Kvinna i ljus

Visserligen syns inte jag så tydligt, men jag gillar ändå den här bilden på dagens klädsel, med ljuset från ett av vardagsrumsfönstren i bakgrunden. Jag gillar också att min svinrygg blev riktigt bra idag, även om det inte riktigt framgår av fotot.Nya jumpern från Provrummet.se har jag på mig och "gammal" kjol som jag sytt själv.


Odium Clothing

Odium Clothing heter ett företag i Göteborg som säljer goth- och alternativkläder. Mycket korsetter, lack och tyll och sådant. Samt platåskor. Nu är detta väl strängt taget inte min grej, men när nu min kusins söta och mycket trevliga styvdotter Sandra modellar för dem vill jag allt uppmärksamma detta. Det är hon som har svart hår, man kan se henne här bland annat.

Nya kläder

I en kommentar till det här inlägget tipsade en tjej som heter Lisa mig om att de hade skotskrutiga bomberjackor på rea på Provrummet.se. Jag gick förstås dit och det bar sig inte bättre än att jag beställde en. För att komma upp över tvåhundra kronor, som brukar vara beställningsgränsen (kollade faktiskt inte om det var det här, jag bara tog det för givet) beställde jag också en tröja på rea. Här var det lite beslutsångest om färgen, det vägde mellan färgen som visas i länken och den blå-lila som jag till slut valde. Nu önskar jag nästan att jag hade beställt båda. Den har en härlig 30- och 70-talskänsla över sig.
Möjligen kunde jag i båda fallen nöjt mig med L istället för XL, men i jackans fall är det ju inte så dumt att man får plats med en tjocktröja under.Det hade förstås i mitt tycke varit ännu bättre rent stilmässigt om jackan varit kortare (och smalare i midjan), men å andra sidan gör det inget om jackor går ner en bit över rumpan ur värmesynpunkt.
Just nu spelas: Alice babs: "Vårat gäng" från samlingsskivan Swing it Alice!

Dagens klädsel à la Boobquake

Jag vet inte om ni har läst om Boobquake - en slags skämtsam protest mot en iransk religiös ledare som hävdar att det är kvinnors oanständiga klädsel som leder till jordbävningar (eftersom det förleder män till att tänka på sex och sen begå äktenskapsbrott - allt är ju, som bekant, kvinnors fel. Äktenskapsbrott leder sedan till jordbävningar.) I vilket fall så började det i USA och har nu spridit sig i alla fall över västvärlden. Och eftersom jag är som jag är kunde jag inte motstå det när mina kompisar började bjuda in mig - lättledd och skamlös alltså ;)

Så nu går jag till jobbet i en jumper som jag normalt sett är lite generad för att ha på mig även på puben.


Jumper: H&M
Kjol: Sytt själv
Overkneestrumpor: SockDreams N stripes
Skor: Josefssons


Perfekt färgmatchning och mera kök

Den huvudsakliga orsaken till att jag köpte en ny kofta i tisdags när jag vara nere på stan var nog att jag var shoppingsugen, men jag hade också på känn att den skulle matcha det mintgröna i mönstret på den här kjolen. Och det gjorde den perfekt. Uppenbarligen hade jag också någon slags uppdämt behov av en mintgrön kofta eftersom jag haft den på mig oavbrutet sen jag köpte den. Jag bara inte visste det själv ;)Och så blir det änu en bild på vårt kök, som alltså är det typiska T-formade 70-talsköket, bara större än de brukar vara; vi får ju både plats med matbord och min arbetsplats i det.

Alla möbler (inklusive mikron) som syns på bilden är ärvda av släkt och vänner. Blusen är från Myrorna och kjolen sydde jag i somras.


Just nu spelas: Dio: "Straight through the heart" från Holy Diver

Hemmaklänning från 50-talet

Via Miss Matilda hittade jag den här förtjusande femtiotalshemmaklänningen av brittiska märket "Swirl", som är till salu på Etsy. Den är helt förtjusande, men tyvärr lite för liten för mig. Modellen är dock så lik mitt vanliga hemmaklänningsmönster att det inte ska vara något problem att göra en liknande (veckad kjol istället för rundskuren, fyrkantig urringning, högre i nacken; inga stora grejer). Fast tyget går förstås inte att hitta något liknande.Jättegrön

Nu, efter två ska jag lämna hemmet för att gå på seminarium. Det är nämligen en mycket lång jobbdag. Först gjorde jag "färdigt" ändringarna i en artikel till en antologi som jag ska medverka i, nu ska jag på seminarium/workshop om en annan antologi och inatt ska jag sända radio mellan 22.45 och midnatt. Undrar förstås lite oroligt hur jag ska må imorgon, men jag har verkligen inte tid att vila då heller; mer jobb med artikeln väntar, samt genomläsning av en B-uppsats som jag handleder.

I vilket fall så är jag jättegrön i kaffeklänningen, knallgröna strumpbyxor från H&M (ett par år sen), smutsvita skor som matchar bandets bakgrundsfärg och som jag köpte på megaloppisen i Majorna ifjol samt en mintgrön kofta som jag köpte på H&M igår. Just nu kom en enorm hagelskur, men med så mycket grönt på mig och Alice Babs på repeat i hjärnan så ska jag nog kunna hålla uppe vårkänslorna!Så får ni se mer av köket, inklusive fönstren som gör det till en av de ljusaste platserna i världen, även under en hagelskur.

PS. Om någon av dem som ska på inflyttningsfesten blir oroliga av allt tjat om Alice Babs så kan jag meddela att Rickard sköter musiken.

Mer av nya lägenheten

Och kaffeklänningen (som kallas så för att det är kaffekvarnar och kaffekannor på bandet).

Här är min arbetshörna i köket, för första gången på flera år kan jag ha mitt skrivbord som det är tänkt - stående ut från väggen så att man kan använda hyllan och skåpet på "baksidan".Ber om ursäkt för stolen och frottéhandduken i förgrunden, de hör till köksbordet. Observera den fina margarinlådan som gör att min skärm står i bekväm höjd. Ävensom kan man se Cavallins latinsk-svenska lexikon i en hylla och en Blåvitt-kalender.

En klänningsrecension

Nu är det enligt våra stora kedjor dags för sommarklänningar och eftersom det är en stor 50-talsretrovåg just nu så hittar man det hos flera, t ex H&M och KappAhl. Hos H&M bara hos något enstaka plagg, medan KappAhl satsar på lite 50-tal/tidigt 60-tal i sin serie Vintage stories.
Jag har ju redan skrivit om den här klänningen från H&M:Nå, idag fick jag tillfälle att prova den, i storlek 44 (jag är en storlek 46-48 om man ser till måtten) och det var väl si och så. Det var inget problem at tkomma i den; den har smock över hela ryggen, men det var något som inte stämde. Förutom att brösten nästan inte fick plats och kuporna inte passade. Det är sådant jag räknar med eftersom jag har F-kupa och konfektionsstandard, som jag så ofta påpekat, är B-kupa. Nej, det var något liksom sladdrigt över hela klänningen: tyget var tunt som till en blus och saknade stadga och resårtrådarna i smocken kändes liksom för lösa, så att den blev för stor i midjan. Kanske hade en mindre storlek passat bättre där, men då hade ju bysten fått ännu mindre plats. En besvikelse alltså. Den kan säkert vara söt på någonmed storlek 36-42 och B-kupa, men passar inte oss större.

Sen provade jag två klänningar på KappAhl, båda i storlek 44 (den största som fanns), nämligen de här:


Klänningen i Chambray satt bra i storleken, men precis som i H&M-klänningen var alltför lite av den storleken byst, om man säger så, kuporna såg lite fåniga ut när bara en del av brösten var i. Den blommiga klänningen var den utan tvekan mest välgjorda och det gladde mig dessutom att jag knappt kom i den - korrekta storlekar gläder mig nämligen alltid. Hade den funnits i storlek 46 i butiken hade jag mycket väl kunnat köpa den om jag inte varit rätt pank. Den är i ett trevligt bomullstyg och har en skärning som är smickrande för kvinnor med byst. Den enda anmärkningen är att jag undrar varför i hela världen man fodrar en klänning i tunn bomull som fastnar i allt - jag trodde att man fodrade klänningar och kjolar bland annat för att de inte skulle fastna i strumpbyxorna. Fodret var också väldigt smalt, vilket kan ställa till det om man, mot all förmodan, har bredare rumpa än vad jag har.

Klänningen som jag egentligen ville ha från KappAhls kollektion var den här, som tydligen är slut i butik överallt.
Väst och kjol i hallen

Det visade sig att eftersom värmen nu är avstängd på Humanisten var det en dålig idé med kortärmad blus igår. Så idag garderar jag både med trekvartsärm och väst över den. Fotot är taget i hallen; jag tänker att om jag flyttar runt lite får ni se mer av nya lägneheten ;)Och så kan ni se att jag är för lång för "mätbonaden".

I feel pretty, oh, so pretty...

För jag har äntligen klippt luggen igen. Det har jag inte gjort sen februari, eftersom jag varit på två medeltidsfester sen dess och det är så mycket lättare att få undan en längre lugg med hjälp av hårnålar. Men nu är den klippt och jag känner mig som mig själv igen.
Jag gillar också hur Monkiblusen från för två år sen passar ihop med min kjol i 40-talsmodell.


Medeltid igen

I eftermiddag tar jag och barnen bussen till Kungälv för att leka medletid en helg igen. Vi ska lyssna på föredrag och lära oss broderitekniker och nålbindning, samt i mitt fall även hålla ett föredrag; det om samkönad kärlek och sexualitet under medeltiden som jag höll på Medeltidsveckan i somras. Jag har sytt om en av mina gamla klänningar så att den nu passar Valeria, inte för att hon inte hade kläder redan, men det är ju roligt om saker blir använda och likaledes med något nytt.
Maja har växt ur en hel del av sina grejer, men eftersom hon i likhet med mina stora barn bara växer på längden kan hon ha dem, de är bara lite korta. Nya kläder får sys till årets medeltidsvecka.

Dagens...lägenhet!

Här kan man se lite mer av vårt T-formade vardagsrum, där "benet" på T-et i princip består av bokhyllor och skåp. Och en fåtölj, det är mitt lilla bibliotekshörn med utsikt över Kallebäck, Skår och Delsjöskogen. Klädseln är vad som var lämpligt för en promenad till barnen skola på eftermiddagen; vi hade sista utvecklingssamtalet i grundskolan. För den här gången, Maja börjar ju till hösten.Kofta: Zara
Klänning: hemsydd
Lampa och vitt skåp: från mormor, skåpet stod på vinden i min morfars föräldrahem, så det kan mycket väl vara 100 år eller mer.
Svarta bokhyllor: Grovsoprummet på Djurgårdsgatan (flyttade därifrån -95)
Vita bokhyllor: Ärvda av Blåva Anna
Nöthårsmatta: Fått av mamma, som fått den av någon som skulle slänga den
Soffa och fåtöljer: IKEA
Konstverk av Andreas Vesterlund
Soffbord och knappt synlig köksstol: okänt ursprung, jag kan bara inte komma ihåg vem vi fått dem av, stolarna kan vara från min moster.

Hyllorna som ligger ovanpå det vita skåpet ska så småningom sättas upp, bara vi kommer på var.

Alltinget i Karlavagnen

Missa inte mig i Alltinget i Karlavagnen ikväll! Klockan 21.40 - 24.00 i P4.

Snyggast är jag ute

Till skillnad från de mängder av unga tjejer som jag sett med högklackade sandaletter (barfota i förstås), mysko leggings och/eller lårkorta glittriga kjolar och sedan en sjavig parkas med fuskpälskrage (den sk ghettojackan Annaa?) eller luvjacka i sweatshirtttyg ovanpå så ser jag oftast bäst ut i ytterkläderna. För då har jag ju hatt och handskar. Eller basker.Jackan är från Lindex, hatten från någon loppis, handskarna från Gaucho, provkollektionsexemplar inköpta på Prickig katt.Med gröna rosetter

Och skor i grönt, svart och guld.Blusen och kjolen har jag sytt själv, skorna är från Ellos ifjol och resårskärpet från Asos, även detta ifjol.


Premiär!

Så var det alltså premiär för jackan och hatten som jag sydde årets allra första skälvande dagar - jackan som många undrade om jag verkligen skulle våga ha på mig och i såna fall var. Mitt svar var: På jobbet förstås och det är mycket riktigt dit jag är på väg. Först ska jag handleda en C-uppsats och sen är det tre timmar modehistoria 1965-1980. Just på grund av att punken inkluderas i denna period tyckte jag att både jackans tyg och den X-ray Spex-tröja som jag har under passade väldigt bra. Modellen på jackan och hatten är väl å andra sidan mer sent femtiotal - tidigt sextiotal.


Stickgalenskapen har börjat

Blåva Anna hittade garnet som jag ville ha på rea (60 kr/hg istället för 99 kr/hg) så nu har jag börjat på vad som bland familj och vänner kallas för "Klingontröjan", dvs den gröna längst ner i det här inlägget. Det faktum att det var rea på garnet bestämde också färgen, eftersom det bara var en färg som det fanns åtta hekto i. Det är en trevlig mellangrön färg som heter "shamrock".

Hittills har jag stickat provlappar, samt lagt upp och stickat tre varv resår. Idag ska jag först jobba och sen gå på fotboll, men lite stickat ska det nog bli också.

Lite damig kanske?

Så här såg jag i alla fall ut när jag pratade om vår forskargrupp på Humanistdagen. En slags standard jobbutseende för mig. Nu har jag gått över till standard hemmautseende, dvs en av mina hemmaklänningar, den blå, och ska fortsätta arbetet med att få packat upp allt efter flytten.


Jumpern är från H&M, ganska ny, kjolen har jag sytt själv och skorna köpte jag från Catalog, dvs Ellos utförsäljning, i höstas.

Om Malcolm McLaren på Modearkivet.se

Jag har tänkt hela dagen at tjag borde ta mig tid och skriva något om Malcolm Mclaren och hans betydelse för mode och estetik, nu när han gick bort igår, men inte haft tid eller orkat. Vilken tur då att Jakob Wenzer gör det så bra på Modearkivet.seTillsammans med Vivienne Westwood, som syns på bilden nedan, drev han butikerna "Sex" och "Sedentiaries" och han var också medarbetare till hennes första modekollektion.
Textilhistoriska forskargruppen

Imorgon är det Humanistdagen på Göteborgs Universitet, en tillställning som de senaste åren krympt från två dagar med många populära föreläsningar och en egen publikation till en knapp dag med ett fåtal presentationer. Detta behöver ju inte betyda att det som erbjuds är dåligt och om man är nyfiken på forskning från Humanistiska fakulteten så kan det vara väl värt ett besök.

Min institution, Institutionen för Historiska Studier är i år representerad av vår textilhistoriska forskargrupp och eftersom jag är känd för att kunna prata så ska jag göra det.


Vårpremiär

Det är inte mycket att säga om mina kläder idag; eftersom jag knappt har sovit inatt pga smärta så är min ambitionsnivå inte högre än att det ska täcka kroppen och vara helt och rent. Men det är i alla fall vårpremiär för att gå utan strumpbyxor och bara med sidenunderkjol och tjocka knästrumpor. Innan ni blir alldeles upprörda över att jag har så lite på mig på underkroppen ska jag dock tillägga att det tar mig sju minuter att promenera till jobbet, ska bli runt elva grader idag och solen strålar.Jumpern är från Zara för några år sen, kjolen och underkjolen har jag sytt själv och strumporna är de här från SockDreams.

Om någon undrar över snedluggen så ska jag på medeltidsfest nästa helg och det är mycket lättare att nåla upp en lång lugg - men på söndag kväll efter festen åker den!


Just nu spelas: Jane Russell: "One Arabian night"

Glipa

Jag tänker att om alla stirrar på glipan rätt över mina bröst så kanske de inte märker att jag inte orkade stryka blusen?Jag testar idag att ha rött läppstift till rosa kläder, så gjorde man på 40-talet och det ser faktiskt inte så illa ut.

Kaffeklänning

I helgen sydde jag en ny hemmaklänning. Med ett helt bisarrt band på som jag hittade på Symässan för ett halvår sen med kaffekvarnar och kaffekannor på.Jag behövde bara ett tyg och i samband med flytten hittade jag en bit grönt tyg i bomull-polyester som jag fått av min pappa för många år sen. Det är lite stelt, vilket gör det svårare att få livet perfekt, medan kjolen å andra sidan står ut av sig själv. Och resultatet blev tillräckligt bra, vilket jag hoppas syns trots det något suddiga fotot.

Det är något med klänningen som får mig att vilja lyssna på Sound of Music hela tiden och som tur finns filmmusiken på Spotify (jag har inte mindre än två LP-skivor med musiken, men jag vet inte om Rickard kopplat in skivspelaren än).
Så, nu ska jag skriva artikel och tills vi hörs igen mina vänner säger jag bara : "The hills are alive..."

Fotbollspremiär

För mig alltså. Första hemmamatchen var jag snäll mot en deppig tonårsdotter och lät henne gå istället. Idag är jag egentligen för dålig för att gå (har just sovit en och en halv timme), men någon gång måste man ju faktiskt komma iväg.

Turkos

När vi flyttade hittade min dotter ett presentkort på 300 krnor på Gina Tricot som var mitt och eftersom jag tyckte att jag bheövde lite uppmuntran efter flytten gick jag dit på jakt efter någto onödigt men upplyftande. Det jag hittade var denna turkosa kofta och eftersom jag klär i turkos och därtill har kofta nästan jämt kan den till och med ses som inte helt onödig.
Kjolen har jag sytt själv och blusen har jag ärvt efter mitt ex' mormor.


Dagens klädsel

Utan kofta, med förkläde. Jag gör linsbiffar (till ett halvt regemente eftersom jag alltid råkar koka för mycket linser).


Fjärilar och scilla

Idag har jag och Maja varit nere på GothCon, ett roll- och figurspelskonvent som hålls varje år på påsk (34e året i år) här i Göteborg. Rickard spelar, men vi går bara dit för att hälsa på folk som vi känner. Vädret belv det traditionelal GothCon-vädret, dvs den första vårdagen. Igår regnade det flytande is och jag tänkte att det nog inte blir någon vår detta GothCon, men idag strålar solen och vi såg två citronfjärilar och en nässelfjäril - och scillor som hade knoppar som nog slår ut när som helst. Jag hade min klänning i babycord från Liberty's med en rosa kofta och petrolblå vårjacka ovanpå och basker i samma färg och kände mig mycket vårig.

På begäran

På begäran av Malliss kommer här foton på de nya skorna. Jag försökte ta lite snygga foton med timern på kameran, men det gick sådär, mer än hälften blev starkt oanständiga, så de får stanna i min egen dator. Dessutom har jag ju inte hittat något bra ställe att ställa kameran på än.
Men här är ett som inte är alltför suddigt. Eller oanständigt.Och där man ser sulan, alla Irregular Choice skor har roligt tryck på sulorna.

RSS 2.0