Samma hatt två dagar i rad

Idag var det dags för den allra sista sändningen någonsin med Alltinget, radioprogrammet som jag varit med i i tre år nu. Jag var inte med i sändning idag, men ville ändå vara där och tog mig till Rosencaféet i Trädgårdsföreningen där det sändes inför publik.

Det var väldigt sorgligt alltihop, även om programmet i sig förstås var underhållande. Det har varit en liten men väldigt rolig del av mitt arbete och jag kommer både att sakna folket på radion och de andra forskarna som har medverkat och själva grejen att göra radio; jag gillar det nämligen. Men Lasse Swahn som har varit programledare för programmet i femton år ska gå i pension och det ses som en anledning att lägga ner programmet. Riktigt sorgligt känns det.

I vilket fall tog jag min blå viscoseklänning med sjömanskrage, uppiffad med an brosch i form av ett ankare i plast som jag ärvt efter min mormor, min mönsterstickade kofta från H&M, nästan nya skorna från Deichmann i Kiel och den vanvettigt käcka hatten med jordgubbar.


Klockan sex idag ska jag som jag skrev igår hålla föredrag på Folkuniversitetet och jag ha ritne riktigt bestämt vad jag ska ha på mig, men jag ska snarast rulla upp håret och se om jag kan få några lockar på två timmar. Därefter blir det avskedsfest för Alltinget och sen är det slut på riktigt.


Bröst och rumpa - jag håller föredrag i Göteborg imorgon

Imorgon klockan håller jag föredrag om kläder och förändrade idéer om kroppar och kön på 1500-talet. Eller som det står i programtexten:

I övergången mellan medeltid och nyare tid ser vi för första gången i Västeuropa hur bröst och rumpor kommer i fokus både i skönhetsideal och i klädedräkten. Detta gäller inte bara kvinnor utan även män. Därtill blir de kroppar som modet framställer som ideal olika för män och kvinnor, vilket var något nytt. Vad ledde fram till denna förändring och vad kan det säga om samhället i stort?


Tiden är 18 och platsen är Folkuniversitetet Art College på Norra Allégatan 6 i Göteborg. Mer info här.


På lördag håller jag föredrag om manligt, kvinnligt och mode från medeltid till 1800-talets slut på HBTQ-festivalen, på Högskolan för scen och musik (Artisten vid Näckrosdammen) klockan 12.30, efter att ha blivit inbjuden av Transföreningen FPES.

Tanten och hennes balkong

För dem som känner mig privat är det ingen hemlighet hur nöjd jag är med att i förra veckan äntligen ha tagit tag i att fixa fint på balkongen. Vi har nu bott här i två år och den matta som den tidigare hyresgästen lämnade efter sig var i ännu sämre skick nu än då och rent allmänt ville jag ändra saker.

När vi precis hade flyttat in orkade jag inte med något utan ställde bara min gamla lagerhylla som jag haft mot en vägg på den gamla balkongen mot österväggen, även om den till hälften består av ett fönster till vårt sovrum. Ifjol hade jag giftstruma och var inte heller i form för att fixa till det mer på balkongen än att plantera lite.

Men i torsdags, med en rejäl förkylning på ingång rev jag ut mattan och skrubbade det målade betonggolvet efter att Rickard först dammsugit - där var det smutsavlagringar kan jag säga. På fredagen sågade jag hyllan i två delar, så att jag nu har två låga hyllor att ha blommor på samt planterade äntligen om de tre tomatplantorna som jag fått av Blåva Annas mamma för två veckor sen.

Sen köpte jag och Inger en ny balkongmatta, denna gång med dränage, på Bauhaus i lördags när vi hade åkt till Stoff&Stil för att köpa tyg till en klänning som jag ska sy åt henne. På söndagen (nu ännu mer förkyld och med tappad röst) klippte jag till mattan och tog ut alla möblerna som jag förstås fått bära in för att kunna lägga ut mattan och sen gick jag och Maja och köpte blommor och kryddväxter och planterade om så många som vi hade jord till.

Jag har sen dess tillbringat en väldigt stor del av den tid jag är hemma på balkongen. Och hemma har jag ju varit, eftersom jag är gruvligt förkyld; det gick vidare upp i bihålorna och jag hostar otäckt och mycket jobbigt. Jag var dock på genushistoriska seminariet idag, där jag bland annat träffade Ullah, så jag var ju tuvngen att ta på något annat än t-shirt eller morgonrock. Detta något blev min förhållandevis nyssydda blå kjol, en Lindexblus med tre år på nacken, koftan som jag ärvde av Monikas granne, ett par sandaler från Stadsmissionen förra sommaren och min nypiffade hatt.


Hatten hade jag dock inte på mig på seminariet.

Vad det gäller balkongen återstår nu att köpa en blomlåda till hållaren på räcket och ett par stora krukor till som vi kan så sallad och sockerärtor i, ska bara komma iväg till Ica Maxi någon dag.

Ny hatt

Ända sen jag hittade knippen med platsjordgubbar för fem kronor styck i vintras (fel säsong = rea) har jag planerat att göra en 40-talsinpirerad halmhatt. Eller, jag hade väl tänkt göra det även innan det, ända sen jag läste om att det var populärt; men jordgubbarna hjälpte till. Nästa steg: att hitta en klassisk halmhatt verkade svårare och jag hade börjat resignera inför möjligheten att jag kanske måste beställa en från England (där "boaters" alltid går att få tag på.

Som tur var kom H&M till min räddning - de har just nu halmhattar på Divided. Billiga också, 79 spänn. Till deras nackdelar hör dels att de är "one size" - Folks huvuden kommer inte heller i one size - och att de har ett brett svart band som är fastlimmat. En stund i vatten gjorde dock att limmet lossande och jag kunde forma om hatten i all fall lite (efter att ha sprättat bort hattbandet på insidan som ju gör att dne håller sin form). Jag lyckades lägga till ungefär en centimeter att döma av hur hattbandet passade när jag sydde i det igen och den är fortfarande lite för liten för att bekvämt gå ner helt på huvudet. Då har jag inte jättestort huvudomfång utan det ganska normala 56 cm. Om man har den en bit upp funkar det dock och det får jag nöja mig med.

Förutom jordgubbar har den fått rött flor med prickar som jag köpte i Dublin efter ett tips av Annaa, rutiga taftband från Knapp-Carlsson och en röd blomma i bak. Möjligen ska jag försöka hitta lite fler blommor att sätta på - för som all vet är "less is more" inget mot "more is more"


Just nu spelas: The Coasters: "Brazil"

Gul klädsel

Trots att min förkylning definitivt kvalificerade mig för att inte göra något annat än att ligga i sängen (med huvudet högt) och läsa och hosta så var jag på jobbet idag en sväng. Alla lärare känner säkert igen det där: Det är betygssättningstider, då kan man inte lägga sig sjuk hur som helst. Men jag tog klänningen som jag annars bara har hemma och orkade inte måla mig eller göra något med håret.

De gula skorna som jag fått av Barbro fick dock sin första officella användning. När man nu har gula skor passar det ju bra att ha dem till en gul klänning.


Här kan man se klädseln i bättre ljus, på min balkong som jag fick fixat till förra veckan och i helgen.


Modehistorisk skatt i Borås

I fredags trotsade jag min förkylning och begav mig till Borås och Textilmuseet för att träffa Marie-Louise Johansson och titta lite på samlingarna och diskutera ett projekt om (svenskt) vintagemode som vi ska försöka få till skott. Jag tycker nämligen att det saknas en bok om 40-50-talsmode (och tidigt 60-tal) på svenska och vi har en idé om en bok som både presenterar en del av museets fantastiska samlingar, skriver om mode under perioden ifråga (min del av jobbet, modehistoria är ju mitt yrkesområde) och även innehåller mönster baserade på riktiga kläder från perioden. Så fort jag blivit frisk (och fixat ett par andra jobbgrejer) ska jag börja kolla efter finansiärer och förlag - men visst låter det som en potentiell storsäljare? Materialet är fantastiskt, Marie-Louise kan massor om dem, jag kan modet och kan sätta in det i sitt svenska sammanhang och vi har en mönsterkonstruktör. Tidsmässigt ligger det ju helt rätt: det finns ett jätteintresse för den här periodens mode och en bok av den här typen finns inte på svenska (inte på engelska heller vad jag vet).

I vilket fall så var vi ner i mgasinen och tittade på kläder från Bröderna Magnusson, en finare konfektionsfirma från 1936 till slutet av 1960-talet. Vilket material! Vilka detaljer! Och så härligt att verkligen se och känna på väl daterade kläder i högsta mode från perioden.

Jag tog lite kassa foton för egen dokumentation och inspiration, här är en underbar liten blus från 1950-talet:


1950-talskappan som jag skulle dö för. Bakifrån:


Och en förtjusande hängsleklänning och blus med bälte som matchar blusen. Från 1940-talet.


Dåliga foton som sagt - och i synnerhet visar de ju inte vidden av kjolarna, något som särskilt drabbar mina foton av 50-talsklänningar som var tänkta att bäras med stärkta underkjolar eller tyllunderkjol.

Men kläderna är fantastiska!

En ny blus gör dagens klädsel

Eftersom jag jobbade väldigt mycket igår och därtill verkar ha drabbats av barnens halsont (förhoppningsvis inte halsflussen) och Rickard därtill var ledig tog jag det lugnt nu på morgonen och passade på att dra ut honom på gråden för att fota dagens klädsel som utgörs av en singoallablus som jag sydde förra veckan, kjolen som tillverkades veckan innan och mina rödprickiga skor från Skopunkten.


Här kan ni också se att slingor gjorda för en vecka sen för mig vidare på vägen mot blondin. Håret är fortfarande mjukt och fint, så det lönar sig nog att ta det försiktigt och steg för steg.

Medeltideri

Jag och delar av familjen har varit på medeltidstältläger i Hässleholmstrakten, anordnat av föreningen Attemark, en del av föreningen Nordmark som i sin tur ingår i den internationella medeltidsföreningen Society for Creative Anachronism. Detta var det så kallade Dubbelkriget (numro 25 i ordningen). Där avgörs varje år den brännande politisk-religiösa frågan om vilken sida man egentligen ska smöra knäckebrödet på. Söker man på Double Wars XXV så kan man nog hitta rätt mycket bilder; här är några som jag tog på familjen.

Jag poserar á la 1300 utanför vårt tält


Vädret var långt ifrån perfekt, så lördag middag åts inne i tältet


För att inte madrasserna skulle bli blöta om det läckte in i kanterna hade vi lagt ihop dem i mitten - det var snyggare innan.

Tidigare på lördagen var det dock fint och mannen och ena dottern tog igen sig i gräset.


I föreningen finns också kungar och furstar som håller hov. Då klär vi gärna upp oss; som Maja här i klänning i en stil från 1500-talets första decennier.


Bättre väder och ny kjol

När jag förra helgen bytte ut vintergarderoben mot sommargarderoben konstaterade jag, föga förvånat, men något besviket, att jag inte längre passar i flera av mina klänningar och kjolar. Klänningar jag jag så det räcker av, men just sommarkjolar är det faktiskt lite tunnt med. Så jag slängde ihop en av tyg i bomull/polyester som jag fick av pappa för en massa år sen. Och se så fint den passar ihop med blusen som jag också sytt i tyg från pappa:

Det blåser en del i Göteborg:


Skorna köpte jag från Asos.com för ett och ett halvt - två år sen, nätstrumpbyxorna är nya och från We Love Colours.

Lite mindre blåsigt:


Vad ska det här vara för slags majväder?

9 plusgrader, starka iskalla vindar och ihållande regn! En vän sa på facebook att det är det väder som man alltid klär sig i Göteborg om inte väderleksrapporten påstår annat. Oavsett årstid.

Det må vara hur det vill med det, men efter ha frusit som en hund när jag gick med Maja till skolan gick jag hem och istället för jeansen tog jag på tjocka overkneestrumpor, yllemamelucker, yllekjol, blus, merinoulltröja och yllekavaj. Och hatt förstås. Och då frös jag onekligen inte och var därtill mycket snyggare (jag hade förstås inte tänkt ha jeans till jobbet, men det var praktiskt att slänga på sig när jag skulle till skolan eftersom jag skulle hem en vända sen).

Verkligen inte den mest smickrande bild som tagits på mitt ansikte, även bortsett från den svullna käken och halsen ;) Mne kläderna är fina ihop. Och varma.


Gissa!

Ja, ni kan ju gissa vem som fick inflammation därnere i tandbenet där de brutit bort både tand och ben? Igår fick jag det renspolat och ett recept på penicillin men jag klarar mig fortfarande enbart på grund av mitt urval av potenta receptbelagda värktabletter och har därtill ett huvud med samma form som ett päron.

Outhärdlig smärta

Jag har tagit bort en visdomstand i nederkäken idag. Båda mina i nederkäken låg ner, med kronan riktad mot de andra tänderna, så när man ska ta bort dem krävs att man tar bort rätt mycket tandben och dessutom bänder isär tanden i bitar innan man plockar ut dem. Det gör fruktansvärt ont nu, trots ibuprofen och paracetamol. Hoppet står till tramadol. Man kan också få lätt feber av operationen - för det är ju det som det är - och det har jag förstås också fått. Sjukskrivning imorgon.

Helgsysslor

Det har varit en upptagen vecka och en upptagen helg, men idag tvingas jag mer elle rmindre till en slags sysslolöshet i några timmar då Maja ska på barnkalas på Badpalatset i Lerum och absolut vill att jag ska följa med. Annats jobbade jag alldeles för länge de tre arbetsdagar som var, var på anhörigkurs om Aspergers och andra autismspektrumsyndrom (på min och Rickars bröllopsdag, den blev knappt uppmärksammad, inte för att vi brukar göra det, men ändå) och tog ett par sista tag i malsaneringen av klädkammaren.

På fredag förtjänade jag definitivt därför årets första Gin&Russian (tonicen var slut på affären och jag gillar nog kanske egentligen Russian bättre). Det var ju en lysande idé, för i en halvtimme efter det var jag så avslappad att jag inte kunde sätta igång med hushållsarbete så fort jag kom hem och den vilan behövde jag verkligen. Men det gick ändå fort över, så att jag kunde få nå't vettigt gjort sen.


Efter middagen kom ett par vänner på besök för att låna medeltidskläder inför ett medeltidsläger som vi alla ska åka på, som sträcker sig från helgen innan Kristihimmelsfärd till Kristihimmesfärdshelgen. Jag, Maja och Valeria ska bara var där från onsdag kväll dock. I vilket fall så är hon gravid och behöver ha något som hon får plats med magen i och jag har mycket sådant. Jag fick sprättat loss ärmarna på en av Majas särkar också medan vi pratade, de behöver förlängas.

Sen var det läggdags och så kom lördagen som bestod av arbete från morgon till kommissarie Lewis, som börjar klockan åtta. Nu var det dags att dammasuga, våttorka alla ytor och sedan återbörda alla sanerade plagg, filtar och annat till klädkammaren. Därtill täckte jag alla hyllor utom en där jag bara har skolådor med papper, eftersom målarfärgen har en tendens att klibba ihop med det som ligger ovanpå den en längre tid. Det blev presentpapper eftersom det senast som jag gjorde en sökning på hyllpapper endast kom upp med svindyra designbutiker. Nu visade det sig (via diskussion på facebook) att de, säkerligen på grund av husmorstrenden, blivit tillräckligt efterfrågade igen för att hittas både på Clas Ohlsson och vissa ICA. Jag ska köpa sen för senare bruk, men jag fick i alla fall tag i fint presentpapper:


Jag bör nog också köpa en riktig trappstege, för att balansera en liten barnpall (en sån de har för att nå handfatet) ovanpå min trappstegspall för at tkomma åt uppe på hyllorna var inte idealiskt - man blev lite nervös.
Sen hängdes/lades/stuvades alla kläder, skor, filatr, väskor, skridskor, sovsäck - ja ni vet - in igen. Jag passade också på att byta ut vintergarderoben mot sommargarderoben och sorterade ut en mycket stor hög med kläder som är för små för mig nu, men som bör passa min syster. Tyvärr fick jag också packa undan en hel del som blivit för smått sen förra sommaren, men som jag inte har gett upp om att komma i igen. Det kan vara så att det är dags för radikala insatser, men de är inte lätt när man har en ämningsomsättningssjukdom och dessutom jobbar mer än man egentligen orkar. Kanske får jag nöja mig med att i likhet med min mormor vara tjock, stark och ihärdig istället för smal.
Sen sydde jag lavendelpåsar på löpande band och stoppade i alla skåp, lagade middag, sorterade in ren tvätt och strök lite innan det var dags för Kommissarie Lewis och handsömnad på Majas särk till ett par koppar te. Rickard, Maja och de stora barnen städade lägenheten.
Inte så konstigt att det kräves värktabletter av dundertyp för att jag skulle kunna sova sen.


Idag är det som sagt barnkalas, men jag har redan sorterat in resten av tvätten och ska strax stryka resten av den rena tvätten. Särken borde också bli färdig idag och så måste jag prova alla Majas medeltidskläder så jag vet om hon kommer i tillräckligt många av sina kläder eller om jag måste sy nytt.

Var är hon? Var är hon?

Ja, vi kan väl säga att det är en kombination av ledighet med tillhörande jobb, bjudnignar och annat som kallar på en och en massa stress på jobbet.
Jag har kläder på mig, låt oss vara nöjda med det.

RSS 2.0