Den perfekta kappan

En kompis länkade till den här på facebook och nu vill jag också ha den:Moore Coat från Long Tall Sally. Finns i min storlek, men det blir inga kappor för 125 pund för mig.

En ny klänning

Efter medeltidsveckan var jag sugen på att sy något "normalt" igen och ville dessutom göra något av den stuv blå bäckebölja som jag köpte på Nossebro marknad. Jag ville också prova det här mönstret som jag köpte på en amerikansk sajt som säljer gamla symönster.Som ni ser är det ett 70-talsmönster, men det var så stora influenser från 30- och 40-talet i 70-talets mode att jag tänkte använda det för att göra något mer 40-talsinspirerat.

Först gjorde jag en prov på livet i lakansväv och fick göra följande ändringar:

* Ta in axlarna - mina axlar har som sagt storlek 38 och mitt bystomfång storlek 48 och av någon anledning tror mönsterkonstruktörer att man får jättebreda axlar av att ha stor byst eller vara tjock.

* Göra bystvecken betydligt djupare eftersom jag har större byst än standarden. Även om övervidden stämmer så stämmer inte formen när man har F-kupa och mösntret är gjort för en B-kupa.

* Förlänga livet fram eftersom en stor byst tar plats även på längden

* Ta in den i sidorna eftersom Simplicity har hemskt mycket rörelsevidd.Sen gjorde jag dessutom om den till kortärmad och tog bort dragkedjan i ryggen - jag kan dra den över huvudet utan dragkedja. Dock påverkar det frisyren något. Eftersom jag inte har någon dragkedja i bak gjorde jag bakstycket och kragen hel.

Jag kortade också kjolen, eftersom jag inte har så långa ben.

Bäckeböljan räckte till kjol och liv, men ärmarna valde jag att göra i lilarosa linne, liksom krage och infodring. Jag hade nog gjort det även om bäckeböljan räckt, för jag ska sy en annan klänning i mörkblå viscose och jag vet inte hur många mörkblå tunnare klänningar jag behöver.Jag sydde också i en knapp och en ögla på "baksidan" av de utvikta slagen så att jag också kan bära den med kragen  ihop.Jag tror att jag gillar det bäst.

Storlek medium?

Idag var det premiär för min nya jumper från H&M (och jag spillde prompt apelsinsorbet på den). Jag beställde den för några veckor sen, men fick returnera den då det visade sig att storlek XL (som jag rimligen ska ha eftersom jag har storlek 48) var gigantisk. Så bisarrt nog blev det en medium, som ändå inte sitter åt runt kroppen. En bra bieffekt av att jag har en för liten storlek är att axelsömmarna faktiskt sitter på mina axlar (de har nämligen till skillnad från resten av mig storlek 38) och att ärmarna är nästan lagom långa. Själva jumpern är också nästan lagom lång; jag hade föredragit den lite kortare, men det är ju en smakfråga.


Jumper: H&M
Kjol: Egensydd omlottkjol
Strumpor: Surprise Ribs overkneestrumpor
inköpta på Sockdreams.com
Skor: Wildflower

Jag är inte som andra

Eftersom jag inte kan se på tv eller film utan att ha något handarbete gjorde jag igår (och idag) en hatt. Av ett underlägg från Indiska som jag repade upp och gjorde en sån där 40-talshatt som ser ut som en liten sombrero med plattare kulle. Bäres med fördel långt ner i pannan.För en mer ingående beskrivning av hur man gör kan man se det här inlägget från ifjol där jag beskriver hur jag gjorde en femtiotalshatt av ett exakt likadant underlägg.

Idag köpte jag blommor nere på stan (Lagerhaus och Panduro) samt ett smalt bomullsband som jag trädde runt kanten (Knapp-Carlsson).Nu fattas bara ett gummiband. Till skillnad mot den förra hatten blev den här precis som jag ville ha den och kommer därför att bäras mer. Dock är det ju en sommarhatt, så vi får se hur länge jag kan ha den i höst.

 

Jag såg förresten på Panduro att de hade kosntgjorda små fåglar, vilket gav mig en idé för en annan hatt.

En "utmärkelse"

Häromdagen fick jag den här "utmärkelsen" av Ina, vars blogg jag läser med nöje (jag läser flera bloggar om retromode från Finland, vilket är lite roligt och beror på att jag hittat dem alla via the Freelancer's Fashion Blog).Jag blev förstås glad och ska nu försöka följa instruktionerna:

"The rules:
1. Post who gave you this award.
2. State ten things you like.
3. Give this award to 10 other bloggers and notify them with a comment."

Det sistnämnda kan förstås bli lite knepigt, jag vet inte hur en del av mina vänner ställer sig till sån't här. Å andra sidan behöver man ju faktiskt inte göra som det står bara för att man får utmärkelsen, ingen olycka drabbar den som bryter detta kedjebrev ;)

1. Min man.2. Mina barn


Som sällan är på samma bild, men jag hittade den här två år gamla.

3. Att syHär lappar jag makens hosor efter årets medletidsveckan, stoppsvamp är bra även när man syr igen hål på hälar.

4. HistoriaHär representerad av min avhandling, men jag tycker att all historia är rolig, inte bara den som handlar om kläder. Kanske inte all hsitoria; krigshistoria som bara handlar om krig är rätt tråkigt. Socialhistoria är roligare.

5. Blåvitt


Bilden snodd härifrån.

6. Att klä ut mig i förenignssammanhang.7. Vänner, här representerade av Kvasikollektivet, dvs vi och våra vänner och grannar Blåva Anna och Kristian som bor tvärs över svalen, med tillskott av vännen B-M från Norrköping.8. Göteborg


Här representerat av Lyckholms (nedlagda) bryggeri, ett favoritpromenadställe i närheten.

9. Norra BjörkeEn bild "hemifrån" i våras. Nära huset där jag bodde från 1979 till 1988 och en plats där jag brukade leka mycket.

10. Skor


Skorna jag drömde om , men aldrig köpte. Från Zinc för tre år sen.

Nu ska jag bara ger utmärkelsen till tio bloggare också.

Bröllop

Idag har jag varit i Färgelanda på min brors bröllop. Jag sjöng "Du är allt", som vanligen framförs av Sonja Aldén; utan ackompanjemang, men det lät tydligen bra. Hela tillställningen var trevlig, men jag tror att det var ett klokt val att åka hem till Göteborg istället för att vara med och ta del av de 150 litrarna öl. Jag hann dock smaka på ett glas av de trettio litrarna färsköl som min brors och hans frus tyska kompisar med bryggeri hade tagit med sig som gåva. På vägen hem läste jag Pippi Långstrump högt för barn och vuxna i bilen.

Svågern tog det här kortet på mig under middagen:Visst ser jag ut som en filmstjärna från 50-talet?

Ärva kläder är bra

Blåva Anna har rensat i garderoben och jag har fått överta både jeans och jumprar. Den här jumpern är ett exempel på det sistnämnda. Eftersom jag ärvt kjolen av Annaas mamma är det alltså bara skor, underkläder och armband som jag köpt själv.

Ljusförhållandena är inte idealiska för skärpa, men jag har inte tid att fixa bättre, jag ska till jobbet.
Just nu spelas: The Raveonettes: "Littel Animal" från Chain Gang of Love

Ny klänning, ny frisyr, ny(gammal) hårfärg

Så kom jag då igår iväg till frisören och kapade en rejäl bit hår plus att hon klippte upp det lite. Igår såg jag inte klok ut eftersom hon hade rakblåst mitt hår för att kunna klippa det, men idag, efter att jag tvättat (tillika färgat det i min vanliga mörkbruna färg) ser det inte så tokigt ut. Permanenten ställer fortfarande till det, så att håret inte böjer sig naturligt på det sätt som det brukade göra, men det börjar ge sig. Och jag ångrar inte att jag provade - hur ska man kunna veta om man inte provar? Jag har inte provat att rulla upp det än, men eftersom jag ska på bröllop imorgon så blir det tillfälle då.

Klänningen påbörjade jag innan medeltidsveckan, men den har bråkat med mig (eller man kan väl säga att min hjärna bråkade med mig så att jag tänkte fel) så jag sydde inte färdigt den förrän i söndags. Den är baserad på ungefär tjugo bilder från fyrtiotalet på enkla sommarklänningar med holkärm som jag plockat ner från the Vintage Patterns Wiki.Jag ska fixa till urringningen, som blev lite längre på ena sidan, men annars är den väl okej. Och mycket somrig, så det är tur att det är rätt varmt idag.

Röd tisdag

Den skotska bloggaren Shoeperwoman, som jag naturligtvis läser - jag är ju tokig i skor - har något som hon kallar Ruby Shoesdays, eller Ruby Tuesdays. Idén var en annan bloggares från början, men jag kommer inte ihåg var det kom ifrån, är man väldigt nyfiken får man gräva i arkiven på bloggen. Jag har ofta tänkt att jag ska hoppa på idén, så att jag får tillfälle att använda alla mina röda skor och för en gångs skull kom jag ihåg det.Vädret är idag misnt sagt omväxlande - ibland solsken, ibland spöregn och hårda vindar, så jag fann det klokt att ha en jacka. Den kommer liksom knästrumporna från en Lindexrea för ett par år sen, skorna är från Bekväma skors sommarrea och kjolen har jag sytt själv. Jumpern som sticker fram är min 40-talsjumper från Freddies of Pinewood.

Lite bilder från Medeltidsveckan

Tänkte att jag skulle lägga upp några bilder på mig och familjen från Medeltidsveckan.Jag i fransk bondklänning från 1500-talet och med Visby och havet bakom mig- Även om havet int esyns eftersom det är så ljust i bakgrunden. Rickard tog det när vi var på väg till Kapitelhusgården för att ta ett par öl en kväll när de stora barnen passade den lilla.

Och här är Rickard just där:Och slutligen en bild på flickorna från marknaden första söndagen:Vill man se mycket mer (och bättre foton) från Medeltidsveckan och livet i lägret kan man ta och titta på Jonas Evertssons foton på Flickr - man hittar mig där också ibland.


Var får jag tag i en sån här?

Jag vill ha en lökhackare i plast, av den här typen. Den behöver alls icke vara från 50-talet, vi hade en orange från 70-talet i mitt föräldrahem och jag hade gärna haft en sådan också. Men var ska jag få tag i en?
Jag vill nämligen inte ha en lökhackare med fler delar än en mixer, vilka alla behöver diskas, vilket verkar vara det som finns att köpa nu.
Om ni ser en kan ni väl höra av er?

Upppklädd två gånger samma dag

Så här såg jag ut på namngivningsceremoninOch så här såg jag ut på 40-årsfesten:

Eftersom det regnade under namngivnignsceremonin blev det inte så mycket av mina lockar, mer volym, men det gick ju det också.

Hårförberedelser

Idag är en dag med många festliga händelser. Först, klockan kvart över tio, ska jag ta tåget till Västra Bodarna för mina vänner G och Rs lilla sons namngivningsfest. Sen efter festen får jag med mig minst en festdeltagare hem till mig, som sedan tillsammans med mig, maken och Blåva Anna ska bege oss på vännen Carolines, som fyllde år i veckan, fyrtioårsfest.
Det här ställer förstås till det lite för uppklädningen - och i mitt fall mer specifikt hårfixandet. Jag vill nämligen ha en lockig retrofrisyr på kvällen (kanske med den orange hårblomman?) och då bör man helst rulla upp håret flera timmar tidigare och fukta det med läggningsvätska. Mina värmepapiljotter (såna som Fleur visar här) funkar i och för sig bra, men det håller bättre om det får sitta i länge och utan värme. Papiljotter, som jag hade på Ulrikas disputation, är dels rätt krångligt, dels kan man faktiskt inte ha det på en namngivningsceremoni med bjudning efter. Då verkar det ju som att jag struntar i deras fest och bara förbereder mig för den andra. Det var annorlunda med disputationen eftersom det ju var samma person som hade festen.

Hur löser man detta dilemma? Jo, med pincurls under ett snyggt hårnät och några rullade lockar fram:


Får ser hur det blir när jag tar ut rullarna, men det kan ju inte bli värre än katastrof ;) Och det går ju att borsta ur det mesta av lockarna. Jag ska förstås inte ha min hemmaklänning på mig på namngivningsfesten, men jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag ska ha istället - det är gråmulet och rätt kallt så jag känner ingen vidare inspiration.

Luggen? Jo, jag har tänkt låta den växa ut. Jag gillar verkligen min korta lugg, men eftersom jag åker på en hel del medeltidsfester där jag behöver kunna nåla upp den känns det som att jag tillbringar mer tid med luggen för lång än som jag vill ha den. Så jag ska testa utan, gillar jag det inte kan jag ju alltid klippa den igen.

Underbara mocka, underbara lägre klackar

Tog en snabb titt in på office.co.uk medan jag vilade lite innan min syster, svåger och lilla systerdotter skulle komma på besök och äta middag och tårta (med anledning av tvillingdöttrarnas födelsedag i tisdags). Och - föga förvånande - hittade jag en hel del skor som jag gillade. Det är väl ett hösttecken att jag tittar på mockaskor, men det verkar också var en rätt stor trend just nu. En annan sak som jag noterade med glädje är att det i år finns en hel del snygga skor i kategorin "mid-heel". Även om det är underbart med vackra, uppseendeväckande skor med tio+ cm klack så är det ju hemskt trevligt med skor som man kan gå och stå i hela dagar också.

Och ja, jag vet att de gröna skulle kunna beskrivas som en slags loafers, men shhh, vi låtsas inte om det! För jag gillar dem ändå.Fick jag välja ett par skulle det dock bli de rosa och vinröda.


Just nu spelas: Spirit of the West: "Bone of contention" från Faithlift

Dagens mejlskörd:

Ett meddelande om att jag vunnit 500 000 pund - jag behöver bara skicka alla vitala uppgifter till dem. Som enligt uppgift är Microsoft.
En inbjudan till mig (och ett gäng andra personer som fått inbjudan samtidigt) till ett kalas och övernattning hos folk som jag aldrig hört talas om.
Ett svar på en förfrågan som jag aldrig gjort från Familjebostäder.

Det första är förstås bara vanlig spam, men de två andra är återigen ett fall av folk som inte kan antingen sina kompisars eller sin egen e-postadress och därför använder min. Inga flygbiljetter den här gången dock; jag har annars fått bokningsnummer och bekräftelser för flyg både till Umeå och London. När utskriften gäller som biljett hade man ju kunnat hoppas att folk skulle kontrollera vilken e-postadress som de skrev in.

Dagens

Lite närmare ett "terminsutseende" kommer jag idag eftersom jag har både färre och mörkare färger på mig och därtill har tagit på mig läppstift. Dock ingen eyeliner och mascara än - jag tycker att det ser lite konstigt ut med eyeliner till solbrännan och fräknarna.Som ni ser har jag fått bättre resultat med den nya kameran, men det är förstås långt ifrån vad den gamla presterade. Om den inte fixar att ta bra kort när man använder fördröjd utlösning är det förstås ett problem för mig som tar rätt många kort på mig själv.

Koftan är från Gina Tricot ifjol eller förfjol, kjolen har varit Annaas mammas, jumpern är från en rea på Lindex för ett par år sen och skorna från i Catalog.se i våras.

Ett par skor till

Sådär alldeles innan jag drog iväg till Gotland och Medeltidsveckan så "råkade" jag köpa ett par skor på rea från Asos. Helst hade jag velat ha de svarta som har funnits tidigare, för att de var så lika ett par som Alice Babs hade i en av sina filmer (fast för höga), men de var slut och hade nog inte gått på rea i varje fall. Jag nobbade de blekrosa (med viss tvekan) och satsade på ett par mullvadsbeige, eller vad man nu ska kalla färgen.Och i efterhand inser jag att det var bättre med gråbeige än med svart för jag har massor av svarta skor redan och tycker därtill rent allmänt att svart ofta blir för hårt till kläderna och strumporna.

Ny kamera = taskiga bilder

Eftersom jag tappade min gamla kamera i golvet alldeles innan vi åkte till Gotland så köpte jag en ny. Samma märke, men mer och bättre. I alla fall enligt beskrivningen. Jag är nu tveksam till detta då den förra oftast tog bra kort utan att man behövde pilla så mycket med den och motsvarande inställning hos den nya ger suddiga bilder i ungefär 75% av fallen. Det kanske är som med en del datorprogram - det blir jättebra om du gör en massa saker rätt, men är helt omöjligt att förstå utan att ha gått en termins kurs och blir skit utan specialinställningar. Och det borde det inte vara på en "enkel" kompaktkamera.
Sur presenterar jag denna inte alltför bra bild på dagens klädsel:Det blir inte så elegant nu så här i slutet på sommaren - jag väntar på att få håret klippt och orkar inte sminka mig. Det ser också lite konstigt ut med smink innan värsta solbrännan lagt sig. Så det blir en klänning som i stilen snarare passar för landet än staden och kittfärgade lågskor som jag köpte på loppis i Majorna för två år sen.

Renässanskläder

Jag och mina stora döttrar poserar framför vårt tält i ett mycket mysko kvällsljus som gör oss orange i synen. Vendela till vänster har tyskt 1530-tal, jag svenskt (kunde lika gärna ha varit tyskt dock) 1550-tal och Valeria till höger har italienskt från slutet av 1400-talet.


Skor som jag "måste" ha

Jag hittade de här på Shoeperwomans blogg. och jag tror att jag måste ha dem. Fast jag inte är någon hundentusiast egentligen.


Men jag menar: En liten terrier, grå filtad ull och en prickig rosett, det är ju bara underbart.

De kommer (föga förvånande) från Irregular Choice och går till exempel att köpa hos Schuh. Dock har jag inga pengar kvar efter Medeltidsveckan så det får vänta till Oktober minst.


Just nu spelas: The Andrew Sisters: "Shoo Shoo Baby"

Paris Hilton som Marilyn

Så var man hemma och tillbaka på internet. Och ångrar det nästan - i alla fall när jag såg den här bilden. Det är Paris Hilton som har klätt ut sig till Marilyn Monroe och jag har sällan sett ett så misslyckat försök. Även om man bortser från att hon ser ut som en medlålders transa så är bara den fruktansvära behandling hon utsätter sin bröst för och hennes orange, magra ben så långt från Marilyn som man kan komma. Och det hade ju faktiskt kunnat vara en bra idé, om hon tittat på några bilder på Marilyn och studerat något som hon faktiskt hade på sig.

På avskedsfest för Retro de Luxe och Drömma

Ikväll, efter att vi lastat våra vänner Marika och Daniels släpkärra med alla våra prylar inför Medeltidsveckan på Gotland (underbara människor som transporterar våra oändliga mängder grejer ihop med sina), fixade jag till håret lite snabbt, målade mig och tog på mig min Betty Grable-dräkt och drog på avskedsfest för Retro de Luxe och Drömma, som delat butik. Fixande tog inte ens en halvtimme allt som allt, även om jag var tvungen att locka håret med locktång eftersom jag inte rullat upp det tidigare under dagen. Det håller förstås inte alls lika bra, men det höll i alla fall för at tta foton och ta mig dit. Sen raknade det en del i den bastulika värmen bland alla minglande människor.

Strumpor från Vintagebutiken.se (Rambergs Sex-strumpa)
Skor från Hectors i Nossebro
Resten har jag sytt själv

Jag köpte inget, trots att det fanns massor med fina saker. Framför allt gillar jag Retro de Luxes fascinators - alltså såna där små, ofta hattliknande, hårprydnader, men jag tänker alltid att "det kan jag ju göra själv". Och så vill jag egentligen ha lite större hattar. Jga var mycket nära att köpa en röd kofta med sjömanskrage och instickat ankare på ryggen, men det var akryl och jag kan bara inte ha akrylkoftor.

En Diorklänning i mina drömmar

Jag är minst tre, troligen fyra storlekar för stor för en Diorklänning och därtill inte i närheten av den sortens inkomstsom krävs. Men jag kan ju i alla fall tycka att detta är en mycket fin klänning.

Dotter i tysk 1500-talsklänning

Eftersom jag drullade mig och tappade min kamera i golvet i lördags så att den gick sönder (ny är beställd) kan jag inte visa några bilder - fast jag övermåttan tjusig när jag var på trädgårdsfest hos syrran och svågern i söndags. Dessutom handlar nästan allt om att sy och packa till Medeltidsveckan på Gotland just nu. En av sakerna som jag har sytt är den här klänningen till min dotter Vendela. Den är nästan färdig på bilden.Klänningen är av en typ som ofta ses på den tyska konstnären Lucas Cranach den äldres målningar.

Min lördag i en bild

Förutom att jag varit på stan och handlat, som ju syntes på förra bilden, så sammanfattar den här bilden vad min lördag bestått av.Kakor som jag bakat
Nåldyna, trådrullar och sax, för att jag har sytt hela dagen
Film som jag har sett på
Allas veckotidning från 1940, som jag läste i en stund efter middagen.

RSS 2.0