Kläder som jag drömmer om

Jag tittar ju på massor av bilder på kläder - bland annat på New Vintage Ladys blogg där hon lägger upp bilder från gamla postorderkataloger. Därifrån kommer två av bilderna, klänningen och kjolen med den röda lilla jackan, båda från Chicago Mail Order vintern 1940-41. Den stickade västen i en av mina absoluta favoritfärgkombinationer sen jag var liten (kan ha med mormors hus som delvis hade tapeter från 40-talet att göra) är från tidningen Stickat från 1947. Tyvärr inte ett nummer som jag har, utan jag sparade ner bilden från Tradera - jag tyckte inte att jag behövde fler sticktidningar från 1940-talet när jag ändå inte kan sticka utan att paja axlar och nacke. Och i vilket fall skulle jag ändå behöva göra ett mönster i min storlek istället.

 

En sån klänning som den randiga kan jag däremot mycket väl komma att sy; den är ju faktiskt inte helt olik minrosa och vitrandiga i konstruktionen.


Målad, lockig i håret och snyggt klädd klockan halv åtta på morgonen

Det hör inte till vanligheterna mina vänner. I alla fall inte nu när jag har varit extra dålig i min reumatism. Men idag börjar jag jobba och då kan jag inte bara slänga på mig ett par jeans när jag ska gå till skolan med Maja, för jag ska ju vidare till jobbet sen. Lockarna kommer sig av att jag rullade håret till sk. pin curls igår innan jag lade mig och sen sov på dem.

Vi får se hur länge de håller, för jag har inga produkter i, inte ens läggningsvätska. Jag hatar nämligen egentligen att ha "guck" i håret och känner alltid en tvångsmässig längtan att tvätta ur det innan jag ska lägga mig och inte sjutton tänker jag hålla på och tvätta håret varenda dag. Jag sprejade det lite med blomsprutan bara, så att det blev fuktigt och just nu är det ju fint i alla fall.

Klänning: sytt själv efter mönster från 40-talet

Kofta: Zara

Skor, som knappt syns: Wildflower


En frisyr

Ja inte ska jag hålla er i spänning längre. Obs! Ironi!
Så här blev det efter att jag hade rullat upp håret och satt i hårklämmor och knutit en scarf runt det innan jag gick och la mig igår. Jag var inte helt nykter när jag gjorde det (jag hade kanske inte kommit på idén att göra det klockan två på natten annars) så det blev väl inte jättejämnt, men det verkar ha funkat ändå.


Det var alltså så att jag hade haft läggningsvätska och papiljotter i håret igår och jag ville inte att lockarna skulle försvinna helt under natten - det kändes som att slösa med arbete och läggningsvätska.

Nu när jag vet att det blir okej lockar med den här metoden och att jag kan sova på det så öppnar ju sig helt nya möjligheter; till exempel att vara lockig även på morgonen ;)

Festklädsel

Igår var jag hemma hos en kollega för att fira hans disputation. Denna ägde förvisso rum den sjuttonde december, men av olika anledningar var det ingen fest då utan istället var det mottagning hemma hos honom igår. Jag var förstås som alltid vansinnigt glamorös ;) Igår à la filmstjärna från 40-talet.


Idag har jag lite ont i huvudet, men väntar med spänning på hur håret ska se ut när jag orkar ta ur lockarna som jag nålade upp håret i innan jag gick och la mig.

Äntligen färdig

Om det är något som får mig att känna mig duktig och nöjd med mig själv så är det att göra färdigt saker som legat länge; projekt som jag lagt åt sidan för att något gick fel eller för att jag tyckte att de verkade krångligare än vad jag hade lust med då. Den här blusen är ett sånt projekt. Jag klippte till den efter ett mönster från 60-talet för ett par år sen, redan innan jag gjorde klänningen i samma tyg. Men så var det det där med mina för smala axlar i jämförelse med resten av kroppen och då orkade jag inte riktigt pilla med det. Plus att jag inte var så van vid att sy kragar då.

Nu, när jag övat en massa på det i andra projekt, så gick det ju på nästan ingen tid alls att sy ihop blusen. Trots att jag lyckades tänka fel och stryka fast mellanläggen på utsidan på framstyckena och fick sprätta upp sid- och axelsömmar och bystveck som jag hade sytt redan för två år sen och vända bitarna. Tur att det var ett tyg som är likadant på båda sidorna. Jag gjorde också slut på mitt trevliga, tunna vävda påstrykbara mellanlägg, så jag måste bege mig till Knapp-Carlsson igen någon dag snart.

Jag är säker på att ni har överseende med att jag visar mig för er i papiljotter, jag ska på mottagning för en kollega som disputerat ikväll och vill vara lockig i håret.Jag har hela tiden tänkt bära blusen och klänningen tillsammans också, med blusen ovanpå när det är bara lite kyligare, men vi får se hur det ser ut när jag packar upp sommarkläderna; möjligen är den för blekt av tvätt och sol för att det ska se bra ut.


Just nu spelas: Zarah Leander: "Fäll inga kärlekstårar"

Omlottblus på riktigt

Eller: Den i förrgår var ju också på riktigt, men den här jag sytt från scratch. Jag tog helt enkelt mitt egenhändigt gjorda mönster för en omlottklänning och förlängde det. Tyget, av vilket jag använde varenda remsa, är bomull/polyester som jag fått från pappa. Jag var lite osäker om det skulle funka eftersom de tär tättslaget och därför förhållandevis stelt, men det gick över förväntan. Jag valde det mest för att jag ville göra en enfärgad blus och det råkade finans hemma och därtill inte vara tingat till något annat projekt , men den rosa färgen är inte så dum på mig.

Som synes kan man bära den båda utanför och istoppad.Blusar är alltså den nya besattheten. Ett logiskt steg eftersom jag sydde kjolar i mängd för tre-fyra år sen och det senaste året har varit vigt främst åt klänningar. Jackor hade det också kunnat vara, jag har ju trots allt sytt ett par, men Jag har inte användning för så många jackor. Jag vill göra massor av fina nätta jackor när jag tittar på bilder, men i realiteten kan man ju bara använda dem en kort till på våren och hösten, annars är det för varmt eller kallt. Jag talar alltså inte om sommarjackor eller täckjackor, utan små nätta saker i tunt ylle. Det kommer att bli jackor, men blusar känns just nu mer lockande, för det kan man ju ha året om.

Sen kan man ju se det som en smula (eller mer än en smula) ironiskt att en person som hatar att stryka, dvs jag, skaffar sig en massa blusar. Faktum är dock att det kommer att ske - idag ska jag ta tag i att göra färdigt en blus som jag klippte till och började på för två år sen och på lördag ska jag tvätta ett förtjusande bomullstyg som jag köpte på Gårda Textil i måndags och som ska bli en blus.

En snabb 40-talsfix

En sak som man sällan ser i samband med folk som klär sig i retrostil är de hårnät som ändå var förhållandevis vanlig under framför allt krigsåren. Det beror väl dels på att det är fler som klär sig i 50-talsstil än vad det är som klär sig i 40-talsstil, dels på att de flesta inte är beredda att till den milda grad klä sig i enlighet med en äldre tids mode utan mer klär sig lite "lagom" retro (undantaget i båda fallen är i Sverige Miriam Parkman, som verkligen går in för att återskapa en historisk stil).

Och jag förstår varför - just frisyrer och hattar är sådana områden där vi gärna vill behålla en samtida stil; något som även kan ses i filmer som utspelas i en historisk miljö: sminkning och hår är (nästan) alltid i enlighet med modeideal från filmens egen tid. Vi är heller inte vana vid huvudbonader och känner oss ofta konstiga och konstlade i dem. För mig som varit med i en förening där vi klär ut oss i medeltida kläder sen 1993 har alla de hämningar och hang-ups man kan ha om huvudbonader och för den delen om att se konstig ut för länge sen slipats bort - är det historiskt korrekt är det snyggt och inget att skämmas för. Eller nå't sånt.

Så i och med att fyra hårnät kom med posten idag från USA, från den här säljaren på eBay kan jag nu även när jag inte orkar rulla håret få till en acceptabel 40-talsstil. Om jag vill. Vännen Monika stickar sina egna, men dit har jag inte kommit än. De är i rayon och man kan välja andra färger än vad som ses i länken ovan, vilket jag som synes gjorde: gräddvitt och svart verkade tråkigt så jag valde grönt och klarrött.

På bilden har jag inte gjort något med håret, jag hade i ett hårspänne tidigare för att hålla den utväxande luggen på plats och så drog jag bara på hårnätet. Och det blev så fint :)

Ska jag göra det på riktigt kommer jag förstås att ha rullar vid öronen, men jag blev så entusiastisk att jag var tvungen att visa en bild.


Mer fiske, romantik och stickat

Bilden från förra veckan följs upp med ännu en bild i bildserien "Fiske, romantik och stickat" från tidningen Stickat från 1948. Om det som Lotta trodde var en liten and som paret på bilden räckte varandra så har vi nu tagit fågeltemat ännu ett steg då den kvinnliga modellen står och håller i en uppstoppad papegoja och den manliga modellen belåtet studerar detta medan han kliar sig i skägget. Så nu undrar jag: finns det något förtäckt Freudianskt budskap att upptäcka i detta eller var den som skapade reportaget bara galen??


Med en omgjord omlottblus

För något år sen köpte jag en omlottblus från Lindex på Tradera. Mest för att jag gillade kragen, men också för att omlottblus i alla fall i teorin är ett bra sätt att få det att se ut som att man har mer midja än man har, i alla fall om man som jag har rejält med både byst och höfter.

Den var en total katastrof. Framför allt för att det inte gick att dra omlottet tillräckligt för att den skulle komma i närheten av att sitta snävt i midjan; när snöret var draget så långt det gick genom hålet i sidsömmen och man var framme vid själva framstycket så stod man där med ett rakt och formlöst plagg som hängde som en säck. Därtill ramlade infodringen fram hela tiden vid framkanterna

Men den hade på något sätt potential tyckte jag när jag knölade ihop ändarna och drog så långt omlott som jag kunde; jag gillade hur det såg ut över byst och axlar då och jag gillade manschetter och krage. Så den åkte inte i soporna (jag betalade 43 kronor för den inklusive frakt). Och för några dagar sen tog jag tag i det: jag veckade ihop framkanterna och sydde fast vecken, sydde dit knytband (2,5 cm breda bomullsnatband) och satte också i ett par axelvaddar för att ge axlarna mer bredd i förhållande till midjan. Och jag är riktigt nöjd. Det ser ju aldrig riktigt så bra ut när man knytit som när man bara håller den tajt, men jag gillar det mycket. Jag fick inga riktigt bra bilder, men tillräckligt bra tror jag. Sen tänkte jag inte vidare så mycket i val av kjol, jag hade bråttom ut, men det blev i alla fall inte så pjåkigt.

 


Sen sydde jag färdigt en rosa omlottblus medan jag tittade på handbollen - den tar jag väl imorgon.


På rea, på rea, på rea!

Kommer ni ihåg att jag skrev om saker jag ville ha i förra årets höst/vinterkollektion på Monki?
Igår när jag var på väg mellan Gårda textil, där jag varit och köpt tyg till en blus samt fler axelvaddar (jag borde börja köpa i parti)  och Systemet på hörnet av Kungstorget gick förbi Monki och såg att de fina skorna som en gång kostade 450 kronor verkade vara på rea - allt bredvid dem var i alla fall på rea. Så jag stegade in och där fanns två par kvar, båda i storlek 39, en storlek som normalt går först och därför aldrig finns på rea, till det facila priset av 100 kronor. På väg till kassan plockade jag också åt mig den rosa hatten i länken ovan, som nu var nedsatt till 40 kronor.
Men någon jätterosett blev det inte och det gör inget.


"Två eller flera män i pyjamas" Eller: "Den aktive mannen"

Jag kommenterade igår på ett inlägg hos Mormor hade stil, om det underhållande faktum att när män avbildades i olika sy- och stickmönstersammanhang så gjorde de alltid något; åtminstone rökte de, men de kunde gärna ha ett sportredskap  eller annat tecken på aktivitet också. Detta för att det vore otänkbart att en man bara var där för att vara dekorativ, som en kvinna kunde vara - det vore helt enkelt för omanligt.
I hennes svar länkade hon till detta underbara inlägg om vintagemönster på pyjamasar och morgonrockar för män.

Själv illustrerar jag med denna del av en dramatisering av olika stickmönster som går under titeln "Fiske, romantik och stickat" från tidningen Stickat från 1948. Jag kunde ha hittat mycket bättre exempel på just detta fenomen, men jag behövde en ursäkt för att visa den ;)


De perfekta sandaletterna

De perfekta sandaletterna. Lite dyra kanske*, de kostar 75 pund på hemsidan. Och man måste ha fötter som är snyggare uppifrån än mina (jag har ju ändå tagit bort tre tåleder i vänster fot och har krokiga leder i tårna på båda fötterna på grund av min reumatism.

Men man kan ju drömma - om de röda till exempel.

* Med "dyra" avses här "dyrt för ett par skor med så hög klack att du troligen inte kommer att använda dem så mycket".


Swing it!

Idag ska jag gå och fika med en ganska ny bekantskap: Atalanta, som jag träffade på HBT-festivalen här i Göteborg i maj. Vi var och lyssnade på Lukas Romson som talade om transsexualitet genom historien. Jag var där både för att jag känner Lukas och för att gå med min kompis Edward som är transsexuell. Efter föredraget började jag prata med en tysk kvinna som satt bredvid oss och det visade sig att hon forskar om barockmusik. Som den stora barockentusiast jag är så tyckte jag genast att vi skulle fika allihop (Ed, Lukas, hon och jag), men det var överfullt i fiket och jag behövde skynda hem till Majas födelsedagsfirande, så det blev inte av. Och inte kom jag ihåg hennes namn, mer än att det var något grekiskt och mytologiskt.

Men så för några månader sen såg jag henne på ett foto som en annan bekant hade tagit på en fest och lagt upp på facebook. Jag kommenterade förstås att det var "den där trevliga tyska musikforskaren" och hon såg min kommentar och på den vägen är det. Men vi känner förstås inte varann än - ett gemensamt intresse för barockmusik, strumpbyxor och politik gör ingen vänskap. Så vi får se hur det går, men roligt ska det i vilket fall bli.

Och eftersom man ju vill göra ett gott intryck så tog jag i alla fall på mig 40-talsklänning (härav rubriken) och matchade skor, hårspänne och kofta. Lågskor? frågar ni kanske, men det är så kallt att det är torrt ute nu och jag har precis gjort rent mina svarta kängor från smuts och salt och ska smörja in dem ikväll.


En dagens - med två nya plagg

Om man nu kan räkna skor till plagg. Dödsföraktande gav jag mig nämligen ut på gator som mest består av nedgrusad is i mina nya skor som jag fick i julklapp av Rickard. Sen har jag en ny kjol också. Jag har nämligen blivit för tjock för flera av mina kjolar och angriper problemet på två sätt: minskar matintaget och syr nya kjolar (tränar gör jag redan, men det går man som bekant inte ner i vikt av om man inte också äter mindre, men man får bättre kondis och blir starkare). Jag kan ju inte låta bli att klä mig snyggt bara för att jag är tjock liksom.

Alltså sydde jag en ny rak kjol i ylleblandning. Om inte annat drev det hem budskapet: mitt gamla mönster passade i midjan, men jag var sju centimeter större över höfterna/magen/arslet. Att öka en någorlunda snäv kjol med 32 cm på 15 cm är inte lätt, men det går. Jag har ju också högt placerade höftben i förhållande till midjan, vilket gör att kurvan ut från midjan till höfterna blir skarpare.

 


Den här bilden kan också tjäna som någon slags skolexempel på varför storbystade kvinnor inte ska jumprar med för hög ringning - bystpartiet blir verkligen enormt. Det är en av sakerna som bilderna på dagens klädsel har: att man ser hur man ser ut.


Bloggtips om hantverk och husrenovering

Den här mannen är galen. Och jag säger det på det allra vänligaste, beundrande sätt. Efter att ha läst hans senaste inlägg om hur han (och hans sambo antar jag) renoverade vardagsrummet i sitt gamla 1800-talstorp blir jag både matt och lycklig - matt vid tanken på allt jobb och lycklig vid tanken på att det finns eldsjälar som skaffar sig kunskaper och gör sådant här.
Själv är jag mer svag för 1940-50-tal, så som det kunde se ut hos äldre släktingar (uppblandat med 60-tal), men jag är mäkta imponerad.

Vad jag gör

Jag syr en kjol och sköter allt pappersarbete som man måste ägna sig åt om man råkar vara sjuk. Annars så blir det mest matlagning, träning en gång i veckan och ibland lite umgänge med vänner. Och i helgen försvann granne och vi satte upp gardinstänger; nu finns det gardiner i alla rum utom tvillingarnas.

INTE dagens klädsel

Men väl en färdigsydd jacka i sen 50-talsstil. Som i princip alla jackor (i synnerhet korta) ser den snyggast ut buren öppen. Dito gäller koftor.Den är, som tidens mode var, rak och ger ett utseende där man ser lite fyrkantig ut upptill, i synnerhet om man har stor byst, men den är faktiskt riktigt tjusig ändå och därtill varm och gosig.
Jag ska försöka ta bilder dagsljus någon gång så att färgerna verkligen kommer till sin rätt.

Arbetet fortskrider

Ett foto på jackan som den ser ut nu. Den är som ni ser betydligt vidare än den översta av bilderna i inlägget förut. Det beror dels på att jag har stor byst som kräver plats, dels på att jag gillar att kunna röra armarna. Sen är tyget, fast det egentligen inte är speciellt tjockt, så grovt och stormönstrat att jag inte tycker att det funkar att göra något alltför snävt i det.


Den ska få uppvikta manschetter och så ska jag runda av den lite mer fram och så ska den förstås fodras. För det behövs dock foder, som jag hoppas att jag ska kunna köpa idag.

Ny dag = nytt syprojekt

Typ i alla fall. Idag har jag gjort mönster till en kort jacka med kimonoärm; något i den här stilen, fast med vidare ärm.

Tyget har jag fått av Annaa och så här ser det och framstycket ut:

 


Snygg kjol hos Asos.com

Om jag skulle köpa mer kläder - vilket jag inte ska - så är jag rätt svag för den här jättevida, vadlånga bomullskjolen från Asos.com

Jag gillar nedsyningarna vid vecken och jag gillar färgen, även om jag anser att man måste vara full för att kalla den för "oliv" som de gör. Finns också i svart och 45 pund är ju inte heller någon förmögenhet. (Förutom för oss sjuka som blivit utförsäkrade då.)

Hatten är färdig

Ljuset är ju som det är på kvällen och jag tänkte inte plåga maken med att tvinga honom att ta massor av foton tills jag blev 100% nöjd en dag som han har jobbat 12 timmar.
Jag är nöjd och känner att jag kommer att vara oerhört tjusig i denna hatt till våren. Den jättestora rosetten och kanterna är i sidentaft i mörkblått och grönt och tyllen har jag tamejfan broderat blå prickar på själv med moulinegarn, eftersom jag inte kunde få tag i grönt nät.Jag råkade köpa tyg

Idag när jag var på Gårda textil för att köpa tyll till mitt hattprojekt - eller: jag skulle köpa nät till mitt hattprojekt, men det fanns inte i grönt - så tittade jag litegrann i den innersta hyllan bakom fuskpälsen där det finns riktigt gamla tyger för billiga priser. Och se vad jag hittade:


110 cm bredd, tunt och fint och lite, lite styvt. Viscose eller någon annan variant av regenererad cellulosa sade brännprovet. Och som syner små, små rutor i mörkblått och mörkgrönt. För 40 kr metern.

Jag vet inte vad jag ska göra av det än, men jag har 5,5 meter och något ska jag väl komma på. Riktigt smårutigt, lite glansigt tyg har stått på önskelistan länge och just de här färgerna är några av de som klär mig bäst också.

PRECIS så här vill jag se ut!

Det här kan vara den mest inspirerande dagens klädsel som jag någonsin sett. Jag skulle ge rätt mycket för den jackan och hatten är gudomlig.

Reablus från H&M

Det var nog det väldigt trettiotaliga mönstret med svalor som gjorde det, men när den här blusen var på rea på H&M så var jag tvungen att ha den. Trots att jag visste att den skulle sitta dåligt över bysten, vara för urringad, ha midjeresåren alldeles under densamma samt att den skulle åka upp så fort jag rörde armarna. Men den kostade ju inte så mycket så jag tog en chans.
Och den gör allt det där, men den gör det inte mer än att jag står ut med det. På ett köpeplagg alltså. Hade jag sytt den själv hade idiotförklarat mig själv och sedan skaffat mig en ny hobby. Men för köpe är det alltså okej och jag älskar färgen och mönstret. Och en säkerhetsnål är en fin uppfinning att ta till där fram.

Och ja, jag vet att man kan ha den öppen med ett linne under, men jag tycker bättre om den så här.

Ännu en sammanställning av ett år som gått

Precis som tidigare år gör jag en sammanställning av vad jag sytt under året som gått. Jag visar bara "moderna" kläder, för historiska hänvisas till en liknande sammanställning i min engelskspråkiga blogg.

1. En ytterligt bisarr jacka och pillerburkshatt i sen 50-talsmodell. Eller: jackan och hatten är inte bisarra men det är ju sällan man ser zebramönstrad fuskpäls i illrosa och lila. Sydd förra årets första dagar.
2.  En rutig basker som jag väl använt en gång eller så. Skulle haft en vadlång matchande kjol, men den blev inte bra.
3. En variant på 50-talsomlottklänningen - den här gången med omlott fram.
4. "kaffeklänningen", dvs en klänning i 50-talsmodell med dekorband med kaffekvarnar och kaffepannor på.
5. Ny kjol med hjärtan och en volang som jag sydde fast på min röda korsett från ifjol - för Valentinfest på Tip the Velvet.
6. En 1940-talsklänning i rutig viscose
7. Inte sydd, men väl stickad är denna jumper efter ett mönster från 1934.
8. En gul sommardräkt i 1940-talsstil. Den matchande blusen sydde jag ifjol.
9. En ärmlös blus med gansband infällt i kanterna och en marinblå omlottkjol.
10. En vändbar bolero som passar både till en klänning som jag sydde ifjol och en äldre kjol:
11. En väldigt enkel sommarklänning efter förebild från 1940-talet.
12. En hatt som jag gjorde av ett tallriksunderlägg, konstgjorda blommor och ett smalt bomullsband.
13. Ännu en 1940-talsinspirerad klänning, från ett omgjort 70-talsmönster.
14. En till 1940-talsklänning, gjord efter ett mönster från den tiden, fast förstås anpassat till mig.
15. En grå halvcirkelkjol i ylle med ett par extra veck mitt bak.
16. En vinterversion av nummer 13 - i tunt ylle i glencheck.
17. En omlottklänning i viscose med prickar i svart sammet.
18. En röd bomullsversion av samma klänning. Med gansband infällt i kanterna.
19. En 1940-talsinspirerad klänning i mörkblå viscose och med sjömanskrage.
20. Aftonklänning i mörkgrön viscose - se förra inlägget.
21. Ännu en 1950-talsomlottklänning till Maja:
22. En randig bomullsklänning till Maja.

Årets klädslar

CityCatWalk gjorde en sammanställning av "outfits" från det gångna året och jag kände att det kunde väl jag också göra. Det visade med stor tydlighet att jag har varit väldigt dålig på att antingen ta på mig något som jag tycker är snyggt eller att ta foton på det. En kombination av båda tror jag. Jag lovar bättring till nästa år.

Hon visade två bilder per månad, vilket jag i princip endast kunnat göra i maj - en månad då jag tog flera mycket bra bilder.

JanuariMest är det väl jag som är söt på bild, men jag gillar kombinationen av cerise och mintgrönt och de röda kilklacksskorna med rosett passar bra till.


Februari


Det är ju så här folk på stan ser en och jag älskar grått och rött och dessutom den fina kappan som jag ärvt av Annaas mor Aja.


Mars

Evis i gammal god form med randiga strumpor och färgmatchning. Och kofta förstås.


April

Aldrig fel med hatt :)


Maj

En klänning som jag också ärvt av Annaas mor omgjord till blus var så snygg med brett skräp och marinblå yllekjol att det t ex slog ut den här klädseln.


Juni

Somrigt, och konkurrerade mest med folkdräkten som månadens bild på vad jag hade på mig.


Juli

Den randiga blusen är en av de saker som jag är mest nöjd med från i fjol. Det var varmt.


Augusti

Caroline fyllde 40 och jag fick använda den nya boleron till klänningen som jag sydde förra året.


September

Jag var snygg på Bokmässan; i ovanligt många nya plagg: kofta och blus från H&M, strumpor från Vintagebutiken och skor från Asos.com.


Oktober

Massor av stickat och ylle i slutet av oktober. 30-talsjumpern som jag stickade på våren kombinerat med hemsydd kjol.


November

H&M-blusen igen, med en två eller tre år gammal kjol och nya långa bomullsstrumpor från SockDreams.


December

Tja, vad annat än nyårsklänningen denna månad?

Sommarskor från H&M

Alla som läste den här bloggen ett tag, eller träffar mig regelbundet, vet att jag absolut inte, troligen någonsin, behöver köpa fler kläder. Undantaget underkläder, strumpor och strumpbyxor. Dels har jag massor, dels är klädsömnad det huvudsakliga utloppet för min kreativitet (vilket är orsaken till den situation jag beskrev i början av meningen).
Nu behöver jag inte heller några som helst mer skor (undantaget när mina skor för inlägg blir utslitna), men jag kan i alla fall inte tillverka några själv. Så därför är det enda som intresserade mig i den H&M-katalog som i dagarna damp ner i brevlådan de här skorna. Fast dem vill jag istället ha allihop.

Meckar hatt

Eftersom jag inte går ut bland folk så mycket nu när jag är sjuk och eftersom jag inte kan skriva så mycket så blir det lite dåligt med aktivitet här på bloggen. Men idag har jag meckat lite med en hatt.

I augusti köpte jag en rosa filthatt för 25 spänn på loppisen på Heden. Den var Made in China och yllefilten kändes rätt mycket som papp, men jag tänkte att man nog kan göra något kul av den i alla fall - och så gillar jag ju rosa. Ikväll var uppenbarligen tillfället när jag skulle göra något; troligen för att jag väntar på en sändning från England med saker som jag behöver till mitt andra syprojekt just nu: en underbustkorsett och för att Blåva Anna kom över och satt och virkade knappar. Då behövde ju jag också något att göra.

Först klippte jag bort den uppvikta och rätt dåligt sydda kanten. Inuti den fanns typ pianotråd för att hålla ut hatten och den sparar jag för eventuella behov. Sen tvättade jag den för hand i hett vatten för att få bort smuts och kemikalier.

Sen var det dags att forma den. Det är inte så lätt om man inte har en hattstock och vet vad man gör. Jag varken har eller vet. Inspirationen var ett antal hattar i en Sears-katalog från 1940 som New Vintage Lady lagt upp. T ex den här:För att få brättet att forma sig som jag ville drog jag en rynktråd runt kanten och drog ihop tills jag fått den form jag ville ha. Jag kommer sen att bandkanten den så att den lilla vågigheten överst döljs. Formen som hatten ovan har på kullen hade jag inte möjlighet att skapa så jag satsade istället på en form mer som en pork-pie hat. Detta med hjälp av en plastbunke med en kant i botten:


Nu ska den torka över natten så får vi se; lite finputsning med ånga från strykjärnet och sen bandkantning och dekoration. För att den ska hålla formen har jag dels satt en skål ovanpå hatten, som passar i nedbuktningen, dels knutit ett band som håller in kullens nedre del mot bunken.


Självklart ska den ha en jätterosett och troligen även ett flor som den där uppe. Bandkantningen tänkte jag göra i samma tyg som rosetten, troligen i grönt.

Silverglittriga skor

Jag hade mina silverglittriga skor också. Jag kände mig som Ginger Rogers. Eller som Ginger Rogers skulle ha känt sig om hon dansat med barn och sen spelat det här mycket roliga brädspelet.
Här ser ni bevis för skorna:


RSS 2.0