Första "dagens klädsel" från nya lägenheten

För första gången sen flyttandet började har jag tagit mig tid och ork att dels måla mig, dels ta ett foto på vad jag har på mig. Så mycket av lägenheten ser ni förstås inte, men det kan ju faktiskt få vänta tills vi a) packat upp färdigt och b) blivit av med alla tomma lådor. Nu ska jag slutligen till jobbet, det var lite som behövde fixas med flytten nu på morgonen.Klänningen är den nya från ASOS. Jag gillar den jättemycket, men tänk vad mycket snyggare den hade varit om den varit längre både upptill, så att midjan satt i midjan och nertill, så att den i alla fall nådde till knät.

Beslut, beslut!

De nya skorna från Irregular Choice har kommit och är alldeles underbara. Jag tänkte ta kort på dem på, men först måste jag bestämma mig för om jag ska raka de extremt lurviga benen eller ta på strumpbyxor - svåra beslut det där :)

Ett underbart studiebesök

Egentligen var jag alldeles för trött för att göra något överhuvudtaget efter att ha flyttat hela helgen - min kropp håller inte för sådant. Men jobbet tar ju inte hänsyn till sådant, sådet vara bra att pallra sig iväg och arbeta. Det var ju tur då att det var ett sån't bra jobb just igår. Mina designstudenter och jag besökte nämligen Göteborgs Stadsmuseums magasin och fick under ledning av konservator Gunilla Andersson titta på ett urval av klädesplagg från 1760 till 1950.
Bland annat tittade vi på den här underbara balklänningen från ca 1900, en mansrock från 1760, ett par italienska pumps från tidigt 1960-tal med mycket spetsig tå, en sjömansdräkt från perioden rumt 1900, två klänningar från sent 1860-tal från olika samhällsklasser, men i samma stil och en svart kvarnhjulshatt med ett övermått av bladverk och gula rosenknoppar på.
Men jag var ju inte hemma förrän halv sex och däckade i sängen så fort jag ätit, vilket gav en konstig dygnsförskjutning när jag och maken packade upp coh drack en Kilkenny var fram till halv tolv.

Flyttad

Allt utom några fästen till gardinstänger, dammsugaren och den grekiska fulwhiskyn som vi fick av Hasse är nu i den nya lägenheten. Vi fick utmärkt hjälp av vänner och bekanta (hit räknar vi Joel som jag sammanlagt talat med fyra gånger innan igår, men nu är han förstås en vän för livet) så flytten gick ändå förhållandevis smidigt. Det var rätt skönt att dela upp det på två dagar också, för dels fick vi bytt ut det mesta av flytthjälpen mellan dagarna, dels hade vi nog faktiskt för mycket grejer för att ta allt på en dag.

Just nu bor vi i ett hav av lådor, men det kommer nog att lösa sig under veckan. Och allt tyg och alla kläder är i alla fall uppackade ;)


Just nu spelas: Lasse Dahlqvist: "Very welcome home Mr Swanson". Det är en Lasse Dahlqvist-dag idag.


Som två lådor bärs

Jo, jag beställde skorna nedan - de röda. De kostar med frakt ungefär som flyttölen, två lådor Kilkenny, som jag köpte idag.

Drömskor

Det mesta som Irregular Choice gör är lite för knäppt även för mig, även om jag har de rosa skorna. Men de här vill jag verkligen ha:Bilden har jag tagit från Shoperwomans blogg.

Det magiska strykberget

För att vara en människa som avskyr att stryka har jag verkligen skaffat mig (och Maja) en himla massa kläder som behöver strykas. Jag strök hälften av ett strykberg idag i väntan på att Rickard skulle komma tillbaka från affären med en hög banankartonger (han är hemma och tar hand om Maja som är sjuk idag, så nu ska jag gå till jobbet), men jag tror att när jag kommer hem kommer det att vara lika stort igen - jag tror nämligen att det är något magiskt över det och ju mer man stryker desto mer blir det.
Eller så har jag bara läst för mycket Harry Potter det sista.

Alltinget i Karlavagnen

Ikväll är det dags för terminens första Alltinget i Karlavagnen. Sänder Alltinget gör vi större delen av året, men hälften av programmen går bara ut i Radio Göteborg, så det är bara om du bor i Göteborg med omnejd eller lyssnar via Sveriges Radios hemsida som man kan höra oss då. Men nu börjar alltså säsongens kvällssändningar - det är kul, men jag måste erkänna att det är lite slitigt att börja sända radio vid den tid när jag normalt sett går och lägger mig!

Men det var ett tag sen jag träffade gänget i studion så det ska bli kul ikväll och jag tror att vi får roliga frågor.

Skitdag

Två av mina tre flickor är sjuka. Den lilla är hemma från dagis med sin pappa medans den stora har släpat iväg sig till skolan i alla fall eftersom det är nationellt prov i engelska idag. Kroppen gör apont, när jag kom till jobbet hade jag fått ett förseningskrav från biblioteket på en bok som jag redan har lämnat in. Och det blir väldigt lite packat när inte jag är hemma och gör det.
Och vi flyttar till helgen!!

Därtill måste jag göra färdigt två artiklar innan april månads slut.

Ja, det är flytten.

Det är mycket riktigt den förestående flytten som är orsaken till min frånvaro. Det och det att jag är rätt pressad på jobbet. I kombination gör detta att jag inte har någon inspiration att skriva på bloggen. Jag är inte heller så snyggt klädd att det är värt att föreviga.
Men jag har packat ner en stor del av mina skor - tre flyttkartonger blev det, de flesta ligger ju i skolådor så de tar större plats. Jag har också packat ner allt tyg som jag har inne i lägenheten i svarta sopsäckar. Det blev sju stycken och samtidigt slängde jag fem vanliga soppåsar med tyg, dukar och en och annan gardin. Jag gillar att rensa och slänga saker, det ger mig en känsla av välbefinnande och en illusion av att jag kanske någon gång inte ska ha ett överfyllt hem.

Idag ska vi börja flytta saker mellan vårt nuvarande och det nya förrådet, som är hälften så stort. Det blir intressant och en övning i rensning.

Svårt med klänningsköpstoppet

Det är svårt med klänningsköpstoppet när H&M skickar hem kataloger med sådant här i:


Den är alltså randig i blått och vitt och finns också i gammalrosa och vitt. Och kostar bara 199 kr (Ssshh röst i mitt huvud som frågar: "Och vem betalar priset för att den är så billig?") .

Fat och flytt

En orsak till min frånvaro, som inte har något med Sundsvall att göra, är att vi för en vecka sen fick klart att vi ska flytta den första april. Som ni förstår kommer det att göras lite annat än jobbas och packas de närmaste veckorna - fem personer, varav två med hobbies har mycket grejer.

Visserligen slänger jag väldigt mycket saker, men å andra sidan är jag uppenbarligen rädd för att vi ska ha för lite grejer att flytta - det är den enda förklaringen jag kan finna till att jag tyckte att jag måste köpa det här keramikfatet när jag besökte Kupan i Västerås i fredags.Nya strumpor från SockDreams har jag också - i grönt och brunt, vilket i sin tur är orsaken till att jag idag har den för mig mycket ovanliga färgen potatisbrunt på mig. Jag ville förstås matcha strumporna. Jag anser också att barmark officiellt har inträtt och har långskor på mig. Jag har just gjort rent vinterkängorna och ska smörja in dem ikväll när de torkat helt.


Vad jag hade på mig i Sundsvall

Som Jessica/Myllakommenterade på förra inlägget så har jag varit i Sundsvall i helgen - lämnade Göteborg klockan åtta i fredags morse och återvände vid kvart i tolv på söndag natt. Anledningen var fest och lekar med medeltidsföreningen Nordmark.

Så här såg jag ut i lördags eftermiddag/kväll, iförd mitt senaste, inte helt färdiga sömnadsprojekt - en svensk dräkt från ungefär 1550, baserad på ett porträtt av Margareta Eriksdotter Leijonhufvud (en av Gustav Vasas fruar).


Jag fortsätter med grönt och rosa och inför köpstopp av klänningar

Fast delvis andra kläder. Det enda nya är en tygros i starkt rosa med svarta prickar, som jag köpte på rea på H&M för någon månad sen, men inte använt än.Det är lite besvärligt det där med nya kläder. Jag fick en katalog från Haléns igår och såg ett par söta klännignar som jag gärna hade haft i sommar. Men så har jag ju också ett antal klänningar som jag vill sy till sommaren och därtill faktiskt redan alldeles tillräckligt många sommarklänningar som det är. Jag har därför beslutat mig för att inte köpa några, hur söta de än är. Att avstå från sömnad vore att avstå från en hobby som verkligen gör mig glad och där jag får utlopp för min kreativitet, så det kan jag bara inte, men floden av nya klänningar måste hejdas på något sätt, så då blir det köpstopp.

Dagens

Jag orkar inte skriva något smart och bra som motivering till dagens klädsel, jag tänkte inte ens speciellt mycket när jag valde - mer än att jag ville ha grönt och att det skulle vara roligt att använda någon av sina blusar igen. Mina klädrelaterade tankar är nog just nu så upptagna av mitt 1500-talsprojekt att jag har svårt att få upp entusiasmen för "vanliga" kläder. Eller så är det det att jag är sjuk och trött. Lite grönt och rosa kanske kan pigga upp dock?Ja ni vet: koftan från Zara, blusen från H&M och kjolen har jag sytt själv :)

Grå och senapsgul

Idag var det premiär för nya omlottklänningen på jobbet. Till den hade jag en matchande mörkgrå kofta och mina pumps med nitar (ej på bild, de står på jobbet). Jag ser lite halvsömnig ut på fotot, men själva klädseln var det inget fel på.


Efter lunch gick jag hem för att fortsätta skriva hemma - så det är väl bäst att jag gör det nu då ;)


Just nu spelas: The Wedding Present: "My favourite dress" från George Best

Söt hemmafru med Blåvittstrumpor

Inte helt planerat satsar jag på en högst ovanlig kombination av 50-talshemmafru och fotboll idag. En dag där jag först ska kombinera tentarättning och umgänge med Maja och sedan i eftermiddag ha syjunta med vännerna Edward och Helene samt bjuda dem på middag. Eftersom jag ska laga maten och ta hand om Maja får vi ser hur mycket jag får sytt, men de får säkert något gjort. Och jag får umgås!


Randiga strumpor

Det var flera år sen jag använde randiga strumpor speciellt mycket. Jag har i omgångar varit mycket förtjust i randiga strumpor och har en ansenlig samling från SockDreams, men de sista åren har jag inte varit så intresserad, något som säkert hänger samman med mitt intresse för en mer damig stil inspirerad av 50- och 40-talen. Jag älskar dock fortfarande färgerna och jag tycker att den här kombiantionen av rosa i två olika nyanser och blågrönt i två olika nyanser blev särskilt vacker.
Det händer förresten (så sent som i tisdags) att jag har den gröna jumpern utan linne under, men inte på jobbet.Jumpern köpte jag på mellandagsrean på H&M, kjolen har jag sytt själv för 4 år sen och strumporna är Pink knees från SockDreams.

På tal om skor som trotsar vintern

Så vill jag nog ha de här fina blommiga sandaletterna från H&M att ha i sommar. 299 kr kostar de.


Nu ORKAR JAG INTE ta hänsyn till vädret längre!

Jag struntar i att det är flera minusgrader och bitvis snö och is kvar - jag tar på mig skor med klacki alla fall!!
Visserligen skor med bred klack och rejäl sula, som jag använt de två senaste vintrarna, men de har inte funkat med all snön den här vintern. Nu är dock de flesta gator och trottoarer snöfria och jag orkar bara inte ha samma två par kängor på mig hela tiden längre!Koftan är från Zara, jumpern från H&M, skorna från DinSko, knästrumporna från Ozone/Sock Dreams och kjolen har jag sytt själv. Det enda som fortfarande säljs är strumporna, de mesta har ett par år på nacken.

NU åker jag och sänder radio - Alltinget, P4 Göteborg.

Närbild på frisyren

Jag är riktigt nöjd med mina rullar och mitt hårnät. I synnerhet som de ser så här bra ut efter att vid två tillfällen fått basker nertyckt och sedan avtagen innan det här fotot togs.


Själv satsar jag på 40-talet

För dagens klädsel alltså. Och inte minst frisyr - med rullar över öronen och hårnät där bak. Hoppas att den klarar vädret bara, jag ska precis ge mig iväg till min föreläsning.


1939

I slutet av 1930-talet blev kjolarna allt längre och man såg ett stort inflytande från 1850-90-talets mode, man talade i dne engelsktalande världen om "neo-viktorianism", en trend som även påverkade t ex heminredningsmodet. När andra världskriget bröt ut var modet alltså på väg mot hellånga klänningar, korsetter, turnyrer och krinoliner. En fråga som vi aldrig får svar på är om en sådan utveckling hade varit möjlig efter 1920-talet och 1930-talet, men det gick ju faktiskt efter empiren hundra år tidigare. Världskriget satte emellertid effektivt p för detta - kjolarna blev kortare igen, mängden tyg ransonerades, militära detaljer dök upp och hela modet fick maskulina drag.
Så här kunde det emellertid se ut 1939; foto från LIFE Magazine:


Ett omöjligt mål

Idag ska jag föreläsa om modet 1930-1965 och som förberedelse tittar jag inte bara igenom mian anteckningar utan tittar på fler bilder och läser lite för att fräscha upp minnet. Jag gillar alla decennierna som jag ska föreläsa om, men på grund av hur min kropp ser ut har jag bara sytt kläder från 1940-talet och 1950s-talet - jag menar: även om jag skulle kunna överse med att min byst är för stor för den här stilen så kan jag inte trolla bort mina höfter.Men den är väldigt snygg och en enkel konstruktion, av bilden att döma. Har man emellertid höfter (och mage och rumpa förvisso, det är stussvidden vi talar om) som mäter 113 cm och därtill går ut skarpt från midjan så är det kört med den bredaxlade, smalhöftade 30-talslooken - axlarna kan jag fixa med axelvaddar, men man kan ju inte hyvla bort bäckenet.
Men jag gillar knapparna mycket.

PS. Det samma gäller perioden efter 1965 när modeidealet precis som på 1920-talet blev den nästan förpubertala flickan.

RSS 2.0