Nu drar jag på riktigt

Det här är det sista ni ser av mig innan den tionde. (Dock är inte lägenheten tom och ovaktad, men man kan ju inte begära att andra ska blogga åt en - hur skulle det se ut?)


Så fiiint höstmode!

Jag satte mig och tittade igenom sparade visningsbilder från höst/vinter 2008. Det är ju så länge sen de visades att jag hade glömt hur mycket fint som fanns där - jag är alldeles jättelycklig över att det finns så fina kläder i världen. Som de här väldigt olika utstyrslarna:


Bilder: www.style.com

Kan tänka mig alla jackorna/kapporna faktiskt och jag gillar hur de är kombinerade med andra plagg - olika, men fint alltihop.

Dagens klädsel

Iron Maiden-linnet åkte på idag när jag drog ner på sta'n också.


Örhängen: Indiska
Linne: turnétröja från Iron Maidens pågående turné
Kjol: Gina Tricot
Sandaler: Tamaris

Så fint

Det här hårbandet från Urban Outfitters vill jag ha:


Bild: www.urbanoutfitters.co.uk

10 pund är inte heller så mycket, men frakten blir en oresonligt stor del av beställningen om man bara beställer ett hårband, så jag håller mig nog. Finns i gräddvitt och svart också.

Snart är det dags

Just nu fixar vi det sista inför Medeltidsveckan; imorgon senast klockan halv nio ska bil och släp rulla ut från gården för en färd tvärs över landet till Oskarshamn. Medeltidsveckan är för mig en av årets verkliga höjdpunkter och en verklig konstant i tillvaron; i år blir det min fjortonde vecka.
Vi bor i tält, umgås med vänner och tar del av diverse händelser i de medeltidsföreningar jag/vi är medlemmar i. Här kan ni läsa om förra veckan, om ni vill och här är en bild på när min man och vår vän Björn lagar mat efter medeltida recept över öppen eld och Maja badar i en hink:Jag står inne i vårt tält och tar bilden, så om ni vill se detta gigantiska härke får ni följa länken ovan.

Till skillnad mot en massa andra personer på semestern kommer jag inte att blogga från min semester, faktum är att jag inte kommer att vara i närheten av en dator utom när jag ska hålla mina föredrag på onsdagen. Mobilen, som jag trots allt äger kommer var med om vi skulle behöva ringa någon, men inte på - vill man mig något får man komma ut i lägret på tisdagen när det är öppet läger (då är det bra att ha sett tältet innan på bild, så att man hittar).


Just nu spelas: Iron Maiden: "Powerslave" från Powerslave

En hög sommarklänningar

Idag har jagtagit mig tid att sitta och titta lite på Asos hemsida. En bra sak med den är att man kan specificera vilken storlek man vill ha och så visar den bara saker som faktiskt görs upp till storlek 18, eller vad det nu är man har. Och det börjar bli mer och mer i större storlekar, förut var det en massa "one size fits size 8-12", men inte längre. Här är några sommarklänningar som jag gillar:


Framför all den blommiga är jag svag för - om det blivit som jag och Monika tänkt och vi hade haft en massa gardenparties med cocktails hemma i vännen Malins trädgård hade den varit perfekt. Men nu har vi knappt träffats, än mindre varit på några partyn.

Korsett

Endast mycket märkliga människor har på sig korsett före klockan 8 på morgonen. Endast ännu märkligare människor har det på sig när de surfar runt på internet vid denna tidpunkt. Jag är den märkliga människan.Korsetten är baserad på en bevarad korsett från 1500-talets slut, du kan läsa mer om den här.

Slöshopping

I lördags beställde jag två nya behåar från Bravissimo (den här och den här) och idag beställde jag två par overkneestrumpor och ett par leggings från Sock Dreams.
I övrigt är mina dagar fulla av spännande saker som att jag faktiskt gjort färdigt mina föredrag, bränt Powerpoint-presentationerna på CD, avkatthårat ett par långklänningar i ylle och krupit runt på golvet meckat runt med ett jättetält i stekhettan. Snart är det Medeltidsvecka!

PS. Glömde säga att de svarta strumporna är till ena dottern.

Jättefin festklänning från Topshop

Den här klänningen från Topshop vill jag ha. Den skulle bli jättefin på fester i höst och vinter.


Bild: www.topshop.com


Och den görs upp till storlek 16, som jag i och för sig inte riktigt har över bysten, men eftersom överdelen är i jersey så ska nog tre cm inte göra någon skillnad.
Tål att tänkas noga på.

Är det bara jag?

som tycker det ser lite billigt och hafsigt sytt ut när en blank finkjol är fållad med en synlig raksöm?


Bild: www.topshop.com


Det finns maskiner som fållar osynligt; kan man inte begära det i alla fall på en kjol för 40 pund?

Dagens klädsel

Vi satsar på 50-talsinspirerat chict idag, när jag ska till arbetsförmedlingen och tala om att min semester är slut.


Hatt: H&M
Örhängen formade som hjärtan: Lindex (nya)
Topp: H&M
Bälte: Monki
Kjol: Gina Tricot
Skor. Remonte

Gårdagens klädsel

Gårdagens klädsel kommer efter dagens, eftersom jag inte hade egen kamera utan Inger tog kort på mig med sin mobil; som hon nu har skickat till mig. Så kan ni ju se hur tröjan såg ut innan sitt möte med saxen.Klädseln var på intet sätt för kall, inte ens vid midnatt. Och ja, de hade ölservering vid hörnet på Katrinelundsgymnasiet.

Ett gott initiativ

Som kvinna med rejäla vadmuskler (genetiskt, plus att jag tävlade i orientering som ung och nu går rätt mycket i Göteborgs backar) har jag resignerat för det faktum att jag aldrig kommer att kunna ha stövlar. Till och med vännen Annikas rejäla gröna gummistövlar med snörning var för smala: "Men snör upp dem då! " ropade hon - "Har jag redan gjort" svarade jag dystert.
Men nu såg jag både hos LRedoute och någon annan postorderfirma att de hade stövlar med tre olika skaftvidder. Nu var den vida inte mer än 38 eller 39 cm, så jag kan inte ha dem ändå, men det är i alla fall en bra idé för det är betydligt fler som kan hitta passande stövlar. Problemet finns ju även åt andra hållet, vännen Inger letade förgäves efter stövlar som inte glappade runt vaden ifjol.


Just nu spelas: Iron Maiden: "Bring your daughter to the slaughter"


Ha! Segern är min!

Vilket betyder att jag har besegrat det öde som innebär att just när man vill ha en speciell sorts plagg finns de aldrig att hitta i affärerna. I det här fallet var det ett linne med nedhasade axlar, som jag har velat ha sen jag fick hem min axelbandslösa behå - jag menar det är ju en typ av plagg jag inte har kunnat ha på tjugofem år. Gina Tricot har en tunika/klänning med den konstruktionen, men min mage ska icke exponeras i snortajta tunikor.

Så fann jag den - på H&M, och dessutom i en av mina favoritfärger: Blågrönt.99 kronor, som hittat.

Med ett litet klipp

Blev gårdagens inköpta turnétröja till ett linne. Möjligen kommer jag att klippa bort även halsmudden senare. Behån syns i ärmhålen, men jag kallar det rock'n'roll och bryr mig inte ;)


Örhängen: Indiska (reas nu)
T-shirt: Iron Maiden
Kjol: Gina Tricot
Pumps: Skopunkten


Nu ska jag och dottern till Näckrosdammen och plaska i fontänen.

Gårdagens kärleksbudskap

I mellansnacket bland extranumren:

"It doesn't matter which gender you have, or which sexual orientation, you're fucking Iron Maiden people"!

Rött och blått igen!

Ni såg det va? Det är som en förbannelse - nu hade jag rött och blått ihop idag igen!

Det jag ångrar mest

när det gäller kläder är nog att jag inte köpte den där kappan som Christian Lacroix gjorde för LaRedoute. Visst, jag hade inte tvåtusen spänn då, men jag kunde lånat av min man och den var så himla mycket jag.
Men en dag var den bara borta från hemsidan och nu kan jag aldrig få den.

Retro shorts och blus

Mycket amerikanskt 40-tal idag; jag skulle bara behöva lägga håret också ;)
I själva verket är det fortfarande blött efter att jag badade (badkar).


Blus: ellos
Shorts: Make Your Own Jeans
Skor: Tamaris

Hur mycket snyggare hade inte det här varit med högklackat?

Men jag hade inte så mycket tid att tänka innan vi var tvungna att gå och så skulle vi ju i rask takt till bion.Man kan också tro att jag bara har blått och rött i kombination på mig, om man tittar på de senaste månadernas klädslar.

Filmen var rolig. Efter det tog vi varsin drink i biobaren; här kan man titta på dem.

Utgång - en slags

Idag ska jag och Ingela gå på på Sex and the City. Ett par veckor efter alla andra, men hade inte Ingela tagit initiativet hade det inte blivit av alls; jag har alldeles för mycket som måste göras.

Klara

Att merparten av min barnlediga tid har ägnats åt tyskt 1400-tal har inte alls synts här i bloggen, till skillnad mot till exempel när jag höll på med 1940-talet. Men här kommer ett vackert exempel på hur en tysk ogift adelsdam kunde se ut runt 1465.Utom glorian då, den har hon för att hon är den heliga Klara. Klara levde i slutet av 1100-talet och början av 1200-talet, men på medeltiden målade man av bibliska personer i modern dräkt. Just under 1400-talet börjar detta ändras, så att man ibland försöker "antikisera" och "exotisera" dräkter, men det hrär vet vi från andra målningar är en vanlig, världslig dräkt.

Så här hade jag gärna gått klädd. Ofta. Fast kanske utan släp.

Just nu spelas: Hanoi Rocks: "Lost in the city"


Vad jag vill och inte vill

Jag vill inte skriva föredrag, eller ens ligga i sängen och läsa bok - jag vill sitta på balkongen och dricka gin&tonic i lämpligt sällskap - mycket opraktiskt att du inte bor här Annaa!Men det blir väl en kopp te och lite pyssel innan jag jobbar mer.


Just nu spelas: The Dubliners: "Tibby Dunbar"


Så jättekul

Jag kan bara inte låta bli att asgarva när jag går in och läser på Aftonbladets chatt med "modeexperten" Linn Gustafsson. Inte för att hon säger dumma saker, för det gör hon inte, utan för att vi ju diskuterade det här i bloggen igår; det faktum att vissa människor anser att man som kvinna måste ha ett par blå jeans och en vit t-shirt.

Från chatten:
"Madeleine säger: Vilket plagg tycker du alla tjejer ska ha i garderoben?
Linn Gustafsson säger: En svart klänning är ju ett måste, funkar bra både till vardag och fest. Sedan måste jag ju också säga en vit t-shirt och ett par mellanblåa jeans med grym passform. Nu blev det tre plagg men... :)"


Precis det Annaa kommenterade om och Ioanna hängde på igår.

Jag äger faktiskt en svart klänning. Som jag aldrig använder, eftersom svart i närheten av ansiktet är en dålig idé om man inte antingen har starka färger i sig själv eller använder mycket smink för at tkompensera. På de flesta av oss får svart nära ansiktet oss att se gråa och färglöst glåmiga ut. Blåjeans äger jag ju också, men inte såna där "lagom", mellanblå som alltid avses. Det är svårt att hitta ett par med "grym passform" dock, om man har bredare höfter än midja; jag fick ju måttbeställa mina. Och ingen vit t-shirt.

Jag menar inte att det är fel att ha dessa plagg, de är säkert ofta användbara till och med, men att säga att de är ett måste för alla? I min garderob är en v-ringad vinröd topp med trekvartsärm ett måste, men inte försöker jag göra det till en "naturlag".
Jag kanske skulle göra det; en lista på vad alla bör ha i garderoben, baserat på vad jag tycker är snyggt på mig själv - det kommer nog en sån imorgon.

Sailor Moon

När vännen I:s son var i förskoleåldern ville han helst av allt leka Sailor Moon: han lånade en kort klänning av mamma och ett rosa trollspö med måne i änden och batteridrivet ljud inköptes. Jag kanske skulle be att få låna trollspöet?


Örhängen: Glitter
Linne: H&M
Klänning: www.chinatowner.com

Nu ska jag och Maja slänga papper, hämta skor och köpa baguetter.

Ibland blir det sent

Trots sisådär fyra timmars sömn i natt (smärta) har jag överlevt dagen och begav mig om aftonen till och med hem till Blåva Anna för att fika. Sömnbristen gjorde att jag kände mig lite frusen så röda tröjan åkte på.


Tröja: ärvd
Klänning: Gina Tricot
Strumpor: white knees from SockDreams

Så kan ni se att det inte bara är mohair som "ger volym på både bredden och längden" som det står i den nya La Redoutekatalogen, ribbstickad akryl duger också fint. Om nu det är ens mål, jag blev faktiskt ganska förbluffad över att detta lyftes fram som något positivt.


Just nu spelas: The Dubliners: "Raglan road"


Sjömansinspiration

China Towner, som jag köpte min sjömansklänning ifrån har fått en ny; lite längre och mindre småflicksaktig. Om det inte hade varit för att det känns som att sommaren redan är på väg att ta slut hade jag nog köpt den. Fast den kanske reas lagom till nästa sommar, vem vet?


Bild: www.chinatowner.com


Just nu spelas: The Dubliners: "Skibereen"


Inte vit

Efter att ha jobbat lite tog jag i alla fall och tittade igenom H&M-katalogen och hittade denna pärla:


Bild:http://shop.hm.com/se

Väldigt inte vit och det enda som jag verkligen känner att jag vill ha. Inte det enda snygga, men det enda som verkligen fastnade för mig.


Just nu spelas: The Dubliners: "Off to Dublin in the green" från Off to Dublin green


Varför är den ena alltid vit?

H&M-katalogen damp just ner i brevlådan (nej, jag har ingen aning om varför vår brevbärare kom så sent idag). Jag ska inte titta i den nu, jag måste jobba, men jag öppnade i alla fall de första sidorna och såg det obligatoriska, begränsade, erbjudandet. I höst är det två v-ringade, kortärmade toppar för 49 kronor. Snygga toppar också, även om jag inte använder kortärmade tröjor så mycket. Men så var det ju det att den ena är vit, oavsett vilkenfärg man väljer i övrigt. Varför är det så? Jag använder aldrig vita tröjor, men är jag något slags missanpassad tok som inte fattat att man måste ha vitt på sig? Jag tycker inte att det är speciellt snyggt med vita t-shirts och de blir fläckiga innan man hunnit ta dem på sig (nästan).
Därför blir det aldrig några såna där tvåpackserbjudanden för mig - för den ena är alltid vit.


Just nu spelas: The Dubliners: "Home boys, home"


Inte så dumt med två skärp

Som jag skrev så var jag tvungen att testa att ha två smala skärp samtidigt, som i Abaetés resortkollektion. Och jag tycker inte att det blev så dumt.Man kan definitivt tänka sig andra färgkombinationer, men nu råkar jag ha bara två smala skärp hemma. Mne det här kan jag tänka mig att ha till jobbet; fast med strumpbxyor förstås, barbent ser inte professionellt ut.


Just nu spelas: Bob Dylan: "Bob Dylan's 115th dream" från Bringing it all back home


Det här tycker jag var fint

Abaeté Resort 09.


Bilder: style.com

Inte så svårt att ta efter heller (går till garderoben för att testa).
Fast helst hade jag haft den blå klänningen också förstås.


Just nu spelas: Barry Man: "Who put the bomp?"


Mera källarfynd

Träningsoverallsjackor i 70-talsmodell har ju varit inne ända sen början av 90-talet (man kan ju förstå att 80-talets modeller har svårt att komma tillbaka). Eftersom hela min familj utövade orientering så fanns frsrtås otroliga mängder träningsoveraller från 70- och 80-tal i källaren; byxorna hade resåren gått i men jackorna var fina. Vendela är också väldigt förtjust i grönt; så nu har hon inte mindre än två stycken träningsoverallsjackor från Främmestads IK att gå runt i. Hon är i en fas när hon har samma kläder på sig nästan jämt, så den blir mycket använd (jag hade en liknande fas i ungefär samma ålder; i mitt fall var det ett par gröna manchesterbyxor och en mossgrön slokhatt).

Som bonus får ni även systern, samt en del av bron i Nossebro.


Gästbloggare! Om ostil...

Här kommer nu utan att Evis har en aning om det ett gästinlägg!

Känner att detta passar bäst i den här bloggen.

För något år sedan hade ju Evis en liten tävling om vilket som var värst; ugs eller crocs. Jag har för mig att crocsen vann knappt.

Efter att ha gjort ett tillfälligt besök på den engelska landsorten så skulle jag nästan vilja lägg till en tredje tävlande; flip flop.

Det som på den spanska badorten kändes ganska självklart, att alla, alltså inte alls bara turister, tassade omkring i kändes i den engelska provinssmåstaden långt från badstranden riktigt osnyggt. Feta engelska småbarnsmammor, ja de är feta, det finns statistik på att de är fetast i Europa, ömsom hasande, ömsom klapprande fram i sina strandskor. Med läskedrycksflaskan stickande upp i fotändan på barnvagnen och ciggen i handen. Kläderna, nej de vill jag inte ens tala om. Men det vällde mycket vitt fläsk runt och mellan dem! Ett besök där Evis, och andra som i sommar söker en trashigare stil, det botar all lust att se det minsta trashig ut.

De något yngre, något mindre feta, stoppade ned sina utsvängda Primarkjeans i skevgångna ugs även varma sommardagar och hade ingen barnvagn till läsken och ciggen. Det var nog fulast, stillösast. Feta ben blir lätt kobenta. Och med utsvängda jeans nedstoppade i ugs ännu värre.

På något sätt kändes crocsen som det nästan mest uthärdliga ändå. Fast jag vet inte.  Pest, kolera eller tvinsot. Svårt att välja. Men lite spännande är det med utflykter i den totala stillösheten!


Annaa/

Dagens - med nya sandalerna

Idag har jag som längst varit till affären, men jag fick i alla fall luftat de nya sandalerna. De är som sagt från Hectors i Nossebro och av märket Tamaris, som enligt vännen Annika, Som Vet Sånt, är ett riktigt bra märke som har bra sulor och håller bra. Då framstår ju 99 kronor som ett ännu bättre pris än det gjorde innan (de hade kostat 500 kronor).


Klänning: Gina Tricot, jag har sett att de har
samma fast i lite annorlunda mönster och
färger inne nu.
Skor: Tamaris

I övrigt har jag haft "nöjet" att tvätta 8 maskiner när den ena tvättmaskinen var trasig, så att jag fick klara mig på en.

Före och efter

Vissa kläder håller hur länge som helst. Den här skjortan sydde min mamma till mig när jag gick andra året i gymnasiet (1986). Tyget påstods vara siden, en karl i byn som åkte till Thailand på bröllopsresa hade fått uppdrag att köpa tyg, och det trodde både jag och mamma då, men när jag kände på tyget nu kändes det tydligt att det var polyester. Jag kan bara skylla på min ungdom och oerfarenhet.
   I vilket fall så använde jag den mycket under flera år, varefter den så småningom började användas av min syster och nu slutligen har tagits över av Valeria. En tråd har dragits från satinväven och det finns två små fläckar på ena ärmen; jag minns till och med vad de är av: smörja från en moped, men annars är den nästan som ny.


"Ny" blommig klänning

Bland alla gamla kläder i lådor i barndomshemmet hittade jag en blommig klänning av en just nu mycket populär modell. Jag kunde få på den, men den är faktiskt mycket snyggare på min dotter. Det är som de säger: Den som spar han har.
(Fast någon gräns måste ju finnas och tjugo år gamla kläder med resår som stelnat eller fläckar som inte går bort i tvätt - där går gränsen.)Maja ville prompt också vara med på bild.


Just nu spelas: Bobby Vee: "Run to him"


I en trappa i Nossebro

Finns denna mycket vackra heltäckningsmatta från 70-talet. Helt utan slitage trots att den alltså är 35 år gammal och fortfarande lika vacker på sitt William Morris-inspirerade sätt.Färgerna är något djupare i verkligheten, blixten blekte dem.

Hemma

Vistelsen i barndomshemmet var trevlig: nya sandaler inköptes på den eminenta skoaffären Hectors i Nossebro (finns även i Grästorp och Vedum), ett par kubikmeter gamla kläder sorterades i kategorierna: saker jag, barnen eller min systers barn kan ha och sånt som ska slängas. Den förstnämnda blev tre lådor, det andra cirka fem kubik. Nostalgiska känslor väcktes av leksakskataloger från 70-talet och hiskliga kläder från 80-talet. En hel del helt okej kläder från 80-talet hittades också och kommer att visas senare, eftersom de är kvar i Norra Björke, jag kunde ju inte ta lådorna på tåget.
Bilder på sandalerna får också vänta; jag är bakis och trött, för jag var på fest i Trollhättan igår.

Inte blir det mer heller

I världen där utanför mitt hem pågår just nu couturevisningar, och innan det har en massa resortlkollektioner visats, och svenska vår/sommarkollektioner för 2009 och nästan inget av detta har märkts i min blogg. "Varför?", frågar kanske den uttråkade läsaren, och svaret är att jag är alldeles för upptagen med att antingen ta hand om Maja, nu när dagis är stängt, eller, när Rickard inte jobbar, med att göra ett föredrag som jag ska hålla på medeltidsveckan på Gotland. När jag inte orkar skriva längre syr jag på kläder till mina barn, eftersom de växt ur nästan alla sina medeltidskläder.
Och inte blir det mer heller på ett tag; för ikväll åker jag "hem" till Norra Björke och jag kommer inte tillbaka förrän på söndag. Datorn följer med och förhoppningsvis får jag skrivit på föredraget, men det finns inte internet där.

Förtjusta pip höres från Johanneberg

Kängorna från Josefssons har anlänt. Och de passar, och är jättefina. Hyfsat bekväma också, trots de tio centimetrarna klack, bland annat beroende på att de har 1 cm platå.
När jag ändå "var tvungen" att t akort på dem passade jag på att dels testa ett par nyinköpta strumpbyxor, dels huruvida jag kan använda mina älskade jeanshorts även i höst. Just strumbyxor eller leggings under jeanshorts var stort bland de mer alternativa tjejerna i början av nittiotalet; jag hade det till exempel på den fest där jag träffade tvillingarnas pappa.
I alla fall: nog snackat och till bilderna.


Tröja: Lindex/Myrorna
Jeansshorts: Make your own jeans
Strumpbyxor: Hot Sox
Kängor: Josefssons, som sagt


Och en närbild:


Blått och lila

För mig känns rött som det självklara att matcha blått och vitt med, men jag ville ha lite variation: så idag blir det lila. Lila nätstrumpor. Jag har örhängen med lila stenar också, men de syns inte.Och orsaken till att jag har samma skor på mig (nästan) jämt trots att jag har så många fina är att nu på semestern går jag en massa och då behöver jag ha skor för ilägg. Gå ska jag göra nu också, för jag och de stora döttrarna ska ner på stan.


Just nu spelas: The Lemonheads: "Steve's boy" från The Lemonheads


Snurrelisnurr

Det är något med helklockade kjolar som gör att man vill snurra runt, runt som en ballerina. Annars hade jag tänkt mig en bild där jag balanserar som på lina, kallad "en elefant balanserade", men jag fick inte till något bra sådant foto - det är svårt att ta kort med automatisk utlösare. Så piruett blev det:


Linne: H&M
Kjol: hemmasydd
Strumpor: Lindex
Handledsskydd: arbetsterapeuten

Annars sitter jag hemma och förbereder föredrag hela dagen.


Just nu spelas: Bobby Darin: "Splish Splash"


Pop feminist

Pop feminist heter en blogg som jag gillar, eftersom jag gillar både populärkultur, feminism och kvinnor. Teoretiskt tung ibland, men alltid bra; även när man inte håller med.


Just nu spelas: Dion: "Ruby Baby"


Med anledning av dagen

Franskt kolorerat tryck som jag först trodde föreställde angreppet mot Bastiljen, men som, vilket Sandra påpekade, visar kvinnotåget mot Versailles i oktober - jag hade bråttom och svårt att hitta någon samtida bild och läste alltså inte texten under. Duh!
Här kan vi i alla fall redan se början till empirens mode med de smalare kjolarna, även om midjan fortfarande sitter i midjan.ça ira, ça ira, ça ira -
les aristocrates à la lanterne !


Just nu spelas: The Pogues: "If I should fall from grace with God" från If I should fall from grace with God


Ingen sommar utan etno


Örhängen med dangel: Indiska
Blus: Torget i Trollhättan 1989
Shorts: www.makeyourownjeans.com
Skor: Offprice

Det borde varit sandaler, men det har jag inga.

Nu drar jag och Maja till Näckrosdammen och leker i fontänen.

JAAAAAA!

Robin Söder!
och Alex då.

Lördagsgodis

Så fort det slutat vräka ner ska jag och Maja gå och köpa lördagsgodis till henne. Jag känner mig lite godisaktig själv idag med mina pasteller och blommor. Färgerna får mig att tänka på såna där godishalsband.


Topp: Zara
Kjol: hemmasydd


Det ser ut som att jag inte har någon hals alls på bilden, men å andra sidan ser jag väldigt timglasformad ut - man får väl ta det onda med det goda.

Inte kunde jag vänta

Min man yttrade sig positivt om skorna, så nu har beställt dem fast jag egentligen skulle vänta. Jag utnyttjade å andra sidan en sån där 50% rabatt. För att fylla på blev det faktiskt även den rutiga blusen som jag skrev om.

1700-tal på Gunnebo slott

I helgen är det 1700-tal för hela slanten på Gunnebo slott i Mölndal utanför Göteborg. Om jag inte hade blivit för smal för min 1700-talsdräkt, och om inte Rickard hade jobbat så att jag måste ta hand om Maja själv hade jag kunnat tänka mig att klä upp mig och åka dit. Men Maja har ingen 1700-talsdräkt och jag har alldeles för mycket att göra inför medeltidsveckan - både sömnadsmässigt och jobbmässigt; jag har ett föredrag kvar att förbereda  - att det är helt uteslutet. Men kanske nästa år, fast då får jag ju göra en ny korsett och ny dräkt först.Mer bilder och info hittar du på min hemsida.


Just nu spelas: Teenage Fanclub: "Starsign" från Bandwagonesque


De ska bli mina!

Bara jag vet om jag har några pengar i höst så* - jag struntar i att tio centimeters klack är lite i mesta laget för mig även när mina fötter är relativt lite påverkade av reumatismen. Jag ska köpa dem och ha när jag går på krogen, eller bara sitta hemma och titta på mina fötter.


bild: www.josefsson.se

* De kostar 369 kronor och det är ju kanske inte så mycket, men med halvtids sjukersättning, 25 % jobb och hög hyra och tre barn så är 369 kronor för ett par så här "oanvändbara" skor ändå en lyxutgift som behöver övervägas noga.


Just nu spelas: The Wannadies: "My hometown" från The Wannadies


Anglofil

Bra musik. Riktigt bra musik och mycket brittisk förstås.
För att jag inte orkar skriva något meningsfullt, eller ens meningslöst, om mode och inte ens har några kläder på mig att visa heller; eftersom jag sitter och skriver på ett föredrag om modet under 1400-talet som jag ska hålla på Medeltidsveckan på Gotland (apropå saker som är störande för lokalbefolkningen) och inte tagit på mig mer än underkläder, den randiga skjortan och rosa strumpor.
Och lyssnar på the Jam gör jag.

Men varför då?

En väldig massa modebloggare har begett sig till eller vill bege sig till, den sk. Tennisveckan i Båstad. Jag undrar bara varför - tennis måste väl ändå vara en av världens absolut tråkigaste sporter att titta på? Inte spännande och håller på i timtal.
Kajsa jobbar, men vad gör alla andra? vad är egentligen poängen om man inte själv spelar eller är intresserad av sport?
Det är faktiskt en sak som jag undrat över nu under våren när jag åkt tåg till och från Skåne en massa gånger: Bor det några "vanliga" människor i Båstad över huvud taget och hur jobbigt tycker de att tennisveckan är?


Just nu spelas: Placebo: "Plasticine" från Sleeping with ghosts


Leopardmönstrade

är de förresten, ballerinaskorna.Halsband i massor

Jag svängde in på H&M på väg til min syster och tittade som hastigast på deras reahylla med bijouterier. Där hade de blaffiga och/eller bisarra halsband för tio kronor styck - och jag tänkte att man vet ju aldrig när man känner för att ha ett jätteblaffigt halsband på sig och då är det ju synd om man inte har något. Så tre halsband köpte jag.Det nedersta tror jag skulle vara schysst till en maffig urringning, eller möjligen en tubtopp i någon neutral färg och de andra kan jag säkert också komma på någon användning för.

Med lite färg så...

kanske man kan dölja att man sovit 3 timmar i natt. Nu ska Maja iväg och leka med en kompis och jag ska hem till syrran och gulla veckogammal bebis. Jackan köpte jag på rea på Lindex igår.


Jacka: Lindex som sagt
Skjorta: Gina Tricot
Jeans: H&M Squin
Skor: Skopunkten ifjol

Rulla sig i det

När jag var inne på Gårda Textil i förrgår (det är ju efter midnatt nu, värken och morfinet jag tog mot den håller mig vaken) såg jag något alldeles fantastiskt vackert: plisserat, eller kanske snarare krinklat, eftersom vecken var oregelbundna, siden på metervara. Vad jag vill göra med det vet jag inte, utom kanske rulla mig i det.

Billigt är svårt

Jag har ju redan i december förra året konstaterat att jag inte vill döma folk för att de strävar efter att se billiga ut. Och det gjorde jag ju rätt i, eftersom jag själv de senaste dagarna har känt en diffus längtan efter någon slags trashy look - jag vet inte vad det beror på; kan det vara hormonellt?
I alla fall hade jag tänkt mig någon slags topp som lämnar axlarna bara, nu när jag faktiskt har en fungerande axelbandslös behå, men gick någon sådan att uppbringa? Nej, det gjorde det förstås inte. Till slut, efter att ha tittat runt stan efter antingen singoallatoppar eller linnen med nedhasade axlar hittade jag den här på rea för 49 spänn på KappAhl. Inte riktigt vad jag tänkt mig, men den får duga så länge.


Dagens klädsel - monokromt.

Gårdagens försök till shopping visade med all önskvärd tydlighet det jag redan visste. att det ä rmycket besvärligare med en fyraåring än utan, så när maken nu kommit hem från jobbet ska jag ta en snabb vända ner till Avenyn och Vasagatan och besöka ett par klädaffärer samt en pärlaffär.
   Mitt hår är nu tillräckligt långt för att jag ska återgå till min favortifrisyr: knut i nacken; den här gången endast sammanhållen av en snidad "pinne" i ben som jag fått av min svägerska. Och jag har svart kjol på sommaren!


Blus: Monki, från vinterns rea
Bälte: Monki, den pågående rean
Kjol: H&M
Strumpor: Lindex
Pumps: Skopunkten

Jag tror att min klädsel delvis kanaliserar 80-talet - och det är ju inget nytt.


Just nu spelas: Teenage Fanclub: "My uptight life" från Howdy


Tveksam till smocket

Den här blusen, som är alldeles ny från Ellos tycker jag är jättefin. Det enda jag är lite tveksam till är smocket i midjan - inte till smock per se, men jag tror att det kommer att hamna ovanför min midja och det förtar ju lite av effekten.


Bild: www.ellos.se

Jag tror att den skulle göra sig till mina jeansshorts.

Yippie!

Vännen Inger ringde just och meddelade att hon fått tag i biljetter på ståplats till konserten med Iron Maiden på Ullevi den 26e! Iron Maiden var vårt absoluta favoritband under 80-talet och har fortfarande en speciell plats i våra hjärtan även om ingen av oss lyssnar på dem dagligdags. Vi var på förra Ullevikonserten för ett par år sen och den var jättebra.

Hur mycket jag gillade dem kan ses på följande bild från flickrummet tapetserat med planscher. Bilden är tagen på väg till en fest 1986.


Tajtsen är från H&M Impuls

Dagens klädsel

Nu ska jag och Maja iväg och hämta mina utslagna skor samt kolla linnetyger på Gårda Textil. Här i Göteborg är det mestadels soligt och varmt så jag klär mig därefter.


Örhängen: Kicks
Armband: Glitter
Klänning: Gina Tricot

Det står mitt namn på dem!

De här skorna från Topshop alltså. De är till och med marinblå och inte svarta, för att passa ännu bättre in i min garderob. Klänningen är inte heller dum och 50 pund är inte så illa för en klänning helt i siden. Skorna kostar 60 pund; jag undrar om de kommer att dyka upp i Göteborgsbutiken? Båda är i vilket fall från Topshops Wonderland-kollektion.


Bilder: www.topshop.com


Just nu spelas: The Specials: "International Jet Set"


Grått och hallonrosa hos Filippa K

Jag är verkligen inte en Filippa K-tjej, dyra basplagg är liksom inte riktigt min grej; jag är mer för färgexplosioner och galenskap, som ni kanske har märkt. Eller sött och gulligt, eller vad som helst utom just basplagg. Men när nästa sommars kollektion från Filippa K är så fin och dessutom går i två av mina favoritfärger: hallonrosa och grått, hur skulle jag då kunna motstå den?


Bilder: www.modette.se/Kristian Lövenborg

Japansk klänning

Min äldsta dotter beställde den här "klänningen", som består av kjol, blus och skärp, från www.cosmates.jp - visst är den söt? 788 kronor gick den på och delarna kan förstås användas för sig också.Visst är den söt med sina volanger och fjärilar?

För att jag inte har något sinne för humor

Det är i alla fall det man brukar få höra om man inte skrattar med i skämten. Den här posten från bloggen Uncarved handlar om musik, och om saker som faktiskt inte är roliga. Läs den, den är bra.

Inspirerat/snott hos Carin Wester

Även erkända designers kan inpireras/sno idéer av tonåringar: som när Carin Wester i sin vår/sommarkollektion för 2009 gör en klänning av en skjorta på samma sätt som Elinkan beskrev och visade redan i höstas.


Bilder: Kristian Lövenborg/www.modette.se och elinkan.blogg.se

Jag ber om ursäkt för att jag snott en bild från Elinkans blogg, men jag ville bara visa på den uppenbara likheten. Ära den som äras bör.
Nu kan jag ju ha fel angående varifrån Carin Wester fått idén och båda ha inspirerats av någon utländsk designer, men originellt är det i alla fall inte.


Just nu spelas: The Wannadies: "So many lies" från The Wannadies


Fina Monika

Det här min väninna Monika; hon som introducerade mig till A dress a day, käckt mönstrade klänningar och allmänt femtiotal. Här poserar hon i en typisk pose från modebilder och symönster från decenniet i en egensydd klänning.


Ett bloggtips

Jag vill gärna tipsa om en blogg som i och för sig inte behandlar mode, men som är väldigt intressant om man är intresserad av populärkultur. Det är History is made at night som behandlar dans och musik som (sub)kulturell och subversiv samhällsföreteelse; eller som bloggaren själv säger: "The politics of dancing and musicking". Den har en delvis historisk vinkling och täcker in 1900-talet och framåt och är, som sagt, läsvärd.

Detta är kärlek

Minimarkets kollektion för våren och sommaren 09. Jag hade världens problem att välja ut vad jag skulle visa - jag sovrade hårt och ändå kom inte de coola blusarna, kjolarna och klänningarna med effektfullt manipulerat tyg med.


Bilder: Kristian Lövenborg/Modette


Jag måste nog se till att få forskningsanslag så att jag kan köpa mig lite kläder från Minimarket.

PS. Hoppas ni kommer ihåg det här inlägget som visar en  blus av Vionnet från 1930-talet med en likadan rosett som den andra klänningen från vänster.

En systerdotter

har jag varit och tittat på. Alldeles färsk och med mycket tjocka kinder. Det har hennes mamma också, så det är väl inte så förvånande. Söt var hon i alla fall, men jag lyckade behärska lusten att genast skaffa en egen; jag har producerat färdigt nu.


Varför denna storleksdiskriminering?

Jag fick mejl hem idag med länk till H&Ms nya mindre miljöbelastande plagg i ekobomull. Och nu undrar jag varför de bara görs upp till storlek 42?
Det var likadant med den första Organic Cotton kollektionen. Nu var den i så vida modeller att man kom i dem ändå, men de satt naturligtvis inte som de var tänkt då - bara för att man kommer i ett plagg så behöver det ju inte sitta snyggt, i synnerhet inte om det är proportionerat för att man ska ha mycket mindre bröstomfång än man har. Den här gången var det ju inget jag gick igång på: vanliga toppar,ett par shorts, tantkofta med skärp och en t-shirtklänning med axelvaddar. Det skulle varit den då, om den inte haft axelvaddar.
Men varför denna storleksdiskriminering???

Nu är det sommar

Nu är det sommar - inte bara vädermässigt utan i även i så måtto att det bara är vi som jobbar på universitetet som är där - och knappt det. Det gör att man kan klä sig på ett sätt som jag inte skulle göra när jag möter studenter i korridorerna: shorts ger inget professionellt intryck; inte heller såna här urringingar.


Topp: Ellos/Catalog
Shorts:
www.makeyourownjeans.com
Skor: Skopunkten

Men det är svalt och skönt och ens likbleka (och blåmärkiga) ben kanske kan få lite färg.

Kvällens klädsel

Förutom en sväng till Östra (när jag hade den rosa klänningen) så har jag varit på Hisingen hos vännen Caroline ikväll. Det var fortfarande varmt när jag åkte hem vid tiotiden, så shorts var lagom och jag behövde inte ens knäppa jackan.


Jacka: Gina Tricot
Linne: H&M
Short: Make Your Own Jeans
Skor: Offprice

Färgglad är bra.

Utmanad

Jag blev utmanad av Pia och som den lydiga bloggare jag är så svarar jag förstås.

Regler:
- Beskriv först reglerna
-Svara på alla frågor
- Välj ut 6 personer som du vill ska svara och utmana dem i deras bloggar, be dem läsa din .
- Låt personen som utmanade dig veta när du svarat på utmaningen!


Fem saker som finns på din Att-göra-lista idag?
1. Åka med äldsta dottern till Östra sjukhuset för att röntga hennes knä.
2. Köpa tyg till en medeltidssärk till minsta dottern.
3. Gå på Bolaget.
4. Laga middag.
5. Dricka vin med Caroline (jag tycker att det rimmar så bra)

Vad gjorde du för 10 år sedan?
Jag hade precis blivit antagen på forskarutbildningen, men saknade finansiering så det skulle dröja två år tills jag kunde börja. I februari hade tvillingarnas pappa och jag flyttat isär och Rickard och jag var officiellt ett par. Jag hade fått diagnosen psoriasisartrit året innan och var ganska mycket sjuk under hela året.

Ställen du bott på?
Grästorp
Falköping
Norra Björke (ligger utanför Trollhättan)
Göteborg

 Fem saker du skulle göra om du var biljonär?
1. Köpa ett stort hus här i Johanneberg. Egentligen är vi inte mycket för hus för huset skull, men jag skulle vilja ha 100 kvadratmeter till.
2. Åka till Japan med Valeria och till massa andra ställen med familjen.
3. Köpa massor med böcker om textil, dräkt och mode.
4. Forska och skriva böcker utan att behöva oroa mig för varifrån nästa lön ska komma och utan att behöva slita som ett djur med långa ansökningar om forskningsanslag som man sen ändå inte får något för.
5. Det här snor jag från Annaa: ge pengar till Miljöförbundet Jordens Vänner så att de kan ge Patrik en anständig chefslön och anställa en organisationssekreterare på heltid flera år framåt utan att krusa nyckfulla anslagsgivare.

Jag utmanar DonnaSandra, Sassy, Elise och Jelena, sen kommer jag inte på några fler som inte redan har gjort den.

Gårdagens

Jag gick på krogen efter fotbollen så det blir ingen bild på gårdagens klädsel förrän idag. Det är kavajen som är mitt reainköp från Monki. Jag har alltså köpt en kavaj. Vad händer härnäst? Att solen går upp i väster?


Kavaj: Monki
Halsduk: H&M
T-short: Supportershopen
Jeans: DesignA, gamla som gatan

Året är 1982 och jag vet vilken musik de lyssnar på

Tre brittiska killar som fortfarande bor hemma, eller, en av dem har skaffat jobb och egen lägnehet i något betongghetto. Där har de fester och dricker lager och diskuterar musik med likasinnade pojkar. Men mest repar de med sitt band: gitarr, bas och en synthesizer - någon trummis har de inte hittat än. Deras låtar handlar om olycklig kärlek och om att inte vara förstådd. Rob, killen längst till höger, köper allt som kommer från Rough Trade, medan James i mitten i hemlighet är svag för Roxy Music.


Bilder: bsmart för www.modette.se

Eller så är det Whyreds herrkollektion för 2009.
Jag tycker att det är helt bedårande.

En föga spännande Elloskatalog

Ellos höstkatalog kom idag och mottogs efter noggrann undersökning med ett stort gäsp. Jag brukar vara rätt så entusiastisk över postorderkataloger, men i den här kändes det som att jag sett precis allting redan förra året och en hel del även åren innan det (de förbaskade Chloé-inspirerade A-linjeformade jackorna som vi sett i minst tre år nu). Lite kläder jag gillade fanns det dock, och de var föga förvånande rutiga. Och så fanns det ett par stövletter i röd lack som jag nog måste ha och ett par pumps i grönt, svart och guld som jag kanske måste ha.


Bilder: www.ellos.se


Skorna är förstås i syntet och därför förhållandevis billiga: 349 (för de röda) respektive 399 kronor paret.
Kappan kostar 999 och kjolen 299; kjolen finns förresten i svart också.


Just nu spelas: The Church: "Night of light" från Heyday

Burberry Prorsum - inspirerande och lätt att inspireras av

Även om själva plaggen i sig är snygga så är det hur de kombineras som är det mest attraktiva i Burberry Prorsums resortkollektion för 2009. Det betyder att även om man inte har råd med den vackra kappan i mönstrat siden så kan man ta till sig idén att sätta ett smalt skärp ovanpå allting - ovanpå en kappa, eller en kofta, eller varför inte en kavaj?
Vi kan väl lika bra säga med en gång att den här looken förmodligen är snyggast på en smal och rak figur, men man kan ju helt enkelt ta och prova med plagg man har hemma och se om man gillar resultatet. Inte behöver man vänta till januari heller, jag kan tänka mig det här redan i höst.


Bilder: www.style.com


Just nu spelas: Planxty: "True love knows no season" från The woman I loved so well


RSS 2.0