köpa en ny till honom. Ja, jag köper skjortor till honom - det är jag som anser att han ska ha dem på sig; allt annat köper han själv.

Skjorta. Makens
Kjol: hemmasydd
Strumpbyxor: H&M
Skor: Victoria of Sweden -
så fick jag med något skotskrutigt idag också!

Men om jag skulle sluta gnälla över proffstyckarnas "basgarderober" och tala om vilken trevlig morgon jag har haft:
Ena tonårsdottern hade sovmorgon i morse så vi har haft en mysig morgon med te i solskenet i vardagsrummet. Nu ska jag gå till institutionen och hämta en av mina böcker som jag behöver för att förbereda lektioner, plus att jag ska hämta mina utslagna och omklackade skor. Sen blir det medeltiden 700-1100 för hela slanten.


Just nu spelas: The Stone Roses: "I am the resurrection"


Slöseri med tyg

Jag har nu kollat igenom bilderna från dagens visningar pån New Yorks modemässa. Och alla andra dagars. Det finns så mycket vackert, men det finns också så mycket som jag bara är likgiltig för och en hel del som är fult. Och så finns det då en himla massa där jag tycker att tygerna är vackra men att de verkligen kunde gjort något bättre av dem. Slöseri med vackra tyger helt enkelt.


Just nu spelas: Iron Maiden: "Gangland" från The number of the beast


Snygg kappa hos Urban Outfitters

Nu har jag ju, som jag upprepade gånger sagt, redan alla kappor jag kan behöva. Men man kan ju ändå titta på och uppskatta en kappa som den här från Urban Outfitters:


Bild: www.urbanoutfitters.co.uk

162 pund kostar den, så det är ju tur att pundet gått ner en del om man skulle vilja ha den.


Just nu spelas: KSMB: "Rövarnas visa" från De e för mycke (liveskiva)

Promotionbilder

Nästa vecka ska jag iväg och ta promotionbilder (gruppfoton och enskilda) för det där radioprogrammet jag är med i. Eftersom jag ofta ser ut som ett fån på bilder som någon annan än jag själv eller min man tagit så är det förstås lite oroande. Sen ska man ju också bestämma sig för vad man ska ha på sig. Jag tänkte mig kanske det här. Liten kofta är alltid klädsamt på mig och får mig att se smalare ut och den grå kjolen är en favorit. Möjligen ska jag ha skor med klack.


Just nu spelas: Iron Maiden: "Revelations" från Piece of Mind


Apfula stövlar

Det här måste med bred marginal var det fulaste jag sett i stövelväg:

Bild: www.style.com

Just de här är från Malo, men förra året sågs många stövlar med avhuggna tår. Modellen var lika ful då, men något gör de här ännu värre; förmodligen den gråbeige färgen.
Och ja, jag tycker att de är fulare än Moonboots, sk ihjälstampade marsvin, fjortisplatåskor från 90-talet och allt Elton John har haft på sig i skoväg.


Just nu spelas: Billy Idol: "White wedding"


Höstens trender - 13 frågor

Sassy utmanade mig att tycka om höstens stora trender, liksom vad jag gillar och kommer att använda:

1. Spets - Jag har en kluven inställning till spets. Å ena sidan kan jag tycka att materialet är väldigt vackert, särskilt då äldre spetsar, å andra sidan känner jag mig sällan bekväm i det annat än på underkläder. Jag har bestämt mig för att jag ska vänja mig vid och uppskatta spetsmönstrade strumpbyxor igen (hade förstås en del på 80-talet) och jag vill ha en elastisk spetstopp att bära under kortärmade klänningar och blusar, lite som hos Whyred:

 

2. Höga stövlar - Jag har inte stövlar, jag är en kängtjej. Inte bara för att stövlar är för smala runt vaden och för stora runt fotleden utan för att jag tycker att stövlar ser konstigt ut på mig. Höga mockastövlar, som har visarts en hel del nu tycker jag dessutom ser billigt ut. Det är i sig inget fel i det, men det är fel sorts billigt för mig.

3. Vadlånga kjolar - Kanske. Jag har haft det mycket tidigare, men precis som spetsstrumpbyxorna kan det vara svårt att plocka upp något man så intensivt förknippar med sin tonårstid. Jag har ju en del vadlånga kjolar, den jag hade idag till exempel, men den är ju inte vad man vanligen menar när man säger vadlånga kjolar. Jag ska i alal fall ge det en chans.

4. Baggy jeans - Nja. Jag ser stor nog ut som det är. Sen har jag ju rent allmänt inte byxor så ofta.

5. Det dressade modet - Jo men: fina yllekjolar och dräktjackor, kanske till och med en hatt? Retro och damigt, det gillar jag.

6. Halvöppna, typ håliga skor - Hatar peeptoe på allt annat än 50-talsaktiga sommarpumps och till och med de skulle vara bättre om de var slutna i tån. Men andra varianter av hålighet, som genombrutna kängor kan vara jättefint, bara tårna och hälen är inneslutna.

7. Kilklackar - Kan vara väldigt snyggt och är skönare att gå i än i skor med lika höga vanliga klackar.

8. Capen - Nej, jag är inte gothare. Eller ens överklassdam. Mantel har jag ibland till medeltidskläder, men inte till vardags.

9. Leopardmönstrat - Kluven där också: jag kan gilla det, framför allt i andra färger än det naturliga, men plaggen jag köper blir liksom aldrig använda. Utom om jag hade kunnat  ha den rosa leopardmönstrade koftan som Sassy köpte på H&M då. *mutter, mutter* bara upp till storlek 42 *mutter, mutter*.

10. Kappor i glada färger - Jag har all  kappor jag behöver, men det är klart att jag skulle vilja kappor i glada färger; varför skulle kapporna vara undantaget?

11. Rutigt - Alltid rutigt. Flanellskjorta är väl det enda rutiga som inte är min grej, men i övrigt ska jag ha så mycket skotskrutigt och annat rutigt att folk kräks.

12. Väst - Funderar på om det skulle vara snyggt med en väst till en knälång vid, lite vippig kjol, men jag avvaktar än. Men som det syntes hos Bill Blass är inte dumt:Stickade långvästar blir det däremot inga för mig; det skulle bara få mig att se större och rakare ut.

13. Hatt och andra huvudbonader  - Ingen höst, vinter eller vår utan basker. Jag ska också bli bättre på att använda mina hattar.

Jag tycker det är lite fånigt med utmaningar, men jag är förstås nyfiken på Annaas, Little Peachés, Att ha det gotts, och Free fashion Pias ärliga åsikter. Jag var nyfiken på en del andra också, men de har redan fyllt i.

En sväng till jobbet - mycket femtiotalsinspirerat

Idag hade jag tänkt jobba hemma, men det är ett par saker jag behöver fixa på universitetet och eftersom det bara är fem minuters promenad dit så är det bara att ge sig av. Fint väder är det ute också : soligt och rätt varmt, men ändå sådär höstigt krispigt.

Basker. Åhléns (ifjol)
Topp: H&M
Jacka: Sydd av BlåvaAnna
Bälte: Monki
Kjol: Hemmasydd av mig
Strumpbyxor: SockDreams
Skor. Skopunkten

Att klä sig till ett kön

För mig som är intresserad av kläders performativa funktion och deras roll i skapandet av genus verkar den här boken oerhört lockande:Femmes of Power - Exploding Queer Feminism av Ulrika Dahl i samarbete med fotografen Del LaGrace Volcano. UB har den inte (än), men jag ska be dem ta in den.
Tills vidare kan man ju läsa Ulrika Dahls artikel i Arena. Den handlar inte riktigt om samma sak och den är provocerande, men om man aldrig läser annat än det som verkar rätt vid första anblicken så stelnar man.

Mer från New Yorks modevecka

Så är det återigen bevisat att jag är helt såld på dels färg, dels kläder som framhäver en timglasformad figur. Och fina, dyra tyger. Här är det Costello Tagliapietra som står för det. Här ser vi också den ton-i-ton-matchning som var så populär i höstvisningarna (tydligast hos Bottega Veneta), men som alltså finns kvar hos en del designers även för våren 2009.

Bilder: www.style.com

Bäst tycker jag om den blygrå och gula kombinationen, men jag skulle absolut inte tacka nej till den gröna heller.
Och så tycker jag faktiskt att farbröderna som designar är för söta. De är förstås ett par.

Bild: www.style.com


Just nu spelas: Billy Idol: "Shock to the system"


Inga hade rätt

I maj kommenterade Inga om att rött var så snyggt på mig, (det var den här klädseln) och jag tror faktiskt att hon har rätt. Jag tycket att det blev så snyggt när jag tagit på mig jackan, baskern och skorna som jag hade på mig till och från universitetet att jag var tvungen att dokumentera och visa det också.

Basker: Shepherd's Bush market
Jacka: Lindex
Skor: Remonte
I övrigt som i förra inlägget.

Spets

Idag var det dags för höstens stora trendmaterial spets. Och skotskrutigt förstås ;) Den korta spetskjolen är en riktig klassiker: inköpt på mitt andra Londonbesök.1987. Och använd av och till, mest av.


Skjorta: H&M herr
Bälte: Monki
Armband: Flash
Kjol: Nån butik på Kings Road för tjugo år sen
Strumpbyxor: H&M
Pumps: Bianco, köpta av en tjej från Frölunda på Tradera


Vi har sett bättre foton, men foton med automatisk utlösare har sin begränsning, i synnerhet i rätt svagt morgonljus.
Nu ska jag iväg och föreläsa om den tidiga medeltiden. Jag gillar verkligen både att föreläsa och våra studenter.


Just nu spelas: The Dubliners: "Kimmage"

Varför inga kläder idag?

Jo, jag har förstås haft kläder på mig - samma som igår faktiskt, minus schalen - men jag varit hemma och försökt jobba trots en envis molande värk och då känner jag mig inte så stilfull direkt ;)
Sen passade jag min systers tremånaders bebis så nu är kläderna i tvättkorgen - nedkladdade med barnkräk. De är väldigt söta i den där åldern, till och med när de gallskriker, även om det var lite distraherande att det gråtiga illröda ansiktet såg så mycket ut som min svåger.

Storleksfascister

Ett stort jäkla BUUUU! vill jag härmed utropa för den svenska internetbutiken "Style by stars" som definierar storlek 40, ja ibland även 38-40, som Large och inte har något över storlek 40 (ett plagg i 40-42), men allt i storlek 34.


Just nu spelas: Sonic Youth: "Sugar Kane" från Dirty


Ännu en ljuvlig sommarkollektion från New York

Alla är olika, Fashionflash gillar t ex grått, svart, minimalistiskt, maskulint och formlöst - jag gillar färger, feminint. markerad midja och lite retrokänsla.
Som i Jason Wus sommarkollektion 2009:

Bilder: www.style.com


Just nu spelas: Half man half biscuit: "God gave us life"


Mitt första "oooh!"

Just nu pågår New Yorks modevecka och jag är sådär lagom entusisatisk. Delvis beror det på att det är vårmodet som visas: om man gillar välskräddat i ylle eller tungt siden är det inte så lätt att bli entusiastisk över utanpåskjortor i chiffong och vida linnebyxor på halv stång - vårmodet är helt enkelt inte lika skräddartekniskt intressant. Dessutom vanligen mindre avpassad efter en kurvig kropp, och det gör ju att jag som har det gillar det bättre. Tygerna brukar heller inte vara lika fina på våren; för det är med färger och tyger man förför mig, det synas tydligt när jag nu hittat veckans första förtjusta "ooh"! Hos Jonathan Saunders.


Bilder: www.style.com

Den till höger gör mig alldeles till mig. Trots att den har en kjol i någon slags silvertyg, något i vanliga fall är ett stort NEJ i min bok.


Just nu spelas: New Order: "Face Up" från Low-Life


Om skor

När jag och Ragnhild var nere på stan och inte köpte almanacka, eftersom min man, som är bäst på att hitta allting, hade hittat den innan vi kom fram till Wettergrens, tittade vi också in på DinSko och jag fick provat de vinröda snörskorna med klack. De var väldigt snygga på, men också rätt stela och jag känner att jag nog har alldeles tillräckligt många riktigt högklackade skor - om jag ska skaffa fler skor bör det vara med en 3-4 cm klack istället, som är bekvämare att gå och stå i.
Och på tal om bekvämlighet så har jag lämnat in två par skor till skomakaren för att få dem lite utslagna där foten är som bredast, samt omklackade. Det får mig att känna mig väldigt vuxen, det där att lämna in sina skor.


Just nu spelas: Ride: "Mouse Trap" från Going Blank Again

Rosa och lila

Även om det är en distinkt höstkänsla idag så är det fortfarande varmt, så jacka kan man bara glömma.
Jag och min väninna Ragnhild ska ner en liten sväng på stan nu; jag har nämligen lyckats tappa bort min almanacka helt och hållet och utan den kan jag inte hålla reda på alla ställen jag undervisar på så jag behöver köpa en ny och försöka rekonstruera höstens schema.

Schal: Gina Tricot
Topp: KappAhl
Kjol: Hemmasydd
Overkneestrumpor: SockDreams
Skor: Netto

Gift och monogam

Med anledning av ett mail jag fick igår av en man som hittat min blogg vill jag bara understryka att jag är gift och inte har för avsikt att vare sig ändra på det eller introducera fler personer i mitt kärleksliv.
Jag är faktiskt väldigt nöjd med sakernas tillstånd.

Tjolahopp

Nu ska jag och Maja gå hem till en kompis till henne. Just nu regnar det inte som tur är.


Tröja: Gina Tricot
Jeans. H&M
Skor: Waldläufer

Inte så spännande

Idag moppar jag golv, bakar scones och lyssnar på Händel - i synnerhet barocktrumpet kan göra mig helt extatisk.
Söndagar kan vara bra, även om det är jobbigt att ta hand om en fyraåring i tolv timmar i sträck när man har ont i kroppen.

Lust!

Det här vill jag ha jättemycket - rutig trenchcoat från Topshop och vinröda (!) högklackade snörskor från DinSko! Jag vill att ödets makter ska leverera dem hem till mig imorgon eller så.
När de ändå håller på vill jag förresten också gärna ha forskningsanslag ;)

Bilder: www.topshop.com och www.dinsko.se


Just nu spelas: Editors: "Distance" från The Back Room


Det hjälper inte...

Det hjälper inte hur mycket det hypas i modemagasin och modebloggar, det hjälper inte att de envisas att visa dem även i visningarna för vårmodet 09 - jag kommer ändå inte att ha overall i shortsmodell på mig!

Bild: www.style.com BCBG MaxAzria

Inte nog med att det är fruktansvärt obekvämt på mig, eftersom jag har så lång överkropp att den lär skära in i grenen, det verkar också hemskt opraktiskt att behöva strippa helt när man ska gå på toa. Men vi kommer garanterat att se det överallt även nästa sommar; även om det är vanligare i modereportage än i verkliga livet.


Just nu spelas: The Smiths: "Rubber ring"


Den perfekta lilla svarta

"Jazmin" från Bettie Page Clothing.

Bild: www.pinup-parade.com

Görs upp till XXXL (ca 48-50) och säljs på www.pinup-parade.com. 60 pund kostar den och Helen sänder, till skillnad från t ex Dorothy Perkins som jag skrev om i förra inlägget, till Sverige.

Om den bara inte hade varit svart - det är inget snyggt på mig.


Just nu spelas: Slaughter & the Dog: "Boston Babies", 70-talspunk är grejen!


Snygga klänningar

Varför, oh varför levererar inte Dorothy Perkins till Sverige? Den rutiga vill jag ju ha; jag faktiskt de andra två också. Och de är fantastiska och har nästan alla sin kläder upp till mycket större än vad jag är.Bilder: www.dorothyperkins.comJust nu spelas: The Jam: "So Sad About Us"


Nästan 20-tal

Visst hade jag nästan kunnat vara med i ett avsnitt av Hercule Poirot idag? Fast med roligare strumpor.


Hatt: H&M
Kofta: Zara
Blus: Stadsmissionen
Kjol: Ullared
Skor: DinSko
Fotona är tagna av Blåva Anna


Nu har jag haft föreläsning för vår A-kurs distans. Jag och Audur som håller i den var väldigt ärtiga båda två; bara så ni vet :)

Rutigt

Som sagt: endast D&G kan föreställa sig så här mycket skotskrutigt. Och så jag då.

Klänning: hemmasydd
Strumpbyxor: H&M, förra hösten
Pumps: Skopunkten


Just nu spelas: The Wedding Present: "Californa" från Hit Parade


Den kostar VAD sa du?

Underbar klänning från Haléns, snyggt stylad bild också.  Men 600 spänn för en klänning i 74% polyester och 26% viskos?
Det kommer inte att hända.


Bild: www.halens.se


Just nu spelas: Eurythmics: "Would I lie to you?"


Mormors brudklänning

En av klänningarna jag funderade på att packa ner och lägga undan är min mormors brudklänning från 1964. Dels blir jag ju, som tidigare nämnts i bloggen (beklagats?) sällan bjuden på några finare klänningsfester, dels kan man inte lyfta armarna i den.
Den är i blå brokad med guldtrådar (min mormor var över fyrtio vid tillfället och hade varit gift tidigare) och sydd av min mamma.Jag har inget minne av min mormor hade speciellt sluttande axlar och eftersom jag själv sytt en klänning efter samma mönster och då fått jobba om det jättemycket för att få axlarna att stämma så tror jag att felet helt enkelt ligger i mönstret, och i tiden - att kvinnor skulle kunna lyfta armarna var helt enkelt inte speciellt prioriterat i det tidiga sextiotalets kläddesign; jag har märkt det både på modebilder från 50-60-talet och på andra mönster.
Kliar gör den också förresten.

Men jag behåller den uppe, för att den blå färgen klär mig så bra och någon slags disputationsfest borde det i alla fall bli i höst. Och för att jag saknar min mormor; det gör jag alltid.


Just nu spelas: Slaughter&the Dog: "Boston Babies"

Officiellt höst

Nu är det officiellt höst i min garderob: Igår hämtade jag lådorna med höst/vinterkläder från förrådet och nu ska sommarkläderna packas undan för säsongen.


Just nu spelas: House of Love: "Real Animal"

Men vad skulle jag med en långklänning till?

Jag är alldeles kär i den här långklänningen från Dolce&Gabbana. Inte kär så att jag skulle ta banklån för att köpa den; jag är dels inte galen, dels inte helt såld på vare sig kråset eller den nedhasade midjan. Men annars är jag alldeles kär i den och det är klart att jag skulle kunna sy något liknande - men vad skulle jag med en långklänning till? Skotskrutig eller inte.

Bild: kampanjbild från D&G

Världens största mage

I veckan fick jag tillbaka en mammaklänning som jag lånat ut till min syster. Jag sydde den själv sommaren -94 av ett vitt bomullstyg med gula rosor. Nu tänker jag att jag kanske kan sy om den till något at tha nästa sommar - jag har nämligen inte täntk vara gravid fler gånger.
Här kan ni se den, i början av augusti - 94, med en månad kvar till planerad förlossning. Fast bara två veckor kvar tills det verkligen hände. Som ni ser har jag världens största mage, samt att den inte har sjunkit än.
Just nu lyssnas på: Häcken-Sirius på TV

Den grå hatten

Här är nu en bild på den grå hatten jag köpte för en hundring på H&M igår.Orsaken till att ni bara ser huvudet är att bilden är ett utsnitt från ett fånigt foto jag tog där jag hade på mig alla mina nya inköp - och bara det, dvs rejäla underbyxor och en rutig halsduk från KappAhl, hatten och mina lårhöga tjocka strumpor från SockDreams som kom idag. Ni kommer aldrig att få se det fotot.

Med hatt och hängslen

Till dagens klädsel plockade jag fram de sällan använda hängslen som hör till min blå kjol från Gina Tricot. Och min hatt med skotskrutigt band.


Hatt: gammal och omdekorerad herrhatt
Topp: KappAhl
Kjol: Gina som sagt


Eftersom det inte är sommar längre åker den grå jackan på också innan jag går ut.


I bara underkläderna

Oerhört högt på listan äver saker som jag tycker att inga andra än de närmast berörda ska veta är hur jag ser ut i underkläder. Efter att ha sagt det för min egen del så vill jag dock säga att jag tycker att Little Peaché är alldeles förtjusande i sina underkläder.

En hatt

Köpte en grå hatt på H&M idag under min promenad från Humanisten till Samvetet. Foton kommer sen, jag kan inte ha den när jag har knut som nu. Konstaterade också att KappaAhl har de snyggaste rutiga halsdukarna, även om jag inte köpte någon.
Nu har jag haft två av dagens föreläsningar; bara en kvar. Det gör ont i fötterna att stå och gå så mycket.


Just nu spelas: The Blue Aeroplanes: "Jacket Hangs"


Blått och grått

Jag matchar vädret idag - fast det är mer grått än blått. Jag hade tänkt ha ett par skotskrutiga pumps, men min högerfot visade sig var för inflammerad för andra än de mest bekväma skor. Jag har dock en röd topp under, så lite färggladare är jag än vad bilden visar.
Jackan från Chinatowner har alltså kommit och jag är rätt nöjd: axlarna är mer sluttande än mina, men det är snarare regel än undantag eftersom jag har spikraka axlar. Jag får se om jag orkar ändra det; jackan är helfodrad, men har inga mellanlägg eller vadderingar så det är bara jobbigt, inte "omöjligt". Ärmarna är lite för långa, också typiskt och enklare att fixa. Det hade varit bra om den svängt ut lite mer över höfterna, men det funkar, och jag funderar på att flytta nedersta knappen någon centimeter. I det stora hela är jag alltså nöjd - man kan inte begära att konfektion ska sitta som hemmasytt.


Jacka: Chinatowner.com
Kjol: Gina Tricot
Strumpbyxor: H&M
Skor: Remonte

Bilden är jag mindre nöjd med, men jag måste strax ta upp Maja och sen sticka till jobbet; första föreläsningen ligger klockan åtta, så jag hinner inte ta fler.

Så kan det gå

Morgonens tittande på Billy Idol-videos hade sina följder: Nu har jag beställt en samling, med både CD och DVD. När vi ändå var inne på Ginza så beställde jag också tre skivor med Iron Maiden som jag bara har på vinyl (Number of the beast, Piece of Mind och Powerslave) och eftersom vi beställer från Rickards konto (eftersom jag har glömt av mitt lösenord) tittade han också runt och beställde ett par skivor med New Order och Joy Division, som likaledes innan bara fanns på vinyl i hemmet.
Farligt det där med Ginza, det slutade på över 600 kronor.

Inte deprimerad - jobbar

Bara så att ni inte tror att jag är helt nere efter fotbollsresultatet igår och det är därför jag inte skriver: det är det inte, jag måste jobba.
Visst, det är tråkigt, men det är ju faktiskt "bara" fotboll, inte hela livet.

Om manliga sexsymboler

Först fotboll och sen sexsymboler - jag lovar att jag ska skriva om kläder snart igen. Men nu var det manliga sexsymboler: Jag har ju redan skrivit om hur jag kände, och faktiskt till min förvåning, känner för den finske rocksångaren Mike Monroe. Nå, en annan odödlig sexsymbol är den brittiske rocksångaren Billy Idol - på 80-talet tror jag att nästan alla tonårstjejer tyckte det; oavsett vad de hade för stil i övrigt och var de stod i den bittra striden mellan synthare och hårdrockare. Nu kan ju minnen försköna saker, så jag tog och kollade runt på Youtube tills jag hittade lite videos med Billy Idol.Och det är inte som det en gång var: jag kan se vad det var jag gillade, men han ser ju så ung ut!
Vid det här laget hade han fyllt trettio, men ser ut att vara runt tjugo och det är ju svårt att vara sexig när man ser ut att knappt vara torr bakom öronen. Man får väl se det som ett tecken på min egen ålder att jag tycker det.Så orsaken till att jag fortfarande tycker att Mike Monroe är het är väl troligen att jag sett honom nyligen och jag därmed sett honom som 45 år gammal och inte bara som tjugo-nånting.
Undrar när detta hände.

Vi hade i alla fall tur med kollektivtrafiken

Det tog en kvart hem.
Annars var det inte bra:
Det regnade och Blåvitt spelade kasst.

Jag får väl unna gaisarna segern; det var sexton år sen senast och de var möjligen, eventuellt, en smula bättre.

Glenn, Glenn, Glenn, Glenn


T-shirt: Baraben.coms supportershop
Jeans: H&M
Skor: Waldläufer

Derby idag.
Det blir jacka och halsduk också.
Jag kan förresten nästan prata nu, så om jag tar det försiktigt med pratandet i kväll (skrika och sjunga är inte att tänka på; det kommer inga ljud) och är hemma och är tyst imorgon också så ska det nog funka på onsdag.

Hoppsan!

Idag kom det en liten katalog från Haléns. Jag hade tänkt skriva om att det fanns en del snyggt, och om att det på något sätt värmer att Haléns inte har slutat ha en hel del kläder vars målgrupp kanske inte uteslutande är, men i alla fall inkluderar, folk som vill se ut som prosituerade i filmer från 80-talet. Men allt detta förbleknar inför följande rubrik på en sida med herrskor:

Skinnskor för herrefolket

Vad ville de säga? Menade de manfolk och det blev hemskt fel eller är det någon slags särskilt ariska skor, framtagna i samarbete med den svenska högerextrema rörelsen?

Prenumerera

Följ min blogg med bloggkoll Man kan prenumerera på bloggar på olika sätt. Ett sätt som man kan göra det är genom Bloggkoll. På min blogg till exempel. Inte för att jag riktigt vet hur det funkar, men vi kanske kan komma på det tillsammans.

Inte för gammal

Jag funderar på att göra som Nanó och klippa en massa små hål i ett par svarta leggings. Jag tyckte det var snyggt (bilder finns om ni följer länken) och jag är inte för gammal.
Det blir man nämligen inte.

Man kan ha färgade strumpbyxor under också. Om man vill.


Just nu spelas: De Stijl: "Queen Midas" från Details

Tyst måndag

Jag har tappat rösten. Det hände igår och det har inte direkt blivit bättre idag. Tur i oturen är att jag inte har några föreläsningar förrän på onsdag. Men då har jag tre stycken samma dag, varav den ena är på Samvetet i en sal utan någon form av ljudförstärkning. Hur man kan ha det så i en föreläsningssal för 100 personer vet jag inte, men jag hoppas att jag fått tillbaka rösten då.
Jag ska i vilket fall vara duktig och jobba hemma idag och imorgon, så att jag inte blir frestad att tala.
Och vara helt tyst på derbyt ikväll.

RSS 2.0