En liten mössa

Jag gjorde, som jag skrev tidigare, en toppluva i ylle häromdagen:Den hör hemma i andra halvan av 1400-talet - mer info här.

En medeltida dräkt för en man

Killar hade också kläder förr i tiden och jag syr en del till min man. På Nordrikes skräddarskrås hemsida kan man nu se  min stiliga make och se och läsa om alla de plagg som en välklädd man hade sådär runt 1300.

Just nu spelas: Jane Russell och Bob Hope: "Wing Ding Tonight"


Höstkläder på!

Är det 17 grader och snålblåst och regn får man klä sig därefter - i detta fall i tunn yllekjol och tjocka overkneestrumpor.


Topp:Kappahl, förra sommaren
Kjol: sytt själv
Strumpor: Cronert, från SockDreams
Skor: Waldläufer

Frånvarande

Jag gör andra saker: ritar ut broderimönster, syr toppluva av ylle, fixar med en hemsida, spelar badminton med barnen, gungar och åker karusell på lekplats. Ska nog sticka lite också och se på kostymfilm med Blåva Anna.

Fru polkagris

Fru polkagris ska ner på stan och köpa brodyr, sen blir det sömnad, stickning, tvätt och kanske lite städning. Jag gillar semester, när man kan göra sådant utan att bli helt utsliten.


Klänning: Gjort själv efter ett 40-talsoriginal
Skor: DinSko, rea förra veckan

Och, ni kan säkert inte heller tro det, men det regnar inte just nu!!

En skatt i plast

I mormors sybord, i en söt ask som jag inte tittat i på flera år, hittade jag denna skatt i plast för den nautiskt lagde:Även insekten på asken är en brosch med säkerhetsnål som trätts igenom pappen.

Jag letade egentligen efter alla kartor med tryckknappar som jag fått från mormor och som jag inte kom ihåg var de låg - men de låg i en liten cigarrask i papp längst ner i botten.

En liten ros i silver

Femtio kronor kostade den och jag har sett billigare broscher i loppisstånd - men den här var så fin.Den är ungefär fem centimeter lång och ska få sitta på slaget på de kavajer/jackor jag har tänkt mig att jag ska sy under vinterhalvåret ;)


Just nu spelas: Teenage Fanclub: "Cells" från Man-Made


Söta band

Här är en bild på de söta banden som jag köpte på marknaden på Västra torget i Jönköping. Fem meter av varje och de kostade fem kronor metern. De blir utmärkta till klänningar, gardiner eller förkläden eller något annat som jag nog kommer på.Just nu pissregnar det (som vanligt) så jag skjuter upp och skjuter upp att ge mig ut och köpa brodyr och band till en klänning till som jag har sytt till Maja. Jag behöver ju inte göra det idag och jag har ett broderi att rita ut och en stickning att sysselsätta mig med.


Just nu spelas: Teenage Fanclub: "Feel" från Man-Made


I Jönköping

Det har matats änder, umgåtts med en smått frustrerande svärmor och betydligt mindre frustrerande svärfar med hustru och därtill med två trevliga kompisar. Vi har också varit på marknaden på Västra Torget och där köpte jag klänningen som Maja har på sig på nedre bilden, en massa söta band och lite andra sybehör, en brosch och filmen Kinky Boots på DVD.

Vid anddammen på Ekhagen:På en av alla lekplatserna på RåslättSom ni ser hade jag min rutiga bäckeböljaklänning på mycket och den enda gången jag inte hade vi det råkade vi ut för ett riktigt skyfall och blev helt genomblöta på de fem minuterna det tar att småspringa från våra kompisars hus till svärmors dito.


Just nu spelas:  Jane Russell & Bob Hope: "Am I in love?"


Mot Jönköping

Imorgon åker jag och delar av familjen till Jönköping för några dagar så det blir tyst i bloggen till måndag eller så.

Hemmaklänningen färdig

Man skulle kunna tro att jag hade en hög slavarabetare här hemma; med tanke på hur mycket jag producerat den senaste tiden, men så är det inte. Jag sitter inte ens och syr hela tiden, men bristen på fint väder i kombination med mindre tid framför datorn gör att man hinner en hel del. Och tänk vad fort det går med saker som inte ska ha foder och som bandkantas istället för att handfållas.Som ni ser är det samma modell som Majas nya. Det gjordes faktiskt ett mönster till en vuxenversion 1955:


Bild: http://vintagepatterns.wikia.com

Jag har förstås inte mönstret (men det går att köpa, bl a på eBay), utan utgick från bilden och från ett mönster till blus med holkärm som jag gjorde i våras, kombinerat med hur bakstyckena såg ut på mönstret till barnklänningen. Som ni ser har vuxenversionen kaffe och donuts där barnklänningen har mjölk och äpple och jag gjorde delvis efter den - på grund av en akut brist på bomulls- eller linnetyg i lämplig donuts-färg så strök jag dem.  Helst hade jag nog velat ha blårandigt jag också, men jag har inte tillräckligt och dessutom är mörkare tyger mer förlåtande om man har min tendens till att spilla saker.
   I vilket fall har jag nu en utmärkt klänning att gå hemma och skrota och fixa i - troligen den första av många; jag känner hur en lätt besatthet kommer krypande ;)

Demonstration idag

Idag har jag varit och demonstrerat, för bostad åt alla och till stöd för husockupationen på Viktor Rydbergsgatan. Att man ska demonstrera är ju ingen anledning till att inte klä sig snyggt - såvida det inte är så att man räknar med att bli släpad över asfalt och genom häckar av polisen - men det var inte den typen av demonstration, så jag kunde vara hur fin jag ville i min nysydda klänning och jackan från Monki. Det som är bra att ha vid demonstration är emellertid skor som man kan gå några kilometer i vid behov. Därför var det premiär för mina nya svarta skor för ilägg. De var också praktiska vid den efterföljande husesynen eftersom man måste ta sig in en bakväg som involverade stegar.I väskan har jag en bok om fenomenet glamour och dess historia, som jag läste i på vägen till Järntorget där demonstrationen startade.

Nu ska jag vila och fixa den sista fickan på min nya klänning så ska jag se om jag orkar gå bort till huset med lite grejer och kaffe och te sen.

Mer knappar

60-70-tal, dimgröna knappar för en kappa.Små gröna, moderna, kanske till en blus eller klänning till mig eller Maja.Genomskinliga turkosa - ser ut så att man vill äta dem!Genomskinliga blå, som jag ska använda två av till klänningen som jag håller på och syr.
Dagens projekt

Och klädsel. Även om man kanske inte ser så mycket av någondera.
På mig har jag en jumper från H&M, med vida ärmar som hålls ihop med ett band i trekvartslängd och min vida, vadlånga bomullskjol. I knät ligger en snart färdig klänning i samma modell som Majas nya. Jag saknar tyvärr ungefär 1,5 meter snedremsa till för att kunna bandkanta fickorna och har ännu inte sytt knapphål eller i knappar.


De snyggaste skorna

Det kan nog utan någon större tvekan sägas att bland de stora postorderfirmorna är det Haléns som har de snyggaste skorna - här är några fina inför hösten plus ett par slingbacks i satin som är perfekta om man gillar den spetsiga 50-talsstilen på skor.
Bilder: halens.se

Alla i färg finns även i svart; själv är jag lite sugen på de dyraste blå.

Några av knapparna

Jag tänkte försöka visa alla knapparna (och mönstren) som jag vann i Bortbytingens tävling. Eftersom det var så hemskt många kommer det dock att ta tid - om jag inte skulle göra mängder med inlägg med bara bilder på knappar, men det känns lite tråkigt. För att göra det lättare att se alla har jag därför skapat en kategori som heter "Vinsten från Bortbytingen". Dagens knappar är, skulle jag gissa, 60-70-tal, men jag kan redan nu göra reklamen för att det finns godbitar i form av glasknappar som jag gissar är från 20- eller 30-tal.

Klarröda - inte orange:Genomskinliga blå; får mig att tänka på kaffekopparna som mamma hade  när jag var liten, i rökblått genomskinligt glas. Såna skulle jag vilja ha igen.Pärlemorskimrande plast från 60-talet:Matt och blankt i blågrått som drar mot petrol:Någon av de två sista, troligen de små, funderar jag på att använda till en dräkt i det här tyget, som jag fick av min syster i kombinerad disputations- och födelsedagspresent.Det har legat där i två och ett halvt år nu och jag har inte riktigt vetat vad jag ska göra med det. Det är en sån underbar yllekvalitet och så vackert att jag inte kunnat bestämma vilken typ av plagg som förtjänar detta vackra tyg. Tack vare knapparna lutar det dock nog åt en dräkt. Nu har jag ju aldrig sytt någon kavaj eller dräktjacka, men med Blåva Annas hjälp ska det nog gå. Som hon sa: "Jag var fjorton när jag sydde min första kappa! Det är klart att du kan!"

Den nya klänningen

Här är den nya klänningen som jag började lite på i lördags och gjorde färdigt igår. Inte illa pinkat eftersom jag dels gjorde en helt ny modell på överdelsmönster, dels handfållade en helklockad kjol. Och ämndå gjorde annat; som var på fotboll och lagade mat. Idag ska jag sy färdig makens nya medeltidstunika i stället.Tyget är det som jag köpte på Tygladan i Vargön för två veckor sen.

Minus halsduk

Större delen av dagen har jag ägnat mig åt saker som inte kräver så mycket, eller genomtänkt klädsel: färga håret, umgås med syster, svåger och systerdotter, surfa på internet, men framför allt har jag sytt på en ny klänning till mig som jag började på igår. Sömnaden ställer väl snarar krav på klädseln att den ska vara lätt att ta av; eftersom man behöver prova ofta - i alla fall om man gjort ett nytt mönster. Just nu återstår endast att fålla ett ärmhål och sedan är den färdig; foton kommer imorgon.
   Klockan sex var det dock dags för IFK att möta Trelleborg, en match som slutade lyckligen 3-1 och då såg jag ut så här:Plus halsduk.
Jeansjackan är från Myrorna och klännignen sydde jag förra sommaren.

Färdig!

Jag kunde inte hålla mig utan cyklade ner till Åhléns och köpte snedremsa idag på förmiddagen. Sen sydde jag snedremsa i stora mängder och nu är den alltså färdig. Den är lite stor eftersom det är storlek 6 år, men det är bara lite och det kommer ju snart att "rätta till sig".Maja är mycket nöjd.
Jag är rätt nöjd med och kommer nog att göra flera.

En 40-talsdröm

Precis en sån här tröja skulle jag vilja ha.

Nästa sömnadsprojekt

Idag skickade jag iväg min Visbypackning. Det är visserligen två veckor på söndag tills jag ska åka, men min packning åker iväg till Flobytrakten redan idag för att sedan åka släpkärra till Visby så att den är där när jag anländer. Detta betyder att allt som jag ville ha under Medeltidsveckan var tvunget att vara färdigt idag; vilket i sin tur betyder att jag nu kan ägna mig åt nya projekt - som en ny klänning åt Maja.Det här mönstret, som är från 1954, ingick i ett lite större parti gamla mönster som jag köpte på Tradera och ända sen hon såg det första gången för två år sen har Maja velat ha en sådan randig klänning. Det som hindrat mig hittills är bristen på tyg, men nu hittade mamma en bit av samma randiga tyg som klänningen i min användarbild är gjord i  - fast i blått och jag kan alltså börja. Som en bonus har Maja växt i storleken på mönstret nu, så att jag slipper ändra det. Jag behöver bara köpa nio meter röd snedremsa.

Sol och en helt onaturlig leopard

Turkos är verkligen en färg som framhäver solbränna, även om man bara har lite av den, så det är inte konstigt om man vill ha den på sommaren. Att jag vill ha leopard beror antingen på att jag är påverkad av modet, påverkad av att ha tittat på en massa 50-talskläder eller på att jag nu nått den ålder då kvinnor börjar bära sådant. Så här såg jag i alla fall ut idag; en dag när jag varit på apoteket, på jobbet och slutligen åkte till Delsjön och badade med svågern, systerdottern och Maja.


Skjorta med knyt: H&M Divided
Shorts: Gjorda efter mina mått hos makeyourownjeans.com

Maken och de stora barnen är nu på Harry Potter and the half-blood prince och jag är inte alls avundsjuk, näädå. Men det var hans tur att få går först den här gången; jag går nog ensam nästa vecka. Och det kan vara mysigt att vara hemma och sy, ihop med husets femåring också.

Hatten på

Framifrån:Bakifrån:Den behöver fortfarande dekoreras och få ett tunt gummiband för att sitta fast, men jag är ändå nöjd.

Wheee!!!

Idag kom en stor låda med knappar och några symönster till mig som jag vunnit i Bortbytingens blogg. Det var många, många fler än jag hade väntat mig och därtill ganska många av varje; så att man verkligen kan använda dem. Gitte hade mejlat mig och frågat vilka färger jag gillar och vilken typ av knapapr och jag gillar verkligen allihopa! Jag fick också tre symönster, tryckta i DDR. Jag ska ta närbilder på många av knapparna sen, nu har jag bara hunnit gå igenom dem och titta på dem och visa min vän Blåva Anna och i största allmänhet vara glad över dem.
Tills vidare kan man dock se en bild hos Bortbytingen.

Och gissa om jag kommer att hålla koll på hennes Traderaauktioner i fortsättningen!

Fanny Karst

Antalet designers som gör kläder specifikt för kvinnor över 25 är inte många, för dem som gör det för kvinnor över 50 räcker nog fingrarna till och är kravet dessutom att det ska vara snyggt och coolt, modernt och inte bara kläder och absolut inte tantigt ja då kan vi nog klara oss på ena handens fingrar. Fanny Karst är en av dem och helt otroligt är hon själv bara 24 år.

Från 2008:


Här kan ni ser mer av hennes märke "Old Ladies' Rebellion" och läsa om henne på StyleBubble.

OK, jag kommer troligen aldrig att bli en Fanny Karst-dam när jag blir äldre: antingen blir jag en Agatha Christie-tant eller något mer i stil med Anna Piaggi, men visst är det snyggt?

1500-talsklänning

Det börjar dra ihop sig till Visby medeltidsvecka och även om jag inte syr några nya plagg i år så har jag fixat lite på de jag har och kompletterat dem. En slät "underklänning" i sidentaft har till exempel fått silverband och ärmar och blivit till en florentinsk klänning:Det var det sista jag skulle fixa innan jag åker. Nu ska jag bara skaffa lite saker som jag behöver för ett broderi som jag tänkte ägna mig åt i lägret.

Hur man kan göra en hatt

De senaste kvällarna har jag pysslat med att göra om ett underlägg till en oval stråhatt med låg kulle à la 40-50-tal.

Underlägget:


Det kommer från Indiska och kostade 35 kronor. Det viktiga är att underlägget består av en lång fläta av strå som sytts ihop.
Först repade jag upp sömmen, det är en slags kedjesöm som är mycket lätt att bara dra upp när man väl sprättat lite. Jag slutade när jag hade en rundel som var så stor som jag ville ha kullen. För att det inte skulle fortsätta att repa upp dig så måste man fästa tråden. Sen är det bara att ta en annan stark  tråd och börja sy fast flätan igen för hand, men böjd neråt så att du får en formad kulle. Generellt så är det så att om du sträcker i flätan som du syr fast böjer sig det du syr inåt och om du skjuter ihop den så att den blir bredare så viks det istället utåt, något som behövs när vi sen går utåt mot brättet.

Här har jag börjat vika ut brättet:Mer brätte:Man fortsätter så att sy fast flätan och sträcker eller skjuter ihop beroende på vilken vinkel man vill att brättet ska ha.
Jag ville ju dessutom att hatten skulle vara oval. Det lättaste sättet att få till det är förstås att börja med en oval form i mitten, men jag ville ju ha en rund kulle. Därför sydde jag flätan nästan i ytterkanten på sidorna, medan jag lät dem överlappa framför allt i nacken, men även mitt frma några varv. Man formar till det medans man håller på.

Överlappningen syns mitt bak och lite mitt fram:Eftersom det inte är exakt vetenskap blev hatten inte precis jämn; en del av detta går att rätta till genom att man sprejar hatten med vatten så att den blir fuktig och sedan formar den lite, men en del får man helt enkelt leva med. Den blev i alla fall symmetrisk och det är faktiskt bara mitt andra försök att göra hatt:Nu ska jag vara dekorera den - jag vill bland annat ha röda, konstgjorda körsbär på - någonsom har något tips om var jag kan hitta sådana?


Just nu spelas: "We both reached for the gun" från musikalen Chicago


Underbar klänning från Roksanda Ilinic

Okej, den är inte värd 28 000 - vilken klänning är det? Men den är attans snygg. Roksanda Ilinic, bild från The Fashion Police:Fast, som någon sa, så vill man helst ha två ärmar, eller inga.

Ny klänning och nya skor

Nya klänningen åkte på idag och till den har jag alldeles nya skor från Din Skos rea, som jag köpte i måndags. Det faktum att jag har över 40 par skor hindrade mig uppenbarligen inte från att köpa ett par till. Jag tittade på dem redan i våras, men tyckte att 400 kronor var lite mycket för ett par espadriller med klack (detta var under min stora espadrilljakt), men nu var de nedsatta med hälften och genast mycket mer lockande. Bekväma är de också, säkert inte mer än 5 cm klack.Skorna:


En av de bästa

En av de bästa svenska låtarna någonsin, en av de bästa sångerskorna någonsin.Kommer ihåg att jag och maken pratade om det att nog borde väl alla infödda svenskar över fyrtio ha hört den här så mycket att de har en relation till den?

Lördagsförberedelser

Jag lovade ju lite bilder från förberedelserna inför sjömansfesten i lördags och här kommer de:

Jag har skaffat sk hotsticks från Babyliss, för att få det där 40-talssvallet av lockar. Det är alltså böjliga gummistänger med en metallkärna som värms upp i en låda och som man sen sätter i håret och låter sitta i en halvtimme (minst). Innan jag rullade på varje bit tog jag frisyrskum i den.För att de inte skulle ramla ner satte jag en klut över alltihopa innan jag fortsatte med påklädningen. Och läskdrickande - jag fick nämligen en tematisk läsk i present av min syster.Läsken luktade som gammeldansk och var starkt, lysande röd. Den smakade dock mest sött och lite kanel. Ingen hit, men flaskan var fin.

Medans jag fixade mig tittade Jenny i mina böcker med pinupteckningar och fotografier från 30- till 60-tal.Lite poserande inför kameran och sen bar det av.


Som ni ser fick jag till lockarna väldigt bra; jag kände mig som en filmstjärna från 40-talet.

Tyvärr hade jag inte kamera med mig på festen, så jag kan inte visa bilder på t ex den söta pojken Mattias i sin lilla sjömansklänning (storlek 128)  eller för den delen någon av alla söta flickor och stiliga pojkar i sjömansinspirerade kläder.

Jag vann! Jag vann!

Tänk! Första gången jag är med i en tävling på en blogg så vann jag!
Det är alltså Bortbytingens retrotävling jag talar om och jag har nu haft kontakt med den trevliga människan bakom bloggen som undrar vilka sorts knappar jag gillar :)
Jag återkommer med bild när de kommit.

På väg till jobbet

fast försenad, går jag långsamt nerför gatan... Fast resten av sången stämmer inte, jag är på ett utmärkt humör. Såklart att jag hellre skulle stanna hemma och sy och umgås med min familj, men efter en vecka med Maja hemma från dagis känns det också rätt skönt att komma iväg och vara för sig själv, i synnerhet efter en av Rickards jobbhelger. Men effektiv ska jag vara, så att jag hinner umgås med familjen sen.
   Orsaken till förseningen är att någon, troligen en reparatör, hade satt fast båda nycklarna till jalusiet utanför affären där Rickard jobbar på hans nyckelknippa, som han hade med sig hem igår kväll förstås; så de ringde och han fick springa upp till affären så att de kan öppna den. Då är det tur att man bor nära.
   Dagens klädsel är somrig, även om vädret just nu är grått.


Topp och örhängen: Indiska, förra året
Kjol: Marimekko,
Annaas mammas
Sandaler Trimaris, inköpta på Hectors i Nossebro

Och så var nya klänningen färdig

Tyget är troligtvis 50-tal, men kan vara 60-tal också och det var nog aldrig tänkt att man skulle sy något annat än köksgardeiner eller överkast eller nåt i det. Men jag gillar både färgerna och mönstret - och att det är så mycket av båda!Imorgon ska jag jobba, kanske åker den på då.

Denna söndag

Denna söndag har det plockats bondbönor och krusbär på självplock (jordgubbarna var slut, de hade bara inte uppdaterat sitt telefonsvararmeddelande när vi kollade i morse), badats i Delsjön, just under den timma det var som mulnast, blåsigast och kallast och sedan spritats och förvällts bondbönor samt rensats köpta jordgubbar.
En på alla sätt lyckad dag, i synnerhet som alla de första verksamheterna involverade min syster, svåger och den lilla kusinen med de tjocka kinderna.
Jag har också sytt på min senaste somamrklänning och nu återstår endast knappar och knapphål.

Jenny och jag på väg på sjömansfest

Igår var alltså den tidigare nämnda sjömansfesten. Jag hade roligt, folk var fint klädda, musiken var bra och mitt intag av endast två öl och en lika stor mängd vatten samt relativt tidiga hemgång gör att jag idag därtill mår utmärkt (eller så utmärkt som en reumatiker gör på morgonen). Jag tänkte visa fler bilder, från iordninggörandet, senare, när jag till exempel har tvättat ut ohyggliga mängder produkter ur håret och konsumerat minst en kopp te.
Så här såg i alla fall jag och Jenny ut när vi skulle till att ge oss iväg. Som ni ser fick vi användning för båda sjömanshattarna som jag sytt.


En hatt kommer tillbaka

Fär många år sen gav jag en hatt som jag köpt på Tradera till min vän Blåva Anna. Den är egentligen lite för liten till mitt huvud (nästan alla gamla hattar är det) och vi trodde då att hon skulle komma att använda den.
Efter att ha insett att detta faktiskt aldrig kommer att hända lämnade hon tillbaka den och jag har nu sytt på dekorationerna igen. Hon hade nämligen tagit bort dem och ersatt dem med fjädrar - snyggt, men jag gillade filtdekorationerna bättre. Jag har nu också lärt mig leva med att huvdet inte riktigt får plats och hatten därför sitter mer ovanpå huvudet än det troligen var tänkt. Å andra sidan finns det då gott om plats med en högt placerat knut under den.Helst vill jag ha en matchande jacka eller kjol; eller i alla fall handskar, när jag ska ha den i höst.

Sjömansfest på lördag

På lördag ska jag på temafest på Belle och temat är sjömän - 50s style. Min klädsel är väl egentligen mer 40-tal, men jag tror inte att någon protesterar. Klänningen är den som jag köpte från China Towner för över ett år sen, men jag har sytt om den så att kjoldelen är mer figursydd och det korta livet är rynkat mot den; innan det var det bara en dragsko under bysten. Den har också fått öppning fram och knappar. Och ja, jag vet att den är kort, men jag har mycket täckande trosor i sidentrikå av shortsmodell från Twilfit, så det är ungefär som konståkningsdräkter med fastsydd trosa, fast mindre avslöjande. Och det är ju faktiskt en slags maskerad. Hatten är en av två som jag knåpade ihop för festen, den andra är mycket liten och mer av en fascinator än en hatt.


En orgie i prickigt

Och lite blommigt. Jag var alltså på Tygladan, en tygaffär (har lite inrednign och kläder också) på vägen mellan Vargön och Vänersborg. Trots att jag redan har metervis med tyg till klänningar till mig så köpte jag nio och en halv meter till. Och det hade kunnat bli mer, eftersom de hade både rött och mörkblått med vita prickar och ett mycket sött tyg med små jordgubbar på för 60 kr metern. Just att jag har så mycket bomullstyg hemma hindrade mig dock i viss mån och jag kom hem med tyg till två klänningar till mig, en till Maja, en blus och foder till en jacka till mig och 10 meter blått sicksackband.Det ljusrosa är till Maja resten till mig. Det blommiga, som syns bättre nedan är en tunn fin bomull som ska användas till blus och foder (eller i alla fall slag) till jackan på min version av den här dräkten. Mitt mönster är tätare och inte likadana blommor, men det är i alla fall blommigt och i rätt färger.


En utflykt till Vänersborg

Efter en bussresa till Trollhättan (tåget ersätts av buss pga spårbygge) som inkluderar icke mindre än åtta kräkningar, det lilla livet blir nämligen åksjuk på buss så åt vi mat hos min mor, följt av en utfärd till grannstaden Vänersborg. Nu hade Maja fått akupressurarmband med små plastpärlor som trycker på insidan av handleden och som ska hjälpa mot åksjuka. Jag må vara skeptisk ttill teorin, men jag meddela att det funkar i praktiken - vanligen kräks hon under en bilfärd mellan Johanneberg och Kortedala och vi har åkt mycket bli på både slingriga och raka vägar idag. Hon kräktes inte heller under gårdagens resa fram och tillbaka till Vänersborg. 
   Först åkte vi till Tygladan mellan Vargön och Vänersborg, mer om det i ett senare inlägg, och sedan rätt in i centrum för ett besök i dockmuseet. Detta ligger i en del av Vänersborg med rosor och gamla trähus:Dockmuseet utanpå:


Dockmuseet inuti:

Museet hade en fin samling av dockor från 1800-talet och tidigt 1900-tal, samt en underbar butik med nya dockor i mycket välgjorda och historiskt korrekta därkter. Ägarinnan Birgitta Peterson både skulpterar dockor och stickar och syr kläder, även om hennes mamma också hjälper henne med det senare. Museet är i vilket fall värt ett besök om man är det minsta intresserad av dockor. Dessutom kan man köpa stycker ner till storlek 0.7 mm om man har sådana behov.

Trollhättan

Nu drar jag till Trollhättan och hälsar på bästa vännen och mamma ett par dagar. Tillbaka torsdag. Jag tror att Rickard tycker att det är lite skönt att vara ensam hemma.

Stickat från 1940-talet

När Annaa var här i onsdags hade hon med sig lite presenter till mig och en av dem var den här:Esther Bondesens stickbok med klassiska mönster i modern användning. Boken saknar angivelse om tryckår ( den trycktes i Danmark, vilket är ett sätt att slippa undan lagstiftningen om att man måste ange tryckå, det är dock inte alltid det görs ens med material tryckt i Sverige). Att det är 1940-tal råder dock inget tvivel om när man ser på bilderna, både pga modellernas utseende (både människornas och själva plaggens) och just inriktningen på att använda allmogemönster från Norden - både nordism och nationalromantik låg i luften under perioden om man säger så.

Annaa tycker att jag ska sticka den här:Men jag är alldeles för gammal, kraftig och storbystad för en stickad bikini - möjligen en präktig hel baddräkt i ylle. Och på något sätt tror jag inte att tonåringarna är intresserade.

Däremot hade jag kanske kunnat tänka mig slipovern (eller västen som den kallas) på omslaget, eller den här:Men bara om jag får ha axelvaddarna i också!

Boken innehåller annars mycket barnkläder och där finns en hel del som kan användas även idag (inga stickade pojkkostymer som i en av mina böcker) och den har något jag aldrig förr sett i en så gammal stickmönsterbok: stickfasthetsangivelser.  Med tanke på att det är omöjligt att få tag i de angivna garnerna efter 60-70 år så är detta guld värt om man faktiskt ska använda boken.

Större OCH mindre

Det faktum att jag kan använda flera av min mormors gamla klänningar har fått mig att fundera lite över min kropp och min kroppsuppfattning - jag minns nämligen min mormor som en rätt tjock tant, och även foton tagna ungefär vid den tiden som klänningarna är ifrån (runt början/mitten på 60-talet) visar en tant som ser rätt rejält tjock ut.
   Då bör ju den automatiska slutsatsen vara att jag också är en rejält tjock tant, men även om man ser på foton av oss båda, som ju är det bästa jämförelsematerialet, så blir det inte samma intryck. Min mormor hade till exempel tjocka ben, med tjocka/svullna fötter och fotleder och mina är rätt smala, i fötternas fall rentav beniga. Även mina axlar och armar är smalare och detta gör att helheten ser mindre tjock ut.
  Ser man sen till hur klänningarna sitter så kan man konstatera att jag är både större och mindre: Min byst är större, det är ibland trångt att få in den, höft/magmåttet är rätt lika, men jag tror att jag är lite större. Däremot sitter midjan bra över mina revben; det är ju där den hamnar eftersom jag har så lång överkropp, vilket tyder på att hon förmodligen hade ca 10 cm större midja, det är nämligen skillnaden mellan min extremt vida nedre bröstkorg och min midja. Så jag är helt enkelt kurvigare. Och längre. Och tillsammans med de rätt smala benen och armarna ger det ett lite slankare intryck. Det känns lite skönt faktiskt.


Klänning: mormors
Skor: Remonte

På väg från Delsjön

Precis som förra året klättrade flickorna i den stora granen.Jag kklättrade ingenstans - däremot gjorde jag en insats mot skogsbrand då några idioter hade lämnat en fortfarande rykande stock och kol längst ute på udden.  Stocken var för het för att ta i, men med hjälp av en annan gren lyckades jag välta ner den i vattnet; jag hade ju liksom inga hinkar att ösa vatten över den med. Dock hade de även lämnat några ölburkar som fick göra tjänst när jag dränkte resten av kolet på marken. Det tog tid. Ni kan själv alista ut vad jag tycker om folk som gör sånt, liksom rent generellt om alla som slänger skräp i skogen överallt.

Väl hemma fortsatte vi att njuta av det svala vädret och sedan åt vi fläsk med potatis och löksås, vilket får ses som en perfekt avslutning.

Ljuvliga väder!

Det är ca tjugo grader och mulet!! Och NU ska vi och bada - det har helt enkelt varit för varmt att först åka spårvagn och sen gå en tre kilometer till Delsjön; i alla fall om man har en femåring.

Retrotävling hos Bortbytingen

Jag brukar vare sig delta eller skriva om bloggtävlingar, men gissa hur mycket jag vill vinna en hög gamla knappar?? Ni andra kanske hellre vill vinna vaxduken nedan, eller tapeter, men jag har redan upplevt 70-talet en gång och klarar mig utan det. Knappar vore däremot mycket trevligt med tanke på hur mycket jag syr.Här är tävlingen.

Inspirationen just nu

Jag saknar program för att göra bra screenshots, så bilderna är lågupplösta och pixlade, men förhoppningsvis går det att se lite av Betty Grables ensemble som är mitt nya drömprojekt.

Från filmen Pin-up girl

Utställd kjol till strax nedanför knät, med linning som går upp och har ett "hack" i mitten, som min rutiga yllekjol, kort jacka som slutar i naturliga midjan, har axelvaddar, korta ärmar och slag hela vägen. Jackan är sen fodrad med samma tyg som blusen är sydd i (inte ovanligt under perioden, Chanel gjorde det t ex gärna). Blusen kan vara en singoallatopp, den har dragsko och spetskant, men det kan också vara så att det bara är mitt fram den är rynkad på det sättet. Jag älskar snittet, färgerna, allt.


Just nu spelas: Pixies: "I Bleed" från Doolittle


Bar överkropp

Med anledning av den varje år återkommande diskussionen i kvällstidningarna (och för den delen även GP) om hur man får klä sig på stan och på jobbet vill jag bara meddela att min arbetsplats just nu är fylld av bara mansöverkroppar, med och utan kagge (mest utan) och jag bryr mig inte det minsta - endast en sadist skulle tvinga flyttkillarna som flyttar om hela fakulteten (i princip): tunga möbler och ännu tyngre lådor med böcker och papper, att ha tröja på sig i ett hus som är över 25 grader varmt.

Överlevnadskläder

Jag övervägde först att ha på mig min blommiga klänning från H&M idag - snygg och somrig så det räcker till, men den har polyesterfoder (hemskt, rayon eller viscose är så mycket svalare, men också dyrare, så det finns bara i kläder man syr själv) och jag jag klarar inte syntetmaterial i värmen, jag kan redan känna hur det kommer att klibba mot benen i den förutspådda 28-gradiga värmen.
   Så det blir kjol i halvlinne och en ärmlös bomullsblus som jag ärvt av min före dettas mormors syster. Den skulle behövt djupare bystveck, men sitter annars nästan perfekt. Och är i en bomullskvalitet man sällan hittar idag. Skorna är de nya från Remonte; det är skönt med bara skinn mot fötterna i värmen också.


Bottega Veneta Resort 2010

Inte direkt annorlunda, inte spektakulärt - bara snyggt och lätt att inspireras av. Jag har till exempel röd-vitrandigt bomullstyg, fast jag vet inte om jag har tillräckligt för en jacka.


Bilder: www.style.com


Just nu spelas: Bob Dylan: "Bob Dylan's 115th dream" från Bringin' it all back home


Jodå, jag är vid liv

Jag har inte ens semester, det var till och med jobb som gjorde att jag inte hann med/orkade skriva något igår. Det och det faktum att jag gick ut med Annaa på kvällen och drack pilsner. Vi var inte ute så jättelänge, men eftersom jag vaknade vid fyra tiden av hettan och av att det gjorde hemskt ont i framför allt armbågslederna så är jag mer än lovligt seg idag. Försöker dock arbeta lite och undrar om det någonsin ska bli svalt igen.

RSS 2.0