Tredimensionella dekorationer hos Giambattista Valli

Jag är väl inte överdrivet imponerad av Giambattista Vallis höstkollektion: det var liksom antingen konstigt eller tråkigt (mycket vanligt på modevisningar i allmänhet), men en sak gillade jag: hans tredimensionella dekorationer. Ibland bidrog de till det konstiga, men när de var som bäst tillförde de något väldigt intressant till annars rätt vanliga plagg. Just de här skulle jag absolut inte tacka nej till:

image706
Bilder: style.com
Helst vill jag ha den till vänster.

Just nu spelas: Sister Vanilla: "K to be lost" från Little Pop RockMan kan ha rutigt till allt

Symönster från 1951. Och hade jag rosa chiffong med svarta rutor och någonstans att bära aftonklänning skulle jag sy en sån här med en gång.

image705

Den får mig att tänka på Eva Knuts, etnolog, som promoverades samtidigt som jag och då hade vitblonderat hår och rosa femtiotalsbalklänning. Själv hade jag förstås folkdräkten.


Just nu spelas: Orange Juice: "Simply Thrilled Honey"


Får-nörderi

Eftersom jag skrivit en del om får och ull får jag reklam för TexelSweden och deras ullprodukter under mina inlägg. Det känns lite märkligt att kalla ett företag som säljer garn för Texel-någonting, för Texel är ju rena köttfår. Det är den vanligaste fårrasen i Sverige och folk som är intreserade av ullgarn och sånt beklagar det djupt eftersom de inte ger ull man kan spinna av.
Så, nu har jag bevisat mitt får-nördskap.

I övrigt har jag inga åsikter om själva företaget.

Yves Saint Laurent

Paris modevecka fortsätter och igår visade Yves Saint Laurent. Enligt style.com fanns det inget romantiskt eller traditionell feminint i kollektionen, men det tycker jag är att gå väl långt. Låt gå för att det romantiska saknades men en hel del insvängda små jackor och markerade midjor var det. Dock var det både strikt och rent i formerna och snyggt var det också:

image704
Bilder: style.com

För Kajsa: Turkos fredag

Kajsa föreslog turkos när jag ville ha förslag. Nu får man väl sträcka begreppet turkos lite för att det här ska kvalificera, men det rör sig i alla fall i det spektrumet. Tyvärr får inte så många njuta av det eftersom Maja är dålig i magen igen idag och jag måste vara hemma.

image703
Jumper: Zara
Kjol: hemmasydd förstås
Overkneestrumpor: N stripes från SockDreams


Satin

Kan ni fatta att man kan måla så att tyget ser precis verkligt ut? Franz Xavier Winterhalter är förstås mästaren, men Bartholomeus van der Helst är inte så illa heller - 1661:

image702


Tjugokronorsjeansen

Här är jeansen jag köpte till Vendela för 20 kronor på Monkis rea.

image701
Vit polo: KappAhl
T-shirt: köpt på antikrigsdemonstration för ett par år sen
Jeans: Monki
Strumpor med kattryck: SockDreams

Jag menar, detta är ju en modblogg, då får man ju skriva var man köpt allt; hur ska ni annars kunna veta var ni ska köpa era kattstrumpor?


Just nu spelas: The Blue Aeroplanes: "Jacket hangs"


Mina länkar, och volanger

Längst ner i högerspalten finns ett antal länkar till bloggar (och till min hemsida), de finns där av lite olika anledningar; gemensamt är att det är bloggar jag läser och att de skriver om kläder och mode ibland. En annan sak som de alla har gemensamt är att de vet vad en volang är.

Det gör inte Frida Fahrman, som skriver om mode för Metro. En artikel om volanger i vårens mode illustreras bl a med denna bild och texten:
 "Vackra Scarlett Johanson väljer volang med draperingar som ger härliga kontraster." Det är inte en volang, det är en påveckad kjol! Jag är till och med lite tveksam till det där med kontraster, "härlig" köper jag, men jag tycker nog det är dåligt med kontraster; men där kan man ju tycka olika.

image700Just nu spelas: The Loft: "Up the hill and down the slope"


"Radiokändis"

Så, nu har jag haft min premiär i Alltinget, ett program i P4 Göteborg där jag fick prata om manlig och kvinnlig längd på håret, varför Grönland heter Grönland, varför Kina heter Mittens Rike och lite om fotboll.
Jag gillar radio, det är kul att vara med och lite mer avslappnat än TV även om det har varit kul de gånger jag varit med där också.

Mariestad var sagolikt vackert när jag lämnade det strax efter gryningen i morse; jag kände mig som en idiot som inte tagit med kameran, fast då kanske jag hade missat bussen till Skövde.


Just nu spelas: The House of Love: "Real Animal"


Vad jag köpte egentligen

Det visade sig att Knapp-Carlsson hade lunchstängt mellan 13 och 15 och att Panduro inte hade hyskor och hakar, så det blev inga sådana. Däremot blev det mycket riktigt två par grå strumpbyxor och därtill ett grått linne på H&M. Jag vill bara säga att H&M i Nordstan, den som är i samma hus som Åhléns, är omöjlig att hitta i på övervåningen. Jag var också inne på Zara och köpte två styck toppar i samma material som alla de där koftorna jag har jämt: en turkos och en marinblå. Hade den blekgula funnits inne i XL hade jag köpt den också.
Slutligen rensade de ut böcker på biblioteket i Mariestad så jag köpte tio barnböcker för tjugo spänn. Min ryggsäck, som var halvfull när jag lämnade hemmet är därför numera överfull. Kanske kan jag peta ner någon topp och ett par strumpbyxor i den lilla unicabox jag fick som föreläsargåva?
I natt sover jag i Mariestad.

Grå onsdag

Helt och hållet H&M, även om det kanske inte var så här de tänkt att man skulle kombinera det. Det här blir också torsdagens klädsel, eftersom jag inte ska sova hemma i natt.

image699
Skor: DinSko

Nu drar jag ner till stan innan jag påbörjar min nästan tre timmars resa till Mariestad. Tänkte köpa industriella mängder hyskor och hakar till två 1500-talsprojekt samt ett tvåpack till med såna här gråmelerade nylonstrumpor.


Just nu spelas: Mando Diao: "Before rock 'n' roll" från Ode to ochrasyPäls

Det är extremt mycket päls i höstvisningarna i år. Skinn också, men framför allt päls, även om inte alla går loss totalt som Jean-Paul Gaultier:

image698
Bilder: style.com

De ensembler han visade som inte hade päls på sig i någon form kunde räknas på ena handens fingrar, men så verkar modejournalisterna också tycka att det blev lite för mycket. Jag kan bara hålla med.
Men päls är stort även hos de flesta andra modeskapare och jag känner mig lite tveksam. Jag älskar päls, det är gosigt och fluffigt och allt sån't och min entusiasm för att klappa på fårskinn när jag är på Gotland är närmast ohejdbar,  men jag tycker att i form av kläder (moderna, inte historiska) ser det antingen överklasstantigt eller tacky ut. Eller båda.
Andra modebloggare spår att en av höstens stora trender blir pälsvästen, ni vet den där som folk hade ovanpå sin poplinkappa för en tjugo år sen - jag hoppas verkligen inte det; ur en rent personlig, estetisk synvinkel: jag vill inte behöva se det på var och varannan människa.


Mariestad

Från Mariestads kommuns hemsida:

On 27 feb kl 19.00
"Så klädde man sig på Medeltiden - från Arn till Gustav Vasas tid".
Förläsning av Eva Andersson, Göteborg
Lokal: Stadsbibliotekets sessionssal
Arr. Mariestads Föreläsningsförening

Så om ni är i Mariestad och är intresserade av medeltida dräkt eller bara dräkthistoria så vet ni vad ni ska göra ikväll. Jag har många fina bilder och är, efter vad jag hört, intressant att lyssna på.


Just nu spelas: The Lemonheads: "Rule of three" från The Lemonheads (senaste skivan)


Oj, vad trött jag blev

Föreläsningsadrenalinet bara rann ur mig och jag känner verkligen att jag har pratat i tre timmar. Nu ska jag sova.
Lämnar er med en snygg bild från Dolce&Gabbanas visning i Milano, som får mig att tänka på Annaa och hennes stilikoner. Det är snävare förstås, men tyget och stilen är fin.

image697
Bild: style.com

Grå tisdag

Vi fortsätter med det grå. Fast annorlunda än igår.

image696
Tröja: LaRedoute
Kjol: Hemmasydd (samma som igår)
Strumpbyxor: Twilfit
Kängor: Mantere


Just nu spelas: New Order: "Jetstream" från Waiting for the Sirens' callYohji Yamamoto = kärlek

Det spelar ingen roll att det mest är svart och väldigt mycket i skinn, ett material jag inte brukar ha i kläder - jag älskar ändå Yohji Yamamotos höstkollektion.

image694
Bilder: style.com

För mig är det här hemskt mycket 80-tal: de vadlånga kjolarna och de pösiga upprullade byxorna till kängor, det rutiga grövre yllet och det lite 1800-talsromantiska. 80-talet var på många sätt ett väldigt romantiskt decennium vad det gälle rmode: det började med new romantics och piratskjortor och fortsatte med det romantiserande "trasmodet" med långa kjolar med ojämna fållar, grovstickade tröjor, torgvantar och hattar.

På bilden ovan är det väl egentligen bara den rutiga jackan med sin likaledes rutiga kjol jag skulle bära, men det finns mycket fint i kollektionen. En del i mer färg också, och det gillar jag förstås bäst, men eftersom det inte är representativt valde jag att inte ta  med det i collaget.

Och så gjorde han en dräkt för väldigt rika fantasylajvare också. Det är i alla fall så jag tolkar den här:

image695
Bild: style.com


Just nu spelas: New Order: "Primitive notion" från Get ReadyKonstfibrer

En kortfattad genomgång av konstfibrernas historia kan du hitta här.


Just nu spelas: Hanoi Rocks: "Hometown Breakdown"


Om kärleken till modets historia

Jag kan inte bestämma mig för om idag ska bli en grön, eller blå, eller ännu en grå dag. I vilket fall blir det inte förrän rätt sent idag som ni får veta det, för jag börjar inte undervisa förrän klockan sex. Tills dess ska jag sitta hemma och förbereda en föreläsning om modet 1930 till 1965.

Jag har gjort bildpresentationen och ska börja med själva föreläsningen nu. Det ska bli kul: syntetfibrernas introduktion, kriget och ransoneringen och dess effekt på modet, 50-talets hemmafruideal (mest amerikanskt), så likt 1800-talet borgerliga kvinnodieal fast nu spritt som ett ideal för alla (även om de flesta naturligtvis inte kunde leva upp till det), tonårsmodet, de första tydliga subkulturerna...ja, listan kan bli hur lång som helst.
   Och så har vi de stora modeskaparna: Balenciaga, Balmain, Chanel, Dior, Givenchy, Schiapparelli och Kapten Edward Molyneux som till skillnad mot nazistvännen Chanel var en tvättäkta krigshjälte, förlorade ett öga i första världskriget och arbetade med samordning för brittiska armén under andra världskriget.
   Deras historia är förstås oupplösligt hoptvinnad med kriget: hade inte fascisterna tagit makten i Spanien hade Balenciaga aldrig åkt till Paris, Balmain kallades in till krigstjänst 1936, han hade innan arbetat hos Molyneux som fortsatte att betala hans lön så länge han bar uniform och Chanel, som ju alltså valde fel sida (nästan säkert av övertygelse, hon reste mycket i tyskarnas tjänst) fann att det tog decennier att återhämta sig, och att fransmännen aldrig förlät.
   Med Frankrike ockuperat fick också den amerikanska modeindustrin möjlighet att blomma ut och förde med sig en snabb avslappnign av klädstilen, med sportiga inslag. Mest inflytelserik på damsidan var utan tvekan Claire McCardell, vars kläder syns på bilden nedan från 1940-talet.

image693
Bild från Wikimedia commons


Just nu spelas: The Jesus and Mary Chain: "Teenage lust" från Honey's DeadRolig klänningskonstruktion

Här är en lite kul klänningskonstruktion från belgiska designerparet A.F Vandevorst, som visade i Paris igår.

image692
Bilder: style.com

Jag har ju gillat deras grejer förut, som vårkollektionen, men är egentligen inte så förtjust i deras höstkollektion - alldeles för maskulint; men klänningarna ovan gillar jag alltså.
Det är ju egentligen inget nytt, jag har sett liknade liv på klänningar på 50-talet och exakt samma konstruktion som den blå på ett burdamönster för ett par år sedan, men det är snyggt ändå. Jag tror att jag ska prova det på någon sommarklänning i år. För att det ska bli bra krävs det att den provas in efter ens egen kropp, men jag kan ju börja på Ståtliga Sofi, min provdocka, och sen göra finputset på mig själv. Sofi och jag är rätt lika, men hon har för sluttande axlar och kraftig hals.


Just nu spelas: Niagara: "La Vie Est un Serpent au Coeur Froid" från ReligionGrå måndag

Lisa föreslog grått för mitt "klä mig i bara en färg per dag-projekt" och här är dagens grå klädsel.

image691
Örhängen och halsband med droppärlor: Guldfynd
Kofta: Zara
Linne: H&M
Kjol: Hemmasydd
Strumpbyxor: H&M
Skor (svarta): DinSKo

Just grått har jag massor och kan komma på flera olika kombinationer, men idag blev det, som ni ser, en rätt damig variant.Orsaken till det är att jag ska på seminarium där min uppgift är att bemöta en äldre man som redan tidigare vid flera tillfällen talat om för mig att jag är för ung och har hållit på för kort tid för att kunna veta något om ämnet. Då vill man ju inte se yngre ut än vad man är; den sortens argument är svåra nog att bemöta ändå - jag menar: vad ska man säga? "Nä, det är jag inte alls"? Eftersom det faktum att jag skrivit en doktorsavhandling i ämnet inte betyder något för honom blir det svårt att hitta på något att säga emot. (Nä, det har inte han, men han är ju man.)


Just nu spelas: The Lemonheads: "Pittsburgh"


Mer om de plågade fåren

Min gamla internetbekant Maggie, ursprungligen från Sverige, nu bosatt i Nya Zeeland sedan väldigt länge kom till min hjälp med mer kunskap om sk. mulesing, som det kallas när man tar bort en del av skinnet på baken på merinofår. Så här skrev hon i en kommentar till mitt förra inlägg (jag har fixat ä, ö och å):

"Det är bara merino, pga att deras skinn är mera skrynkligt. För mer information, kolla ordet "mulesing" på t.ex. wikipedia. Det ska göras på lamm, det är illegalt att göra det på fåren, och generellt sett görs det samtidigt som de märks, vaccineras, och får svansarna klippta. Det gör sakert ont, alltihop, men om man har sett flystrike (fluglarvsangreppen, min anmärkning) så får man ont i magen. Allvar.
Det finns inte realistiska alternativ ännu - det jobbas mycket på det - och det är definitivt inget alternativ att låta fåren gå med flystrike. Därmed inte sagt att de inte kunde bedöva också... Men faktiskt är inte alla australiensiska bönder grymma per definition. En del farmare använder nu smärtstillande, men andra är emot det, bla för att det i sig utsätter lammet för risk men mest för kostnaden tror jag.
Här i NZ finns det en ackrediteringsprocess för att de som utför dådet ska vara skickliga och humana. Dock är detta mest ett australiensiskt problem - de som varit där vet hur mycket flugor de har.
Sen ar det ju ganska "roligt" att Aftonbladet och Kalla Fakta verkar intimera att det helt plötsligt är deras förtjänst att detta uppmärksammats. Det är över ett år sedan mulesing blev en story runt om världen, och den australiensiska ullindustrin har gjort stora förändringar sedan dess. Men det är klart att det vore inte lika självviktigt då..."

Tänk, verkligheten är alltid mer komplicerad än kvällstidningarna och Kalla Fakta vill göra gällande. Det hade man ju aldrig kunnat tro. (OBS! Sarkasm)


Just nu spelas: Editors: "An end has a start" från An end has a startPlågade får

Läser i Aftonbladet om hur de flår av skinnet från rumpan på australiska merinofår för att undvika fluglarvsangrepp, utan bedövning. Nu har jag inga plagg i merinoull, men undrar om det bara gäller merinofår. Nu står det ju i artikeln att det är just de som är känsliga för angreppen, men det är ju skrivet av en Aftonbladetjournalist, inte en fårexpert. Det kanske är alla australiensiska får som utsätts för detta men att man valt att skriva om merinofåren för att merinoull är inne. Eller så har de bara merinofår i Australien, vad vet jag?
Hemskt är det hur som helst, även om man ska komma ihåga att fårfarmarna inte gör det bara av grymhet, fluglarvsangrepp är också plågsamma för djuren.

Ska komma ihåg att fråga Saxylle vad det är för ull de använder i sitt tyg (garanterat inte merino) och varifrån den kommer nästa gång jag köper tyg. Den återvunna ullen i min rutiga H&M-kappa framstår ännu mer som en bra idé än det gjorde från början

Ren skönhet

Cavalli höst/vinter 08:

image690
Bild: www.style.com

I övrgit var i mitt tycke höjdpunkterna i kollektionen några femtiotalsinspirerade coktailklänningar/korta aftonklänningar i vitt med blomtryck, men de var ju inte speciellt höstiga om man säger så.


Just nu spelas: Editors: "Fingers in the factories" från The Back RoomModeillustration från 1920-talet

Vacker. Jag skulle gärna ha en blå klänning och den hatten och scarfen.

image689
Bild från wikimedia commonsVarför ingen manlig glamour?

Fick ännu en LaRedoutekatalog häromdagen, denna gång i fickformat. Här var det inte som i den stora uppdelat främst efte rmärke utan efter vilken "stil" man som köpare har. För kvinnor var dessa "trendig stil", "citystil", " ledig stil" och "glamorös stil". Efter att ha bläddrat igenom hela dam och barn nådde jag fram till herrarna och såg att de istället kunde ha stilarna: "trendig stil", "ledig stil", citystil" och sportig stil". För det första undrar man ju vad skillnaden mellan ledig och sportig stil är och för det andra undrar jag: varför får inte kvinnor vara sportiga och män glamorösa???

Förresten, vet ni vad jag gör nu, tio minuter i tio på en söndag? Jobbar på en föreläsning! Underbart liv jag har.


Just nu spelas: Hanoi Rocks: "Power of Persuasion" från Street PoetryDagens: nya tröjan från Gina Tricot

Jag hade tänkt vara hemma och plocka upp på golvet och kanske få jobbat lite idag men min mamma kom på besök och ville att vi alla (hon, jag, Maja) skulle åka och hälsa på hennes väninna Measa, hennes man, son och nya lilla bebis. Så istället för städning blev det gullande med världens sötaste sjuveckors Annabelle. Maja var mycket förtjust i bebisen.
Så nya tröjan från Gina Tricot åkte på; mamma kommenterade att den såg ut som "skurtrasetröjorna" från 80-talet och det var ju just det jag tänkt också.

image688
Tröja: Gina Tricot
Topp och jeans: H&M
Kängor: Mantere

Tröjan kostar 149 kronor och är i 50/50 bomull/akryl. Jag fick den dock för 100 kronor eftersom det dragits ut två små trådöglor i stickningen. Jag drog igenom dem på insidan och fäste den längsta av den med några stygn med grå sytråd.

Bestäm färg

Med anledning av mitt inlägg med länk till artikeln om folk som bara klär sig i en färg så tänkte jag att jag skulle testa det; inte hela livet , men en dag per färg. Det är nog utmaning för mig som alttid har i alla fall accenter i någon mer färg.
Så jag tänkte att ni kunde få föreslå färger så ska jag ta mig an dem. Jag har dock vissa förbehåll:

1. Det måste vara färger jag har några kläder i, för jag tänker inteköpa en komplett klädsel i orange till exempel, det vore både ekonomiskt och ekologiskt oförsvarligt, eftersom jag aldrig skulle använda dem mer.
2. Viss eftergift för skorna, jag ska försöka matcha, men det kommer att bli svarta ibland, eftersom jag inte har skor i alla färger.
3. Det blir inte alla dagar; när jag jobbar måste jag ibland se professionell ut. Nästa vecka har jag till exempel en föreläsning och ett offentligt föredrag, dessutom har jag mitt första tillfälle för "Alltinget" ett vetenskapligt frågeprogram så går på P4 här i Göteborg.
4. Det är kläderna vi talar om, jag tänker inte ha lila läppstift eller så.

Men i övrigt är jag öppen för förslag på färger; även svart faktiskt, eftersom jag aldrig klär mig i bara svart.

Luisa Beccaria: en studie i grått

Det var förvisso också en studie i småflicksklänningar, men det tänkte jag förskona er i från, samt i mycket bleka toner av pasteller och beige. Men grått var den dominerande "färgen". På den här beskrivningen låter det inte som en speciellt sammanhållen kollektion, och det var det inte heller, det som band ihop var frånvaron av färg och en viss ljuvhet, annars kunde man, som ses nedan, se influenser från många olika håll.

image687
Bilder: style.com

Här ser vi, från vänster, inspiration från 1950-tal, 1970-tal, 1930-tal och 1800-tal. Men om man gillar grått, som jag gör, så är det vackert.

På tal om män med stil

Det finns ingen som Richard Sackville, hans dyra kläd- och livsstil ruinerade honom förstås. Tidigt engelskt 1600-tal; kolla bara broderierna, kråsen och bollarna på skorna. Och på strumpebanden på bilden till höger; där kan man tala om knätofs!

image686

Vad man gör en lördagkväll

Så är ena ärmen på min nya 1500-talsklänning färdig. Det är en ganska avancerad understruktur och jag ser inte fram emot att sätta igång att täcka den andra basärmen med remsor av filtat ylle; det är inte jobbigt, men tråkigt.
Jag ska förstås ha korsett under, och en kjol som sitter fast i livet ;) Men ärmen kommer att se ut ungefär så här då också. Handsömnad och tv är en bra kombination.

image685Just nu spelas: Hanoi Rocks: "Transcendental Groove" från  Street Poetry, jag tror att det är den jag gillar bäst på skivan.


Alexander Bard, en man med stil

Man måste bara älska Alexander Bards scenkläder. Till och med jag, med mitt intresse för historisk dräkt känner inte en enda man som tar på sig den sortens riktiga kvarnhjulskrås som han hade idag. Sen var i och för sig inte dräkten lika fin som den han har på skivomslaget nedan.

image684


Faktum är att både hans och hennes här slår vad man till exempel kan se i den i den i mitt tycke katastrofala serien The Tudors. Alexander sdräkt är en riktigt, riktigt bra dräkt från andra hälften av 1500-talet och han bär upp den med bravur.
Sen var det ju med bred marginal den bästa låten; jag kan inte för mit liv förstå varför folk köper eller någonsin har köpt skivor med Patrik Isaksson till exempel och idag gjorde han ju samma låt som han alltid gör.


Just nu spelas: Hanoi Rocks: "Power of Perusasion" från Street poetry


En enda färg

Här är en länk till en jätteintressant amerikansk artikel där de intervjuar personer som klär sig i bara en färg; och det är inte svart.
Jag undrar om jag skulle kunna hålla mig till en färg, och vilken det det då skulle vara.
Vilken skulle ni? Svart räknas inte, det finns alldeles för många människor som gör det, det är ett val för konformister i det här fallet och nu skulle vi ju föreställa oss ett annat val.
Själv ska jag fundera.

Cellulitkräm, åh Gud!

Det har varit baluns i Stockholm för de coolaste modebloggarna. Förutom att de åt sponsrad middag fick de gottepåsar med sig hem. En av sakerna som låg i var cellulitkräm! Vad ska de med den till? Det lär ju inte ha varit någon där som var över vare sig 25 år eller 55 kilo. Jag skulle ha blivit förolämpad. Det skulle jag förresten har blivit även idag, med lite övervikt och snart fyrtio år på nacken - celluliter är gropigt fett som man faktiskt inte kan få bort med kräm, det är bara lurendrejeri och placeboeffekt. Och varför betala dyra pengar för det? Okej, nu fick de ju det gratis, men idén är väl att skapa ett behov.
Jag vet inte om jag har några celluliter, jag är inte tillräckligt vig för att titta under mina egna skinkor och jag bryr mig inte!

Dagens

Jag, Blåva Anna och Maja tog en sväng på stan. Maja köpte en klubba, Anna en ny telefon eftersom den andra var i princip död och jag köpte en stickad tröja på Gina Tricot. Sen gick vi hem och åt baguetter jag och Maja och jag spillde på min tröja; jag hoppas verkligen jag får bort fläckarna, för även om den inte var dyr så gillar jag den mycket.

image682
Topp: Myrorna
Kjol: Hemmasydd
Strumpbyxor: Twilfit


Min Stockholmsresa

Min Stockholmsresa var, som kanske har framgått, en mycket trevlig sådan; trots att jag vare sig shoppade kläder eller besökte ett enda museum.

Först drog jag ut till Annaa och lämnade mina grejer och drack te innan det var dags att fara in till stan och fika med min kompis Sara som arbetat sin sista dag i Stockholm och nu skulle flytta hem till sitt älskade Umeå. Sara hade en fantastiskt fin duffelkappa i kamel, som är en färg som hon är en av de få jag känner som verkligen klär i,  och var rätt piffig i övrigt också och hade mycket cool frisyr. Fikade gjorde vi på Edenborgs i Gamla Stan och det var trevligt. Och gott. Sen drog vi mot centrum och en skivaffär, eftersom jag ville köpa en födelsedagspresent till Annaa; i form av det amerikanska bandet Editors senaste skiva. Det är visserligen vad Anna brukar kalla "pojkmusik" (jag håller med i sak, jag bara gillar det ändå), men jag hoppas att hon gillar det ändå. Jag köpte även Hanoi Rocks senaste, fast jag inte hade gillat vad jag hörde på förhandslyssningen på deras hemsida - och det var ju tur, för sen började jag gilla den jättemycket när jag väl lyssnat igenom den ett par gånger.

Sen skulle jag iväg och hålla föredrag om medeltidens dräkt för den dräkthistoriska föreningen GardeRobe, samt folk från Stockholms Tolkiensällskap Forodrim. Lite överrasaknde för mig blev vi först bjudna på paj och sallad och sedan kaffe och kakor :)
Jag klagar absolut inte, men föredraget kom förstås igång lite sent och sen kan ju jag prata hur länge som helst om detta ämne så allting var inte färdigt förrän vid nio. Då hade vi fått se fina dräkter från några av Tolkienföreningens medlemma roch jag hade dessutom träffat Älvan, som brukar kommentera här i bloggen ibland. Därefter åkte jag hem till Annaa och vad vi gjorde då har ni ju sett bilder på. Föreutom pratade tittade vi också på Annaas mellandotters blivande klädkollektion och den var verkligen jättefin, och inte bara fin utan visade tydligt att hon har en konstnärlig begåvning som till exempel jag saknar: jag är tekniker, inte designer när det gäller syende.

Morgonen var inte fullt så seg som man kunde befarat utan efter frukost, te och mer pratande kom jag på riktig lätta steg iväg för att träffa Maritha härifrån bloggen. Vi åt på Hurry Curry och hade riktigt trevligt. Däremot vill jag bestämt säga emot alla uttalanden om hur tjock hon är vi ibland ser från hennes sida, hon är väl som jag och längre. Hon hade också attans coola mormorskängor i lack.

Hemresan var snabb, X2000, men jag var rätt trött. Tyvärr kan jag inte sova på tåg men jag läste ut boken jag köpt på sf-bokhandeln (Robert Heinlein: "Space Cadet", jag är Heinleinoman och just den har varit slut på förlaget i ett par decennier) och även GardeRobes årsbok som jag fått.

I Göteborg regnade deet, men den första person jag såg när jag kom ut ur stationsbyggnaden hade Blåvitthalsduk.


Vintagebutiken.se

GP skrev idag om vintagebutiken.se, ett ställe i Vara där de säljer ett gammalt affärslager med damkläder från 50-, 60-, 70- och 80-tal, både i butik och på internet. Hade de haft någon av 50-talsklänningarna eller av kapporna jag gillade i min storlek hade jag varit svårt frestad, men det fanns tyvärr inget med bystmått över 100.


Just nu spelas: Nicke Nyfiken på Barnkanalen


Jag vill ruinera mig på Monki

Vårkollektionen är uppe på hemsidan nu och jag har redan hittat fem grejer jag tror skulle passa mig alldeles utmärkt! Om jag hade behövt några kläder, vilket jag inte gör. Fast jag har inte råd heller, inte för att de brukar vara dyra utan för att jag har dålig inkomst. Men så småningom kommer nog den turkosa jackan och den rutiga schalen i alla fall att hamna i min garderob. Jag kan nog övertyga mig själv om att jag behöver en sommarjacka.

image681
Bilder: monkigirl.se

Förresten måste jag säga att jag är rätt impad av deras webbsida, även om den laddar ganska långsamt. Fast jag skulle vilja veta vad kläderna kostar också.

Marnis höstkollektion vinner i längden

När jag började titta på Marnis höstkollektion var jag inte så imponerad - inte av kläderna, det var för rakt och säcklikt, men färgerna och kombinationerna av färger var vackra. Men sen, när jag tittat ett tag till upptäckte jag en massa som jag gillade; det är märkligt när det blir sådär. Inte saker jag skulle ha på mig, med få undantag, men vackert.

image680
Bilder: www.style.com

Annaa, visst är mönstret på den gråbeige rocken väldigt likt det på blusen respektive t-shirten vi köpte på Monkis rea?


Just nu spelas: Fortfrande Hanoi Rocks skiva Street Poetry, jag köpte den ju i förrgår.


Dagens, helt o-moderelaterade, gnäll

Jag blir så trött på att nästan varje gång jag kommer till återvinningsstationen har någon av affärerna dumpat sina sopor antingen utanför eller i fyllt upp en hel behållare. Stationerna är till för privatpersoners sopor, det är inte meningen att affärerna ska slippa betala för sin sophantering för att de knäcker sina fruktlådor och lyckas knö in dem i pappersåtervinningen.
Eller fyller plaståtervinningen med bubbelplast. Det hade de gjort idag. Det står tydligt både på behållaren och på en skylt bredvid att den är till för förpackningar i hårdplast - Bubbelplast är inte hårdplast, jag skulle vilja säga att det är själva antitesen till hårdplast.
Morr.

Den går tillbaka

Min klänning från Haléns kom idag och den går tillbaka. För det första var den en betydligt tråkigare korallfärg än jag hade tänkt mig, men sånt kan man väl vänja sig vid, men jag klarade inte av det slarviga utseendet på sömnaden. Det stod visserligen "råa kanter" i beskrivningen, men jag hade inte kunna drömma om att de fanns överallt, man hade till och med skurit upp bandkantningen runt halsen och likaså knappslån så att det blev två ofållade remsor. Jag fixar inte sånt.
Locktången har jag inte provat än, men den är säkert tillräckligt bra. Jag har ont och är seg idag, så jag ska nog lägga mig en stund istället.


Just nu spelas: Hanoi Rocks: "Hypermobile" från Street PoetryBatik

Den här vill jag ha i sommar! Det verkar som om batik har fullgjort en modecykel hos mig; precis som det finns cykler allmänt i modet har jag egna cykler som gör att något jag använde mycket några år kan få vila ett tag innan jag kan tänka mig att ha det igen - batik hade jag mycket från 1989 till, jag vet inte, 2003?
Men nu är det dags igen, det känner jag.

image679
Bild: www.ellos.se


Just nu spelas: Hanoi Rocks: "Powertrip" från Street PoetryDagens: Preppy

Nu ska jag iväg på medarbetarsamtal med min chef och sen ska jag till tandläkaren; en bra dag för en preppy look med andra ord. Fast jag ska ha med mig två kassar återvinning på vägen.

image678
Skjorta: H&M
Kjol: hemmasydd
Lackskärp: Myrorna
Yllestrumpbyxor: Lindex
Skor: DinSkoStorlekssystem

Att klädsstorlekar i affärer sällan stämmer vare sig med deras egna angivna storleksstandarder eller med hur folk faktiskt ser ut är vi väl alla medvetna om. Jag antar att de allra flesta av er också känner till att det pågår arbete med en gemensam europeisk storleksmärkning. För att en sån ska bli bättre än idag krävs det förstås omfattande undersökningar och jag vet att det har gjorts massor med mätningar av folk. Men även folks upplevelse av storlekar är viktig och därför görs en internetbaserad enkätundersökning om bl a hur vi upplever att kläder i affärer passar, om det finns kläder vi överhuvudtaget inte kan hitta i vår storlek etc. Den finns här och jag tycker att ni ska gå och fylla i den, det tar max fem minuter.

Foton från igår

Här är lite foton från igår, det är jag och Annaa och katten Big Sam. Och ja, vi hade druckit redan innan bilderna togs. Men vi får det för det var mycket länge sedan någon av oss fyllde arton.

image674


image675


image676


Visst är han helt bedårande? Han blev väldigt förtjust i min tyllunderkjol och ville leka med den hela tiden.Hemma

Jag hade jättetrevligt i Stockholm: fikade, höll föredrag, drack en massa pilsner, sov och fikade lite till, en bättre beskrivning kommer senare, men det är skönt att vara hemma ändå - där det alltid regnar och fotbollshalsdukarna har rätt färger.
Nu ska jag bada.

Nu drar jag till Stockholm

Och så här ser jag ut då:

 
image672

Notera att jag nu har ett skärp gjort i klänningens tyg.

Tåget går om 30 minuter, kan ni fatta hur skönt det är med tåg? Hade jag flugit hade jag behövt åka för en timme sen för att komma fram vid samma tid.


Just nu spelas: Buzzcocks: "Banana splits" (live)


Kapsylkollektion?

image670


När jag var på H&M senast snappade jag åt mig vårnumret av H&M magazine, den gratistidning de delar ut i butikerna (sen fick jag en till med ELLE, men det kunde jag ju inte veta). Den var förstås måttligt intressant, det brukar den vara, men jag har inget minne av att språket var så här dålogt innan. Tidningen skrivs uppenbarligen på engelska först och översätts sedan av en människa (troligen någon på en reklambyrå), med dåliga kunskaper i svenska språket, alternativt bara väldigt dålig språkkänsla.
Det finns flera exempel på halvöversättningar, som när en person sägs ha startat sin egen "modelabel" och överhuvudtaget klumpiga anglicismer, men min favorit är dock "capsule collection", dvs när en designer gör en kollektion för ett annat märke,som t ex Cavalli för H&M, som översätts med kapsylkollektion!Just nu spelas: No Doubt: "Spiderwebs" från Tragic Kingdom


Laptopfodral

Eftersom jag inte kände för att släpa med en egen väska till min bärbara dator, men inte hade något sådant där litet fodral som man kan stoppa i den i innan man stoppar den i sin större väska, i det här fallet min ryggsäck, så sydde jag ett ikväll. Det tog strax under en timme. Jag har sett flera beskrivningar där man använder liggunderlag, men eftersom jag inte hade något gammalt liggunderlag hemma är det en tajt påse i stadigt tyg som är stoppad och hopkviltad med en frottéhandduk. Det räcker fint så länge jag inte kastar min ryggsäck omkring mig, och det hade jag ändå inte tänkt göra. Det tog lite under en timme och så här såg den ut med dator i, men utan den stora turkosa knapp som utgör stängningen.

image669


Hade jag haft mer tid hade jag lagt ner lite mer tid på finishen, bandkantningen är inget vidare snygg, men jag var i tidsnöd eftersom jag behöver gå och lägga mig nu. Dessutom använder jag inte symaskinen efter tio.

D&G - Tartan overload

Ni trodde säkert aldrig att ni skulle höra mig säga detta, jag trodde inte att jag skulle säga detta, men: Det kan bli för mycket skotskrutigt!
Kanske inte i en "outfit", i brist på bättre ord, men i en modevisning; D&G har just bevisat detta:

image667
Bilder: www.style.com

Var och en av dessa klädslar är i mitt tycke alldeles förtjusande (möjligen med undantag av sjaletterna) och till och med fem tillsammans är det snyggt - men när det är tjugo-trettio, som i visningen bli det lite mycket. Fast just de här skulle jag gärna ha allihop :)

De visade också några grejer som inte var skotskrutiga och de var riktigt fina de också:

image668
Bilder: www.style.com

I synnerhet gillar jag den underbara 70-talsensemblen till vänster och klänningen i mönster hämtat från schalar från Paisley (som är en ort i Skottland). Byxorna och jackan skulle jag förstås aldrig ta på mig själv, men man kan väl tycka att det är snyggt i alla fall?

Nu ska jag bada och sen ska vi se på fotboll (i mitt hushåll hålls det på Liverpool) och imorgon åker jag till Stockholm!! Något litet bloggande kan vi kanske få till då också, salongsberusade bilder på mig och Annaa kanske?


Just nu spelas: Weezer: "My best friend" från Make Believe


Med nylackerade skor

"Prinsessan Eva med nylackerade skor" sjunger Håkan Hellström i låten "Uppsnärjd i det blå". Det måste väl vara jag idag? För visst ser de ut som en nylackad moppetank eller nå't?
50 spänn på rea på DinSko.

image666Just nu spelas: The Ramones: "Too tough to die"Lite romantik i bloggen

Jag kände mig lite romantiskt lagd och bytte ut bakgrunden till ett tyg med tryck av rosor. Själva tyget kan du köpa här på cheapfabrics.co.uk.


Just nu spelas: New Order: "Morning Night and Day" från Waiting for the sirens´callDagens - med nya skjortan och nya örhängena

Jag tror att dagens look närmast kan beskrivas som en variant av "flickvänsutseende". Gympaskor av sportigare typ än converse är ett säkert tecken.
Men så har jag ingen föreläsning idag heller.

image664
Körsbärsörhängen: eBay
Skjorta: H&M
Linne: bandlinne med Hanoi Rocks
Jeans: H&M
Skor: Waldläufer

Pest eller kolera?

Som ni säkert vet så har Aftonbladet varje månad en omröstning om vilken av Sofi Fahrmans klädslar, som hon fotograferats i under månaden som är snyggast. I vanliga fall brukar jag faktiskt rösta, bland fyra klädslar brukar det alltid finnas något som ser någorlunda ut; om än vare sig spännande eller trendigt. Men inte den här gången: allt ser lika illa ut! Jag kan faktiskt inte välja. Det är ju inte hennes fel att hon har ett extremt "vanligt" utseende, men om man ska vara någon slags modeexpert och trendkunnig måste man väl för sjutton kunna klä sig bättre än sådär?


Just nu spelas: The Ramones: "Teenage Lobotomy"


Burberry Prorsum - gäääsp!

Jag trodde faktiskt att jag skulle somna medans jag tittade igenom bilderna från Burberry Prorsums visning som hölls igår i Milano: nästan allt såg likadant ut. Undantaget var ett par klänningar eller jackor i fjädrar, men de såg å andra sidan ut som något någon annan redan har gjort. Trååkigt. Det mest intressanta var att en av killmodellerna såg ut lite som Ron i Harry Potterfilmerna.

image662
Bilder: www.style.com


Just nu spelas: The Wedding Present: "Give my love to Kevin" från George Best, så här låter de förresten.Småsaker jag retar mig på

Det finns naturligtvis mycket jag retar mig på här i världen, men det här är en av dem; som dessutom är så vanligt förekommande att jag kan reta mig på den flera gånger i veckan:
När man inte förstår skillnaden mellan fiberinnehålll, vävsätt och för den delen varumärken. Till exempel: silke, är namret på en fiber, satin är ett sätt att väva och lycra är ett registrerat varumärke. Ändå så ser man hela tiden meningar som: "De hetaste tygerna är silke och satin". För det första är svenska lite speciellt såtillvida att vi har olika namn på fibern och tyget när det gäller just silke, tyget heter siden och det borde faktiskt folk veta, för det andra är satin ett vävsätt inte ett speciellt material; du kan göra satin i siden, bomull, polyester, jag vad som helst, jag har till och med lite satin i ylle.
Sammet är samma sak, vanligast idag är bomull, rayon eller polyester, men det finns till och med bevarat en bit sammet i ylle från antikens Egypten. Det som kalls silkesammet är numera i 99 fall av 100 en bottenväv av silke medan luggen är i rayon.
När det gäller taft betydde, som Annaa påpekade, det från början ett lätt ribbat tuskaftstyg som var i siden, men kan nu även vara i t ex polyester eller acetat och då får man vara mer precis med vad man menar.

Ett annat missförstånd, som jag bara retar mig lite på, det känns som att det ändå är överkurs, är att folk har fått för sig att rayon, viskos, modal, acetat etc är syntetmaterial och därför inte andas. De är faktiskt, till skillnad mot t ex polyester, akryl och microfiber (bara ett nytt namn på extra tunnfibrig polyester), konstfibrer av naturmaterial: nämligen regenererad cellulosa. En gång ska jag skriva ett inlägg om hur mycket jag älskar regenererad cellulosa.
Just nu spelas: The City Waits: "Young Collin, cleaving of a beam" från Pills to Purge melancholy, en skiva med snuskiga engelska sånger från 1700-talet.


Ooh! Ooh!

Ellie visade en bild på Chloe Sevigny i den här klänningen och jag vill så gärna ha den! Varför kan de inte göra den i XL också? Den är inte ens speciellt dyr: 129 dollar, dvs under en tusenlapp och det skulle jag faktiskt kunna tänka mig att betala för den här, trots min realtivt sett taskiga ekonomi; om den bara hade funnits en storlek större. Det är problematiskt med omlott när man har stor byst, men jag hade kunnat överse med det också och fixat det på något sätt.

image661
Bild: www.bebe.com


Just nu spelas: The wedding present: "What did your last servant die of" från George Best


Illasittande liv hos Luella

Om man har misslyckats så till den milda grad med passformen på ett klänningsliv, hur h-e kan man då med att visa upp det för folk???

image660
Bild www.vogue.co.uk

Jag hade tänkt analysera och beskirva all dess brister, men de är så pinsamt uppenbara att jag bara håller tyst; dessutom behöver jag jobba.


Just nu spelas: Sex Pistols: "Pretty Vacant"


Byxor jag inte gillar och sådant jag gillar hos Armani

Nu har modeveckan i Milano dragit igång och till skillnad mot dem i London och New York börjar man direkt med de stora namnen: igår visade Emporio Armani, Missoni och Just Cavalli bl a. Och Emporio Armani är faktiskt den kollektion jag hittills sparat ner flest bilder ifrån.
Armani är framför allt förknippad med byxor och kavajer för kvinnor och med 80-talets framgångsrika affärskvinna med rejäla axlar. Den här kollektionen är betydligt mer klassiskt "kvinnlig" än så, men designerns egenart visar sig ändå i att det visas ovanligt många byxor. Och, trots rubriken, är flera av dem mycket trevliga: klassiska "herrbyxor" med veck fram. Jag kan absolut inte ha sådana eftersom de bygger på att man har platt mage och rätt raka höfter, men det betyder inte att jag inte tycker att det är snyggt - när de når upp till midjan! Nä, jag tycker inte nödvändigtvis att alla byxor behöver nå till midjan även om jag själv tycker att det är bekvämast så, men just den här modellen tycker jag ser hemskt illa ut på höften:

image653
Bild: www.style.com

Det fanns däremot andra byxor, och även kjolar och jackor, kappor och klänningar som jag tyckte var jättefina. Se bara sammetskappan till vänster med sin diagonala dragkedja och den coola mönsterpassningen på de randiga dräkterna - de gör mig hemskt sugen måste jag säga.


Bilder: www.style.com

Som ni ser är det en kollektion som går från det damiga till det mer ungdomligt sportiga, men så hade den också 63 "nummer".


Just nu spelas: Loreena McKennitt: "Cé he mise ulaingi - the two trees" från The mask and the mirrorNya skjortan

Herrskjortan från H&M:

image652


249 kr.

Nu ska jag sova en stund.

Dagens klädsel

Sömnbrist kräver piffigare klädsel, för att liksom kompensera

image651
Sidenblus: H&M
Bälte: Myrorna
Kjol: hemmasydd
Silvriga strumpbyxor: Twilfit
Osynliga snörskor med klack: DinSko


Om ni undrar varför jag nästan jämt har bälte, även när det som i det här fallet förmodligen skulle se snyggare ut utan så är det för att jag gått ner lite i vikt sen jag sydde de flesta av kjolarna och jag inte tycker att det är bekvämt när de liksom rör sig upp och ner, som de gör när de sitter lite löst. I synnerhet inte när jag som idag har en slinkig blus som jag vill ska stanna ner i kjolen.
Och ärmarna är upprullade för att jag har för korta armar.

Nu måste jag sticka till jobbet.

Sömnbrist och skjorta

I natt har jag sovit ungefär tre timmar i småsnuttar. Det började med att hjärnan hakade upp sig på saker så att jag inte kunde somna, sen började Majas mage att krågla och ovanpå det gjorde lederna så ont att jag inte kunde sova utan att ta starka tabletter: som förstås gjorde att jag hade svårt att somna, som de alltid gör. Men det hade nog gått om inte ungaf röken kastat sig runt i sängen hela natten.
Hade jag inte haft föreläsning klockan 9.15 hade jag lagt mig att sova igen när jag lämnat hnne på dagis, men nu är det bara att gå ut och försöka hitta adrenalinet som behövs för att göra en riktigt bra föreläsning. Det är om Afrika och Kina innan 1500, så det är i alla fall något jag känner mig entusiastisk över.
Och sen, när jag är pigg av sagda adrenalin, ska jag nog ta mig ner til ett H&M med herravdelning och köpa en skjorta jag såg där i veckan: smalrandig i två mörkgrå nyanser och med vit krage. Det sistnämnda ger lite åttiotalsyuppievibbar, men den är i alla fall inte blårandig. Till mig förstås, min man har ännu inte använt mer än en av de skjortor jag köpte till honom i Ullared för ett och ett halvt år sen, så han behöver ingen ny.

Om politik

Man skulle kunna tro att jag inte bryr mig om annat än tyger och kläder när man läser den här bloggen, men så är naturligtvis inte fallet: jag har bara valt att nischa bloggen till att handla just om detta. Jag har en massa åsikter om politik till exempel, men jag orkar inte skriva om det; även om det tar tid att kolla modebilder och göra collage är det något som är lustfyllt och som inte tar en bråkdel så lång tid som det skulle ta om jag skulle skriva insikstfulla inlägg om politiska frågor. Så jag för min lilla "kamp" för halvgamla och halvtjocka kvinnors rätt att tycka om och kunna köpa kläder som passar dem, sprider lite modehistoriska kunskaper och visar kläder som jag tycker är vackra för att jag tror att alla blir gladare av vackra saker.

Men det betyder inte att jag inte tycker att politik är viktigt, så här är länkar till några politiska bloggar jag läser:

Svensson
Uppdaterar ofta, det mesta han skriver är bra. Tar förutom vänsterpolitik även upp saker som feminism och miljöfrågor. Och så är han ihop med vår daghemsföreståndare, bara en sån sak.

Josefin Brink
Uppdaterar inte så ofta, men är bra när hon gör det. Ett bra sätt att hålla koll på vad som händer i politken.

Esbatis kommentarer
Politik och kultur diskuteras från vänster


Just nu spelas: Bob Dylan: "Bob Dylan's Dream" från The freewheelin' Bob DylanKnälånga kjolar

Inspirerad av "värmländskans" klagan över kjolbrist i en kommentar letade jag rätt på lite postorderkjolar i längd som ligger runt knät, beroende på hur långa ens ben är förstås. Därför anger jag också kjolarnas längd; Utom när det gäller kjolen med hängslen från H&M, för där hade de idioterna angett längden inklusive hänslen till 95 cm. Just den längden känns ju väldigt relevant på en kjol med avtagbara hängslen.

image650

Jag gillar jag särskilt den bruna längst upp till vänster från LaRedoute. Den, liksom de flesta kjolarna finns också i en annan färg; i detta fall svart.


Just nu spelas: The Jesus and Mary Chain: "I can't get enough" från Honey's deadKjolidéer

Efter att ha tittat på i princip alla visningar som lagts upp antingen på style.com eller vogue.co.uk kan man konstatera två saker med säkerhet: det ena är, som nämnts, att kjollängden har flyttats ner till knät från att ha legat i höjd med troskanten ett par säsonger; det andra att klänningen är på väg ut. Det fanns förstås fortfarande aftonklänningar och cocktailklänningar, men för dagkläderna var det kjol som gällde.

För mig känns det som att ordningen återställts. Jag var glad när de små klänningarna började dyka upp i butikerna, eftersom empireskärning förvisso gör att bysten ser större ut (=dåligt), men också döljer en hel del valkar därunder. Ren A-linje är jag mindre förtjust i eftersom det funkar så dåligt när man har större byst. Men ändå: klänningar känns för mig främst som en sommargrej och de har ju inte alls den variationsmöjlighet som man har med kjolar där valet av överdel kan ge helt olika uttryck.

Kjolar är ju, som jag hävdat förr, väldigt lätt att sy och har man som jag källor till billigt ylletyg kan man uppdatera sin garderob för ett par hundringar (foder och dragkedja kostar ju också). Om man vill ha hög kvalitet, annars hittar man billiga kjolar för detsamma eller mindre på kedjorna förstås.
Eftersom jag vet att jag kommer bli sugen på nya kjolar så samlade jag ihop lite bilder på olika sätt som man varierade rätt vanliga kjolar hos de olika modeskaparna.

image649
Bilder från www.style.com

Och ja, jag vet att jag missat ett "t" i kontrasterande, men när jag såg det hade jag redan slagit ihop alla lagren i bilden och sparat den så.


Just nu spelas: Hanoi Rocks: "MC Baby"


Nicole Farhia

Ni minns väl Nicole Farhia? Hon med tröjan i Bohus stickning? (Nej, det är inte jag som ägnar mig åt särskrivning, det heter så; det är ingen traditionellt sticksätt från Bohuslän utan ett välgörenhetsprojekt som drog igång för att hjälpa hustrur till bl a arbetslösa stenhuggare att försörja sig.)
I alla fall, det var inte det enda snygga hon visade:

image648
Bilder: www.vogue.co.uk. Där finns bilder på hela hennes kollektion

Jag vet faktiskt inte vad jag gillar bäst: den gråbeiga klänningen som jag inbillar mig är gjord i yllejersey eller något annat underbart material, den slimmade kappan, kjolen med sin kombination av tryckt och utstansat/utklippt mönster i nederkanten eller klänningen i det fina tryckta tyget.
Det blir nog den gråbeige klänningen i alla fall; om jag måste välja.


Just nu spelas: Hanoi Rocks: "Self Destruction Blues"


Jugend (och disco) hos Allegra Hicks

Jugend verkar vara en inspirationskälla hos väldgit många modeskapare inför hösten 2008. Flera säger sig vara inspirerade av Gustav Klimt, en av de mest inflytelserika konstnärerna inom jugendrörelsen. Mycket av hans måleri skiljer sig dock från det vi vanligen tänker på när det gäller jugend: de svepande och slingrande formerna lånade från naturen. Någon som uppenbart inspirerats av just detta är brittiska Allegra Hicks, främst märks det i hennes tyger och i bältena.
Det var inte hennes enda influens i en kollektion som fick sådär halvbra omdömen; det fanns också en hel del disco. Själv fastande jag dock just för det jugenddoftande.

image647
Bilder från www.vogue.co.uk


Just nu spelas: Hanoi Rocks: "Cheyenne"


Bandlinne

Jag vet att Annaa skrivit om det tidigare här i bloggen, men jag kan inte hitta det, kanske var det i svaret på ett inlägg och då är det svårt att hitta - jag försöker annars länka tillbaka så gott det går - men i alla fall så är det så att vanliga höghalsade t-shirts av killmodell sällan är speciellt klädsamma på kvinnor. I synnerhet inte om man haft oturen att begåvas med stor byst. Därför blir man glad när band gör antingen tjejformade toppar eller, som Hanoi Rocks: linnen i tjejmodell.

image646


Okammad och nyss uppstigen, men i alla fall. Det står "Hanoi Rocks forever" på språkbandet.
De hade även hotpants. Min vän Flame upplyste mig om att det svenska bandet Easy Action har stringtrosor - uäck!
Min kropp, som i vanliga fall känns som om jag var 70 när jag går upp kändes idag som om jag var 90, men efter lite tabletter och en stund på värmedynan, samt bara att jag rörde mig, fungerar den någorlunda igen. Men dans och "headbanging" är slitsamt.
Och nu måste jag köpa alla skivor jag inte har. Vilket, om man inte räknar lätt repiga vinylskivor, väl är i princip alla.


Just nu spelas: Hanoi Rocks: "People Like me" från 12 shots on the rocks


Hemma

Konserten var fantastisk - bandlinne har inköpts; bild imorgon.

Dagens

Idag ska jag på möte om vad vi ska göra på Svenska Historikermötet. Sen ska jag försöka gå på vernissage på Högskolan för fotografi i eftermiddag, innan jag slutligen går på konsert med finsk glamrock. Det är en gammal vän (och tidigare granne) som ställer ut och jag har gillat all hans konst hittills (han gör annat än foto också), så jag har stora förväntningar.
Eftersom man knappast har samma klädsel på möte på jobbet som på glamrockskonsert kommer det att bli två dagens klädsel idag. Intressant nog ser det dock ut som om det är logistiskt enklast om jag tar vernissagen på väg till konserten, vilket innebär att jag kommer att passa in lika väl klädmässigt som... eh, jag vet faktiskt inte vad, men inte blir det rätt i alla fall.

image645
Kofta: Zara
Linne: H&M
Kjol: hemmasydd
Strumpyxor: H&M
Skor: Josefssons
Foto: Vendela


Just nu spelas: Hanoi Rocks: "I can't get it"


Luella och The Wicker man

Luella visade sin höskollektion igår. En del snyggt, men inget sådär speciellt. Som Style.com sa: det är alltid sött hos Luella. Och korta kjolar, kan man tillägga; hon hade visserligen en del knälånga, men när majoriteten visar uteslutande knälångt och längre sticker förstås hennes kort-korta vippiga kjolar ut.

image642
Bilder: style.com

Sen blev det lite humoristiskt i Style.coms recension: De förundrades nämligen över att så många designers var inspirerade av skräckfilmer; bl a Luella som sade sig vara inspirerad av Britt Eklands rollfigur Willow i kultklassikern "The Wicker Man" från 1973. Men, fortsätter de, lite förvånat: det fanns inget ondskefullt eller mörkt i kollektionen, och avslöjar därmed sin okunnighet. Kläderna i The Wicker Man är nämligen helt normala brittiska kläder från början av 1970-talet, den utspelas på en liten skotsk ö och folk klär sig därefter. Så här ser den unga sexsymbolen Willow ut:

image643

Hon har också singoallablus vid tillfälle, så jag kan faktiskt se influenserna.
Tanterna i filmen har förstås blommiga klänningar och farbröderna byxor och stickade tröjor - allt fullständig normalt alltså. Mer av det kan ses här. Det enda som står ut är lordens, Lord Summerisle, spelad av Christopher Lee, klädsel. I synnerhet under majfirandet där han har Maid Marions roll bland morrisdansarna.

image644

Men nej, där fanns ingen Christopher Lee i drag på Luellas visning.

Jag misstänker att rescensenten på style.com aldrig sett filmen, eller bara sett den hemska re-maken från 2006 - där de ändrade slutet!!

Så här vill jag se ut i höst

Nicole Fahria:

image641
Bild www.vogue.co.uk

Det lär inte ens bli svårt; jag får väl sy mig en ny, knälång, mörk yllekjol och sen gäller det bara att hitta en tillräckligt tunn stickad kofta för att det ska funka med bälte. Kanske måste jag sticka en själv, men då får vi väl se det som en utmaning. Jag tror det skulle passa utmärkt med något av de gamla mönstren från Bohus stickning. Annars har jag nästan säkert något liknande i mina stickhäften från 40-talet. Jag gillar mönsterstickning med olika färger, tunnt garn och tunna stickor. Fast stickning är inte så bra för mina axlar, armar och handleder.

Monkiblusen

Här är alltså blusen jag köpte för 20 kronor hos Monki. Jag har tittat på den länge på hemsidan, men varje gång jag varit inne i butikerna har det varit så mycket folk att jag bara inte orkat titta efter den. Men idag var det lite tunnare med folk och den låg dessutom framme på ett bord. Och egentligen var det ju tur att jag inte hittat den tidigare, eftersom jag då hade behövt betala 300 kronor för den och inte 20.

Som ni ser har den en lite udda skärning, men den sitter fint när man har den istoppad i en kjol i midjan, något som var min avsikt hela tiden. Det är storlek L. Kitt är ganska trevlig "färg" som klär de flesta.

image640
Blus: Monki
resårskärp: H&M
kjol: hemmasydd
sockor: torget vid stationen i Lund

Nä, jag tänkte inte ha illrosa sockor till, det var vad jag hade på mig.

Sjömansklänningen

Sjömansklänningen kom ju igår, och idag har jag fått Rickard till att ta kort på mig innan han drog iväg för sina manliga förlustelser (strategispel med små gubbar). Han var förresten skeptisk.
Så här tänkte jag ha den i sommar, möjligen även med min stora marinblå stråhatt (teklniskt sett papperssnöre, men i alla fall). Jag funderar dock på att testa att ha den med en långärmad tröja och tjocka strumpbyxor redan i vinter.
Aldrig någonsin kommer den dock att bäras med vare sig knä- eller overkneestrumpor.

image639
Klänning: ChinaTowner på eBay
Skor: Ellos

Dagens

Jag var alltså frisk nog at tgå ner på stan idag. Jag köpte förutom yllestrumpor en tröja och ett par jeans till Vendela för 20 kronor styck på Monki, samt en blus till mig för samma facila pris. Det blir bild på den så småningom.
Vad jag däremot inte köpte var den skiva jag egentligen var på jakt efter eftersom det nu inte finns någon skivaffär i centrala Göteborg (jag räknar inte Rocks och Åhlens som har 300 titlar var, samma förstås, eller den fd skivaffären på Kungsgatan som nu är en tröj- keps och någon enstaka skiva-affär) och jag när jag konstaterat det var för trött för att åka ut till Masthugget.
I alla fall, så här såg jag ut idag, när jag faktiskt var pigg nog att orka tänka på vad jag tog på mig. Poserar vid bokyllan och ena skivbacken.

image638
Skjorta: Maud Fredin Fredholm
Topp: Zara
Jeans: H&M

Ingen Alla Hjärtans Dag här inte

Eftersom jag är motståndare till allt införande av kommersiella amerikanska "helgdagar", utom de där jag får klä ut mig (Halloween, men det verkar ju ha kommit av sig) så har jag förstås inte tänkt fira Alla Hjärtans Dag på något speciellt sätt. Min man ska faktiskt inte ens vara hemma utan ska äntligen få ge sig iväg och spela figurspel (tennsoldater typ) igen; först hindrade det faktum att jag behöde jobba jämt honom och sen blev vi ju magsjuka.

Fast jag köpte faktiskt en present, även om det inte var planerat så. När jag och ena dottern, Vendela, var nere på stan fick jag nämligen syn på billiga herrstrumpor i 58% ull och eftersom han bara använder strumpor med ull i, för att det hjälper mot självsprickor, och hans hade börjat ta slut så plockade jag till mig ett trepack. Det var först när vi stod och skulle betala som Vendela påpekade att det ju var Alla Hjärtans Dag idag. Så då får han väl en valentinpresent då.


Just nu spelas: Hanoi Rocks: "Lick summer love"


Hanoi Rocks - Fashion

Det här är alltså bandet jag ska gå och se imorgon (ja, magen verkar ha blivit så bra att det är möjligt). Med en sån titel på singeln från senaste albumet kunde jag ju inte låta bli att visa den.Det är inte deras bästa låt. Glamrock är ju inte så djupt och handlar mycket om klichéer, så det är inte det som gör at jag inte tycker att den når upp till den gamla standarden, utan helt enkelt att den öser för lite.
Den här, en gammal låt från 80-talet tycker jag är helt underbar: "Taxi Driver". På den här tiden var de ofta väldigt fulla på scen så det här är en ovanligt bra live-upptagning.
De spelade den sist, och jag hoppas att det blir så nu också.

Och jag är helt säker på att de handlar i damaffärer, var skulle man annars hitta den sortens toppar? Mike Monroe hade en glittertopp som kunde varit från vilken tantaffär som helst och Andy McCoy hade en riktig tanthatt förra gången jag såg dem.

Katastrofala byxor

Hörni, påminner inte dessa byxor från Todd Lynn om de man annars finner i bloggen Katastrofala omslag? (Tack Inga för tipset om denna blogg)

image637
Bild: www.vogue.co.uk

Eller i alla fall om sådana som konståkare har när de tävlar och endast då.


Just nu spelas: Caesar's Palace: "Cheap Glue" från Love for the streets


Vackra färger och blanka tyger hos Jasper Conran

Jasper Conran visade igår i mitt tycke underbart fina klänningar. Ja förstås också en del toppar och byxor och en del kappor. Allt var inte i färg och satin, det fanns mattsvart också, men allt kännetecknades av fina, nätta former. Samt lågklackade eller platta skor och färgade strumpbyxor. Fiiint.

image636
Bilder: www.vogue.co.uk

Kolla förresten in modellen i rött; inte är väl hon någon tonåring?


Just nu spelas: The Pogues och The Dubliners: "The Irish Rover"


Elastabyxor

Den engelska designern Betty Jackson visade en hel del fint, bland att använde hon sig en hel del av skiffergrått och det ger alltid pluspoäng hos mig, men det här vet jag inte om vi behöver se igen:

image635
Bild: www.vogue.co.uk

Just den här kombinationen med polo var förstås före min tid, vi hade utanpåskjorta och bälte till våra skipants, som det kallades då, men Annaa har skrivit om det förr vet jag.


Just nu spelas: Bob Dylan: "Masters of war" från The Freewheelin' Bob DylanLängre kjolar på gång

Med anledning av ett inlägg med följande diskussion i Annaas blogg så ville jag bara lugna henne och alla andra med att alla de stora modeoraklen, Vogue mfl säger att det kortkorta är på väg ut, till förmån för det vad- och ankellånga.
Själv är jag oavsett rådande trender,väldigt förtjust i kkjolar som når precis till knät; eftersom det är en smal punkt på benet och blicken automatiskt dras till fållen ser hela benet smalare ut då. Till strax nedanför vaden, när det börjar smalna av, är en annan bra längd av samma anledning, men för mig med korta ben är det knäkorta bättre eftersom det får benen att se längre ut.

En årsförbrukning

Jag noterar reklamen under mitt förra inlägg: Vinn en årsförbrukning av Lancômeprodukter står det.
Och jag undrar hur man räknar ut det. Finns det någon slags snitt, eller har de experter som räknar ut hur mycket jag med min ålder, kroppsvikt och vad det nu kan vara borde förbruka? Det kan ju inte vara baserat på hur mycket jag förbrukat under föregående år, dvs inget alls, för det kan de ju inte gärna veta.
Just när man kan vinna årsförbrukningar av något kittlar det min fantasi.

Å andra sidan kan man, som en dam gjorde i Bingolotto, vinna 500 kilo pasta: Glenn Strömberg kollektion (!). Detta delades ut under ett av derbyna förra året och krävde två kombibilar för att fraktas. Damen såg inte jätteglad ut, fast det är ju svårt att bedöma på storbildsskärm. Men var förvarar man det? Min man räkande ut att med vår pastakonsumtion skulle det ta 20 år att äta upp den; håller pasta så länge?

Fru Bleknos

Med om inte darriga ben så i alla fall distinkt darrig mage var det idag dags att våga sig ut i det fina vårvädret. Bra är jag inte än, i natt hade jag svårt att sova på grund av att magen värkte, men min äldsta hade ett läkarbesök och det var klart att jag skulle följa med (första läkarbesöket sen de hade streptokockinfektion som treochetthalvtåringar). Och det var skönt att komma ut, även om jag fick lov att ta det lugnt ibland: solen skiner och krokusarna har tittat fram och det känns väldigt vårigt.
Jag gjorde väl inte direkt det fina vädret heder, men här är i alla fall en dagens:

image634
Örhängen: Kicks
Väst: Frackväst i fantastisk kvalitet från Emmaus
Topp och jeans: H&M

När jag kom hem hade jag fått meddelande om ett rek. Mycket mystiskt, något sådant väntar jag inte alls. Så fort jag stoppat i barnen mat ska jag gå och hämta ut det.


Just nu spelas: Fågelsång i träden utanför fönstret


Gjorde slag i saken

Tänkte bara tala om att jag gjorde slag i saken och beställden här klänningen från Haléns idag.

image633
Bild: www.halens.se

I korall, som på bilden. Egentligen hade jag tänkt vänta tills närmre sommaren, men med rabatten kom jag under lägsta beställningsnivå när jag beställde det jag egentligen var ute efter: en multilocktång, eller vad man ska kalla det. Den har tre olika storlekar på locktången, vilket är av betydelse för mig eftersom jag inte främst har tänkt använda den till att locka håret utan till att forma krås till mina 1500-talskläder efter att jag stärkt dem.
Den har också plattång som jag är tveksam till om jag behöver och krustång som jag inte behöver, eftersom jag har min kvar sen 80-talet. Om jag nu skulla vilja krusa håret. Det är förresten den enda elektriska hårpryl jag äger och någonsin har ägt; jag har inte ens en fön.


Just nu spelas: The Clash: "Revolution Rock" från London Calling


Vattensköld

Ja, det är det det betyder alltså: Aquascutum. Precis som Burberry är det en gammal engelskt regnrocksfirma. Deras första produkt var vattentäta trenchcoats för soldaterna under första världskriget. Det är därför fullt rimligt och traditionsenligt att en stor del av deras kollektion består av olika rockar och kappor. Fler snygga än vad jag kan visa här. Men de hade också klänningar och kjolar och räds inte att kombinera rött och cerise, eller för den delen starkt citrongult och mörkgrönt.
Jag gillar verkligen rocken till vänster, men tycker att det är det bästa exempel jag sett på att en sur min förstör helhetsintrycket; hon ser ohyggligt trumpen ut och det gör det svårt att ta till sig rocken också, men jag gillar verkligen kombinationen av kitt och mörkgrått.

image632
Bilder: www.style.comOch deras skor är hela framtill!! Får jag se ännu ett par stövletter med öppna tår och se ännu en modebloggare förtjust kvittra om hur snyggt det är kommer jag att kräkas.

Regnrock heter förresten "Cappa pluviale" på latin, men de tyckte väl att Aquascutum lät coolare.


Just nu spelas: The Jesus and Mary Chain: "Head on"


Jacques Fath

På sin tid lika berömd som Dior: Jacques Fath. Notera den bisarra draperingen på kjolen, mycket typiskt för de stora modeskaparna under 1950-talet, om än inte på gemene man.

image631Kappan!

Det här måste vara den snyggaste kappan jag sett i höstvisningarna; och då har det ju ändå varit en hel del snygga kappor. Eley Kishimoto:

image630
Bild: www.style.com


Just nu spelas: The Clash: "Should I stay or should I go?" från London Calling


Insvängd midja

Ok, det kommer väl inte som någon nyhet för mina läsare att jag gillar kläder med markerad, eller i alla fall insvängd  midja (Med ett bystmått på 106 och ett höftmått på 110 känns det kul om det inte ser ut som att även mitt midjemått är över 100 cm). Att jag skulle gilla den brittiske designern Paul Costelloes höstkollektion var därmed givet, då midjan var en av de saker han enligt egen utsago fokuserade på.

image629
Bilder från www.vogue.co.uk

Jag är ingen anhängare av den grå blusen, men den rutiga kjolen gillar jag förstås jättemycket.


Just nu spelas: Simon and Garfunkel: "The boxer"


Dangliga örhängen

Jag har en tid haft känslan att den rutiga klänningen behöver något extra för att verkligen komma till sin rätt - och att detta extra skulle vara dangliga röda örhängen i plast; antingen de ack så populära körsbären, eller bara plastiga, blanka bollar hängande från tunna kedjor till exempel. Tyvärr har jag inte hittat några som riktigt passat in på beskrivningen, körsbärsörhängen är ganska lätta att hitta, men de är oftast små och fjuttiga. Så när jag hittade de här, som i alla fall är 2-2,5 cm, slog jag till även om de är i glas. För små, men ett steg på vägen.

image628


Tips om plastiga bollar på kedjor mottages annars tacksamt, eller plastiga körsbär i naturlig storlek :)


Just nu spelas: Joni Mitchell: "This flight tonight" från BlueVadå? Jag bitter?

Fick reklam från Lindex i brevlådan där de upprepade den gamla sanningen att de flesta kvinnor har fel storlek på behå, men att de under den kommande veckan hade en kampanj där man kunde gå in i en butik och få hjälp att hitta rätt storlek.
Jag övervägde det ett tag; bara för att få höra dem säga. "Nej, såå stora storlekar har vi inte"*, men kom fram till att det inte är värt besväret.

* Lindex har faktiskt ett fåtal modeller i F-kupa, men de har konstig form och passar inte mig alls, bl a en sån där t-shirtbehå som består av ett skumgummifodrat skal som står rätt ut. Däremot har de ingen behå utan stoppning i F-kupa - märkligt.


Just nu spelas: The Church: "Almost with you" från The blurred crusadeKläder för rockkonsert

Vinterkräksjukan håller i sig även idag, jag kräks inte, men kallsvettas om jag sitter uppe för länge, så det blir varken föreläsning eller shopping, vilket var min plan. Jag lyckades nämligen hitta någon att gå på konsert med Hanoi Rocks med: min gamla kompis Flame (killnamn i detta fall). Så då behöver jag inköpa ett för rockkonserter närmast oundgängligt plagg.
Jag talar förstås om en rejäl sportbehå. Eftersom den enda form av träning jag utövar är vattengymnastik äger jag ingen sådan, men eftersom jag redan har biljetter till två konserter i år och jag minns hur obekvämt det var att försöka hoppa i takt till musik med en vanlig behå sist jag var på konsert känns det som en vettig investering. Tyvärr är nästan alla jag sett avsedda för folk med högst D-kupa och det är det ju inte mycket glädje med när man har F-kupa, men jag kommer nog att hitta en bara jag blir frisk.

image627
Bild från www.ellos.se


Just nu spelas: Weezer: "Surf Wax America", vi har en "Weezer-förmiddag" idag maken och jag


Anthropologie säljer till Europa nu

Anthropologie som jag beklagade mig över i höstas (följ länken för att se fantastiska kappor), för att de inte sålde utanför USA, har nu börjat göra det. Nu är det alltså bara pengarna som hindrar en, för det är ju tyvärr inga billiga kläder.
Här är några söta klänningar.

image626Just nu spelas: Fastball: "Out of my head" från All the pain money can buyGodbitar från New York

Efersom min dator är full med bilder på fina kläder från New Yorks modevecka tänkte jag dela med mig av några.

image625
Bilder: Style.com

En del, som Koi Sunnawagatee, är den enda bilden jag har från den designern medan jag har en hel del sparat från Barbara Tfanks och Temperleys visningar. Grejen är att det finns hemskt mycket som är snyggt, men väldigt vanligt på visningarna och vem behöver ha ännu en bild på en helt vanlig rak kjol och jumper? Sen finns det annat, som Three as four, där det mesta var för konstigt för min smak.
Men det här tycker jag var fint.


Just nu spelas: New Order: "Liar" från Republic


Ralph Lauren

Ralph Lauren är en modeskapare jag egentligen inte skulle vilja gilla; jag menar att leva på att sälja drömmen om en brittisk aristokrati till rika amerikaner känns ju inte så vidare konstnärligt eller ens kul. Visserligen nyorienterade han sig på 90-talet med influenser från västern: jackor av indianfiltar och jeans, men det är jag inte så förtjust i personligen.
Å andra sidan är jag ju otroligt svag för just traditonellt välskräddat och då är det väl bara att kapitulera: jag gillar Ralph Laurens nya kollektion. Inte bara för att mycket av det är rutigt, det snyggaste är faktiskt enfärgat, utan för att det är damigt och elegant och snyggt skuret.

           
Bilder: www.style.com

Den orange kappan tycker jag är fantastisk - utom att jag inte vill ha den i orange då. Jag undrar hur många som vill det.


Just nu spelas: The Church: "Kings" från Priest=AuraSnygga kostymer

Jag har inte bara lyckats få i mig tre riskakor, lite juice och några klunkar te utan att må mer illa än jag gjorde förut - jag ha rockås lyckats se större delen av Melodifestivalen. Musiken vill jag inte yttra mig om, men jag tycker att Björn Gustafsson hade en snygg kostym när han framförde Haddaways "What is love".
Eftersom jag inte kom ihåg vem det var som gjort låten kände jag mig tvingad att googla och hittade då den här lilla pärlan med en man i snygga kläder:Så här såg faktisk pojkar ut på 80-talet, om de var synthare i alla fall; och jag tycker att det är snyggt.


Just nu spelas: Howard Jones: "Things can only get better"


Uurk

Det tog en vecka, men idag kom vinterkräksjukan i kapp mig. Dagen gar därför spenderats med att sova, kräkas och läsa om vikingatida metalltrådsarbeten.
Jo, och så lyckade jag sitta upp och se hela Före detta fruars klubb på TV. Jag tycker att det är en rätt bra film så att jag var glad att de visade den så att jag hade en anledning att sitta upp; jag får hemskt ont i kroppen om jag ligger ner en hel dag och nu kan jag ju inte ta några tabletter.
Nu ska jag lägga mig ner igen, det här var precis vad jag klarade av.


Just nu spelas: Teenage Fanclub: "Radio" från ThirteenSy och titta på kostymfilm

Sy och titta på kostymfilm samtidigt har varit min och min väninna BlåvaAnnas käraste sysselsättning i flera år nu. Tyvärr blir det inte så ofta numera eftersom Maja nu har egna åsikter om vad som ska ses och inte som förr tittar intresserat på vad "Lisabet" (Lizzie i Pride and Prejudice) gör. Men ikväll somnade hon tidigt så vi kunde titta på Northanger Abbey som jag spelade in när den gick på TV härom veckan. Jag tycker att det var en bra version och det är också roligt att se hur de återanvänder skådisar från andra, äldre filmatiseringar: till exempel hade hon som spelade Mrs Allen rollen som Fanny i en 80-talsfilmatisering av Mansfield Park (dåliga kostymer, men trogen boken och väldigt bra i övrigt).
I alla fall så sydde jag för hand ett skärp till den rutiga klänningen medans jag tittade;allt som återstår nu är att sy fast spännet. Eftersom jag har för vana att köpa skärpspännen och liknande på loppmarknader när jag hittar dem så finns sådant oftast hemma när jag behöver det. Det jag använde nu köpte jag för två kronor på en konstig loppis bredvid Willys på Mölndalsvägen.

Mer klänningar

Eller i alla fall en klänning. Den här är från Ellos och hade den varit i t ex grått eller blått hade jag beställt den rakt av, men jag är inte så intresserad av mullvadsbrunt, vitt eller svart. Men jag gillar fållen och stråvecken jättemycket.

image620
Bild från www.ellos.se


Just nu spelas: Teenage Fanclub: "Get funky" från ThirteenTrendiga klänningar på LaRedoute

Den här typen av klänningar i grått och svart syntes både på visningarna för hösten 07 coh på årets visningar i New York. Det är alltså stor chans att de kommer att vara inne ett bra tag framöver. Jag tycker också att de är snygga. Modellen till höger ska dock endast bäras av personer med liten byst. Den är i tweed och allt över en b-kupa, möjligen c-kupa om man har liten bröstkorg, gör att man ser ut som en filtad tunna. Den andra är i ett följsammare polyestertyg och kan därför troligen bäras även av personer med lite större byst.

image619
Bilder från www.laredoute.se


Just nu spelas: Teenage Fanclub: "Song to the Cynic" från Thirteen


Bill Blass

Ni kommer väl ihåg hur entusiastisk jag var över Bill Blass pre-fallkollektion? Det var alltså med viss förväntan jag tittade på bilderna från den riktiga höstvisningen, som hölls igår. Men jag blev faktiskt besviken; det var inte fult, bara lite tråkigt och inte lika vackert som pre-fallkollektionen hade lovat och som jag hade hoppats.
Det här var i alla fall fint:

image618
Bilder: style.com

Eftersom yllekjolar är själva stapelvaran i min garderob och jag just nu är förtjust i lite vidare knäkorta kjolar kan jag inte låta bli att gilla de två dagensemblerna. Jag gillar också både den kroppsnära västen och lika kroppsnära jackan - på så vis ser man inte större ut än vad man är, som man lätt gör i en stor kavaj av herrtyp. Kombinationen av olika nyanser och mönster i grått tilltalar mig också.
Men ni behöver inte oroa er, jag har lärt mig min läxa och kommer inte någonsin mer ha på mig knytblus.
Klänningen i mitten tycker jag bara är slående med sitt svartvita mönster och sin femtiotalsinspirerade asymmetriska urringning.


Just nu spelas: Teenage Fanclub: "Alcoholiday" från Bandwagonesque


Rubinskor

Mina "rubinskor" kom med posten idag, så nu kan både jag och Maja vara Dorothy i Trollkarlen från Oz här hemma.

image617
Små skor: KappAhl
Stora skor: sko-outlet.se

Jag har ibland storlek 39 och ibland 40 och valde storlek 40 på de här, vilket visade sig vara helt rätt. De är lagom i tårna och kanske något lösa runt hälen, men en mindre storlek hsde varit för liten; dessutom gör knytbanden att de sitter på i vilket fall.


Just nu spelas: Teenage Fanclub: "Cells" från Man-madeEtt hyfsat substitut för Marc Jacobs neonkängor

Marc Jacobs visade inte bara roliga, 80-talsinspirerade kläder utan också snygga kängor med spännen. Själv hade jag kanske valt de svarta, men är man är ute efter de neonfärgade finns faktiskt ett hyfsat substitut på Ellos. Dessutom i fler färger; de finns i i gult, och limegrönt också, förutom vitt och svart.

image616
Bilder från www.nylonmag.com och www.ellos.se

Inte lika snygga förstås, men garanterat billigare. Möjligen också bekvämare på sommaren eftersom kanvas andas bättre än lack och det är ju sommaren som ligger framför oss nu, inte hösten tack och lov.

I övrigt har vinterkräksjukan börjat sitt andra varv här i natt. Jag har inte drababts än, men känner mig lite illamående, får se om det beror på att jag inte fått sova eller om jag också ska bli sjuk den här gången. Det lär väl påverka min bloggningsfrekvens i såna fall.

Dagens klädsel, droger och förekomsten av byxor

Jag kom faktiskt utanför dörren idag också, och det var tur för det är alldeles vårlikt ute nu: soligt och med fågelsång och doft av jord.
Mitt ärende var att köpa "knark", dvs de starka värktabletter jag använder vid de tillfällen då det gör så ont att det faktiskt inte går att sova. Inte för att det går att sova när jag tagit dem heller; de reagerar på nå't sätt med min kemi så att jag har jättesvårt att somna - skillnaden är att det inte gör lika ont och att jag blir behagligt berusad och då är det helt okej att inte kunna somna på ett par timmar.
På dagen kan jag inte alls ta dem; jag tog en en gång i desperation över ryggskott ovanpå reumatismen, och massor av jobb som behövde göras, men jag blev så berusad att jag inte kunde jobba alls. Jag hade jättekul, men fick ingenting gjort; och att få saker gjort är väldigt viktigt för mig, jag får nippran av att inte göra något.

Tillbaka till kläderna: jag har något under kappan, en röd kortärmad tunika/klänning från Gina Tricot.

image615
Kappa: H&M
Halsduk: BlåvaAnna sytt av ylletrikå
Strumpbyxor: Twilfit
Kängor: Mantere

Just att man inte ser klänningen får mig att tänka på första gången jag tog hem en av mina tidigare pojkvänner (sent 80-tal). Han hade en egen klädstil och var för tillfället iklädd lång Fjällrävenjacka, korta manchestershorts, grova (för stora) skor och raggsockor. Min mamma är en hyfsat tolerant människa och visade ingen förvåning - dock drog hon mig åt sidan och frågade: "Har han inga byxor på sig?" Shortsen syntes ju inte under jackan. När väl förekomsten av byxor bekräftats var allt som det skulle, även om hon efter att förhållandet tagit slut avslöjade att hon tyckte att det var lite konstigt att han inte visste att det fanns mer än en sorts bitsocker.


Just nu spelas: Placebo: "Plasticine" från Sleeping with ghostsKläder jag bara gillar

Här kommer några kläder jag bara gillar från den pågående modeveckan i New York; utan sortering på designer, stil eller tema - jag tycker bara det är fint helt enkelt.

image613
Bilder: www.style.com

I övrigt jobbar jag idag med att skriva en ansökan om forskningsanslag, eller rättare: min del av en ansökan, vilket faktiskt gör det svårare eftersom man måste fatta sig mycket kort.


Just nu spelas: Pixies: "Ana" från BossanovaFantastisk tillskärningskonst

Titta nog på den här jackan/kavajen från LucaLucas höstkollektion; se vecken vid ringningen och de falska "slagen" - här har vi någon som kan manipulera tyg dit han vill. Den här vill jag ha.

image612
Bild från www.style.com


Just nu spelas: Sister Vanilla: "Jamcolas" från Little Pop RockDagens Velvet - bra mycket bättre

Det var ju tur att jag kom över min ovilja, för dagens Velvet var mycket bättre än förra veckans. Delvis berodde det på att man den här gången inte valde att okritiskt glorifiera någon arkitekturprofessors erotiska polaroidbilder eller heroin chic-trenden från 90-talet (se mitt förra inlägg om programmet). Eftersom det man tog upp inte idag var lika kontroversiellt kändes inte saknaden av ifrågasättande från reportrarnas sida lika starkt.

Istället hade man ett bra inslag om korsetter. Att det blev så bra beror helt och hållet på att man lät Valerie Steele, som vet vad hon talar om, få tala och inte kom med så mycket eget. Reportaget var kort, men sade ändå mycket, och framför allt var det som sades korrekt. Med undantag av när reportern själv talade: hon påstod nämligen att det var världskrigen (sic!) som avskaffade korsetten eftersom man inte "hade råd med orörliga korsetterade kvinnor som inte kunde arbeta då". I själva verket hade utvecklingen mot en dräkt där inte midjan snördes åt börjat redan under 1900-talets första decennium.

image611
Poiret 1908

Korsetter hade man dock fortfarande, de såg bara annorlunda ut: istället för att skapa en extremt kvinnlig form som 1800-talets korsetter skulle de pressa in kroppen så att den liknande en pojkes, något som Valerie Steele också påpekade.

Precis som i förra avsnittet hade man delat upp inslaget om en svensk designer i tre delar. Känns lite onödigt, men eftersom Helena Hörstedt sa mer saker som hängde ihop med hennes yrke som klädskapare var det lättare att binda ihop delarna i huvudet.


Just nu spelas: Sonic Youth: "Orange Rolls, Angel's Spit" från DirtyEn riktigt bra bok

Det här är en av de bästa modehistoriska böcker jag läst: Fashion and eroticism - ideals of feminine beauty from the victorian era to the jazz age av Valerie Steele. Valerie Steele, som bland annat varit redaktör för tidskriften Fashion Theory, har skrivit en välskriven bok med en ingående kunskap om tidens mode och samhälle och ett intressant teoretiskt perspektiv. Oumbärlig läsning för den som studerar periodens modedräkt då den rensar bort gamla vanföreställningar som upprepas gång på gång i mer populär litteratur.

image610

Jag vill egentligen inte se "Velvet" ikväll

Fast jag känner att jag måste. Jag forskar ju om och undervisar om dräkt och mode och då måste jag nog faktiskt se ett program som handlar om det; när det nu sänds ett på svensk TV.
Men jag har onda föraningar - Kvällens tema är midja och jag kan redan nu föreställa mig hur det kommer vara (baserat dels på förra programmet, dels på hur det brukar vara i mer populära sammanhang, som programmet ju ändå är): En massa ytliga och i alla fall delvis felaktiga påståenden om korsettens utveckling, funktion och kulturhistoria. Jag kan redan nu säga, i fall de skulle påstå det, att: nej, de opererade inte bort de nedre revbenen under 1800-talet; bukoperationer är känsliga saker och inte något man gjorde för skojs skull - utan antibiotika och riktiga bedövningsmedel.
Fast det kanske är jättebra.


Just nu spelas: New Order: "Vicious streak" från Get readyÅåh Marc!

Jag tillhör dem som inte riktigt sett det fantastiska i Marc Jacobs. Han är ju annars hälften av alla modebloggares husgud (den andra halvan dyrkar Betsey Johnson; det finns undantag, men de är inte många), men jag tycker att mycket av det han gjort har varit "jaha" och en del annat för hip-hop/street-influerat för min smak. Men nu, nu kan vi komma och prata om honom! Jag gillar i princip hela hans kollektion för sidolinjen Marc by Marc Jacobs jättemycket. Det är 80-tal som det ska vara. Och det riktigt bra är att eftersom han är så populär bland både bloggare och modejournalister så kan man räkna med att vad han visar sätter avtryck även i de stora kedjornas utbud.

image609
Bilder från Style.com

Studseli-studs: Neon, rutor, vida korta kjolar och schyssta byxor och rockar. Och kängor!


Just nu spelas: Morrissey: "I have forgiven Jesus" från You are the quarryDagens: den nya kjolen

Nu ska jag springa iväg på lunch och möte med två kollegor, med vilka jag har spännande ansökningsplaner. Och jag har förstås den nya kjolen på mig. Jag har också, något som är väldigt ovanligt, ett skotskrutigt diadem på mig - mitt huvud är nämligen så stort att de klämmer och ger mig huvudvärk, men för några timmar kan det väl gå.

image608
Kofta: Ssiley, Myrorna
T-shirt: H&M
Kjol: H&M
Strumbyxor: H&M

På tal om smal

På tal om smal så skriver den här smala flickan (vars blogg jag läser för att hon syr och designar) att hon kände sig fet på Stockholms modevecka och att hon vill gå ner 7(!) kilo.
Det illustrerar onekligen smalhetsen i modevärlden bra.


Just nu spelas: Fortfarande New Order Power, corruption and liesVid knälång kjol i höst också

För oss som är vänner av den vida knälånga kjolen och just nu firar dess återkomst på modescenen kan det vara glädjande att veta att den finns kvar även i höst; trots att modeskaparna annars verkar vara främst inspirerade av dels 40-tal, dels mer 60-tal.

image607
Bilder från Style.com

Jag gillar särskilt hur Oscar de La Renta kombinerar den med en ganska klassisk dräktjacka. Det viktiga att tänka på när man gör det är att den bör vara antingen kort eller mycket utsvängd, så att kjolen får plats.


Just nu spelas: New Order:"Your silent face"  från Power, corruption and lies


Fresterskan Annaa

Annaa skrev just om en kjol hon beställt från Ellos och jag fattar inte hur jag har kunnat missa den:

image606

Den är till och med på rea för 129 kronor. Får se om det faktum att den är i 80% akryl kan hindra mig från att köpa den. Och så kan jag ju alltid upprepa mantrat: "Jag kan sy en själv, jag kan sy en själv..."


Just nu spelas: Kajsa och Malena: "Säg att du sjunger än" från Den andra världen


Smal

Sofia Dahlén skriver i sin blogg CONSPICERE om hur vi framställer oss sj'lva; vilka kriterier vi till exemepl har för hur vi klär oss, och mer konkret, om man har en blogg, för de bilder vi väljer att lägga upp. Läs det!
Lika intressant som inlägget är kommentarerna, på många sätt. En sak som gäller i princip alla, utom en kille och jag och någon till, är att de har "att jag ser smal ut" som det viktigaste kriteriet. Det är också fallet med Sofia själv. Det viktigaste är alltså inte att kläderna syns bra eller så utan att man ser smal ut.

Själv skrev jag att smal aldrig hade kunnat vara mitt viktigaste kriterium, för inte ens när jag vägde femton kilo mindre än jag gör nu och hade pinniga armar var jag smal - det kan man nämligen inte vara med en bröstkorg som mäter 85 cm i nederkanten (nu, med lite mer hull mäter den nästan 90cm), stora bröst, breda höfter och muskulösa ben. Men söt/vacker var jag i alla fall för och det är det viktigaste kriteriet för mig när det gäller mina foton; inte postar jag ett foto där varje smärtlinje syns och det ser ut som att jag inte har någon haka. Jag behöver inte vara 100% nöjd med mitt ansikte på bilden, men i alla fall till 75%.

Men, nog om mig och tillbaka till de som kommenterade; det är nämligen ingen slump att just "smal" var det viktigaste kriteriet: de flesta har egna bloggar om mode och det finns nämligen inga modebloggare som inte är smala. I alla fall inga som visar bilder på sig själva (undantaget jag kan komma på är A big girl's closet, men den är inte så trendig direkt, eller populär) . Begreppen "modemedveten" och för den delen "vacker" är så intimt sammankopplade med att vara smal att de som inte uppfyller detta det mest grundläggande kriteriet inte ens visar bilder på sig själva. Och du behöver inte vara lika stor som mig, de allra flesta har storlek 36 eller mindre, allt annat gör att man ser "tjock" ut.

Så kanske är det inte bara för att jag är exhibitonist som jag lägger upp bilder på mig själv utan också för att visa att det är okej att ha storlek 46 och gilla trendiga och/eller lite mer originella kläder.


Just nu spelas: Leonard Cohen:"Diamonds in the mine"


Jag borde inte få ha plånboken med mig när jag går ner på stan

I alla fall så köpte jag en likadan kjol som både Nanó och min tillfälliga chef på Twilfit, Sheima, har. Redan när jag såg den på Sheima ville jag ha den, men eftersom den inte fanns på H&M då trodde jag att det var kört. Men när jag gick in på H&M på Avenyn idag hade den kommit in igen!
Jag ska ta en bild sen, men så länge kan ni gå till Nanós blogg och titta på hennes inlägg från den 27/1 och se den på henne, jag har tyvärr inte listat ut hur, eller om, man kan länka till ett speciellt inlägg hos blogger.

Jag köpte också två behåar till den ena dottern; en kostade 79,90 som ordinarie pris och den andra köpte jag för 50 spänn på KappAhls rea. Det är inte rättvist att det aldrig finns billiga behåar för oss som har F-kupa! Fast bra att det finns billiga till barnen.

Maja fick ett par strumbyxor i hennes storlek, alla hon ärvt var i storlek 86, och ett par alldeles för stora röda glittriga skor. De är i storlek 29 och hon har 25-26, men man kan ju inte låta bli att köpa "hubinskor" när man ser dem - vi har sett Trollkarlen från Oz två gånger redan sen hon kom hem från dagis. Hon växer väl i dem.

Yii-ha!

Jag ska få gå utanför lägenheten! Lillan är frisk och på dagis och sjuka män tar hand om sig själv alldeles utmärkt. Så jag ska till jobbet och träffa folk om scheman och ansökningar och sen ner på stan en sväng kanske.

I alla fall känner jag mig som att jag kanaliserar Irene Cara i Flashdance när jag har stor grå sweatshirt och jeans. Inte för att hennes sweatshirt var så här stor, varken i absoluta termer eller relativt våra respektive storlekar, men ändå. Kornblå ringar i öronen fullbordar 80-talskänslan.

image604
Örhängen: Glitter
Sweatshirt: LaRedoute
Jeans: H&M

Stortröjan

Den stora, lösa tröjan jag beställde från LaRedoute kom idag och den var verkligen allt man kunde begära. Den har visserligen mudd längst ner, men den är lös, så det blir ingen ballongeffekt. Och den har fickor att stoppa nycklar och näsdukar, eller vad man nu vill, i.

image603


Just nu har den sjuke maken lånat den för att bli varm, så sen kommer den att lukta av honom när jag har den imorgon och bli ännu mysigare (han har slutat kräkas nu).

Jag gjorde det!

I den allmänna tristess som uppstår när man varit hemma med en nyss magsjuk dotter ochhar en nyligen insjuknad magsjuk man så köpte jag "hubinskorna", som Maja säger.


image457
Bild: have2have.se


De är nu nere i 150 kronor, fast frakten går på 79 kronor.

Rutigt!

Designteamet Y-3 ( jag antar att tvättmedlet med samma namn inte finns i USA) gör kläder helt i min smak - och inte bara det rutiga, jag gillar resten också.

       
Bilder: style.com


Jag gillar särskilt de ovanlig afärgkombinationerna i deras rutor; skulle inte ha något emot att hitta sådant tyg. Det är också roligt med en höstkollektion som lyser av färg och inte bara går i grått, svart och andra dämpade färger. Jag älskar visserligen grått, men citrongult och orangerött tillsammans är inte heller så dumt.


Tänk vad man gör för sina barn

Jag har ju alltså varit hemma med Maja idag, eftersom hon kräktes sista gången klockan sex på söndag morgon ville vi se om hon verkligen var frisk innan vi släppte iväg henne (min modeföreläsning blev alltså inställd).
Så jag ägnade dagen åt att stortvätta samt ta bilder på sommarkläder, som ju synes i förra inlägget. Och då blev Maja så förtjust i min klänning att hon också ville ha en likadan.
Så då sydde jag en.

image597


Hon har till och med tyllunderkjol precis som jag. (Resår är en magisk uppfinning, jag köpte den till mig på postorder och jag kommer i den, men den är för kort. På Maja är den lagom lång så länge den inte åker ner nedanför magen.)

Vårklädsel

Eftersom jag längar så efter våren var jag tvungen att prova lite vår/sommarkläder:

image595
Kofta: Sisley/Myrorna på Hisingen
Klänning: hemmasydd efter mönster från 1963
Tyllunderkjol: Gina Tricot
strumpbyxor: H&M
Sandaler: DinSko

Mönstret:
image596Just nu spelas: Depeche Mode: "Shame" från Construction Time AgainNakkna

Nakkna visade också på Stockholms modevecka: vackra och annorlunda kläder som ändå är fullt bärbara. Jag gillar särskilt topparna med sina utskärningar. Jag hade förstås gillat dem ännu bättre om de inte varit svarta - allt utom ett fåtal grå plagg var tyvärr svart och det blir lite enahanda till slut.

Jag vet att svart är ett trick för att få billigare material att se ut att vara av högre kvalitet och enkla plagg att se mer sofistikierade ut, men Nakkna behöver inte den sortens knep; så jag antar att de helt enkelt älskar svart bra mycket mer än jag gör.

image594
Bilder från www.modette.se


Just nu spelas: The Jesus and Mary Chain: "You trip me up", en av de där låtarna som låter som om det är en väldigt högljudd dammsugare eller annan maskin i bakgrunden - jag gillar sånt.


Mera Yigal Azrouël

Som jag sa i inlägget om kjolar nedan gillar jag verkligen Yigal Azrouëls höstkollektion; här är fler bilder:

image593
Bilder från www.style.com

Klänningen till höger skulle jag mycket gärna äga.


Just nu spelas: Editors: "When anger shows" från An end has a startStickblogg

Idag fyller min kompis Katarina i Stockholm år. Hon är helt besatt av stickning och har en blogg om det. Tyvärr uppdaterar hon inte så ofta, men hon har fina bilder på sina projekt.

image592
Bild snodd från katarinas blogg


Just nu spelas: Editors: "Well worn hand"


En lista med grejer om mig

Snodde den från Annaa. Eftersom jag har skrivit så mycket om mode och kläder idag så tycker jag att jag kan ha ett inlägg som inte alls handlar om det utan om mig.

Hur svarar du i hemtelefonen? "Hej det är Eva"
Hur svarar du i mobiltelefonen? Inte. Vi har en som vi har ärvt, men den använder vi bara till att ringa till andra när vi är på resor; annar är den vare sig med eller på.
Vem ringde du senast? BlåvaAnna igår för att säga att jag hade slutat jobbat och kunde umgås.
Hur mycket pengar har du?
Jag har inte lagt mitt bidrag till matkassan än, så 6621 kronor.
Senast kramat och när?
Majan, efter att hon för andra gången någonsin bajsat på vår toalett.
Antal timmar sömn inatt? sex-sju; blev väckt av kräkning vid sextiden på morgonen.
Sov du ensam? Nix, det gör jag nästan aldrig. Jag är så ovan att jag till och med har svårt att sova om ingen mer andas i rummet.
Vem sov du hos senast? Mig själv. Borta var det hos min styvfarsa i samband med hans 60-årsdag i oktober.
Vem sov hos dig senast? Annaa i fredags.
Vem vet mest om dig? Rickard, min man. Därefter min kompis Inger.
Vem vet du mest om? Rickard, och Maja.
Vad ser du fram emot? Att alla mina föreläsningar för den här omgången ska vara över.
Vad vill du ha just nu? En ledig vecka när jag inte måste göra något. Jag gissar på att det blir först i juni.
Vem hånar du?
Karolina Skande och Sofi Fahrman, som ni kanske har märkt. Fast mest är jag snäll.
Vem längtar du mest efter?
Som inte är här? Min vän Daniel.
Vem vill du helst slippa? Ett par personer från en medeltidsförening jag är med i.
Vem stör du dig på? Egentligen inte så där mycket på någon, det varierar efter hur folk beter sig; men jag är väldigt tolerant.
Vilken buss åker du oftast? 52an eller 42an, i min ände av stan är det samma linje.
Vilken årstid är det nu? Vinter
Anser du dig själv snygg? Ja, i alla fall tillräckligt.
Har du varit kär? Jag till och med är :)
Är du en bra partner? Jo, det tror jag, fast det beror ju på vem man är partner till.
Har någon varit otrogen mot dig?
Kanske, men i såna fall var det över arton år sedan och jag kommer inte riktigt ihåg. Sen hänger det ju lite på hur man uppfattade det förhållande man hade, eller om man nu hade ett.
Har någon varit otrogen mot någon, med dig? Jepp.
Har du varit otrogen?
Ja, fast det var ett bra tag sen.
Brukar du oftast ragga eller bli uppraggad? Ragga. Jag gillar inte när folk försöker ragga upp mig. inte för att det har hänt så ofta; jag brukade hinna först.
Pratar du fortfarande med personen du kysste senast? Ja, vi är ju gifta och bor ihop.
Vad åt du senast? Hamburgare; vi var lata och stekte burgare idag.
Har du varit på ett party?
Jo, fast inte i år; men jag var på en slags party i oktober - det var skitkul.
Har du varit utomlands? Återigen, inte i år. Jag var i Berlin November och i april ska vi till London hela familjen.
Var är dina syskon just nu? Förmodligen hemma hos sig, dvs en i Kortedala, en i Vänersborg och en på Dal.
Vilken tid gick du upp imorse? 8.20. Det var inte min idé, men Maja vaknade.
Vad gjorde du kl 2 inatt? Sov.
Vad är det första du gör på morgonen? Tar värktabletter och försöker ignorera smärtorna innan jag "fått igång kroppen", sen väcker jag mina barn.
Vad ska du göra efter det här? Sova, jag är aptrött.Just nu spelas: The Ramones: "You don't come close"


Coola rosetter hos United Bamboo

Det unga designteamet bakom United Bamboo är kända som nyskapande, där nyskapande ofta betyder "konstigt och inget som vanliga människor vill ha på sig". Deras höstkollektion för i år har emellertid mycket snyggt och bärbart, utan att de förlorar sin egen stil. Själv är jag väldigt förtjust i den här jackan och klänningen med rosetter i samma tyg - inget gulligt, bara välgjort:

image591
Bilder från www.style.com

Nu är ju inbyggda rosetter, som på jackan till vänster i sig inget nytt: Vionnet gjorde det på 30-talet, Jaques Fath gjorde det på 50-talet, och flera andra, men det sticker ut och jag gillar att man valt så förhållandevis grova tyger. Jag skulle faktiskt vilja ha båda.

T-shirten jag gav min man i födelsedagspresent

Idag är min mans födelsedag och förutom en bok som heter Special operations in the age of chivalry fick han den här:
image590
Bild: www.allposters.com


Han gillade den och har den på sig nu. Monty Python är bäst.

Blus jag skulle kunna tänka mig

Ibland ser jag grejer jag bara gillar, som jag normalt inte skulle ta på mig. Som den här blusen med glittriga stjärnor från Ellos:

image589
bild www.ellos.se

Jag gillar att det händer mest på ryggen. Tyvärr har den en fånig knapp mitt fram, men det kanske kan åtgärdas på något sätt. Om jag nu köper den, jag har redan tillräckligt med kläder.


Just nu spelas: Editors: "Blood" från The Back RoomVikten av passform

Douglas Hannants höstkollektion var väl inte mycket att skriva hem om: en del snyggt, men rätt ointressant. Men den här fyrtiotalsinspirerade kombinationen fick mig att tänka på hur viktigt det är att kläder passar den som ska bära den.
Jag letade sen reda på liknande kläder hos postorderfirmorna: kjolmodellen var inte svårt, även om den är vanligare på hösten, men jag hittade bara en blus med volanger längst ner och den var i ljus gul bomull och inte satin. Det är emellertid troligt att vi får se även det höstens kataloger och butiker; svart satin hör ju mer hemma då.

Men inte får man samma utseende för det! Och varför?
Jo för att modellens kläder är insydda för att passa henne. Blusen går in precis i hennes midja och inte vare sig ovanför eller nedanför och kjolen sitter åt i hennes midja, trots att hon har stor skilland mellan midja och höfter. Konfektionskjolen kommer däremot nästan säkert stå ut löst en bit från midjan på den som bär den.

image588
Bilder från style.com och ellos.se

Vad poängen med det här inlägget är?
Jag vet inte, att utrycka pessimism? Att få folk att inse att det inte är dem det är fel på när kläderna inte sitter som på modeller på bilderna (även bortsett från att de flesta av oss inte är medicinskt underviktiga)? Eller kanske att uppmuntra till hemsömnad?
Det är inte så svårt att göra ett kjolmönster som passar en faktiskt. I princip börjar man med en rak tub av något billigt bomullstyg och så nålar man in den efter sin kropp i sidsömmarna, baksömmarna och med hjälp av eventuella insnitt. Sen klipper man bort det onödiga tygt i sömmarna och ritar av insnitten på mösntret och så har man ett färdigt grundmönster. Glöm bara inte sömsmåner när du ska sy och att olika tyger har olika mycket stretch.


Just nu spelas: Eurythmics: "When tomorrow comes"


Fina, lite annorlunda, kjolar i New York

Modeveckorna i New York har just börjat och först visar förstås mindre, rätt okända, designers. Yigal Azrouël hör inte  till de stora modeskaparna, men jag gillade väldigt mycket i hans höstkollektion och inte bara för att där fanns både rutor och asymmetri. Det är till exempel bara en av de här kjolarna som är rutig och asymmetrisk, de andra är både symmetriska och enfärgade, men jag gillar dem ändå.

image587
Bilder från www.style.com

Lite förutsägbart säger jag nu: Man kanske skulle sy något sånt som den vita och bruna?


Just nu spelas: The Jam: "A town called Malice"


John Galliano - jag älskar dig

Det har varit en produktiv kväll: jag har sytt in min väst som jag köpte på Emmaus i veckan, kllippt foder till en ny 1500-talsklänning, umgåtts med Blåva Anna, sett på Förnuft och känsla och dessutom hunnit titta lite i de stora modeböckerna jag släpade hem idag. Bäst var utan tvekan Couture - the great fashion designers och även om den är för gammal för att John Galliano ska vara med så påminde det mig om hur mycket jag älskar honom. Jag, och många andra, har tjatat nog om hand pret-à-porterkollektion hösten 2007, så jag tänkte bara visa två av alla de underbara skapelser han gjorde för Diors haut couture-kollektion våren/sommaren 07:

image586

Så Dior, men ändå nytt och blandat med influenser från äldre tidersmode.

Om jag fick bära en - men bara en - berömd designers kläder resten av livet skulle det vara John Galliano. Och jag vill bo i hans tygförråd.

Jobb, jobb, jobb

Orsaken till att jag i prinicp inte alls har bloggat idag är att jag har jobbat som en slav med min föreläsning till på måndag hela dagen. Det kommer jag att behöva göra i morgon också. Och vad får jag för det? 800 kronor innan skatt - Jag beräknas nämligen kunna förbereda mina tretimmarslektioner på bara en timme. Det kanske hade gått om de hade haft någon form av litteratur de kunnat studera, men nu är det inte så, utan jag är den enda källan till dräkthistoria de får.
Nu är det ju en bra källa, för jag kan det här och är alldeles för "duktig" och ambitiös för att göra ett dåligt jobb men med en annan lärare kunde det blivit riktigt dåligt, jag har sett alltför mycket sån't på sömnadsutbildningar.

Men jag får i alla fall titta på vackra blider, som den här:

image585
Cristobal Balenciaga 1940

Man undrar ju hur hatten sitter fast.

Matchar grönt med grönt

Annaa stack iväg på förmiddagen för att jobba och efter att ha ätit lunch drog jag iväg till UB en kort sväng för att fixa lite mer litteratur: Vouge Fashion - 100 years of style by decade and designer, Couture - the great fashion designers och Christian Dior: The early years 1947-1957. Fast jag vågar knappt titta i dem: nu måste jag göra färdigt min PowerPointpresentation om modet 1930-1965.
Jag var inte riktigt nöjd med mitt hår när jag skulle gå ut så jag tog en mönstrad scarf och gjorde en slags turban. Det är kallt ute också, även om det inte ser så ut: det är strålande solsken och på söder- och östersidan av huset där vi har fönster är det nästan vindstilla. Det är det däremot inte ute i verkligheten där iskalla kraftiga vindar smiter om öronen, så jag var glad för tröjan i silketweed.

image584
Scarf: Indiska, men det var på 90-talet
Lång t-shirt: Gina Tricot
Tröja: stickad av Blåva Anna
Kängor: Legaro

Annaa fick med sig lite tunt brunt ylletyg och ännu tunnare vitt siden som hennes mellandotter kanske kan ha användning för i arbetet med sin kollektion.

Just nu spelas: The Sisters of Mercy: "Marian" från First and last and alwaysSuck

Inte blev det något vidare modesnack och öldrickande här inte. Jag var jättetrött och kom inte riktigt igång och sen började Maja kräkas. Annaa drog ut på stan (som var planen hela tiden) och nu ska jag gå och lägga mig. Förhoppningsvis är jag piggare och Maja friskare imorgon.

För att ändå ha lite trevligare innehåll visar jag en bild på min allra bästa festklädsel: bekväm och snygg och mössan ramlar faktiskt inte av. Fläckar syns dåligt på yllet och fastnar framför allt inte och särken kan man bleka  i värsta fall, så den är bra att festa i också. Det gör jag dock inte på bilden; det är Maja och jag på min kollega Hauwas disputationsmottagning i juni för två år sedan.

image583Just nu spelas: The Jam: "The Modern world"


Som konst

En modeillustration från 1925:

image582

Chanel

Nu är ju jag, till skillnad mot många andra modebloggare och modejournalister inte så förtjust i nazisympatisörer som Coco Chanel, men den här bilden är verkligen något extra. Den visar Chanel i en av hennes egendesignade aftonklänningar1936. Modefotgrafiet stod på många sätt på sin höjdpunkt under 1930-talet och det gjordes fantastiska foton inspirerade av surrealistisk konst. Det här är mer traditionellt, men inte mindre vackert.

image581Just nu spelas: The Smiths: "Half a person"


Dagens varma klädsel

Igår var det hemskt att gå hem från jobbet med piskande regn i ansikten. Så idag klädde jag mig för riktigt skitväder när jag gick till universitetet och så var det riktigt lugnt: regnade bara lite och blåste inte alls mycket. Det började dock friska i på vägen hem så vi kan nog få i alla fall kuling ikväll.
Och ikväll kommer Annaa hit från Stockholm och det ska bli hemskt kul. Orkade inte gå till systemet så jag bad maken köpa folköl.

image580
Tröja: Mamma stickat av mysigt ullgarn. Kragen är lös.
Kjol: Hemmasydd
Strumpbyxor: Twilfit
Benvärmare: Jag stickat!
Curlignkängor: MantereJust nu spelas: "The Lemonheads: "Poughkeepsie" från The Lemonheads


Mer köpta strumpor - Stylein

Förr var det, som Annaa påpekade för mig i telefon igår, väldigt viktigt för de olika modehusen och modeskaparna att allt de visade var deras eget verk. Så är det uppenbarligen inte nu, och man undrar dessutom ifall Minimarket och Stylein gjort en gemensam strumpbeställning eftersom även Stylein satsade på strumpor från Music Legs till för korta kjolar så att gördeln (bandet i överkanten) syntes.

image579 
bild från http://mode.feber.se

Styleins kollektion (som går att se på Modefeber) såg förresten ut precis som såpdant vi antingen redan sett, eller snart komer att få se, på Gina Tricot. Jag hade inte hört talas om dem innan så jag är inte besviken på något sätt, mest lite förvånad. Det är inte dåligt, det finns många som gillar det, men som sagt lite oväntat. Men de breda pannbanden som alla har är för jäkla fula; i alla fall på dem.

Jag har förresten de här strumporna och gillar dem jättemycket; tyvärr har en gått sönder, så jag får beställa nya.


Just nu spelas: Loreena McKennitt: "The dark night of the soul" från The mask and the mirror


Luvtröjan jag levde i

Här är en bild på luvtröjan jag levde i mellan 1990 och 1993 typ. Och mig - med kort hår.

image578

RSS 2.0