Jag flyttar


Jag har efter flera års velande bestämt mig för att flytta och starta om bloggen, med en lite annan inriktning. Man hittar mig nu under namnet Evas liv - med sömsmån, här. Eller snarare med den inriktning som den har nu och inte den som den startades för. Den här bloggen var från början en modeblogg och handlade då  rätt mycket om vad som visades på modevisningar, vad man kunde köpa på olika postorderställen och även mer allmänt om mode, stil och kläder.

så har det inte varit på flera år, det enda som återstått av modebloggandet är att jag visat bilder på "dagens outfit" och det kommer jag att fortsätta med även i den nya bloggen, men mitt intresse för vad som är modernt nu har helt försvunnit och det mesta som jag har på mig har jag sytt själv.

Så därför tyckte jag att det var dags att låta bloggen starta om lite, med ett nytt namn som passar bättre med vad den innehåller och med en ny innehållsdeklaration. Namnet "Evas liv - med sömsmån" kommer från när jag för några år sen höll på och grävde efter ett mönster som jag konstruerat till en av mina döttrar och hittade en bit (ett framstycke) med texten "Valerias liv, med sömsmån" och jag tyckte att det var så lysande, med den dubbla betydelsen av liv och jag visste att jag ville ha en blogg som hette så. Fast Eva istället för Valeria då. Att den ligger på Blogger gör också at tdet är lättare för mig att nätverka och hålla kontakt med andra som håller på och syr i gammal stil, eftersom de flesta sådana bloggar använder samma system.

Sen är det klart att det spelar roll för mig att den här bloggen är så förknippad med Annaa och allt utbyte vi hade i den och det ska bli skönt att inte behöva logga in med en kombo av våra namn varje gång som jag ska pinga ett inlägg på Bloggportalen.

Sextiofem år tar det att glömma

”Om historien ska upprepa sig – kan det inte vara bra saker som upprepar sig då?” sa jag just till maken.

Men om man ser ut i Europa och i Sverige nu så är det inte några bra saker som upprepar sig, utan det mörkaste i hela vår historia. I Ungern styr ett antisemitiskt parti, i Grekland har uttalade nazister tagit plats i parlamentet. Och i Sverige innehåller en ledare i den socialdemokratiska tidningen Tro och Politik, organ för Socialdemokrater för tro och solidaritet, dvs före detta Broderskapsrörelsen teorier om ”en judisk-europeisk högerextremistisk sammansvärjning”. Detta är alltså inom socialdemokratin - hur kan det anses vara förenligt med arbetarrörelsens värderingar? Hur kan det publiceras? Hur kan något annat än fråntagande av förtroendeuppdrag vara möjligt?  Det hörs ju bara på ordet: "förtroendeuppdrag", kan man ha förtroende för en antisemit? Strängt taget kan jag inte se något annat än uteslutning som förenligt med rörelsens värderingar, men eftersom jag inte är socialdemokrat är det inte upp till mig.
Förstasidan på hemsidan har nu en tafatt ursäkt om "olämpliga formuleringar", men ingenstans tar man avstånd från antisemitismen.
Tänk, när jag gick i skolan och läste om andra världskriget och om Förintelsen, trodde jag aldrig att den sortens slagord och teorier skulle höras igen och få inflytande i den europeiska politiken. Vad jag önskar att jag hade haft rätt.

Och medan detta det mörkaste i vår historia åter väcks till liv visar rasismen också många andra ansikten: med Breivik och counterjihadrörelsen, men också förföljelser mot romer och utvisning av människor till tortyr och död, där inte minst Sverige har ett väldigt svart facit och fått motta mycket kritik av både människorättsorganisationer och FNs tortyrkommission. Och allt detta hat hör ihop, det ena kan inte försvaras som en reaktion av det andra utan är en del av samma rasism, samma förakt och hat mot dem som vi inte tycker är tillräckligt lika oss själva.

Nej, detta handlar inte om mode och kläder, men det handlar om livet och det är oändligt mycket viktigare.
Aldrig mer!

Köpte visst ett par skor också


Jag har spanat på dem på Din Sko sen i våras, men 300 spänn är lite i mesta laget för ett par tygskor tycker jag. Nu när de reades för 99 kr var det ju en annan femma :)
Överväger att ta en sväng ner på stan igen och även köpa ett par likadana röda.

Nya glasögon

Just den här månaden passade det ekonomiskt bra att köpa nya glasögon. Mina gamla som jag köpte för tre år sen hade fått sina törnar (bland annat när de blåste av mig och for iväg en fem-sex meter i en kastvind i höstas). Dessutom blir ju plastglasen lite repiga efter ett tag och såna där som jag har som inte har någon båge utan bara skalmar direkt på glasen är ju inte så hållbara.

På Smarteyes där jag köper glasögon får man det andra paret för halva priset och jag hade kommit fram till att jag dels ville ha ett par som var ungefär som mina gamla, som knappt syns och dels ett par med rejält synliga bågar. Jag har väldigt specifika önskemål om bågarnas for också. Då får absolut inte gå uppåt, som kattögon, för det ser helt knasigt ut på mig med mina höga kindknotor. De får heller inte vara för runda, för det förstärker kantigheten i mitt ansikte, men ska heller helst inte vara för kantiga - men viktigast: de får inte vara för små! Med en ansiktsform där den bredaste punkten är kindbenen och med en markerad käke så blir många glasögon alldeles för smala och små och får mitt ansikte att se stort och grovt ut. Glasögonen utan båge hade kunnat vara större, men är okej.


Och så det andra paret:


Och ännu behöver jag inte progressiva glasögon, mitt närseende är perfekt.

Bloggning två dagar i rad!

Kors i taket.
Idag har jag tagit en sväng ner till Gårda Textil och köpt orange foder till min kompis Ingers klänning som jag håller på och syr. Jag gick även igenom både Stadsmissionens och Myrornas butiker, men kom endast hem med ett par flata tallrikar. Vi har brist på sådana nämligen.

Klädseln var en klänning som jag sydde förra sommaren och espadriller från Ellos i år.


Fru Polkagris går på krogen

Igår var jag på puben med ett gäng vänner och då såg jag ut så här (utom att jag hade mina skyhöga röda pumps med vita prickar istället för bekväma sandaler). Jag finner att klarrött är väldigt snyggt när man är blondin.


Nu ska jag och familjen åka till Delsjön och bada.

RSS 2.0