Ta-da!

Och nu är klänningen till nästa helgs medeltidsfest färdig. Italienskt 1500-tal. (I den förening jag är med i ingår 1500-talet i medeltiden; det var amerikanska studenter som hittade på den för 44 år sen så man får leva med luddiga definitioner av historiska perioder.)

 


Jag ska ha luggen bortkammad och håret uppsatt och vad som väl kan beskrivas som en slags fuskpolo fast i form av överdelen av en blus och lite annat gojs på mig också.


Snedlugg och dagens klädsel

Så har min lugg nått den längden att det krävs snedlugg för att se bra ut. Efter medeltidsfesten nästa helg åker den (jag kommer liksom aldrig att bli någon Veronica Lake), men eftersom det är lättare att sätta upp en lugg som är längre har jag låtit den växa ett tag.
Dagens klädsel bestod av en blus som jag sydde 2009, skor och en kofta från samma år och den vinröda kjolen som jag sydde i somras och har använt mycket flitigt sen dess.


Pete Seeger (och Woody Guthrie)

Det här blev visst en Pete Seeger-dag. Det började med att jag skulle sätta ihop en spellista med protest/politiska sånger på Spotify till mig själv och sen bara fortsatte det.


 


Och det är ju inte så illa. Kanske blir det lite Woody Guthrie sen?


 

 

 


Underbara Annaa

För att fortsätta på temat mina underbara vänner så fick jag de här fina Bally-skorna från Annaa när hon var här över Bokmässan.


 


Just nu spelas: Pete Seeger: "All I want"


Ute och rör på mig igen

Idag har jag skickat iväg vad som förhoppningsvis är sista korrekturet på en artikel till tidskriften Medieval Clothing and Textiles. Jag har också börjat med att ordna biljetter och söka resebidrag för två konferenser som jag ska presentera min forskning på: The Association of Dress Historians "New Research Day" i London i början av November och "Developments in Dress History" vid University of Brighton i December. Får jag bara ordnat det praktiska är det nog dags att skriva min presentation; det krävs lite mer förberedelse för presentationer på engelska än på svenska, i alla fall för mig.

Och med höstens ankomst packade jag upp höst/vinterlådorna och mina yllekjolar. Blusen och jackan, som är från Monki för några år sen, går året om, men yllekjolar reserverar jag för de kallare månaderna.


Jag har för övrigt även bytt till höstgardiner. Det är första gången i mitt liv, normalt byter jag vid jul och sen tillbaka, men det fanns så fina med rönnbär på Jotex rea att jag inte kunde låta bli.

Fiskmås

Jag ser inget vidare ut nuförtiden. Trött och sjuk och hängig. Inte orkar jag måla mig heller eller fixa håret. Men med en så välfylld garderob som min går det väl inte att undvika att man emellanåt ser rätt piffig ut i alla fall. Som idag.


Blusen och kjolen sydde jag i våras. Det nya är en plastbrosch i form av en fågel som jag köpte för en tia på Furulunds i Borås när jag var där för fjorton dagar sen. Gemensamma funderingar har kommit fram till att det nog ska vara en duva. Men den liknar mer en fiskmås.

 


 


Och för mig som gillar fiskmåsar, att de sveper runt husen och skriar är ett av de tydliga vårtecknen, så passar ju det bra.


En blus i olika tyger

När jag hade fått de röda byxorna från Vivien of Holloway kände jag att jag väldigt gärna ville ha en blus som matchade och förhöjde det nautiska teamt. Jag hade två olika sorters tyg med röda och vita vävda ränder som jag fått av pappa. Det ena är mycket nog för en kortärmad skjortblusklänning så det sparade jag, men det andra trodde jag skulle räcka till i alla fall en kortärmad blus. Det gjorde det inte, så jag fick ta till en mycket typisk 40-talslösning och göra ärmarna i ett annat tyg: vit tunn bomullspoplin.


När det här fotot togs hade jag inte gjort insnitt under bysten eller bak, men nu är det fixat för jag tyckte att det blev snyggare. Och ja, jag är inte snygg i håret, men jag har precis tvättat det och väntar på att det ska torka.

Klänning med pingvinärm

Inspirerad av det här fotot från 1951 har jag sytt en klänning i smårutig lite flanellig bomull med pingvinärm, rundkrage och svarta halvrunda plastknappar.


Som ni säkert kan lista ut skulle jag inte kunna se likadan ut ens om jag hade gjort den i tjockt ylle. Men det var i alla fall min inspiration och även om resultatet blev mer 80-tal än 1951 så är jag nöjd. Det är en mysig klänning att både ha hemma och på jobbet.

Någon bra bild i bemärkelse att man ser klänningen bra fick jag inte till (det är svårt att hitta någosntans att posera i en lägenhet där allt innehåll i förrådet förvaras pga malangrepp i källaren), men jag gillar bilden ändå.


Och eftersom jag inte syns så väl ser man inte att jag är jätteförkyld och mår askass, redan förutan min giftstruma.


Dagens klädsel

Idag har jag varit och tagit prover och sen jobbat ett par timmar (det är också första dagen med den nya sköldkörtelhämmande medicinen, jag blev allergisk mot den andra och det tog över en vecka för dem att ringa upp mig och skriva ut ny medicin). Då såg jag ut så här; i ny t-shirt som jag och maken var och handlade igår. Ja vi har alltså varsin likadan, man kommer osökt att tänka på Galenskaparnas "Man ska ha husvagn" där hela familjen inklusive hunden har matchande träningsoveraller.

För övrigt har jag hicka och avskyr det.

Söndag

Spenatsoppa (från i fredags) med ägghalvor i en av de fina tallrikarna som min halvsysters pappa Anders köpte till mig på Norra Björke loppmarknad. Och tyg som jag fått av min pappa och som ska bli en blus som matchar mina nya röda byxor.

 


Just nu spelas: Jane Russell & Bob Hope: "Wing Ding Tonight"


Mina underbara vänner

Annaa brukar skriva bitskt och roligt om kvinnor som bloggar som alltid har så Underbara Vänner (med många utropstecken). Men mina vänner, förstår ni, de är verkligen underbara :) Och vanliga, med fel och brister. Men den senaste veckan har jag fått en hel hög fina presenter av mina vänner.

Först ut var Blåva Anna som gav mig de här fina hårblommorna från Belle Blossoms:Jag har verkligen saknat en rent röd hårblomma, jag har bara vinröda och rosa. Och så fick jag dem bara för att Anna tyckte att de var fina och att jag behövde muntras upp.

Sen i onsdags var min gamla vän Sara Pertmann och hälsade på - hon hade lite mönsterjournaler och andra tidningar från 30- och 40-talen som hon tyckte passade bättre hemma hos mig. Hon använder sån't i sitt arbete som kostymör för film, men om behöver dem igen (eller någon annan tidsperiod) så kan hon ju titta hemma hos mig likaväl som att ha dem hemma. Tyckte hon, och vem är jag att invända?


Jag fick dessutom många meter bomullstyg från 40-talet som kom från hennes familj:


Det blir nog både en klänning och en blus och räcker till mer.

Sist fick jag igår en länk till en 362-sidors pdf av en postorderkatalog från 1941 av Lina. Som jag väl egentligen inte känner, vi har träffats lite på nätet. Det kommer att ta tid att gå igenom den.

När jag ändå är inne på mer immatriella saker så är jag glad för att min vän Billy Oblivion fick mig att äntligen lyssna på The Hollywood Brats, inte bara läsa om dem som inspiration för de tidiga punkbanden.

Så jag har mycket underbara vänner. Min man är också underbar förresten.

 

 


Tygerna

Här är ett foto på tygerna som jag köpte igår. Mycket buteljgrönt, men inte bara.

 

De två inte gröna tygerna ska bli klänningar, det längst till höger en blus, det gröna yllet till vänster en kjol, och det gäller förstås också den plisserade biten. Den randiga sammeten ska bli en 1500-talsklänning.


Nya byxor, föreläsning och shopping

Idag var första föreläsningen på ena delkursen i den nya kursen i Mode- och klädhistoria som Göteborgs Universitet har ihop med Textilhögskolan i Borås. Och det vara jag som skulle hålla den. Egentligen var jag nog inte frisk nog, men personer som kan hålla en bra tretimmars översikt över 1900-talet mode växer inte på träd, så i slutänden bestämde jag mig för att försöka i alla fall och det gick faktiskt riktigt bra. Det är alltid trevligt att träffa Åsa, som är kursanvarig och som jag haft kurs ihop med av och till i ett decennium eller så.

Jag var dock rätt matt när jag var klar och skaffade därför indisk hämtmat och for hem till vännen Monika och BäbisRoger. Där åt vi (Roger åt oftast) och drack te och pratade liv och bäbisar och sådant (Roger sa ingenting).

Efter några timmar av detta begav jag mig ut i regnet igen (det regnade precis hela dagen, i Göteborg regnade det en skur på fem minuter klockan två - inte rättvist) och promenerade till Affär'n, som är en billig tygaffär i ett industriområde någon kilometer bort. Där hittade jag inget, men däremot gjorde jag många inköp bland Furulunds Tygers reahyllor, bland annat buteljgrön sammet med beige kritstrecksränder, en buteljgrön helyllestuv, en bit butelgrön och svart hundtandsmönstrad viskos, som ska bli en blus, brun viskos med blå blommor till en klänning och ett grå- och vinrödmönstrat tyg som nog mest var bomull till en klänning till. Bilder kommer imorgon.

Byxorna då? Jo, igår fick jag hem ett par byxor som jag beställt från Vivien of Holloway när hon hade tillfällig rea på desamma. Och de passade perfekt. Detta är första gången det har hänt mig med konfektion. Jag behövde lägg aupp benen, eftersom jag har korta ben, men de satt perfekt i midjan och över höfterna och var tillräckligt långa i grenen!! Och när de nu passade och var så fina (tycker jag) så vilel jag förstås ha dem på mig, så för första gången på väldigt länge hade jag byxor på mig när jag skulle arbeta.


Blusen har jag ju sytt själv, fågelbroschen i plast köpte jag idag på Furulunds för en tia. och jag ser hemsk ut i håret efter en heldag i regna och blåst.

Marinblått och vinrött

Marinblått och vinrött är en av mina absoluta favoritkombinationer - idag förverkligat i form av en kjol i bomull/polyestertwill som jag sytt själv, en jumper från Zara, nätstrumpbyxor från SockDreams och skor från Josefssons eller Ellos; jag kommer inte ihåg för det var tre eller fyra år sen som jag köpte dem.


Ursäkta frånvaron

Men jag har börjat jobba 25 % och eftersom man blir väldigt dålig av Graves/Basedows sjukdom så orkar jag inte med så mycket mer än att arbeta, hjälpa till i hushållet och sköta mitt sociala liv på facebook ;)
Men ni kan få en fin bild att titta på!

Jean Shrimpton på 60-talet

Filmkläder från Hollywoods gyllene era

300 sidor glamour i form av katalogen för auktionen med Debbie Reynolds unika samling filmkostymer kan laddas ner alldeles gratis här. Bland annat finns Elizabeth Taylors kostym för Kleopatra och Marilyn Monroes berömda vita klänning.


RSS 2.0