Ännu en fest

Men nu är det min kompis Birka som fyller år och eftersom hon fyller trettiotre - den ålder då hobbitar blir myndiga - så är det hobbittema på festen.

Så jag tog livstycket från folkdräkten, en särk av 1500-talsmodell och kjol och förkläde från min 1700-talsgarderob.


Party!

Vännen och kollegan Linus disputerade idag och då kan man ju inte använda sjukdom som ursäkt för att inte gå på fest. Väl medicinerad och i avsikt att undvika några större mängder alkohol (blandar sig dåligt och dessutom är priset för högt rent hälsomässigt). Klänningen är som sagt sydd för tillfället och de glittriga skorna är en del av en överenskommelse mellan delar av institutionens damer om att ha metallic-skor i afton.


Olja

Mitt hår är rena katastrofen just nu. Hempermanenten i våras gav ju som sagt inga lockar, men håret tog rätt mycket skada. Det mesta är bortklippt, men det finns kvar i de längre delarna av håret. Sen är det säkert inte bra att jag färgar det heller förstås, men även om jag har en trevlig rätt mörk brun färg av mig själv gillar jag det färgade något mörkare bättre. Jag har inte färgat håret sen försommaren nu, men börjar bli sugen igen; jag gillar kontrasten mellan mörkare hår och blekare ansikte på vintern.
Vad nu orsaken är så är kall torr luft inte någon höjdare heller utan håret blir liksom torrt och flygigt. I ett försök att få hår som beter sig någorlunda har jag i alla fall idag dränkt in det i olivolja som får sitta i några timmar innan jag tvättar ut det. Åtgärder som jag redan tidigare vidtagit är att inte tvätta det så ofta (var fjärde dag går bra, men jag vill få ner det till en gång i veckan) och borsta det med en svinhårsborste som för ut fettet från hårbotten ut till hela håret.

Kjol och väst och vintageblus

Ja, blusen är av allt att döma från första hälften eller mitten av åttiotalet och med vintage brukar man mena kläder som är 25 år och äldre så därför har vi det bisarra faktumet att en blus från min tonårstid, som ju inte alls är så länge sen, numera är vintage.
Alltså - jag hade den inte på 80-talet, den är köpt på någon andrahandsaffär under tidigt nittiotal, varför kan jag inte riktigt komma på, för inte hade jag tantblusar med spetsrosetter då. Möjligen skulle jag på något 1800-talslajv.
Kjolen och västen är inspirerade av 40-tal och jag sydde dem själv förra året. Valeria tog fotot.
Just nu är jag så dålig i axlar, rygg och nacke att jag inte kan sitta längre än en kvart vid datorn, eller hålla i en bok, eller för den delen vare sig sitta eller ligga något vidare. Stå går bra, men då gör ju andra ställen ont. Gå är också okej, så jag tog en sväng ner på stan för att få motion och köpa lite tyg till en klänning att ha på jul.

Då köpte jag även den petrolfärgade rosetten som jag har i håret.

Men generellt sett så är det starka tabletter som gäller för att jag överhuvudtaget ska stå ut och så undvika att vara alltför mycket vid datorn och att läsa då. Och ni kan ju gissa hur frustrerande det är.

Tänk på B-vitaminerna!

Med en snygg formulering får man det nästan att låta som att den vetenskapliga kongressen 1937 förespråkar just Carneige Porter. Men tänk på B-vitaminerna vänner.I synnerhet ni som känner er svaga och blodfattiga bör dricka lite mer porter.


Just nu spelas: Euskefeurat: "Mer och mer och mer"

When I still have thee

Kärlek. Och sån't ni vet. Jag har sovit extremt lite inatt på grund av biverkningar från mina starkaste värktabletter, min visdomstand bråkar och jag ligger svårt efter med jobbet. Men om bara min man var hemma hos mig vore allt så mycket bättre. Alltid."I don't need much, when I still have thee"

Ny bandtröja, samma gamla kisse

Jag och Rickard var på spelning med Teenage fanclub igår. Det var förstås jättebra - svårt att misslyckas med ett sån't låtmaterial och såna trevliga skottar ;) bäste i trevlighetsavseende var när några hade önskat Dumb Dumb Dumb och de bestämde sig för att försöka spela den även om de inte repeterat in den och Gerry trodde att han kom ihåg orgelslingan.  Det gjorde han väl på sätt och vis, den kom sig på slutet och det är en underbar låt även med lite fel orgelspel.Och på spelning måste man förstås köpa en t-shirt. Tjejmodellerna var både för små över bröstet och för korta för min långa överkropp så det blev en herrmodell. Inte för att det spelar roll, den sitter utmärkt, men jag var annars lite sugen på tjejtröjan i brunt med rosa tryck. Å andra sidan passar mörkgrönt, som den här är i mycket bättre till resten av min garderob.


Det är förstås inte så smart att köpa fler t-shirts när jag knappt använder dem som jag har; jag är liksom inte en t-shirtmänniska, men jag resonerar som så att jag kan rensa bort alla andra t-shirts och bara ha sådana med band som jag gillar.


Här är i alla fall ett foto på mig i tröjan, min skotskrutiga kjol i vinrött och blott, min dito Converse i grönt och blått och en grå kofta. Inte för att färgerna syns så bra på kortet eftersom katten som promenerade förbi kameran kom i fokus istället, men det är ju en så söt kisse.


Nya omlottklänningen färdig

Mitt senaste sömnadsprojekt har varit en omlottversion av ett mönster som jag gjorde i våras, baserat på klänningar från 1940-talet. Nu är den färdig och jag är toknöjd. Jag älskar verkligen att ha byggt upp en samling av egenkonstruerade livmönster som verkligen passar min kropp; inte någon slags standardmodell med kortare överkropp, bredare axlar och mycket mindre bröst. Med mina två standardmönster för kjolar (snäv och vid) så kan jag ju göra nya olika klänningar nästan hur lätt som helst.Varför polyester?

Jag har nu hittat ett par ställen som säljer underklänningar. Jag har till och med hittat underklänningar på Lindex sajt - de finns nämligen inte, som man hade kunnat vänta sig under rubriken "fina under", eller bara "underkläder" utan under rubriken "Sov och Mys"!! Som om man hade underklänningar för att sova eller mysa i.

Gemensamt för alla dessa underklänningar är att de är i polyester (eller mikrofiber som också är polyester) och det får mig att undra: Ett av huvudsyftena med underklänningar är ju att hindra klänningar från att fastna på strumpbyxor. Varför väljer man då ett material som har som ett av sina främsta kännetecken just att det blir statiskt och fastnar?

Eller ska man bara sova och mysa i dem? Har de inte längre någon praktiskt funktion?

När fel ljus blir rätt

Eftersom vi har världens (nästan) ljusaste lägenhet och jag dels inte är någon vidare fotograf, dels använder mig av min kompaktkameras fördröjda utlösning blir det ofta sådär med både bild- och ljuskvaliteten på mina kort. Jag har ju heller inte riktigt fått ordning på den nya kameran.

Men just på de här korten, där solen silar in genom persiennerna från söder och det skarpa dagsljuset kommer in från fönstren i öster snett bakom mig så tycker jag att det faktiskt blev en bra effekt.

Idag har jag nya (som i höst) blusen från H&M, en veckad yllekjol som jag sydde för tre år sen, ett resårskärp från Gina Tricot som är ungefär lika gammalt, skor från Haléns från förraförra vintern och "Extraordinary Thigh Highs" från SockDreams.Var i alla glödheta ska jag få tag i en underklänning?

Jag har tre alldeles utmärkta nylonunderklänningar: en vit, en beige och en mörkblå; alla ärvda av min mormors syster Vivi som dog på 50- eller 60-talet. Men jag vill ha en svart också, gärna med en liten spetskant längst ner, även om det inte är ett krav. Finns det någonstans där de säljer såna?

Jag har kollat in alla de stora postorderkedjorna, inklusive säkra tantkort som Cellbes, samt Lindex, men ingenstans står de att finna. Underklänningar om inte egentligen är klänningar utan håller in och har inbyggd behå ( i mindre storlekar), men inte en vanlig sketen underklänning. Detsamma gäller förresten vanliga nylonunderkjolar.

Vintagebutiken har en del, men vad jag sett bara i mindre storlekar (jag drar 48). Det närmaste jag kommit är den här från La Redoute, men jag vill hellre ha nylon än polyester och den ser inte heller så hållbar ut.

Att man måste leta under rubriken nattlinnen eller andra helt ovidkommande kategorier som "linnen" för att hitta underklänningar är en annan historia som jag inte ska gå in på.

Just nu spelas: Katy Perry: "The one that got away"

Ny klänning på gång

En vän och kollega disputerar den 26e och jag tänkte att det kunde vara trevligt att ha en ny klänning till festen. I synnerhet som min man nog ska med och jag gillar att vara fin när vi är ute ihop.
Idén är att jag utgår från mönstret som jag gjorde till klänningen i förra inlägget, men gör om det så att det blir en omlottklänning. Kjolen ska också vara snävare, jag funderar på något i den här stilen:


Bara kjolen alltså, livet är som i klänningen nedan fast omlott.
Det hänger dock på vad jag får ut av tyget som visade sig vara en lite mindre mängd än jag kommer ihåg. Här är det i vilket fall:


Det ser blankare ut än vad det är pga lampan över köksbordet, men det är i alla fall ett viskostyg med "sammets"prickar.

Titta! Ett inlägg med dagens klädsel!

Det var inte igår! Kombinationen av att jag ska jobba sent och därför går sent till jobbet och att min man är hemma och kan ta kort ledde dock till detta.
Den rutiga klänningen har jag sytt och gjort mönster till själv, utifrån 40-talsklänningar och skorna är från Ellos för några år sen. Strumporna är från Vintagebutiken.


Mera skor

Asos.com har fri frakt till Sverige fram till och med midnatt och hade jag a) haft mer än de där 48 kronorna och b) haft för vana att köpa skor för runt tusenlappen sådär bara så hade jag förmodligen köpt ett par av dessa två. Men vilket - det är jag nästan glad över att jag inte behöver ta ställning till.


På Monki just nu

Jag har inte varit så entusiastisk över Monkis grejer de sista två åren; om det beror på deras kollektioner eller på mig ska vara osagt, men troligen är det en kombination av båda. Idag när jag svängde förbi efter att ha varit med dottern hos läkaren hittade jag emellertid några saker som gärna hade fått följa med hem om inte bankkontots behållning varit 48 kronor.
Speciellt skorna.

 

Eh just det ja: Allt finns i svart också - men varför skulle man välja det? ;)


På radion ikväll

Jag har inte skrivit så mycket det sista, som ni säkert märkt. Det finns flera skäl: dels jobbar jag en hel del med att just skriva och då blir inspirationen mindre, dels är jag extra dålig nu och jag känner ingen riktig lust att skriva om saker som att det krävs tvåhandsgrepp för att öppna en dörr och att det är nästan omöjligt att få på sig strumpor och skor.
Så jag skriver istället att ni ikväll kan höra mig på Alltinget i Karlavagnen i P4 för första gången den här hösten. Klockan 21.40 till 24.00.
Jag kan också, helt orelaterat, tala om att H&M i alla fall idag sålde sina helt okej Squin-jeans för 99 kronor! Köpte två par till ena dottern och ett par till den andra.

Med stilig hårlock

Trots att barnet på denna bild inte kan vara mer än två år har man lyckats få till en modern rullad lock uppe på huvudet. Det blir lite extra roligt när man sedan ser att de vuxna kvinnliga modellerna i denna nordisk-romantiska stickbok från 1940-talet inte har moderna rullade lockar utan nationalromantiska Margaretaflätor.


Bilden är från Esther Bondesens stickbok, som jag fått av Annaa.

Skägg

En i alla fall före detta student vid institutionen skriver en blogg om historia i vilken han idag presenterar olika skäggtyper från förra sekelskiftet. Stort underhållningsvärde - gå dit!

En dagens klädsel. Och lite om dasspapper.

Sjuk har jag varit så att jag inte kommit utanför dörren utom för att lämna Maja på skolan. Jag har jobbat, men hemifrån i lång myströja och lårhöga tjocka strumpor (man får välja själv om detta låter lite gulligt sexigt eller om man får associationen till operationsklädsel). Det ges ingen dokumentation på detta. Men idag har det lättat något i bihålorna (det håller på och rinner ut istället) och jag ska till jobbet.
För detta plockade jag fram en vanligt förekommande kombo från för ett par år sen: kjol, kofta och t-shirt med tryck från något punkband. Idag är det Sunderlandbandet the Toydolls som pryder mitt bröst. Tröjan är från deras avskedsturné 2004 och de är att av de band som jag har sett flest gånger.


För att beröra den pågående hemmafrudebatten så kan jag också meddela att jag måste vara världens sämsta husmor. Jo, jo, jag kan baka småkakor och jag har gjort korv många gånger, men när jag var på väg efter att ha lämnat Maja på skolan gick jag in på Willys för att köpa dasspapper, Rickard hade nämligen glömt det så det var slut, och jag insåg att jag inte har en aning om vilket dasspapper som vi brukar köpa. Så jag fick gå till maken i kassan och fråga.
Det brukar skämtas om män som inte hittar i skåpen i köket (vilket Rickard naturligtvis gör i vårt kök) och så vidare, men det här är ju pinsamt - att inte veta vilket dasspapper vi brukar köpa!

RSS 2.0