Och en bild på dagens klädsel

Jag gick nämligen inte till jobbet i sommarklänning - det är ju ändå bara några grader plus och regn här i Göteborg. Istället blev det tjocka strumpbyxor (jag har köpt fyra par på rea på H&M: 50 spänn paret, bomullsblandning och snyggt melerade i kitt/ljusgrönt, mörkblått, vinrött respektive brunt) och yllekjol, men eftersom det ändå är varmare inne än ute så  tog jag en singoallajumper från Indiska  till. Jag hade kofta på mig under jackan dock.


Pappaklänning

Nej, det är ingen ny spännande jämställd klädsel för män när ett par väntar barn. Vad det är är en klänning gjord av tyger som jag fått av min far. (Det är inte den första, den här är t ex också i tyg som jag fått av pappa).  Jag har egentligen en massa andra projekt som har högre prioritet, men jag kände att jag ville göra något av hans tyger nu. Det har hjälpt mgi att tänka på honom. Tyvärr hade jag inte mer än så här av det rutiga, annars hade jag gjort en skjortblus istället, men det här blev ju också snyggt. Inspirationen är som vanligt 40-tal och den uppmärksamme ser att jag har (nästan) samma livkonstruktion som på begravningsklänningen, men att jag valde att göra resten helt, utan ett separat midjeparti. Den blev lite kortare (typ fyra centimeter) än jag tänkt mig, men det kan ju bli så ibland. ;)


Skorna är från Miss L-fire och självklart har jag satt gansband på klänningen :) Är man besatt så är man.

Linssoppa med ostgifflar

När jag nu ändå har börjat med hushållsbloggande så kan jag ju dela med mig av två recept. Inte tagna från någon kokbok vad jag vet. Eller: Vad det gäller gifflarna vet jag, eftersom jag gjort receptet själv, men soppan kommer från min kompis Sandra.

 

Linssoppa

olja

110g gröna linser

1 lök

1 vitlöksklyfta

1 lagerblad

1 tsk malen koriander

1 tsk malen spiskummin

salt

1 liter vatten

saft och rivet skal av en halv citron

en stor morot.

 

Fräs linserna i lite olja några minuter, tillsätt en liter vatten och ett lagerblad. Man kan salta nu om man vill. Koka 30 min. Häll av linserna men spara kokvattnet. Tärna moroten. Hacka och fräs lök och vitlök i olja ihop med kryddorna. Lägg i moroten som får fräsa med en stund också. I med linser och vätska som får spädas tills det är 9 dl vätska. Koka en halvtimme till. Blanda i citronskal och citronsaft. Låt svalna och mixa soppan (ta ur lagerbladet först). Värm upp den igen om du vill, annars är den god ljummen.

 

Ostgifflar

50 g smör eller margarin

1 pkt jäst

2 tsk salt

5 dl vatten

1,4 l vetemjöl

1 stor gul lök

ost

timjan

 

Smält smöret. Häll i vatten och låt svalna tills det är fingervarmt, smula i jästen och rör till den löst sig. Tillsätt salt och sedan ungefär 1, 4 liter mjöl. Knåda ihop till en smidig deg och låt jäsa i en halvtimme.

Hacka löken fint och riv ost så att det är lite mer ost än lök. Blanda ihop och krydda med torkad timjan. Knåda ihop degen när den jäst färdigt och dela den i tre delar. Varje del kavlas ut till en stor rundel ( en i taget alltså) som delas i åtta "tårtbitar". Lägg lite fyllning på varje och rulla till gifflar. Låt jäsa i ca 30 minuter.

Pensla gärna med mjölk och strö flingsalt över. Grädda 10-15 minuter (du kommer att märka det) lite ovanför mitten i ugnen på 250 grader.


Så här ser gifflarna ut:


Någon bild på soppan har jag inte, men ni vet väl hur linssoppa ser ut? Lite sådär obestämt brun-gråaktig.

Jag har minsann köpt symönster

Den vane läsaren av denna blogg vet säkert att jag i princip aldrig använder mig av komersiella mönster i min sömnad, annat än som inspiration. Jag har några gamla mönster som jag har köpt genom åren och som sen har anpassats till mig och också några sk vintagemönster från 40-80-tal som jag oftast köpt begagnade för att jag ville ha ett bra mönster på en speciell typ av skärning eller så. Visserligen får man ju ändå göra om dem sen, för att få dem att passa, men ibland är det bra att ha mönster att utgå ifrån.
Så att jag igår kväll köpte inte mindre än fem nya mönster från McCall/Vogue Patterns hemsida är inget mindre än en (liten) sensation. Det var en av mina internetkompisar i Frankrike som länkade till det här mönstret av Chado Ralph Rucci.


Och jag kunde bara inte motstå det. I alla fall inte för strax under 4 dollar nu när dollarn är så låg. Frakt från USA är däremot inte alltid billigt så när jag ändå köpte mönster från USA passade jag på att beställa några av deras återutgivna äldre mönster. Nämligen de här: Hattar, en 30-talsdräkt, en kappklänning från 50-talet och slutligen en 40-talsklänning. Vi får väl se hur dessa rynkor och draperingar tar sig ut på min rätt stora kropp, men för 30 spänn kan det vara värt att chansa.

Frakten gick  på mer än mönstren och alltihop stannade på strax under 300 spänn, vilekt inte är så illa för fem symönster.

Hushållstips! Vad göra med tio meter skrynkligt linne?

Eftersom det är så hemskt poppis med husmorstips i bloggar nuförtiden tänkte även jag ge mig in i detta område. Förhoppningsvis kommer jag inte att tipsa om saker som även en idiot kunde komma på själv, men å andra sidan så kan det ju vara så att saker som är fruktansvärt självklara tog en evighet för mig att komma på och andra kanske inte har kommit på dem än.

Jag kommer heller inte, likt de flesta husmorsbloggarna, att dissa min föräldrageneration - och inte beroende på att mina föräldrar tillhör husmorsbloggarnas mor- och farmödrars generatiod; de som lyfts upp och hyllas. Mina föräldrar var (är) födda på 40-talet, vilket jag misstänker att husmorsbloggarnas föräldrar i de alalra flesta fall också är. Men jag är historiker och vägrar skriva under på en skev bild av hur de kvinnliga 40-talisterna och 50-talisterna inte kan något om hushållsskötsel och i princip förstörde samhället genom att arbeta och ha sina barn på dagis. Det blir också lite konstigt när det faktiskt var så att 70-talet, dvs när våra föräldrar hade haft eget hushåll ett tag, i mycket var en period när man t ex satsade på att laga mat från grunden i kontrast till den glädje med vilken 50-talets husmödrar hälsade halvfabrikaten. Jag ska förstås inte tjata om historia i mina hushållstips, men det där är något som retar mig. Annars läser jag gärna husmorsbloggar för inspiration, även om jag ju inte lär mig speciellt mycket nytt.

Och jag tänker verkligen inte, utom i denna inledning kalla dem husmorstips! Om det är något vi inte behöver så är det en romantisering av att mor är i hemmet och far arbetar för att sedan komma hem och bli servad med mat, pipa, tidning och tofflor! Tipsen är lika användbara för män och en del av dem kommer dessutom från min far. Hushållstips heter det alltså. Och ska vi vara ärliga finns det viss risk att det mer skulle kunna beskrivas som textiltips ;)

Nå, efter denna jättelånga inledning så var det dags för det första tipset. Som ärligt talat nog mest är till glädje för folk som syr historiska dräkter, eftersom jag inte vet några andra människor som köper en tio-femton meter tunt linne på en gång (och gör av med det på ett år eller två). Linne ska ju krympas innan man syr av det, så man häver glatt in sina tio meter linne i tvättmaskinen med tvättmedel och sätter den på 60 grader, eftersom det troligen är den temperaturen som du kommer att tvätta de färdiga plaggen i. Ingen förtvätt, den behövs nästan aldrig och naturligtvis inte med rent tyg som bara ska krympas och tvättas rent från appretur. Sen är det bra om man är två och sträcker tyget innan man hänger upp det på tork. Linne ska aldrig torktumlas! Det förstör fibrerna permanent och tyget förlorar sin glans och den "stelhet" som karaktäriserar linne. När det är nästan torrt kommer då själva tipset: Istället för att stryka det slätt (man vill ju ha slätt tyg när man ska klippa ut kläder), något som kan driva en till att dricka och/eller frustrerade utbrott när det handlar om den mängden tyg, så manglar man det - en mangel har funnits i alla tvättstugor jag har haft tillgång till de senaste tjugo åren. Visserligen får man då ett eller två, beroende på hur man behöver vika tyget beroende på mangelns och tygets bredd, två längsgående skarpa veck, men hur mycket lättare är det inte att stryka två veck platta än att stryka allt detta tyg? Som dessutom inte blir lika slätt med strykjärn som med mangel?

Med så mycket tyg får du förmodligen inte in allt på en gång i mangeln utan måste magla det från två olika håll, men det är ju inte astrofysik direkt. även här är det bra att vara två så att en sträcker i linnet och en styr lite där det går in i mangeln. Sen hänger man det så ett det blir helt torrt innan man lägger in det i tygskåpet.

Det här kanske alla redan hade kommit på, men mig slog det inte förrän för ett par år sen, att man kunde mangla annat än lakan och handdukar och sådant.

Nya kilklacksskor

Förra veckan råkade jag köpa ett par skor från Schuh, fast i deras eBaybutik. Jag hade tittat på dem ett par månader på deras sajt; eftersom de innehöll fyra element som jag gillar: grå färg, brogue, kilklack och vad som ser ut som (men inte är) rågummisula. Jag hade önskat att klacken hade varit ett par centimeter lägre; inte för att de är svåra att få i, utan för att det hade blivit mer 1940-tal över dem då, men tro mig: att hitta de perfekta promenadskorna i 40-talsstil är inte lätt. Om man inte vill köpa reproduktioner från USA för 1500 spänn (minst) och jag är lite tveksam till att lägga så mycket på skor som jag inte provat eller vet något om kvaliteten på. Men de här gick däremot på 380 spänn inklusive frakt och det tyckte jag mycket bättre om; då kan jag chansa.

 

Notera regnbågen från fönstret bakom mig, jag satt på balkongen och tog fotot.


Sorgklänning

Jag blev färdig med klänningen som jag sytt till pappas begravning idag. Den är hemskt fin, men jag undrar om jag någonsin kommer att använda den igen. Utom på nästa begravning förstås. Inte bara för att den kommer att påminna mig om sorg, men också för att jag ju aldrig har svart på mig. Utom på begravningar.
I vilket fall har jag gjort pappersmönster, så jag kan ju göra en i samma modell i något annat tyg senare.


Vårfin i vårfärger

En tradition som jag och några kompisar har är att ta en (eller ett par) öl på 7:ans Ölhall på eftermiddagen på vårdagjämningen. I år var vi alla bortresta just på själva dagjämningen och flyttade helt sonika ölandet tills idag. Så nu ska jag strax ut och ta vagnen till Kungsportsplatsen. Passande nog (och med avsikt) klädd i våriga/soliga färger som rött och gult. Vännen C har grönt på sig såg jag via facebook så vi blir en färgglad och vårglad grupp.

Koftan är från H&M, klänningen har jag gjort mönster till och sytt själv och skorna är nya, från Schuh - jag ska ordna bättre bilder sen.

Mer musik än kläder

Det har inte blivit så mycket kläder, eller överhuvudtaget så mycket bloggande det sista. Den största orsaken är förstås min pappas oväntade död, men jobbet och barnen har också tagit mycket tid och energi. Då blir kläder något som jag tar på mig, snarare än något som jag tänker på och planerar (i och för sig är det knappt en vecka sen jag hade ett foto på dagens klädsel, men jag ger ju inga reatips och visar nya inköp, som jag gjorde förr). Sen är jag faktiskt rätt tagen av både vad som händer i arabvärlden och jordbävning, tsunami och härdsmälta(or?) i Japan, så jag får inte riktigt upp intresset för kläder. Utom att jag syr en klänning till pappas begravning om en vecka då.
Musik bjuder däremot på både distraktion, tröst, glädje och styrka och i sen i onsdags, då jag köpte senaste numret av MOJO för att jag ville ha CDn, så har det varit en del Billy Bragg.






 


Och ja, jag vet att han inte skrev dem, men det är de versioner jag hört mest.


Jag höll på att glömma radion!!

Så kan det gå när man sitter och pratar urnnedsättning, minnesstund och bouppteckning med sin syster: Jag höll på att glömma att jag ska vara med i Alltignet i Karlavagnen ikväll! Så det var bara att hoppa ur badrock och i kläder och kolla rutten på västtrafiks hemsida. en kvart tills jag måste gå. Puh.

Vår hjältinna räddar en krage från ett öde värre än döden

Idag anlände mitt senaste inköp på Tradera - en vit löskrage i piké, som säljaren tyckte att man skulle använda till scrapbooking eller dekoration. Själv har jag i desperation övervägt att sy mina egna löskragar eftersom jag till min förvåning upptäckt att sybehörsaffärer inte längre har sådan til försäljing - det kan ju inte vara mer än tjugo år sen jag såg kragar av nylon i plastförpackning på både varuhus och sybehörsaffärer. Eller kanske trettio.
I vilket fall är jag mycket nöjd och glad och kragen kom fortare än vad jag hade trott var möjligt.

En hatt?

Eller kanske mer en slags klut? I vilket fall köpte jag häromdagen fyra mönster ur brittiska tidningar från 1940-talet på eBay. Varav en var den här. Texten säger att man ska bära den "med självförtroende, som en hatt" och det tänker jag visst göra, även om man nog snarare kan beskriva den som en slags tillskuren klut av ylle. Man kan göra en liten turban av den också om man knyter den på annat sätt.

Precis som med de flesta moderna mönster (i synnerhet i tidningar) så blir det inte lika snyggt när man gör det själv som på bilden, men jag tröstar mig med två saker: a) det är ändå rätt snyggt och b) det var detsamma för dem som gjorde hatten för sextio år sen.
Det senare är en tröst för mig eftersom jag kommer till hela det här med retro- och vintagemode från ett annat håll än de flesta som fallit för 40- och 50-talsinspirerat mode, nämligen från en en bakgrund i att som hobby återskapa olika historiska perioders kläder. Då blir till exempel frågan om huruvida något passar in i dagens klädsel och estetiska ideal ointressant och till och med ens estetiska omdöme utgår ifrån vad som folk tyckte var snyggt under den aktuella perioden, inte vad som anses snyggt idag.

Sen har jag ingen skam i kroppen när det gäller vilka kläder jag visar mig i - men det visste ni ju redan.


 


Jag borde kanske ha fixat till hår och sådant, men jag har arbetat med en artikel hela dagen (utom när vi tvättade) så det var inte aktuellt, jag tog bara på mig hatten och en jacka och gick ut på balkongen och tvingade maken att fotografera.


Dagens hemmaklädsel

Jag kunde ju tagit kort på vad jag hade på mig när vi sände säsongens sista Alltinget lokalt över Göteborg idag (vi börjar sända i Karlavagnen från och med nästa onsdag), men det gjorde jag inte. Istället dokumenterade jag vad jag hade på mig när jag lullade runt i hemmet och lagade mat och klippte ut klänningsdelar: Annaas mammas skjortblus, ett linne av okänt ursprung, ett par byxor som jag köpte på Myrorna 2007 och mina nya skor från Miss L-fire, som jag ville gå in lite innan utomhuspremiären - som är planerad till den första dagen som de har sopat bort gruset från gatorna!


Begravningsklänningsplaner

Begravningsklänningen har jag tänkt ska se ut ungefär så här. Jag ska förstås inte köpa mönstret, för jag behöver ändå göra om mönstret så mycket att jag lika gärna kan modifiera något av dem som jag redan gjort. Tyget blir tunt tuskaftsylle från Saxylle & Kilsund, som jag fick av Blåva Anna för syftet. Idag kommer jag att försöka orka göra en toile på livet, men vi får se hur det går för jag är väldigt trött efter att ha varit bortrest i helgen och sen jobbat rätt länge idag. Jag antar att det är en blandning av chock och sorg, men jag har varit helt slut den gångna veckan.

Sy till begravningen

Jag har bestämt mig för att jag ska sy en svart klänning att ha på pappas begravning. Inte för att vi har några klädkrav, men för att jag är lite gammalmodig och gärna har svart på begravning och för att svart för mig står för moder Jords famn som tar emot oss efter döden och för nattens vila, saker som jag finner tröst i. Annars har jag aldrig svart, som ni säkert vet.
Sen vill jag sy och inte köpa, för det är en av sakerna som jag och pappa hade gemensamt: sömnad, tyger, symaskiner och mönsterkonstruktion och det känns som att det är ett sätt att manifestera banden mellan oss. Jag vet hur jag vill att den ska se ut, sen får vi se om jag klarar av att konstruera mönster eller om det är för förknippat med pappa för att det ska gå nu. Jag måste också köpa tyg, eftersom jag ju inte använder svart har jag förstås inget svart tyg i gömmorna. Eller, det har jag, men jag hade varken tänkt mig svart sammet eller tjock svart vadmal.

När man blir gammal

En del säger att man inte blir riktig vuxen förrän ens föräldrar dör och det hör till det mest kvalificerade skitsnack jag har hört - möjligen blir en del inte vuxna förrän de blivit föräldrar själva, men om man fortsätter att vara ett barn upp i medelåldern enbart för att man har föräldrar i livet så är det för att man har gjort ett val att inte bli vuxen och ta ansvar för sitt liv.

Däremot tror jag att man kan bli gammal, inte för att ens föräldrar dör, det kan de ju som bekant göra när som helst i livet, men när man är den som ska ordna begravningen (ihop med syskon i det här fallet). Jag är inte mer vuxen idag än jag var i söndags eftermiddag, men jag är oändligt mycket äldre.

Tröja med korpar

Folk som känner mig privat vet att jag gillar prylar och saker med motiv från förkristen mytologi och jag har därför nu beställt en tröja med Hugin och Munin från Friggas Fatabur. Friggas Fatabur är en webbshop som drivs av en otroligt konstnärlig kompis till mig som just nu studerar attributmakeri i Skelleftetå, men som bland alla getmasker och latexråttor kände att hon dels ville rita igen, dels ville ha lite mer pengar; livet som student är ju inte så fett. Så hon designade ett antal motiv som man kan köpa på tröjor, linnen, väskor med mera - med korpar, Nornorma, Frej, Yggdrasil och annat.

Tyvärr är den i 50 % polyester - å andra sidan kan det hjälpa till att hålla både form och färg. Jag är heller itne säker på om båtringning är det bästa för mig, men färgen - en blandning av lila och marin!
Och så får Stina kanske råd att åka och hälsa på pojkvännen i Göteborg :)

Jag var på vernissage idag

Ett par av mina gamla studenter på Art College går på Textilhögskolan i Borås och tillsmmans med några andra ställer de ut konstverk - eller  kanske kläder - inspirerade av arkitektur, just nu på Rum 26 på Tredje Långgatan. Och jag belv bjuden på vernissage och klädde upp mig lite lagom:



Hatten är nu försedd med en "fjäder" av det mintgröna yllet som jackan och den andra kjolen är gjorda i.


Nya skor till tröst

Jag har haft en rätt jobbig period - min sjukdom har varit värre, jag har fått avslag på min ansökan om fortsatt sjukersättning och ett av mina barn lider av en långvarig, kanske kronisk, sjukdom. Så då behöver jag faktiskt något som muntrar upp mig - och vad funkar då bättre än shopping; i synnerhet skor? Jag har tittat på de här sen de först dök upp på asos och när de nu gick på rea (för 56 pund, så det var inte direkt jättebilligt, men det är ett märke med bra kvalitet).

De får mig att tänka på 30- och 40-tal med sina kilklackar, korslagda remmar och olikfärgade skikt i kilklacken, även om de förstås är långt ifrån så extrema som de regnbågsfärgade från Ferragamo. Och de är bekväma för sin höjd, som kilklacksskor ofta är.


De kommer att användas mycket i vår och sommar, så jag ska genast impregnera dem, eftersom de till stor del är gjorda i ylletyg.

Dagens lockar

Jag sov med håret rullat inatt; jag rullar lockar med fingrarna och sätter fast dem med en en vanlig hårnål. Det blir inte lika snygga lockar som när jag har mina "skumgummipinnar", men till skillnad från när jag har dem kan jag sova i det. Jag drog ett hårnät över också. Jag hade slut på både pilsner och läggnignsvätska så det är inget i dem utom lite sprej efter att jag borstat ut dem; får se hur länge det håller. Håret var dock lite fuktigt när jag rullade upp det.

Klänningen är min sextiotalsklänning i ylle/bomull och jag har även idag Extraordinary Thigh Highs från SockDreams. De glider ner till knähöjd när jag går snabbt, men det är okej, det är nära till jobbet. Man kan ha strumphållare till dem också, men jag är lite bekväm av mig just nu. Jag har även nylonunderklänning och ämnar också bära skor när jag kommer till jobbet.


RSS 2.0