Vintervariant

I veckan har jag sytt en vintervariant av den här klänningen. Det var lite mer meck än jag hade tänkt mig, framför allt betedde sig livet lite besvärligt åt så jag fick göra ännu större bystveck och ta in mönstret ännu lite till vid axlarna. Det kan bero på att jag var slarvig när jag markerade bystvecken eller så kan det bero på att tyget, ett hårdslaget tunt kamgarnsylletyg från Saxylle och Kilsund, beter sig helt annorlunda än bäckebölja i bomull. Förmodligen lite av båda. Jag gillar inte heller riktigt ärmkullens form; jag gör sällan det på moderna mönster (mönstret är från 1970-talet) och jag tror att den också medverkade till en del av problemen. Det blev inte perfekt i slutänden men jag är tillräckligt nöjd.
Det här är alltså originallängden på mönstret, som enligt mönsterillustrationen ska nå till knäna. Nog för att jag har korta ben, men inte korta.

På manschetterna har jag två knappar i glas, troligen från 20- eller 30-talet, som jag vann i en utlottning på Bortbytingens blogg för över ett år sen.

Fina va? Och så ser man tyget bättre på den här bilden. En likadan knapp sitter vid halsen också så att jag kan knäppa ihop klänningen där.

Vad jag inte har på mig idag

Eller: det hade jag väl ett tag,men det var bara för att ta kort på mina nya favoritstrumpor från SockDreams. De heter Extraordinary Thigh Highs; ett namn som passar dem bra eftersom de är de bästa lårhöga tjocka strumpor som jag någonsin provat.
De stannar upp rätt bra av sig självt, fast drar sig då ner till overknees om man inte har något under dem, typ leggings. De går också att använda till strumphållare om man vill ha mer kontroll så att de inte åker ner (fast hållaren måste ha hyfsat rejäla metallspännen). De når också om både mina lår och vader utan att för den skull vara för lösa runt fötter och fotleder. Och så är de gjorda av 85% återvunnet material, mest bomull.
Finns i många färger och även randiga, det här är "burgundy", fast det syns inte alls på fotot.


Klänningen har jag sytt själv efter ett mönster från 60-talet och skorna är från Irregular Choice.
När jag verkligen ska ge mig ut ikväll för att åka till en kompis som bor utanför stan blir det möjligen den här klänningen, men rätt säkert också kängor.

Jättelila

Om du ser ovanligt många som bär lila idag, så beror det på den här manifestationen, som är ett sätt satt visa stöd för HBT-personer. Idén är från USA, där manifestationen var för en vecka sen och bakgrunden är flera uppmärksammade självmord den senaste tiden - homosexuella ungdomar som helt enkelt mobbats till döds för sin läggning. Fruktansvärt förstås. Och när man tänker på alla de som genom åren drivits till samma desperata utväg på grund av att de blir kära i personer av deras eget kön är det ju så att man kan bli tokig av ilska och sorg.

Man kan tycka att det är en verkningslös symbolhandling att klä sig i lila (som enligt vissa är den rand på regnbågsflaggan som står för "spirit"), men å andra sidan så är det ju ett sätt att få ungdomar och andra att känna sig mindre ensamma, mer accepterade - om man möts av signaler från folk i kassakön, i skolan och på jobbet som visar att de stöder HBT-personers rättigheter. Det behövs, både i USA och i Sverige.


Lila jumper från H&M, lila hårspännen, som jag tror också kommer därifrån, lila körsbärshalsband från Gina Tricot, lila overkneestrumpor från Sockdreams (Vertically inclined) och lila stövlar från Bordello.

Teenage Fanclub

För två veckor sen var jag och såg den finske glamrockguden Michael Monroe uppträda på Sticky Fingers och om ett par veckor är det dags att gå på spelning igen. Den här gången tillsammans med maken och i form av skotsk indiepop: Teenage Fanclub, som spelar på Trädgår'n den 21e November.
En av alla deras fantastiska låtar från tidigt 90-tal kan man se och höra nedan, det coola är dock att de även nu gör helt fantastiska skivor.


Söta flickor

Igår gjorde jag färdigt det sista på Valerias nya 1500-talsklänning. När jag skulle ta kort på henne i den så ville Maja vara med.

Nästa helg ska jag och Valeria på medeltidsfest och då ska hon ha den på sig. Med håret uppsatt och lite andra grejer, men själva klänningen är färdig. Maja stannar hemma hos pappa den här gången.

Kafferep

Idag hade jag kafferep med ett hyfsat stort antal deltagare - tolv stora och fem små. Alla fick förstås itne rum runt vårt köksbord, så vi hade delat upp det på två vuxenbord - ett i köket och ett i vardagsrummet och ett bord i Majas rum för de små, om de ville vara där. Utom Alexander som för ordningens och husfridens skull placerades i sin barnstol så att han i alla fall var still en liten stund.

Här har vi lagt ut kakor på tre fat - ett för vardera bordet. Jag önskar mig ett kakfat på fot, gärna i flera våningar.



Det dukade köksbordet, så kan ni också se mina vansinnigt kitschiga koppar som jag ärvt av min mormor. Sextiotal gissar jag, men jag är inte säker. Omatchade med servetterna.



Och på kafferep har man förstås klänningen med kaffemotiv på dekorationsbanden. Och värdinneförkläde i nylon. Maja har finförkläde i tunn bomullsbatist och en klänning som jag sydde till en av hennes systrar för nio år sen.

Kakorna som bjöds var: nötkakor, bondkakor, strassburgare (två varianter), kolasnitt, havrekakor, choklad- och nötkakor från Nalle Puhs kokbok (önskat av Maja) och rågkakor. Dessutom hade min syster med sig hallongrottor och vännen Gunilla hade med sig pastelliga cupcakes som barnen åt.

Nej, det blev ingen middag idag. Eller: det blev det, men på den traditionella tidpunkten mitt på dagen, innan kafferepet.

Färgglad frack

Caj Söderberg frågade här i bloggen härom veckan om jaghade några bilder på 1700-talets frackar med olika färg på själva fracken och på kragen. Fracken var ju från början ett plag som bars till vardags också. Tyvärr är det ju så att jag mest har sparat på mig bilder på damer genom åren, men här är i alla fall en modeplasch från 1790.



Bilden är från den franska modetidningen Journal de la mode et du grout, ou amusemens du salon et de la toilette. Själv hittade jag den via LiveJournal-gruppen La Mode Illustree, ett stälel som kan vara värt att söka i via taggarna som står överst på inläggen, t ex 18th century.

Höstklädsel och inköp av vinterkläder

Efter jobbet idag gav jag, Rickard och Maja oss ut för att köpa overall, nya gummistävlar och vinterstövlar till Maja, som växt rejält en förra vintern. Det var kallt, men inte för kallt för den tjocka stickade 30-talströjan, med en tjock yllekjol till. Fotot tog Rickard på väg ner mot Korsvägen.



Skorna är som sagt BlåvaAnnas gamla och mössan har Caroline stickat. Schalen är en sticksig spetshistoria som jag köpte av en rysk gumma i Estland 2005.

Eftersom vi tillhör den generationen och har den klassbakgrund som gör att man tycker att det är tryggt att handla på Konsum begav vi oss till Coop Forum på Backaplan. Jag är så sällan på stormarknader att jag också tycker att det är vansinnigt roligt - Obs! på Överby utanför Trollhättan hör till de roligaste ställen jag vet att besöka.

Där hittade vi även hårt bitsocker; en vara som tyvärr inte finns på det lokala Willys hemma och som jag ville ha till på söndag då jag ska ha kafferep. Med anledning av detta har jag också ikvälll bakat strassburgare (med kakspritsen som jag köpte på loppisen på Heden i september), bondkakor , nötkakor (som flöt ut) och kolasnitt. Det blir nog ett par sorter till imorgon.

Dam i blått med gryning i bakgrunden

Idag sänder vi, dvs Alltinget, inför publik på Blå Stället i Angered. Tack vare en snäll granne som tog med Maja när hon gick behövde jag inte först stressa iväg med Maja till skolan och sen ta bussen ner till stan för att ta spårvagnen utan kan i lugn och ro ta kort på mig själv, publicera dem och sen ta vagnen nerifrån Mölndalsvägen alldeles nära där jag bor.
Därför kan jag stå och se lite drömmande ut vid ett av våra vardagsrumsfönster.



Om du som läser detta mot förmodan inte är upptagen mellan 10 och 12 idag och dessutom har Angered inom rimligt avstånd tycker jag att du ska komma och titta och lyssna på oss när vi sänder. Man kan få ställa frågor direkt också.

1958 års modell

Inte jag då - men tröjan. Blåvitts tröja modell 1958 går nu att köpa igen och det var klart att jag traskade ner till Mia i butiken och köpte en igår. Och en till till min man.
Eftersom det är en sporttröja tyckte jag att det passade bra med en sportigt knälång vidare kjol, rejäla overkneestrumpor i ylle och mina fina röda promenadskor som jag fått ärva av BlåvaAnna.


Dagens klädsel

Idag ska jag föreläsa, så jag tyckte att jag kunde bry mig lite mer om vad jag skulle sätta på mig. Samt fixa håret - det är första gången som luggen är tillräckligt lång för att kunna göra en liten valk fram.



Den grå kjolen blev alltså färdig förra veckan. Det är en halvcirkelkjol med midjevidden gjord lite större så att den har fyra små veck mitt bak. Det syns förstås inte på bilder framifrån, men jag gillar hur det ser ut bakifrån. Nästa  kjol tänkte jag testa att göra med ganska rakt framstycke och mycket vidd bak, det ser man ofta på modebilder från början av 50-talet. Fast jag ska sy färdigt en ny 1500-talsklänning till Valeria och en ny 40-talsaktig klänning i tunnt ylle till mig först, så det tar nog en stund innan jag ger mig på det - det är ju inte som att jag inte har en garderob full med kjolar.
Jumpern är från ifjol, från Gina Tricot, och så har jag overknee-strumpor från SockDreams och de beiga vintageskorna som jag fick av min kompis Johanna.


Just nu spelas: Teenage Fanclub: "Norman 3"



Lite från onsdagens spelning med Michael Monroe

Tyvärr inte den bästa vare sig ljud- eller bildkvaliteten alltid, men ändå. Det första klippet är dock helt okej i båda avseendena.



I den här kan man om man är väldigt klarsynt se min nakna arm alldeles i början av räcket där han klättrar upp (och ner). Jag var lite nervös att hans skulle ramla ner, det är säkert fem-sex meter ner till golvet. Kanske i synnerhet när han hängde i knävecken.


Slutligen: Hur coolt är det inte när en kille plockar fram en saxofon och frågar "Do you want some of this?" och hundratals människor blir helt hysteriska av glädje och skriker som galningar?


Jag har varit på många spelningar, men i ren rock'n'roll-energi var det här definitivt en av de bästa. Och Michael Monroe är fortfarande väldigt väldigt het. Eller, det är väl klart - 48 är ju ingen ålder.

I vilken jag återupplivar åttiotalet

Blus med spets, vadlång kjol och mycket eyeliner. Samt en antydan till höjd på håret över pannan. Så kan det gå om man inte tänker efter och råkar ha varit tonåring på 80-talet ;)

Blusen och kjolen har jag sytt själv (kjolen blev färdig i morse), skorna är inne på sitt tredje år och kommer från DinSko.


Just nu spelas: Hanoi Rocks: "Lost in the City"

När jag visade mig offentligt i byxor

Igår var jag och några kompisar och såg den finske rockguden Michael Monroe och hans nya band spela. Som jag skrev på facebook: "Det var minst 150% ren rock'n'roll - och de körde Taxi Driver som extranummer; det var bättre än sex. Eller typ samma sak." Mina jeans var blöta av svett och jag har inte rört mig så här mycket utanför vattengympan på jag vet inte hur länge.
Den här bilden är tagen innan jag åkte till Sticky.


Inte så färgrikt

Idag var jag inte så färgrikt klädd; i mörkgrå yllestrumpbyxor och mörkgrå jumper med en liten silverbrosch på samt mörkgrön yllekjol.



Och röda skor då. Som jag fått av Blåva Anna. Väl ute hade jag även min knallröda bomullsjacka och en röd basker som Caroline stickat. Så då blev det förstås färg ändå.

En tur ner på stan mitt på dagen

På grund av min exceptionella effektivitet under förmiddagen (gjorde om en föreläsning och gjorde en ny powerpoint-presentation till densamma) har jag inte ens dåligt samvete för att jag ger mig ner på stan någon timme och införskaffar absolut nödvändiga saker som mönsterpapper och hyskor och hakar till min nya 1500-talsjacka, där bara just dessa saknas. Efter det blir det till att titta på nästa föreläsning, men just nu "firar" jag.

Rätt snyggt klädd tycker jag också att jag är i min för hösten nya jumper från H&M, en kjol som jag sydde för fem år sen och skorna som jag ärvde av Johanna. Jag orkar däremot vare sig fixa till håret eller måla mig - tror dock att vare sig folk på stan eller Lasse som jag delar rum med på jobbet tar illa upp för det.


Nya länkar

Eftersom jag verkar att ha helt övergivit ambitionen att vara en modeblogg som ägnar sig åt det samtida modet och mer skriver lite vad som faller mig in så har jag gjort dels en rensning, dels en utökning av mina länkar - så att de reflekterar vilka bloggar jag kollar varje dag. Ja, jag kollar ju fler bloggar än så, men några av mina favoriter och som ni ser är det mycket spretigare än det var innan - och därmed kanske mer talande om vem jag är.

Duk och bullar

Visserligen är den nog egentligen tänkt som en dekorativ handduk snarare än en duk (vad nu det ska vara bra för; den är ju för liten för att funka som paradhandduk), men jag tycker att den här duken från Almedahls passar bra som duk i mitt kök just nu. Färgerna passar både bordet och hösten som syns i de många fönstren och motivet passar bra til bullarna som jag just bakat.


Snart kommer min syster, svåger och systerdotter på besök. Då är det bra med bullar.

Om jag hade pengar...

Skulle jag nog köpa de mörkblå och vita skorna här - eller de mörkbruna med kilklack. Men det har jag inte, så någon av er kan väl köpa dem istället?


Finns på Dunes outlet. Och ja, de levererar till Sverige.

Concentrate on the shoulders

"Concentrate on the shoulders" heter den den här modellen från 30-talet, som jag stickat efter beskrivning i boken A stitch in time 1. Vintage Knitting and Crochet Patterns 1920-1949.
Ärligt talat känns det som en onödig uppmaning - hur kan man undvika att koncentrera sig på de här axlarna? Eller ens se något annat än just axlarna?


Kjolen har jag sytt själv, skorna är gamla från DinSko och strumbyxorna är De Enda Strumpbyxorna I Världen Som Har För Långa Ben från Pierre Robert. Jag ska nog försöka donera dem till min kompis Caroline; om de inte är för lösa i midjan borde de vara som gjorda för henne - hennes höftben är ungefär i höjd med mitt lägsta revben när vi står bredvid varandra.

Jumpern

Idag hade jag den gröna 30-tals jumpern på mig till jobbet. Den är nästan lite för varm för det här vädret. Jag tror också att jag ska sy fast band längs axelsömmarna på insidan så att de inte tänjs ut av tyngden av ärmarna; det är viktigt att axelsömmen hamnar på axeln med den här modellen.

I've got the power!

Fan, kommer ni ihåg att jag skrev det här? Och nu gick Jimmie Åkesson i vad som ibland slarvigt kallas Blekingedräkt, som om det fanns en specifik reglerad dräkt som alla i Blekinge bar, på gudstjänsten i Storkyrkan. I själva verket fanns i Blekinge mycket influenser bland annat från sjömän och ett varierat folkligt dräktskick. Läs och se lite på Blekinge Museums hemsida.

Men det var inte poängen, utan förstås att skryta med min oerhörda makt som modebloggare. Eller kanske inte, jag hoppas verkligen att det här inte innebär att folk som tidigare använt bygdedräkt slutar med det, det vore väldigt sorgligt om de främlingsfientliga skulle lägga beslag på en viktig del av det svenska textila arvet.

Flera bloggar har drivit med hur han såg ut, men jag är 100% säker på att det faktum att han såg löjlig ut inte har det minsta med dräkten att göra. Bygdedräkt är stiligt även på herrar.

Och Jimmie och hans rasistkompisar önskar jag för övrigt dit pepparn växer.

Matchat

Så var det premiär för nya klänningen på jobbet. Som en slump matchar mina ett par år gamla kilklacksskor från Ellos färgen på klänningen perfekt. Istället för mitt vanliga MAC Ruby Woo har jag också det mörkare Viva La Glam på läpparna och matchar därmed även där.

Nu ska jag gå med skorna som jag fick av Johanna till skomakaren för att klacka om dem, till återvinningstationen med plast och plåt och sedan slutligen till jobbet.


Just nu spelas: Spirit of the West: "Political"



Nya skor

I helgen har jag varit först på medeltidsfest i Sandhem (Mellan Falköping och Jönköping) och dels på vernissage för en utställning med stickat på Tändsticksmuseet i Jönköping: Tidlösa Trådar. På medeltidsfesten träffade jag Johanna (här är hennes hemsida, hon gör fantastiska smycken) som mycket vänligt donerade två par fina skor, troligen 50-tal, till mig. Hon tyckte inte att hon använde dem så mycket som de förtjänade och att det var bättre att de gick till någon som gjorde det. Jag behöver klacka om dem, pga att plastklackarna hade blivit gamla och sköra, men skorna är fantastiska. Österrikisk kvalitet i riktigt skinn och med rågummisula. Och tillräckligt breda över framfoten!








RSS 2.0