Oh boy! Oh boy! Oh boy!

Ikväll har jag varit och ätit middag på Älvsborgs fästning ihop med resten av Alltingets bemanning. Jag skja strax kasta mig i säng, men eftersom jag inte hann ta någon bild innan så bjuder jag nu på ett foto från när jag kommit hem. Efter vind och regn. Jag har ett marinblått hårnät samt rullar över öronen - men vem ser det på denna bild?
Eftersom jag skulle åka båt satsade jag i vilket fall på det marina temat.
Kanske för att jag låg och slöade på min spikmatta med fortfarande vått hår efter badet en halvitmma innan jag var tvungen att ta spårvagnen och därför hoppade på första bästa idé. Sen kollapsade min högra hårrulle så då var det ju bara att klämma dit en käck sjömanshatt.


Dagens klädsel i ny blus från Haléns

Mina nya blusar från Haléns kom igår. Jag är i det stora hela nöjd. Jag gillar att de satt ihop med såna där klämmor av plast som man alltid hade runt skjortor och blusar förr, och hade ett lager silkespapper i sig. Jag älskar kragarna och att det finns tillräckligt med utrymme för både byst och höfter. Sen hade i en ideal värld mera av vidden över bysten varit formade för just byst, men där är det ju så att de flesta kvinnor, inte har F-kupa, inte ens de som drar storlek 48. Så för de flesta är det förmodligen alldeles tillräckligt format. Likaså är det faktum att axelsömmen sitter för långt ut och en bit ner på min arm inte något som kan skyllas på mönsterkonstruktören utan på att mina axlar är förhållandevis smala.

Jag överväger förstås att åtgärda dessa problem. Fast det hade varit lättare om inte sömsmånerna varit overlockade tillsammans. Vi får se.

Med kofta på blir det i alla fall så här bra:


Koftan köpte jag på Zara för 3-4 år sen och det börjar se ut som att jag behöver börja leta efter en ny, den är bra sliten nu. Kjolen har jag sytt för längre sen än så. Skorna är de här från Schuh. Jag hade tänkt fixa till håret och ha hatt, men med tanke på att det rätt vad det är vräker ner och dessutom blåser kraftigt tror jag att jag struntar i det och istället beger mig till jobbet.

Tjock OCH söt

Jag har bestämt att jag är tjock och söt, inte tjock men söt ändå, som man oftast säger. Det betyder inte att jag tänker ägna mig åt att glorifiera övervikt som är dålig för hälsan, men jag är trött på påståendet att man inte kan vara söt om man har storlek 48. Min övervikt anses inte var något problem av läkare, jag kan gå en halvmil utan att bli trött annat än i reumatiska leder och jag är visst söt. Och jag har också nya shorts. Bildbevis på båda sakerna:

FramifrånBakifrån

Vecket nedanför midjan beror på hur jag står, när jag står rakt är de släta över rumpan.

Och slutligen: Eftersom jag har en matchande jacka i samma tyg (och en vadlång kjol, men det hör inte hit) så kände jag att jag behövde ta ett kort när jag har båda på mig. För alla de tillfällen när högklackat shorts och jacka är den korrekta klädseln...


Om ni kommer på ett sådant tillfälle kan ni väl nämna det i en kommentar?


En blick in i mitt hem

För en vecka sen började jag känna mig värkig i kroppen och tung i huvdet och sen dess har jag genomlidit en riktigt uschlig förkylning med frossa, kallsvettningar och feber förutom oavbrutna nysnignar och hosta som aldrig vill ta slut när attacken väl börjat. Jag är på god väg till bättring nu, men stannar ändå hemma en dag till och läser arbetslitteratur med örte i mängder och Planxty i högtalarna.


Klicka på bilden så den blir större så får ni tillfälle att se min mormors kurbitsmålade sybord från 1943, 20-30-talslampan hon köpte på auktion när jag var liten, ett konstverk av Andreas Vesterlund som vi fick i bröllopspresent och så den "nya" tavlan som jag fick av min fars änka som ett minne av honom. Den är väl jämngammal med mig och när jag var liten trodde jag att det var morfar, mamma, jag och min lillebror som var avbildade (västen och kepsen uteslöt att det skulle vara min far på bilden, men morfar hade keps och storväst).

Man får också en unik möjlighet att se mig i mysbyxor (makens), något som bara händer när jag är sjuk.

Om historiskt mode i Vetenskapsradion

Om sisådär en kvart, klockan 13.20 kan man höra mig prata om mode, kropp och kön genom historien på Vetenskapsradion: "Historiskt mode synas i sömmarna". Missar man det, vilket ju inte är osannolikhet med tanke på det korta varslet kan man höra det i efterhand på Sveriges Radios hemsida.


Målning av Albrecht Dürer ca 1495


En blusorgie. Och en nedtagning på jorden.

Jaha - just som jag satt här och kände mig lite självgod för att jag syr nästan alla mina kläder själv och därmed, även om jag konsumerar onödigt mycket av jordens resurser, i alla fall inte gynnar utnyttjandet av barn-, slav- och rent allmänt för jävligt behandlade textilarbetare i fattiga länder, så hittade jag inte mindre än tre blusar som jag ville ha i en reakatalog från Haléns. För 59 kronor styck.
Skjortblusar med en dubbel krage av en modell som jag drömt om att göra ett tag. Men det är klart att det är enklare att köpa än att konstruera nya mönster. Så så klart köpte jag dem.

Sen var det den här, som jag blev inspirerad att köpa efter att jag suttit och tänkt på en idé jag har om en sak som jag vill undersöka: folkloristiska influenser i 1940-talets mode i olika länder.


En medelålders vältrimmad skönhet

Ja inte jag alltså - där är nog bara medelålders som stämmer. Jag talar om den här damen: Fröken Husqvarna 2000 anno 1963.


I fin väska:


Se bara den fina hållaren till pedalen och lådan med sybehör där bak och fickan till bordet som fortfarande är hel:Fler bilder på pedal, instruktionsbok, sybehörsask och maskinens baksida:

Den här maskinen har jag fått av/efter min pappa. När vi var där i julas så pratade vi (förstås) om symaskiner (och tyg och sömnad) och jag berättade hur mycket jag saknade min gamla Husqvarna 2000 från 1974 och tillsammans talade vi om hur bra de är. Då visade det sig att han hade en som han hade köpt på loppis och renoverat och eftersom han inte ansåg att han behövde mer än två symaskiner så sa han att jag skulle få den.

Idén var att han skulle ta med den när när han kom till Göteborg nästa gång, men som ni (kanske) vet så dog han helt oväntat den 7e mars, så det blev aldrig av. Jag kan ju inte bära med mig en symaskin som väger så mycket som en Husqvarna i metall på tåget så tills vidare fick den stå hos min mor, dit min bror körde den. När hon och hennes kille kom ner för Majas födelsedag förra veckan hade de så den med sig.

Jag har inte provat henne än, bara beundrat hennes skönhet och förundrats över att alla tillbehör och instruktionsbok finns med.

I love coffee, I love tea

Av olik anledningar har det varit mer modern rock än gammal swing i mitt liv det sista. Den här låten som en bekant länkade till på facebook nu på morgonen har dock återuppväckt min entusiasm, så idag blir det nog Andrews Sisters igen.


När man skäms över sin region

Sex procent av de fyrtiotre procent som orkade masa sig iväg och rösta röstade på SD i regionvalet och de sitter nu i en vågmästarsituation i Västra Götalandsregionen. Och Johnny Magnusson, gruppledare för moderaterna i regionen är beredd att styra regionen med hjälp av dem som stödparti. Schysst att borgerligheten visar sitt rätt ansikte, men  om folk hade orkat gå och rösta hade inte detta hänt. Istället gjorde folk som den bohuslänska tanten som sa i radion att hon inte röstade eftersom hon hade gjort det i höstas och tyckte att det var viktigare att fira sin hunds födelsedag!!
Jag skäms över västsverige.

Kläder och rättvis handel på Textilmuseet i Borås

På lördag är det World Fair Trade day, något som Textilmuseet uppmärksammar dagen med klädbytardag, föredrag, filmvisning och guidad visning av fotouställningen Cotton Worldwide. Försäljnign av rättvisemärkta varor kommer också att finnas. Läs mera här.

Kläder är en vara med mycket smutsig bakgrund, både ekologiskt och vad det gäller mänskliga rättigheter och arbetsvillkor, så om du har möjlighet att gå kan du få tips om hur man minskar sina kläders påverkan på miljön och hur man gör en insats för rättvisa villkor för miljoner textilarbetare världen över.

Kan du inte gå, och även om du kan, kan du ju alltid titta lite på den här länken, till Clean Clothes Campaign.

Från topp till tå är jag vit och blå

För att liksom vrida till Alice Babs sång "One hundred per cent", där hon är "från topp till två bokstavligt talat gul och blå", utom i ett avseende: musiken, där hon är till hundra procent amerikansk. Själv är jag då blå och vit rent konkret (glädjen sen derbysegern i måndags sitter förstås i), men musiken jag lyssnar på är brittisk punk: G.B.H. Nu ska jag läsa en bok om Stockholms manufakturer under 1700-talet och sedan ge mig ut på stan ihop med maken och köpa födelsedagspresenter till Maja, som fyller sju imorgon.


Blusen är förmodligen 50- eller 60-tal och har ägts av mina tvillingars mormor eller möjligen hennes syster. Kjolen sydde jag ju förra veckan och skorna köpte jag på eBay sommaren 2009.40 par skor!

Okej, okej, det är marknadsföring och de gör det för att få fler kunder, men ändå - den som kunde vinna ett presentkort på 40 000 på brandos.se. De har ju dessutom en massa märken och skor som jag gillar - både knasiga och coola skor från Irregular Choice och såna för ilägg från Remonte. I alla fall: Här står det om tävlingen.

Äntligen fick jag sy!

Historikermötet var på många sätt alldeles underbart, men jag önskade ivrigt att jag hade haft tid och ork att också sy på fickorna och göra knapphål och sy i en knapp på min kjol som bara låg hemma och väntade.
Men jag var i princip bara hemma för att sova, så det var inte aktuellt. Nu, däremot, är det gjort och jag har alltså en ny tvådelad klänning, som man kallade en sån här matchande blus och kjol för sextio år sen.


Tyget är från Tygladan i Vänersborg och skorna från Skopunkten för tre år sen.


Eva har sovit på papiljotter i natt...

... hon vart och hämtat sin lilla ljusblåa lila hatt i en låda ifrån vinden (den låg egentligen på hatthyllan).


Det är heller inte engelska flottan som invaderat Göteborg utan cirka 500 historiker, efter som Svenska Historikermötet drar igång här i stan idag.

Men jag har sovit med håret upprullat och är nu så här stiligt 50-talsaktig och snart på väg för att registrera mig.

 

 


Tyvärr syns inte den lila sammetshatten så väl som man skulle kunna önska, men den är alltså orsaken till att jag har lila skor och lila jumper.

När det snöar i maj

Det är förstås långt ifrån första gången det snöar i maj - jag minns en åttonde maj när det var så mycket snöstorm att vi inte kunde ta bussen upp till Tiomila i Stockholmstrakten, det var helt enkelt för mycket drivor på vägarna för att det skulle gå att köra från Grästorp och upp. Nu snöar det stora fluffiga vantar över hägg, slån, hagtorn, körsbär och andra blommande träd och det ser lite lustigt ut när träden har halvstora gröna löv. 2 grader plus är det också bara så det är ju tur att man äger både tjocka strumpbyxor, ylleklänning och vinteryllekappa. Och visligen inte har packat undan dem för säsongen än.

RSS 2.0