Sjukdom och sömnad

Min bortovaro har berott på två saker: sjukdom och arbete. Med den återvändande inflammationen käkbenet efter den borttagna visdomstanden hade man kunnat tro att jag hade tillräckligt med sjukdom, men icke så: så fort mina två antibiotikakurer var slut stod det klart att a) jag hade fortfarande problem med tanden (har teknsikt sett fortfarande) och b) jag hade en rejäl förkylning på gång. Så med feber och allmänt groggy så att jag kknappt klarat av att gå de trehundra metrarna till jobbet har jag kämpat på med det som bara var tvunget att göras innan semestern och med en artikel som jag verkligen hade velat ha färdigt innan jag gick på semester. Jag har nu varit  sjuk i nio veckor (dock endast hemma från jobbet två av dem) och om jag över huvud taget ska dels bli frisk igen, dels orka jobba igen i höst så behöver jag vara ledig. Nu blir det inte så eftersom jag måst ebli färdig med artikeln senaste den 3e augusti, men så är det ju när man är sjuk, man får inte vara ledig utan måste jobba ikapp då.

I alla fall så har det varti några stunder under sjukdomen när jag har varit för matt för att kunna fungera intellektuellt, men ändå behövt distrahera mig från bultande värk i käke och hals och då har jag sytt.

Dels en ny sommarjacka. Eftersom den som jag ärvde av Blåva Anna för sju år sen sjunger på sista versen och min röda som jag köpte på Lindex för fem år sen verkar ha krympt över bysten (den var för liten där redan från början, typiskt konfektion) hade jag ett stort behov av en tunn jacka och det blev den här:


Tyget är en kypert i diamantmönster i gult och svart, av polyster eller möjligen en blandning av bomull och polyester, som jag köpte när min vän Caroline sålde ut sitt tyg. Inspirationen kommer från en modeteckning i ett STIL-magasin från 1947, men jag gjorde bland annat vanliga ärmar istället för originalets raglanärmar, eftersom mina breda höfter och min stora byst behöver balanseras av lite vidd över axlarna för att få bättre proportioner.

Sen gjorde jag också en sommarklänning i bomull till - för att jag behövde ett enkelt projekt och tyckte att jag borde göra något av tyget som legat i skåpet i tre år nu.


Mönstret är samma som till den här.

Ta-da! Blondin!

Ja, så kan det gå när man får idéer. Jag vet inte vad jag tycker om det än - eller, jo, jag tycker att det ser bra ut, men jag vet inte om jag gillar det. Blond är liksom sådant som andra är, inte jag.

Kjolen är från Myrorna

Espadrillerna från Ellos för ett par år sen

Blusen har jag sytt själv


I övrigt så är jag fortfarande sjuk och har ont och är svullen i käken, trots två olika sorters antibiotika. Jag tog den sista Flagylen imorse och ser inte fram emot att behöva kontakta tandläkare och/eller vårdcentral för att meddela att jag trots tre antibiotikakurer fortfarande har en infektion som slår ut mig helt. Förutom att det gör ont då. Men det får förstås vänta till måndag, eftersom det är midsommarafton imorgon.


Dockklänningar

Jag är inget vidare frisk nu igen - infektionen efter den borttagna visdomstanden har kommit tillbaka och jag har feber och ont. Idag var jag hos tandläkaren och fick öppnat och spolat med bakteriedödande och så fick jag två olika sorters antibiotika. Så nu jäklar ska det väl bli bra.

En effekt av detta är att jag inte klarar av att göra något vare sig fysiskt eller intellektuellt krävande, så igår och idag har jag sytt klänningar till Majas tygdocka som hon fick av min kompis Teddy ifjol.

Av resterna från min nya kjol som syntes på förra fotot:


Och av en liten stuv från Stoff&Stil:


Jag syr en kjol, återfinner min ungdom, känner mig gammal, dricker öl

Idag tog jag en sväng på Andra Långdagen. Först kändes det som min ungdom kom tillbaka, sen kände jag mig jättegammal för alla var typ 25, jag kände ingen och det var fullt av hipsters. Men sen så mötte jag ett par personer från när jag var tjugo och ung och alternativ och köpte ett par folkisar. Bara det gjorde det bättre och sen hittade jag ett gäng killar från medeltidsföreningen som jag är med i; Gotvik, och blev bjuden på öl och då var det bara bra. Fast det var loppis så köpte jag inget, utom ett par folkisar och en macka och så skänkte jag 100 spänn till Ship to Gaza. Träffade en student från modekursen och två tjejer som hde varit och lyssnat på mitt föredrag på HBTQ-festivalen också.

I det stora hela en bra eftermiddag. Och så hade jag på mig en kjol som jag sydde på förmiddagen:


Hermione

Så har man överlevt ännu ett barnkalas. Arton barn var här och det var maskerad. Maja var utklädd till Hermione från Harry Potterböckerna/filmerna. Jag har sytt hennes kåpa förstås.


Nu, efter en gin&russian och en fotbollsmatch på tv känns det till och med riktigt bra.

Läs mode- och klädhistoria i höst!

På Institutionen för historiska studier vi Göteborgs universitet har vi två halvfartskurser i mode- och klädhistoria (dvs, vi behandlar inte bara vad modeskaparna gör utan också vad folk hade på sig och hur det tillverkades och konsumerades) - den ena från forntiden till 1850 och den andra från 1850 till idag.

Jag har precis gjort det sista på kursen som går fram till 1800-talet, vilket innebär att i höst är det kursen som täcker in andra hälften av 1800-talet och 1900-talet som går. Där ska jag bland annat ge flera föreläsningar om den modehistoriska utvecklingen, men också tala om subkulturer.

Och så har vi museibesök och fördjupningsuppgifter - visst låter det roligt!

Och det finns faktiskt platser kvar, som man kan söka på antagning.se; närmare bestämt här. Det krävs inga förkunskaper.


I förkylningshelvetet

Min förkylning har ännu inte gett sig och den här veckan har jag gått på sparlåga. Jag ah rhunnit med återbesök hos en endokrinolog för min gifstruma, att få en ny dator installerad och migrerad till universitetets nya "datormiljö" samt varit gäst i Karlavagnen sport igen (det går att lyssna i efterhand här) och pratat om sport och nationalism med lyssnare, Erik Blix som var programledare och Johanna Almgren. Det var trevligt och jag kinde fixa autografer till Vendela och Valeria ;)

Men frisk är jag absolut inte och det börjar bli lite trist det där att hosta hela nätterna och vara hängig hela dagarna.

Somrig klänning vädret till trots

Idag har det var 15-16 grader. Det var också sol, men vindarna kom från Arktis i häftig fart så det som kund evarit en mycket skön försommardag blev en ganska kall sådan. Eftersom jag ändå skulle vara inne så bestämde jag mig för att ignorera den relativa kylan och ha på mig min röda bomullsklänning i afrikanskt tryck til lmitt föredrag på HBTQ-festivalen. Mest för att jag tyckte att om det nu var festival kunde man ju också vara lite festlig. Min rullade valk i håret blev heller inte lika snygg som igår, så det kändes skönt att kunna klämma till två konstgjorda blommor i den och dölja de mindre bra bitarna.


Förutom att själv hålla föredrag (om kläder och föreställningar om kön från medeltiden till 1800-talet) så åt jag lunch med min vän Atalanta från FPES Göteborg (en transförening) och lyssnade sen på ett väldigt intressant föredrag av Jula Böge, transkvinna, författare, aktivist och debattör från Tyskland.

Ikväll blir det barockopera på tv och så ska jag tråckla livet till min kompis Ingers blivande klänning och dricka te.

William Morris och jag

Idag var jag en sväng på jobbet iförd den här klänningen gjord efter ett 1940-talsmönster i tyget Anemone designat av William Morris på 1880-talet.


Eftersom mitt hår fortfarande var vått när jag skulle ge mig hemifrån så rullade jag upp det till en valk i nacken och klämde slutligen dit en jättestor blomma.


Inte så dumt alls om jag får säga det själv.
Nu väntar jag på att Lukas, som ska bo här under HBTQ-festivalen, ska komma hit och sen ska jag laga middag och sen ska jag och Rickard faktiskt gå och se på Sator på Liseberg! Det hade jag ingen aning om att jag skulle göra när jag vaknade i morse. Jag visste inte att de skulle spela, men en kompis skrev om det på facebook.

RSS 2.0