Prickiga peeptoes

Nä, jag kunde inte motstå dem, trots att de inte är av någon vidare kvalitet, är peeptoes om jag egentligen inte gillar och dessutom är för vida över själva foten så att det blir mellanrum mellan foten och skon. Men ändå: prickiga högklackade skor med marina detaljer - jag kan ju bara inte låta bli!


299 kronor på Skopunkten, fast jag köpte två par till Maja också och efter som de har 3 för 2 är så blev det någon femtiolapp billigare.


Lockig, randig, färgglad

Dagens klädsel, förevigad på balkongen efter att jag kom hem. Det var lockigare i morse, men de har ändå hållit rätt bra med hjälp av läggningsvätska och en metod som jag lärde mig här på Youtube, efter ett tips av vännen Angi. Varning dock: Klippet är nästan fjorton mintuer långt, för något som max kan ta fem minuter att visa och förklara, och körs bäst utan ljud så att man slipper höra hennes snack. Metoden funkar dock utmärkt, dvs den ger inte de bästa lockarna av alla metoder som jag har provat, men till skillnad mot 90 % av dem så kan jag sova med det här i, vilket faktiskt är viktigare.

Det var så jag hade lockat håret igår också och det här är strängt taget bara mitt andra försök, så jag tror definitivt att jag kan bli bättre på det, med ännu finare lockar som resultat.

Koftan som funkar som jumper är alltså från H&M för ett par år sen, ärvd av min vän Monikas granne, halsbandet nytt från KappAhl, kjolen hemsydd och skorna från Office, från ifjol sommar. Och ja, jag har nylonstrumpor på mig, jag är inte skvatt galen; det är mars och vindarna kommer från Arktis.

Vår = Lasse Dahlquist

Som vänner, grannar, kollegor och facebookvänner redan vet, så anser jag att våren kräver mycket Lasse Dahlquist!


Mera återbruk

Det här är inte egentligen dagens klädsel, eller i alla fall hela dagens klädsel. Jag har precis varit och gjort Alltinget i radion och då hade jag på mig den lila rutiga klänningen som syns ett par inlägg ner (dock utan hatt). Mne nu börjar andra delen av arbetsdagen och eftersom det är så fint väder och jag har böcker som måste läsas så tänkte jag pass apå att även denna dag sitta och päsa i solen på balkongen.

I en blus som precis som koftan på förra bilden kommer från Monikas granne.


Cirkulation

Och mycket färg.

Jag köper inte så mycket secondhand som förr. Det finns tre skäl till det: det ena är förstås att jag syr så mycket själv, det andra att jag numera är så stor att det är svårt att hitta något som man vill ha i min storlek i andrahandsaffärerna.

Men så finns det ett tredje skäl: vi har egen cirkulation av kläder i vänkretsen. I helgen fick jag till exempel den här randiga koftan av vännen Monika, som i sin tur ärvt den av sin granne och idag hade min kompis Marika med sig de här skorna som jag fått överta efter Barbro Mellbin när hon rensade i skogarderoben. De är från Skopunkten 2007 och det vet jag eftersom jag såg dem i Hanna Fridéns blogg då och väldigt gärna också ville ha dem, men så var de slut i min storlek på Skopunkten på Backaplan så det blev inte av. Men nu har jag dem - mwuahaha!

Men sådär håller det i alla fall på: både jag och mina stora döttrar får massor av kläder av vännen/grannen Blåva Anna och hennes syster (även hon en granne). Kjolen har jag gjort själv, men tyget var två bitar som min mormor skaffat någon gång på 60-talet för att göra förkläden av.


Men en ny sak finns det: Det röda halsbandet av plastkulor som jag hittade på KappAhl idag. Inse att jag har letat efter ett rött plasthalsband i två år nu! Det är oerhört frustrerande när man känner att det är något som man verkligen vill ha och så tar det flera år innan det blir inne.

Jag kommer nog inte att ha allt det här på mig samtidigt, men jag ville dels visa så många som möjligt av mina nya grejer på en gång, dels trodde jag att det skulle bli en bra bild - och det tycker jag att det blev.

I den starka vårsolen

En bild på dagens klädsel tagen i den starka vårsolen. Så här före nio på morgonen skiner solen inte direkt in på vår balkong, men hela eftermiddagen badar den i solljus. Så igår eftermiddag satt eller låg jag faktiskt därute i flera timmar och läste en bok om textilarbetare i Frankrike 1870-1930. Förhoppningsvis lyckades jag driva fram lite nya fräknar och dessutom fick min psoriasis lite sol på sig eftersom det var varmt nog att ligga på en dyna på golvet och sola utan kläder (inga foton på det). Det är inte så ofta jag har möjlighet att utsätta vissa delar av kroppen för solljus, så jag fick ju passa på!


Idag ska det "bara" bli 10 grader mot gårdagens 18 så jag har yllekjol. Det hade jag faktiskt igår också eftersom det inte alls är så varmt så fort man lämnar vår gård som ligger i lä. Och jag gillar verkligen kombinationen rött och grått så H&M-toppen från 2010 får göra tjänst idag.

Just nu spelas: The Wedding Present: "Meet Cute" från sprillans nya skivan Valentina

En dagens från balkongen

Där det visst inte är varmt nog att sitta idag, det blåser och är bara tio grader. Men det gick bra att ta kort.

Solen skiner i alla fall och gör min vinröda kjol nästan klarröd på bild. Blusen och kjolen har jag sytt själv, skorna är från DinSko 2006 och strumpbyxorna från H&M i fjol.

Egentligen har jag inte alls tid att ta bilder på dagens klädsel, för imorgon är det inlämning till Vetenskapsrådets stora utlysning av forskningsmedel, men jag passade på medan min mat blev färdig.

Poserade på

Igår tog jag inte bara kort på den omgjorda klänningen som jag visade i förra inlägget utan Rickard blev faktiskt utsläpad två gånger på gården så att han kunde ta kort till hemsidan även på den lila klänningen.

Man kan läsa mer om inspirationen bakom den här på hemsidan.

Om du inte lyckas första gången -

försök, försök igen!
Nå. Det har jag gjort nu. Det här är är faktiskt tredje gången gillt för just framsidan på livet på den här klänningen, hur den såg ut tidigare kan du se här (det första försöket blev aldrig ens fotat) på min hemsida. Och jag gillade det aldrig och klänningen bara hängde i garderoben
Den nya versionen däremot, den ska jag ha ofta, ofta.

Den uppmärksamma kanske lägger märke till något annat som också är ändrat.

Nu även i offentligheten uppvisad

Idag tog jag minsann kavajen till jobbet. Den är jättevarm, som man kanske kan förvänta sig av ett plagg i ylle som också har påstrykbart mellanlägg i sig och rejäla vaddar över axlarna. Men ändå. Jag önskade lite att jag hade tagit handskar, men annars var det perfekt för vädret. Imorgon, när jag ska till Kviberg och Tillskärarakademin för att beställa mig en hatt så blir det nog handskar.

Som ni ser skiner solen i Göteborg. Kavajen, kjolen och blusen har jag sytt själv, skorna har jag ärvt av grannen Blåva Anna och hatten är från någon loppis.

Magsjuka och böcker

Jomen, så roligt är det här i Göteborg. Först Maja, sen jag, Valeria och Vendela. Rickard är bara matt och hängig än så länge, men vi vet nog vad som kommer.

För att överhuvudtaget kunna stå ut med att må illa måste jag läsa så att jag kan glömma eländet ett tag. I synnerhet som det är först nu som jag orkar sitta upp framför datorn längre än tio minuter. Läsningen har Louise Waldén stått för, dels i form av Handen & Anden. De textila studiecirklarnas hemligheter, dels i form av hennes doktorsavhandling Genom symaskinens nålsöga. Teknik och social förändring i manskultur och kvinnokultur.

Båda var väldgit intressanta, även om teorierna som används i avhandligen idag känns lite föråldrade, kanske inte så konstigt med tanke på den explosion av teoriutveckling och forskning vad det gäller genus som skett sen 1990. Imorgon, när jag är friskare ska jag gå och låna antologin Från symaskin till cyborg. Genus, teknik och social förändring från 1996.
Jag skulle nog orka idag, men i likhet med barn i skolan tänkte jag hålla regeln "48 timmar sen jag senast kräktes" för att inte smitta ner mina kollegor.

Jag har sytt en blus (igen)

Det finns flera anlednignar till detta: dels trivs jag så bra i den senaste blusen som jag sydde, den som syns här, så jag ville ha en till, dels hanterar jag stress genom att sy (för mig) enkla saker och slutligen så verkar det vara så att nu, för första gången på minst tio år, är det helt omöjligt att uppbringa en vanlig trikåtopp med (helst) v-ringning och trekvartsärm. Höghalsade trikåtoppar gör att mina bröst ser enorma ut (på ett oattraktivt sätt) och eftersom jag har korta armar bli vanliga långa ärmar så långa att de når till fingertopparna och jag hatar det. Detta sammanfaller tidsmässigt med att alla mina trikåtoppar börjar sjunga på sista versen (de flesta köpte jag när jag var mammaledig med Maja och hon går ju trots allt i ettan nu) och jag har en liten kris att lösa.

Fördelen med blusar är också att man kan sätta i puffärm, vilket gör att min axelbredd blir mer proportionerlig till min höftbredd och att man inte ser konturen av behåbanden genom dem som med trikåtoppar, nästan oavsett vilken storlek de är.

Tyget i den här är samma som min profilbild, ett ganska stelt tyg i bomull/polyster som användes inom sjukvården och som jag fått av min far. Det ger bra stuns åt puffarna, men jag önskar att det hade varit bara aningens mindre stelt. Å andra sidan är det krympfritt, färgäkta i tvätt efter tvätt, närmast stryktfritt och tål 60 graders tvätt (troligen även 90 grader).


Inspirationen till de sneda bröstfickorna kommer från ett symönster från 1941 - Hollywood 640:


Dagens: klänning från Bettie Page Clothing

Idag blev det den här klänningen från Bettie Page Clothing, bland annat för att den trots sitt ganska strikta utseende är en slags klänningarnas mysbyxor - mjuk med stretch i som gör det bekvämt att sitta länge och som inte skrynklar sig av det.


Och skor från Irregular Choice. Som till skillnad från klänningen fortfarande finns att köpa.

Inspiration

Jag är lite sugen på en sån här:


Inte för att jag vet hur baksidan skulle se ut, men man får väl hitta på.

1800-talsmode

På tal om elektroniska resurser, som fotona från Riksantikvarieämbete igår, så tänkte jag tipsa om att Universitetsbiblioteket i Göteborg har digitaliserat tidningen Idun från 1888-1910 - man hittar dem här. Här kan man läsa artikler, studera modebilder och läsa om mode och inte minst roas över annonserna i tidningen.


En ny kjol

Ja just det ja, jag sydde ju en kjol i helgen och passade på att ta kort på mig i den på balkongen igår, när jag ändå hade lockat håret för fotona på dräkten.


Jag tror att jag behöver ta ur dragkedjan och göra om linningen så att den blir smalare i midjan, samt klippa bort någon centimeter längst upp och sen lägga in ett par sprängveck framtill, så att den går ut mer skarpt från midja till stussmått. Den kryper nu upp lite på ett opraktiskt sätt, vilket tyder på att den är lite för smal över höften. Och midjan är för stor bara, så det ska jag väl kunna fixa.


Bilder från 1940-talets Göteborg (och annorstädes)

Det har ju knappast undgått någon läsare att 1940-talet de senaste åren varit en stor inspiration för mitt utseende och mitt syende. Även som historiker tycker jag att det är en intressant period och då bli man förstås glad när Riksantikvarieämbetet lägger upp färgfoton från 1940-talet på Flickr!
Här kan man se Brunnsparken i Göteborg 1944. Se bara på den stiliga kvinnan i mitten i grå kjol och röd jacka och hennes djärvare medsyster i röd jumper och röda hängslebyxor längst ut till höger.
En stor version på bilden hittar du här.

Här är lite fler bilder:
Kungsgatan (från korsningen med Västra Hamngatan) 1943.

Och en från Stockholm, för att den är så fin med cyklisterna på väg till eller från arbetet 1945.

För att inte tala om dessa tjusiga klänningar från Sör-Tröndelag 1948.

På rymmen från 1940-talet

Nu är äntligen dräkten färdig. Jag är inte helt nöjd med hur den ser ut på bild, den såg inte ut så i spegeln, men jag ska dra in grannen i det hela när jag inte är för upptagen för att överhuvudtaget kunna umgås. Kanske kan vi fundera på om en knapp ska flyttas en halv millimeter upp eller ner eller så. Sen är tyget svårpressat eftersom det är vävt av ganska hårt tvinnade trådar... ja, vi får se vad som behöver göras.

Men jag ser väldigt mycket ut som en lite rultig tant från 1940-talet, förutom att skorna har lite för hög klack då. Och eftersom det var en del av målet så ska jag verkligen inte klaga.


Sommarskor

Hur skulle jag kunna motstå ett par rutiga kilklackssandaler av espadrilltyp? Nä, det gick förstås inte. I synnerhet som ett av mina mest bekväma par skor utan inlägg är ett par andra espadriller med kilklack från Ellos. Även de här verkar så här långt bekväma, även om jag inte testat dem ute än förstås. Däremot är det lite irriterande att remmen som går över vristen inte är reglerbar, för mig som inte har höga vrister blir den remmen alldeles för lång och det hade inte varit omöjligt att göra den som en del av remmen man fäster bakom hälen och därmed möjliggjort en bättre passform.


Bilden är tagen på balkongen där det nu är varmt nog att sitta utan kofta och läsa :)

Jag funderar på 8e mars

Idag funderar jag på (vad jag tror är) den ganska nya traditionen att gratulera kvinnor och ge dem blommor på 8e mars. Jag hade i alla fall inte hört talas om det förrän för några år sen, när jag läste om det i en tidning. Men det kan ju också vara så att jag växte upp i fel social krets, arbetarklass på landet är liksom inte det trendkänsligaste. Väl i Göteborg och på universitetet umgicks jag sen med folk som inte skulle komma på idén att göra om 8e mars till någon slags variant på Mors dag, så jag kan lätt ha missat det.
Men jag tror i alla fall att det som mer utbrett fenomen i Sverige inte har mer än en tio-femton år på nacken. Och jag tror att det, både här, och i de länder i öst där seden att uppvakta kvinnor på 8e mars är äldre handlar om att  oskadliggöra 8e mars som en dag när vi uppmärksammar orättvisorna mellan könen och att inordna den i ett patriarkalt heteronormativt system där kvinnor ska vara glada för att de får blommor istället för att kräva lika lön för lika arbete.

Strejkande beklädnadsarbetare i New York för hundra år sen

Detta innebär förstås inte att jag tror att varje enskild man som ger blommor till en kvinna gör det med baktanken att hålla henne på mattan, jag tror att folk i allmänheet vill vara snälla. Men förutom det uppenbara kommersiella intresset att göra om Internationella kvinnodagen till en slags Mors dag eller Alla hjärtans dag så är det naturligtvis mycket bekvämare för etablissemangete om kvinnor ägnar 8e mars (och alla andra dagar) åt att vänta på blombuketter än åt att ifrågasätta ekonomiska orättvisor, tala om mäns våld mot kvinnor eller kräva rätt till preventivmedel.

Ett bra blogginlägg om samma sak hittar ni här.

Modehistorisk kavalkad i keramik

Som utlovat har jag tagit ett kort på den keramiktavla jag ärvt efter min far. Min far var på den tiden som tavlan gjordes aktiv i Beklädnads och jag minns den mycket väl från min barndom.

 

Jag gillar verkligen det coola 70-talsmodet längst ner till höger, med shorts, höga stövlar, maxikappa och kort krullfrisyr.


Den nya, lila klänningen

Jag hade den på mig redan igår, men det var först idag som det blev några foton tagna. Jo, det händer att jag har samma kläder två dagar i rad ;)


Tyget är en borstad bomull vävd i fiskbenskypert som jag köpte av min vän Caroline när hon rensade ut sitt tyglager i vintras. Man ser det knappt, men jag har lila lackskor från Skopunkten på mig, inköpta våren 2007.

Äh - jag lägger in en bild till, så att ni kan se min Teskedsgummeknut också.


Jag lovar. Och en dräkthistorisk länk.

Jag lovar att det kommer innehåll snart. Kombinationen massor av jobb (=ingen tid) och helg (=inte så mycket kläder) gör att jag inte haft så mycket att blogga om.

Men jag har sytt en ny klänning i 40-talsstil i lila/svartrutig borstad bomull och också satt i axelvaddar och foder i kavajen. Det enda som är kvar nu är att fästa fodret längst ner i ärmarna, sy två knapphål och sy i knapparna. Imorgon leder jag seminarium på vår kurs i mode- och klädhistoria och sen tvättar jag, men jag hoppas ändå på att jag ska kunna ta kort på den lila klänningen.

Tills vidare får ni nöja er med en länk till min kompis Camilla Luise Dahls hemsida med mängder av borgerliga och adliga porträtt från 1600-talets Danmark (och lite Sverige): här!

Blusen igen, med annan kjol

Bara en snabb bild på dagens klädsel så här på väg till jobbet där jag ska skicka iväg artikeln som jag har jobbat emd den senaste månaden. Återigen kan man se den gamla Huqsvarnamaskin som jag fick efter min pappa och keramiktavlan som också är efter honom och som uppmärksammar 82-årsjubileet (ja, jag undrar varför) av Beklädnadsarbetarnas förbund 1971. Jag ska ta en bättre bild på tavlan och publicera den sen, den har nämligen en historisk modekavalkad på sig.


Skorna är från Schuh, strumpbyxorna från H&M, resten har jag gjort själv.


RSS 2.0