Gårdagens klädsel

Jag var på 30-årsfest hos vännen Monika igår. En trevlig tillställning med trevliga männsikor, varav de flesta var nya för mig. Och en mycket stor andel kom från Tenhult. Bilden är tagen när vi kommit hem vid halv ett på natten, för naturligtvis var vi stressade när skulle iväg och hann inte med något sådant. Håret var bättre innan fest och regn.Kjolen är förstås för kort för att gå ut i, men funkar på hemmafester hos vänner, tycker jag. Egentligen ville jag ha min vadlånga marinblå, men den låg i tvätten efter en annan fest.

Fresh Fish

Förra helgen var det Fresh Fish, modemässan för nya talanger, här i Göteborg. Naturligtvis var jag för sjuk för att gå, plus att Rickard jobbade hela helgen, så det blev inget i år heller. Men på Modearkivet kan man läsa lite och se lite bilder.

Gamla symönster

Jag skrev om gamla symönster på Modearkivet igår.

Garderobsspöke

Det kan man väl kalla en blus som man använt två gånger på lika många år?
Egentligen gillar jag den grå sidenblusen (som inte är sådär blank, den är ganska matt faktiskt, blixten gör spännande saker), men de för långa ärmarna (som också är lite för trånga upptill för att vara perfekta, de har snålat med tyget) gör att jag inte använder den. Men så kom jag på att med en kofta över så låter ju faktiskt ärmarna bli att ramla ner över händerna. Jag ska så småningom också flytta knappen på manschetten en fyra-fem centimeter så att de sitter åt också, då stannar i alla fall manschetten vid handleden.
Snyggare i mössa

I Annaas blogg var bland annat ämnet mössa uppe - och hennes Äldstas krassa konstaterande att "man måste faktiskt se rätt bra ut för att passa i mössa". Jag tror i och för sig att jag ser rätt bra ut, så min erfarenhet motsäger inte Äldstas visdom, men jag kommenterade att jag faktiskt tycker att jag är snyggare i mössa än utan. Det har förmodligen med min ansiktsform, som har rätt bred käke, men som ändå är bredast över kindbenen, att göra; med mössa kommer bredden ovanför ansiktet och balanserar lite.
I vilket fall så erbjuder jag här bildbevis:Kappan är Annaas mamma Ajas gamla, halsduken har en annan Anna sytt av ylletrikå och mössan har vännen Caroline stickat på beställning av mig.

Inköp av sömnadsmaterial

Idag var jag ute på en långtur i centrum och inhandlade saker jag behöver till ett par olika sömnadsprojekt. Först var jag på Gårda Textil och handlade bomullstyg till foder till min nya 1500-talsklänning samt vanligt foder, dragkedja och tråd till min rutiga kjol som jag ju började på i fredags av Johanna Ask. Fick också en lite pratstund. Sedan promenerade jag ner till Clas Ohlsson och köpte buntband för att ha som skenor i livet på den där 1500-talsklänningen - det är bra och billiga skenor om man behöver något kraftigare än rigilene, men inte kräver stål.

Måndag igen

Så var det måndag igen och även om min förkylning egentligen skulle motivera att jag stannar hemma så kan jag inte riktigt - det är för mycket som väntar på mig på jobbet. Så jag satte upp håret, tog på mig en klänning (och senare även en kofta) och ska strax ge mig iväg.Suddigt som vanligt när solen strålar in från alla håll och jag inte har någon som kan hjälpa mig att ta kort. Och då var detta ändå bästa platsen som jag kunde hitta.

Ny klänning

Igår gjorde jag mönster, klippte till och sydde ihop en ny klänning. Under skidorna på OS fållade jag sedan runt alla kanter -det blir många på en omlottklänning - utom 50 cm. Dessa återstående centimetrar fållade jag i morse och sen sydde och vrängde jag knytbanden (hatar det) och sydde fast dem innan jag slutligen fållade ärmarna. Jag är rätt nöjd får jag säga.Jag hade lite ont om tyg så jag kunde låta livet gå omlott så mycket som jag skulle vilja, men det är ingen risk att det går upp. Nu återstår bara att sätta i fickor i sidsömmarna.


Rutig basker

Jag kan ju inte sy färdigt min kjol, för jag har inte tillräckligt med fodertyg, men den matchande baskern som jag klippte ut igår är däremot klar:

I övrigt suger det att ha förkylning som gått upp i bihålorna. I synnerhet som ett par riktig goda vänner har fått barnvakt och är redo att gå ut ikväll. Men jag orkar inte sitta upp längre stunder, så det är bara att glömma.

Hemmaklädd

Inte ens om inte snön hade yrt hade jag varit fantastiskt intresserad av att gå ut idag, så följdriktigt har jag hemmaklänning. Och kofta, för det är faktiskt ovanligt kallt i lägenheten denna vinter. Eller så är det att jag är hemskt  förkyld.Koftan är från Gina Tricot, Klänningen har jag sytt själv efter en modell från 50-talet.

Förkylt och sömnad

Hela veckan har jag haft en förkylning som suttit i bihålorna och nu har den verkligen blommat ut. Det var ett mirakel att jag orkade göra radio i torsdags, för både onsdag och fredag tillbringades mest i soffan i vardagsrummet, läsandes Harry Potter-böcker. Igår orkade jag mig dock ut för att hämta ut medicin, bara för att upptäcka att receptet gick ut i onsdags. Jag har tid hos reumatologen den 3/3, men bara fem tabletter (tar normalt tre om dagen) kvar så jag får väl försöka få tag i dem på måndag. Jag skulle också gå och se om jag hade fått min kopia av en publikation från en konferens som jag deltog i våren 2008 och har en artikel med i - men icke sa nicke.
Helt meningslös var dock inte utfärden eftersom jag fick hämtat min symaskin från reparatören. Det är en Husqvarna 2000 från 1974 och den väger ungefär ett ton - det var inte roligt att släpa hem den, även om jag tog bussen uppför Eklandagatan. Jag kunde ju inte sätta ned den någonstans och vila heller eftersom det är snö överallt.
   Jag har redan klippt till en ny kjol, men kan tyvärr har jag inget foder hemma så jag kan inte göra färdigt den. Jag har å andra sidan börjat på en skjorta baserad på Nils Svantesson Stures skjorta, som jag syr för hand och då har jag att göra, tex att handfålla ca fem meter linneremsor till hals- och handkrås. Funderar på att göra det med lite hålsöm, som på min förra. Bara mitt huvud och min hals slutade värka så mycket så skulle jag nog komma igång.

Dags att göra radio igen

Nu var det dags för sändning med Alltinget igen. Egentligen är jag kanske lite för förkyld, men det ska nog gå bra ändå. Glöm inte att ni som inte bor så att ni kan höra Radio P4 Göteborg kan göra det på nätet om ni följer länken ovan.
Klädseln består idag av de gamla klassikerna rött och marint, kompletterat med snusnäsduk om håret för lite amerikansk 50-talstouch.


Kofta: Myrorna
Jumper: Supportershopen
Kjol: Sytt själv
Grå ullstrumpbyxor: KappAhl

Vanvettigt käckt porslinstyg

Detta vanvettigt käcka tyg med mönster med kannor och muggar och glas och andra porslinsgrejer köpte jag på Tradera. Jag trodde att mösntret skulle vara lite mindre, kannorna är säkert 7-8 cm, men är nöjd med det ändå. Dock är jag lite tveksam till om jag ska sy en klänning av det som jag ursprungligen tänkte, eller om jag faktiskt ska använda det som gardiner; det är två gardinlängder. Å andra sidan så håller jag ju med Erin med bloggen A Dress A Day om att "One should strive for cheerfulness in dress" och då kvalificerar det ju lätt. Vi får se helt enkelt, jag har ju redan hemskt mycket tyger som jag ska sy sommarklänningar av.


Nya klänningen från ASOS

En fördel med att sitta hemma och jobba är förstås att man är hemma när Posten kommar och ringer på dörren med ett paket som är för stort för att köras ner i brevlådan. Och det gjorde de, för idag kom min nya klänning från ASOS. Som jag misstänkte kommer jag att behöva flytta ut de översta knapprna för att få plats med brösten (nu klämde jag ihop dem), men i övrigt passar den bra.
Det var en ren slump att jag hade grå sockor och att de röda lackskorna låg och skräpade i hallen efter lördagens fest, men jag kanske till och med kommer att ha det så här någon mer gång.Korten är lite suddigt så man ser inte det fina oket med sina stickningar och röda passpoaler, men det blir väl fler bilder i sommar. Om det nu blir någon - nu har det snöat hela dagen igen. Det är å andra sidan helt normalt för februari.


Just nu spelas: New Order: "Everyone, Everywhere" från Republic

Jobbar hemma

Idag jobbar jag hemma, något som medför fördelar som popcorn och New order på hög nivå. Och nackdelar som att jag hellre vill sortera tvätt och plocka upp på golvet. I synnerhet som jag får besök i eftermidag av en tjej som jag ska hjälpa att göra mönster och klippa ut en klänning till.
Men det ska jag alltså inte göra - städa alltså - utan jag ska skriva. Iförd prickig jumper från H&M för några år sen, min röda kofta från Myrorna och marinblå yllekjol som jag sytt själv.


Wade Walker och jag

Jag hade tänkt vara söt och lite damig idag, men så kallade Wade Walker, dvs Cry-Baby på mig.Söt är jag väl fortfarande, men inte lika damig som jag hade tänkt. Och ja, jag ska ha skor på mig, men de står på jobbet.

Valentinpinuppan

Ja, en av väldigt många då. Hela Villa Belparc var fullt av dem. Det var inte en lika bra lokal som Belle på Bellmansgatan, men hade ju en slags bonus av att man kunde titta ut på uteserveringen där jag och Annaa, våra repektive och våra barn brukade ta en öl medan barnen lekte i sandlådan.
Sent blev det förstås och många öl, men trots det har jag och Maja varit på barnkalas i skogen söder om Landvetter idag. Det var fantastiskt vacker ute på landet med all snön och sällskapet var utmärkt. Men det är ändå skönt att vara hemma i en varm lägenhet och dricka te.Bilden är tagen i vännen Cs lägenhet, så en av hennes kryckor fick också vara med.

Den oplanerade matcharen

När jag sträckte mig efter ett par strumpor när jag satt och hände framför datorn i mitt nattlinne så hade jag inte en tanke på att de skulle färgmatcha den klänning som jag en halvtimme senare skulle bestämma mig för att ha idag. Så jag antar att mitt undermedvetna är väldigt noga med sådant och styrde mitt val av strumpor eller att jag helt enkelt är synsk utan att märka det.
I vilket fall tycker jag att det är trevligt.Ikväll blir det en helt annan look, för då ska jag på Tip the Velvet, Göteborgs burlesqueklubb, men tills vidare tvättar jag och dricker te i hemmaklänning à la 40-tal.

Blått, blått, blått

Dagens klädsel går helt i blått - marin och ljust violblått. Jag hade lite dåligt med inspiration i morse, men i slutänden blev det rätt bra, med en gammal plastbrosch från mormor som piggar upp. Och IFK-trycket förstås - det piggar alltid upp.


En lite mindre vacker värld

En av mina absoluta favortidesigners, Alexander McQueen, har begått självmord.De här bilderna är från McQueens höstkollektion 08, en kollektion som innehöll allt det som jag gillade med honom - skir skönhet, romantik, drömmar, punk och lite trasighet. Modevärlden kommer att bli mindre vacker utan honom.

Alltinget imorgon

Missa inte Alltinget imorgon, ni som kan höra Radio P4 Göteborg - då får ni chansen att än en gång höra min ljuva(?) stämma svara på spännande frågor om historia.

Jag gjorde det

Beställde den här klänningen alltså:Jag har lite större mått än storlek 16, som är den största den görs i, men å andra sidan mindre än storlek 18, så jag hoppas att de har lite rörelsevidd i plagget. Annars borde det gå att flytta knapparna lite.
Det känns lite konstigt att köpa en sommarklänning nu, men den var ju så söt! Och på rea för 35 pund.


Dagens shoppingfråga

Ska jag köpa den här klänningen från ASOS?

Vansinnigt söt kjol

Igår sydde jag färdigt kjolen som jag ska ha på lördagens Tip the Velvet, som har Alla Hjärtans dag-tema. Till den ska jag ha  min röda korsett, nu utan svandun och rosett och med en volang i samma tyg som kjolen. Det orkade jag ju inte ta på mig nu, så det fick bli en röd singoallatopp och skorna jag köpt av Siri för fotot.Och, som rubriken säger tycker jag att den är vansinnigt söt! Jag tänkte ha den så här men med kilklacksespadriller och utan strumpbyxor i sommar.

Vad jag gjorde i Stockholm förra veckan

Om man är nyfiken på orsaken till att jag var i Stockholm förra veckan så kan man ta och titta in på Modearkivet.se där jag skriver om det.

Död router och ny kofta

Vår router som krånglat i månader dog slutligen imorse, så jag kunde inte lägga upp någon bild på dagens klädsel, som inkluderar en kofta som jag köpte på Lindex igår. Ljust violblått är en av de färger som klär mig bäst, så jag var väldigt glad när jag hittade den. Och att den är rundhalsad, för det vill jag ha.Kjolen har jag sytt själv av en duk från Åhléns och den turkosa jumpern var på rea på H&M härom veckan. Skorna också på rea, från DinSko.

Suddigt värre och finsk glamrock

Ibland vill kameran bara fokusera på något annat när man använder den automatiska utlösaren och har man då annat att göra under dagen än att stå och posera samt springa fram och tillbaka till kameran så får man leva med suddiga kort. I vilket fall har jag på mig mitt Hanoi Rocks-linne till vinröd yllekjol och mörkt citrongul kofta från H&M.

Nu ska jag iväg och peta lite på mitt material om Karl Knutssons begravningskläder innan jag skyndar mig till Folkuniversitetet för att föreläsa om modet 1900-1930.

Nya grejer

Naturligtvis shoppade jag inte alls när jag var i Stockholm. Inte bara för att all kläder som jag såg var för kvinnor utan bröst, utan också för att jag faktiskt mest jobbade, fikade och ölade.
Detta betyder dock inte att jag inte har skaffat lite nya grejer i klädväg. Innan jag åkte hade jag nämligen lagt beställningar hos Bravissimo och SockDreams och både hade kommit medan jag var borta. Dessutom köpte jag mycket billigt två par av de röda lackskor som Annaas dotter Siri hade på sin modevisning (bilder kan ses här och här; rekommenderas!). Tanken var att jag ändå kunde köpa båda när de inte kostade mer eftersom jag då inte behöver vara lika rädd om dem utan de kan få vara partyskor för riktigt vilda nätter.

Ett par randiga knästrumpor; jag köpte även ett par i olika rosa färger:Ett par stay-ups med rosetter och hjärtan med paljetter och ett par av skorna:

Köpte även ett par svarta tunna strumpor med röda hjärtan och varsitt par knästrumpor med söta motiv till de stora flickorna.

Det händer saker på Modearkivet.se

Jag fick upplagt ett nytt inlägg i torsdags och sen dess har det kommit två intressanta inlägg till!
Och jag kan redan nu meddela att jag har ett skrivet till början på nästa vecka, om vad jag har gjort i Stockholm.

Vad gör jag?

Har jag förlorat skrivförmågan? Har jag gått vilse i centrala Stockholm och inte hittat ut till Hagsätra? Finnes där inget internet?

Nej, inget av detta har inträffat. Men jag har varit en smula upptagen med att umgås med Annaa, igår var vi till exempel på Trevi här vid torget och delade på en alldeles utmärkt pizza och tog ett par öl, jobba och resa fram och tillbaka - till Stockholm och i Stockholm. Jobbet är förstås det allra viktigaste: Jag har blivit ombedd att ta en titt på och hjälpa till med tolkningen av de fragment som finns kvar av kung Karl Knutssons begravningskläder, inför den nya utställningen om Sveriges historia på Historiska och det är oerhört spännande - jag kom därifrån rätt tagen faktiskt.

Och imorgon blir det mera av den varan, plus eventuellt fikande med Lukas och sedan pubkväll med gamla och nya vänner i Gamla Stan.

Jag har tittat lite i affärer också och sett massor av kläder för kvinnor utan bröst. Så då är det ju synd att jag har det. Samt besökt det exotiska Högdalen och dess systembolag.

Mest hemma

Idag är jag mest hemma och skriver - det är deadline på en artikel till en antologi om långväga kulturytbyten under perioden innan 1500 som jag ska ha ett bidrag med i. Jag har i princip bara varit på universitetet och plockat upp texter som jag behöver för jobbet som jag ska göra i Stockholm resten av veckan. men då såg jag ut så här - det blir inte så tjusigt när jag bara ska dit och vända.Måste fundera vad jag ska ha med mig/på mig till Stockholm (förutom tjocka strumpbyxor och myssockar mot dragiga golv). Jag har ingen bra mellanstor väska så jag får ta lilla ryggsäcken och resa lätt. Jag måste dock ha med skor som jag kan ha inne eftersom jag inte vill ha ytterskorna på mig hela dagarna när jag jobbar.

Först ska jag dock välja bilder till artikeln.

RSS 2.0