Eller kanske den här!

Fast jag fortfarande inte behöver några partyklänningar blir jag även svårt sugen på den här:



Också från Haléns. Och i petrol, denna underbara färg.

OMG! Kärlek!

Lade mig ner på värmedynan en stund och bläddrade i Halénskatalogen som kom igår - och så såg jag den:


Bild: Haléns

Jag tror faktiskt att jag måste ha den - inte för att jag går på särdeles mycket fester där den sortens klänning passar, men för att den är så överjordiskt vacker!

Med det sagt ska jag återgå till värmedynan.

I de här kängorna äger jag stan

Eller nå't. I vilket fall så är det något med de här skorna som förändrar sättet jag går på (och jag talar inte om de 10 centimetrarna klack) - jag går kaxigt, svängigare och med en aura av självsäkerhet omkring mig. 40-talskappan förvandlas från feminint elegant till lika feminint rockig, min allmänna gullighet försvinner... Inte illa om ett par skor kan göra allt detta!


Kofta: Myrorna
T-shirt: Gina Tricot
Kjol: Monki
Kängor: Josefssons

Nu är jag hemma från radion igen och ska göra en powerpointpresentation till nästa veckas Textilvetenskapliga konferens på Nordiska museet i Stockholm.

Sista lokala Alltinget

Idag gör vi sista Alltinget över P4 Radio Göteborg för den här hösten, jag ska strax klä på mig och åka till radiohuset. Men de som lyssnar på Karlavagnen kunde redan igår höra oss som ett ett inslag i det programmet och så kommer det att vara under resten av hösten.

1925

Idag har jag samma kläder på mig som igår, så det är ju bara att kolla gårdagens inlägg. Istället bjuder jag på ett foto från 1925.

Art Deco - man bara måste älska det.


Dagens

Även om det är höstlov så är simskolan igång, så innan jobbet idag gick jag dit, för att sedan göra ett kort stopp här hemma och hänga upp badkläderna. Idag är det säsongspremiär för den rutiga kjolen som jag sydde i vintras och till den har jag yllestrumpor från Levante, en gammal topp från H&M och de nya skorna från Ellos.


Mer shopping

Föreutom sybehör på Symässan handlade jag även på Kvibergs marknad - nämligen två styck nattlinnen. Alla mina nattlinne var på väg att falla sönder, men nu har jag alltså två nya och kan slänga min gamla.
Här är en bild på det ena, det andra är rosa och inte aprikos och har en liten spetskant runt oket - klassiska tantnattlinnen alltså.


Symässa

Igår var jag på Symässa i pjäshallen på Kviberg. Jag gick ihop med Blåva Anna som köpte metervis med trikå till en massa klänningar som hon ska sy. Själv köpte jag detta:




Det röd/blå/gulmönstrade bandet kommer jag nog använda i medeltidssammanhang medan det röda sicksackbandet och det "kaffemönstrade" kommer att användas till moderna plagg. Sicksackbandet kommer att användas till något i den här stilen:





Kanske med annan bottenfärg dock, jag är spiller lätt - kanske gult, om jag hittar det.
Bandet med mönster med kaffepannor och kaffekvarnar kommer nog att användas till antingen ett förkläde eller en hemmaklänning.

Den rosa flodhästen slår till igen

När jag visade min rosa burlesque-inspirerade klädsel som jag hade på ett trettio-årskalas förra veckan så fick jag många trevliga kommentarer- och så en fjortis som tyckte att jag såg ut som en rosa flodhäst. Nå, igår slog den rosa flodhästen till igen - eftersom jag hade samma klädsel på mig på burlesque-klubben Tip the Velvet här i Göteborg. Enda skillnde var att jag nu även hade matchande rosa blanka handskar, som jag köpt på Lindex.
Det var en mycket lyckad kväll med utklädda trevliga människor, bra musik och dans, massor av komplimanger av (företrädesvis) andra tjejer och bra uppträdanden.  Huvudattraktion var Mr Mistress, en manlig burlesqueartist från London, och han var verkligen bra - vem hade anat att en mager kille i smink och kvinnounderkläder kunde vara så läcker?
Nästan sist träffade jag också Linafie, vars blogg jag läser, samt Sugarmama från Retro de Luxe.

Precis så här vill jag se ut i vinter

Lång kappa med pälsdetaljer, muff, stor hatt.




Ett precis hundra år gammalt franskt modefoto.

Marint på många sätt

Idag blir det marint på många sätt: dels är både jumper och kjol marinblå, dels har jag en plastbrosch i form av ett ankare, som jag ärvt av min mormor. Det hade nog varit fint med lite 50-talsinspirerad make-up till detta, men eftersom jag ska på Tip the Velvet och ha på mig den rosa korsetten med matchande kjol igen väntar jag med att sminka mig till ikväll - inte orkar jag först göra rent och sen göra om det!




Jumper: Zara
Kjol: Gjort själv
Strumpor: O Chevrons från
Sock Dreams
Skor: Remonte


Man kan läsa om mig i Allers

I veckans nummer av Allers, som kom idag kan man läsa ett reportage om mig som Annaa gjort. Redan har en kollega till mig och en tant som handlar i affären där Rickard jobbar kommenterat den. Själv tycker jag att det känns lite obekvämt med ett helt uppslag som handlar om mig (och inte min forskning). De som inte är personligen berörda säger att det är en bra artikel och det ser ju jag också, men jag är som sagt inte van att läsa text om mig själv. Jag tror att många kan ha intresse av att läsa den, om inte annat för att se att man kan göra rätt mycket trots att man har reumatism.
Foton av mig själv är jag ju betydligt mer van vid och det är väldigt fina foton också, inklusive på min fina, fina familj (det var det som tanten hade sett, hon känner ju inte mig).

Hör mig på radio. Igen.

Idag är jag med i Alltinget igen, det vetenskapliga frågeprogrammet som du kan höra på P4 Radio Göteborg klockan 10-12 på torsdagar - eller, genom att följa länken däruppe, på webbradio lite när du vill. Idag sänder vi från Frölunda Kulturhus, så jag får se till att verkligen lämna Maja på dagis i tid så att jag hinner dit.

Klassiskt Eva

Typ så här, vadlång kjol och en någorlunda tajt jumper har jag haft som standardklädsel sen tidigt 90-tal. De senaste årens modeintresse har medfört mer variation, men det finns fortfarande kvar. Och kjolen matchar skorna i färg.



Jumper: H&M
Kjol: Gjort själv
Skjotsrutiga strumpbyxor: minste fem år gamla från Lindex
Skor: Catalog/Ellos



Och om ni undrar varför jag inte är på jobbet så jobbar jag kväll idag och går därför inte dit förrän nu.


Vi fortsätter på ett(två) teman

Det första temat är rosa, men jag fortsätter även på temat från förra inlägget, så tidnignen Slitz i alla sin mansgrisiga dumhet har beskrivit hur en riktig man genom sin sexuella överlägsenhet ska frigöra manshatande feminister från oket - dessa kännetecknas bland annat av att ha svartfärgat hår och rakt klippta luggar, ha konstiga kläder och dricka mängder med te. Som jag alltså.




Likt Malin insåg jag efter att jag tagit fotot att något inte var lika bra som jag trodde, så jag ska hitta ett bra halsband också.


Våldtäktskultur

En mycket bra utläggning om vad begreppet rape culture, dvs "våldtäktskultur", är och hur och varför ett samhälle kan beskrivas på detta sätt. Vårt till exempel.
Det är lätt att slå det ifrån sig, men läs texten, följ länkarna och se hur våldtäkt och sexualiserat våld är en essentiell del av både ideologin och praktiken i de samhällen vi lever i och hur man med olika mekanismer och språkvändningar försöker dölja detta.

Vad jag gör till vardags

Alla som följer den här bloggen känner mig ju inte, eller har inte varit med sen början - och när jag nu för ca två veckor sedan fick tummen ur och göra en ny presentation till institutionens hemsida så tänkte jag att jag ju kan länka till den. Där finns också en länk till en mer ingående beskrivning av vad mitt forskningsprojekt handlar om.

Rättar tentor

Just det, här bloggas inte, här rättas tentor. Men helst hade jag velat sy på en ny hängsleklänning som jag började på i veckan. Den är i skotskrutigt mycket mörkt blått ylle och är i princip likadan som den här, utom att den rynkade biten över bröstet saknas. Nåväl, det blir väl en eftermiddag också, när de sextio essäfrågorna är rättade.

Poststrejk i England

Den uppmärksamme, återkommande läsaren kanske undrar varför jag inte bar de lila stövlarna på festen i lördags. Svaret är att det råder poststrejk i England, så ingen vet när de kommer att dyka upp. Förhoppningsvis innan fredag denna vecka eftersom jag kan ha dem på Tip the Velvet då. Å andra sidan är det knappast något jag går och oroar mig över - inte med dagens fotbollsmatch att oroa mig över i stället.

Nu drar jag på fest

Så var jag på väg till Stinas 30-årsfest på Burlesque-tema. Jag tycker att jag ser jättemycket ut som en saloondansös i Lucky LUke och eftersom det var mitt mål är jag nöjd.




Precis så är det

Erin, som har bloggen A Dress A Day beskriver precis hur jag ofta känner det när det gäller kläder.

"It seems odd to feel more conspicuous in a tasteful knit skirt than in orange-and-anvils, but obviously orange-and-anvils is my comfort zone, and that's all there is to it."

Århundradets slashas

Jag sitter och rättar tentor iförd formlöst urtvättat tantnattlinne och äter Billy-pizza till lunch. Jag tror nog att jag kvalificerar som årets slashas. En viss ursäkt är kanske att vi hade pentry-invigningsfest igår på jobbet. Eller kanske inte ursäkt, men förklaring. Vaknade klockan 4 i morse också och kunde inte somna om eftersom en viss dotter låg och sparkades våldsamt.





Snart ska det dock ändras eftersom min kompis Karin Strinnholm Lagergren disputerar klockan 13. Avhandlingen som handlar om gregoriansk sång i nutida kloster är jätteintressant, för mig som inte är musikvetare främst på ett metodologiskt och teoretiskt plan, men själva ämnet är förstås också intressant.


Det gick sådär

Men jag kom i alla fall dit, fick prata med några av min trevliga kollegor och plockat upp ett trettiotal tentor att rätta. Nu är jag helt utmattad och ska äta något innan jag sätter mig med sagda tentor.

Ylle är grejen

Det är kallt och jag är sjuk så mycke tylle blir det. Närmare bestämt yllemamelucker och overkneestrumpor i ylle (jag orkar inte med strumpbyxgrenar som åker ner idag) och min egenhändigt stickade yllejumper.




Jag känner mig som att jag har samma sex appeal som halvljummen filmjölk - och det är ju lite tråkigt, men beror på sjukdom inte klädsel - men tröstar mig med att jag tycker att jag har snygga armar.

Viljans triumf

Jag är fortfarande mycket dålig, det krävs t ex tiparol för att jag ska kunna sova och bröstkorgen värker emellanåt nästan outhärdligt pga inflammationen i alla revben och senfästen. Men ibland måste man göra saker ändå och eftersom jag trots allt är bättre än jag var i fredags så har jag nu varit på simskolan med Maja och snart ska jag till Art College och undervisa om 1500-talets mode. Först te dock.

Basker: Shepherd's Bush Market
Schal: stickad av min vän Ragnhilds mamma
Jacka: Rea på Lindex i fjol
Kjol: egensydd
Kängor: Waldläufer


Till skillnad mot t ex i Småland så snöar det inte här i Göteborg utan är strålande sol fast kallt.


Just nu spelas: Mando Diao: "All my senses" från Hurricane Bar

Jobbet kommer alltid först?

I allmänhet är det så som Annika Marklund skriver här, men inatt och idag har jag varit så dålig att jag till slut fick bita i det sura äpplet och ringa återbud till Birgittaseminariet i Vadstena; bli en svikare (och missa en kväll och en dag i det vackra Vadstena).
   Nu hoppas jag bara att jag ska bli bättre så att jag kan undervisa på tisdag och skriva resten av veckan.

Inte bättre

Nä, det var inte bättre. Från det jag kom hem från universitetet vid ett så blev det stadigt värre. Inatt gav inte ens en tiparol lindring utan jag var tvungen att ta två, som jag aldrig gör annars. Det fick inte heller bort smärtan riktigt, men gjorde det uthärdligt. Sova kunde jag förstås inte, det är en av biverkningarna.
   Så nu vet jag inte om jag kan åka till Vadstena ikväll för att hålla föredrag om kläder och genus under högmedeltiden imorgon. Enligt alla vettiga kriterier borde jag var sjukskriven och inte bege mig någonstans, men man har ju pliktkänsla också. Jag är bara rädd för att priset blir outhärdligt högt.

Idag var jag snygg ute

I alla fall tycker jag det - fotot gör det inte riktigt rättvisa, men visar att jag, föga förvånande, måste stryka kappan efter att den legat nedpackad över sommaren. Men det är något snyggt över klarrött, svart och grått tillsammans - om bara inte vantarna hårade så förskräckligt.


Basker och vantar: H&M
Kappa: Efter mormor, men jag är inte säker på om den var hennes, troligen inte.
Kängor: Waldläufer




Just nu spelas: Joy Division: "Digital"



Modern idag

Allt är inte 40-talsklänningar, kjolar och små koftor, ibland är det också (förhållandevis) moderna klänningar, plastörhängen och resårskärp. Och skotskrutigt, men det är ju en konstant i min garderob de senaste 23 åren eller så.



Klänning: Primark från ifjol
Skärp: Gina Tricot, dito
Örhängen: nu nedlagd butik i Nordstan
Kängor: Waldläufer


Jag är rätt kass idag också, men trots allt mycket bättre och idag måste jag till universitetet och undervisa.


För den som undrar

så har jag alldeles ohyggligt ont nu och är därför väldigt trött och orkar vare sig ta på mig något fint eller skriva något.

Ta-dah! En rosa smällkaramell

Korsett och kjol är färdiga, utom att jag ska göra en stor rosett att sätta på rumpan. Nu återstår någon form av hatt eller hårdekoration, samt löshår. Jag ska förstås inte ha knästrumpor på festen, utan strumpor som är längsrandiga i två rosa färger, samt de lila stövlarna.



Kjol och väst

Om någon hade sagt mig förra året att jag skulle ta på mig matchande kjol och väst hade jag trott att de skämtade med mig - sorgliga reminiscenser av 70- och 90-talen hade jag tänkt. Men så började jag titta på 40-talsbilder och så var det klippt.



Topp: H&M
Skor: Ellos
Kjol och väst: sytt själv

Men jag har fortfarande inte hittat någon blus som jag gillar att ha till.

Månen

Månen är alldeles ljuvlig ikväll - full och mystiskt halvdold av moln.

Höst var det här!

Idag skulle man kunna tro att vindarna ville blåsa bort Göteborg - träden vajar våldsamt och löven virvlar omkring - riktigt uppfriskande var det när jag och Maja var ute och lekte på lekplatsen mittemot Johannebergskyrkan. Och regnade gjorde det inte. Inte då. Med ullstrumpor och stickad tröja i silke/ullblandning under bomullsjackan var det inte ens kallt. Här har jag ännu inte tagit på mig jackan:


Och kameran fokuserade på järneken som kom i vägen, inte på mig ;)

Ett annat hösttecken är att vinterkapporna och dito klänningarna packades upp och sommarklänningar, -blusar, -kjolar och -jackor packades undan. En sista titt på sommarens garderob:



Jag ser redan fram emot att plocka fram dem igen i slutet av april.

Öljetter och barnkalas

Morgon inleddes med att slå i öljetter i korsetten, jag hoppas att vem som nu bor exakt under vår lägenhet inte led av svår baksmälla (jag började vid tio). Hittills har jag slagit i 17 och 7 återstår. Nu blir det dock en paus eftersom Maja är bjuden på barnkalas mellan 12 och 15 på Lek&Buslandet på Backaplan. Jag tvivlar på att jag får gå ifrån henne, men får jag det tänkte jag föga förvånande att kolla lite affärer när jag ändå är där - främst Myrorna vid Vågmästareplatsen.

Jumperflicka

I en stickad jumper i femtiotalsmodell ska jag nog klara av kylan som har slagit till både ute och inne på institutionen. Här i lägenheten råder just nu den korta period, efter väderomslaget men innan värmen satts på i huset, då det ibland kan vara lite kyligt även hemma hos oss. Dock värmer fem personer upp det hela rätt effektivt.




Kjol och jumper har jag gjort själv
Skorna är från Remonte
Knästrumporna från SockDreams (märket Ozone)




Idag efter jobbet ska jag och Blåva Anna gå till garnaffären och lämna tillbaka resten av garnet som inte gick åt och sen köpa nytt garn till den gröna jumpern längst ner här.


Förhandsvisning

Här kan ni får en liten förhandsglutt på vad jag ska ha till kängorna:



Det ska vara volanger överst också och så ska jag ha en liten kjol med volanger i samma tyg.

Sött

Jag tycker nog att jag är väldigt söt idag. Jag hade egentligen tänkt ha min marinblå vida kjol och blå strumpor, men så kom jag på att kjolen blev dränkt i öl för en vecka sen och jag inte har tvättat än.



Rosetterna (jag ha ren på andra sidan också) är nya, från H&M, resten är rätt gammalt. Och så klippte Rickard av en 7-8 cm av mitt hår igår.


Just nu spelas: Edith Piaf: "Milord"

RSS 2.0