Alltinget i Karlavagnen ikväll

Ikväll är det dags för mig att tredje onsdagen i rad medverka i Alltinget i Karlavagnen. På grund av hockey-VM sänder vi dock bara en timme, från klockan 23 till 24. Vill ni höra hur jag låter så är det ett bra tillfälle, om ni är vakna så dags.

Mer rosa med vita prickar

Bomullstyget i rosa med vita prickar kommer verkligen till användning i min garderob. Det finns klänningen, det finns den vändbara jackan, det finns sen förra veckan shortsen och nu finns även blusen, som jag planerade redan för ett år sen, men inte fått tummen ur att göra. Typisk 50-talsmodell som jag tror kommer att bli fin med den turkosa kjolen i borstad bomullstwill. Den kan förstå bäras med shorten nedan också - och då blir jag rosast.
Men idag blir det en något mer sansad kombination av rosa och gult. Jag ska förstås även ha jacka och funderar på hatt. Å andra sidan ska jag bara till Mölndasl sjukhus och träna, så jag vet inte hur piffig jag "behöver" vara.


Jag har sytt mitt livs första shorts

De är långt ifrån perfekta, men det är i alla fall ett par shorts som passar mig bättre än något som kan köpas. Jag har förstås gjort mönstret själv, delvis efter ett byxmönster som Blåva Anna hade, men som inte passade alls. Ikväll ska jag dock ta isär dem igen och korta grensömmen bak något; troligen medan jag dricker vin på BlåvaAnnas balkong. Att nåla in saker i grenen för att prova har ett begränsat underhållningsvärde, så det tar lite tid att få det som man vill ha det. Men nästa shorts kommer att vara perfekta ;)


Två påskkäringar

På begäran kommer här även en bild på både mor och dotter som påskkäringar.


En påskkäring

Nu har jag och Maja varit ute och gått påskkäring och delat ut påskbrev både här och var. Ute är det 20 grader i skuggan och träd som var kala för mindre än en vecka sen har nu gröna små blad.


Hushållstips à la 1951 - matlagning

Så var det dags att återge några av de många tipsen ur boken "Mitt bästa knep. Goda råd från husmor till husmor" från 1951.
Och det är tema mat. Två råd som väl alla redan känner till, men någon kan ju ha missat dem. Och ett tredje som säkert är jättebra, men som de flesta moderna människor sällan får användning för.

1. Om soppan eller såsen blivit för salt kan man koka en råskalad potatis i tills den känns mjuk, den har då sugit åt sig något av saltet.
2. För att inte torkad frukt ska sjunka till botten i formen när man gör fruktkaka kan man rulla dem i vetemjöl först.

Och så ett som jag ska komma ihåg tills nästa gång jag ska tillaga denna rätt. Det är över tio år sen sist.
3. Vid rengöring av grisfötter, som ju alltid är besvärligt, kan man använda rakhyvel. Först lägges fötterna i vatten över natten eller några timmar och sen går det lätt att raka dem rena.

När man lånar träningsbrallor av grannen

Den här och nästa vecka går jag på något som kallas dagsjukvård. Jag tillbringar hela dagaran på Mölndals sjukhus där jag tränar en massa med sjukgymnast, träffar arbetsterapeut, kurator, läkare och annat. För att bli bättre i min reumatism och dessutom kanske hitta saker som kan göra min vardag bättre också, efter de här två veckorna. Detta gör mig förstås både trött och upptagen, så vi får se hur det blir med bloggandet.

Och syendet, jag försöker konstruera ett välsittande byxmönster just nu, vilket inte är det lättaste med min kropp. Helst ska det ju inte framhäva mina utseendemässigt sämsta sidor heller ;)

Och så träningsbrallorna då: Jag kom hem från Landet klockan halv elva på söndag kväll och trodde då att jag ahde ett par leggings som jag kunde ha att träna i. Det hade jag inte, upptäckte jag klockan sju nästa morgon, utan hade gett bort dem för några år sen. Min vanliga träning sker ju i baddräkt, men jag trodde att det nog inte var en lämplig klädsel för träning på land. Så kvart i åtta ringde jag Blåva Anna och som tur var hade hon dels inte gått till jobbet än, dels ägde hon flera par träningsbyxor. Så nu är jag ordentligt utrustad för vad som än kan komma. Igår blev det ingen träning utan det var bara inskrivning, men det visste ju inte jag. För att kompensera bristen på träning gick jag dock hem från Mölndal, ganska exakt en halvmil. Jag fick skoskav, men annars var det väldigt skönt i solen.

Och slutligen: Dagens klädsel!

Så var det dags för premiär både för de röda kilklacksskorna från Miss L-fire och klänningen som jag sydde förra veckan och den här. Måste dock stanna till hos skomakaren på vägen för att köpa hälgrepp, eftersom hälarna inte är stilla i skorna när man går utan kippar ur lite.

Och så en där jag låtsas hårt att det är sommar:


Och resultatet

Med klämmorna urtagna och lockarna utborstade fick jag ett snajsigt 80-talsburr. Jag var faktiskt starkt frestad att tupera det lite och ha det som det var, men jag höll mig till planen att göra något mer 40-talsinspirerat.
Burr:

Med ett par slingor fastnålade med hårklämmor och en tygblomma.


Likadant på morgonen som på kvällen

Igår, innan jag åkte till radiohuset för att vara med i Alltinget i Karlavagnen, rullade jag upp håret på fingrarna och fäste lockarna med klämmor. Sen knöt jag en snusnäsduk (som min mamma köpte till mig när jag gick i sjuan) runt håret. Lockarna längst fram i pannan, som var synliga fick vanliga hårklämmor, men restan satt jag upp med såna här:



De är enklare att få på plats och sitter bättre. Jag var förstås tveksam till om det skulle gå att sova på dem, men det var inga som helst problem.

Och de satt verkligen bra med en scarf över - så här såg jag ut klockan halv ett i natt alldeles innan jag gick och la mig.


Och såg här ser jag ut nu:


Distinkt mosigare, men håret ser precis likadant ut!
Nu ska jag bara se hur det ser ut när jag tar ut lockarna.

Vårstass

En sån här vårdag när det antingen regnar eller är grått, men för ovanlighetens skull inte blåser iskallt är en utmärkt dag att ha stickad tröja istället för jacka. Alltså luftade jag min tröja som jag stickade efter ett 1930-talsmönster. Och min röda hatt med fjädrar, som jag tycker är som gjord för den.

Ja, folk tittade, men om det var på hatten, tröjan eller min strålande sköna uppenbarelse är svårt att veta :)


Jag tänker också på hur mycket snyggare allting blev sen jag kom på att man kan lägga kragen utanpå tröjan eller kavajen; som de gjorde på 40-talet (och ibland 70-talet). Detta är dock en så kallad smakfråga, så jag låter folk tycka vad de vill där ;)

Förbandet

Inte nog med att Sator (helt i enlighet med mina förväntningar) var sjukt bra, även förbandet var riktigt, riktigt bra. De var tre mycket unga män som kallar sig Factory Brains och är från Stockholm. Tyvärr har de inte gett ut någon skiva än, men när de gör det ska jag definitivt köpa den och jag rekommenderar dem verkligen som liveband.


Sator!

Nu ska jag och maken strax promenera till Trägår'n för att se Sator spela. Senast skivan, som kom för typ ett halvår sen är riktigt bra, även om jag inte hört den tillräckligt för att bestämma mig för om den är riktigt lika bra som mästerverket Basement Noise från 2006. I vilket fall är här en av de bästa låtarna från senaste plattan:


Mitt bästa knep

Någonstans i sina inlägg om husmorstrenden och husmorstips berättade Annaa om att hon och en kompis skickat in en massa olika tips till Vi Föräldrar och att de vettiga aldrig kom med, men att flera av de mer knasiga gjorde det. Jag skulle kunna länka till just det, men det har blivit en rätt stor debatt i hennes blogg och jag inte orkar gå igenom hela igen, för att hitta just det. Om ni inte har läst debatten så rekommenderar jag den annars, ett par inlägg att starta med är de här: När dumheten tar över även i P1Häng inte för tungt i öronen samt Jag och mina strykbrädor.
I vilket fall så är det förstås ingen ny företeelse att tidningar ber läsare skicka in sina bästa hushållningstips. I mina veckotidningar från 1940-talet finns både tipsspalter och ibland tävlingar för läsartips. (Även livsmedelsföretag ordnade pristävlingar där man skulle komma med sitt bästa recept med deras produkt. Jag kommer att återkomma till detta vid ett senare tillfälle - vem behöver inte ett 1940-talsrecept på efterätt innehållande pulvermos?)

ICA-kuriren samlade 1951 de bäst av de tips de publicerat i en liten bok: Mitt bästa knep. Goda råd från husmor till husmor.




En bok som min mormor köpte och som jag sedan fick i arv när jag flyttade hemifrån 1988 (ihop med en massa recepthäften och småskrifter om hur man kunde leva billigt på 40-talet).

Det är en blandad samling tips; många bra även idag, många som tiden sprungit ifrån och så sådana som jag inte tror att speciellt många tog till sig i slutet av 1940-talet när de först publicerades heller. Och den är ett underbart tidsdokument, även om det naturligtvis finns många källkritiska problem om man skulle vilja använda den som källa till svenska kvinnors vardagsliv under åren närmast efter kriget. I sin helhet får man dock en inblick i den knapphet som rådde i många hushåll ännu på 1950-talet, bristen på många varor som dröjde kvar efter krigets ransoneringar kan också spåras i några av tipsen.

Jag tänkte att jag skulle återge några av tipsen här i bloggen (alltid med källa, till skillnad från en känd bloggare som snodde en sömnadsbeskrivning som jag gjort här i bloggen rakt av utan att ens antyda att det inte var hennes beskrivning från början, så tycker jag att originalkällan, vare sig det är en bok eller annan blogg, alltid ska anges).

Jag skulle kunna göra det på många olika sätt: dels gravallvarligt, med patos, för att denna viktiga husmorskunskap inte för gå förlorad, dels för att locka fram billiga skratt, men jag tänkte testa ett mellanting: återge såna tips som jag tycker är bra (även om de flesta gamla nog att ha eget hushåll troligen redan känner till merparten av dem) men också återge sådana tips som tiden sprungit ifrån och sådana som faktiskt aldrig var riktigt bra - för underhållningens skull.

Det första tipset: "Källarsmak på matvaror undviks, om man ställer in några friska enbuskar i källaren".
Användbart för dem av mina läsare som dels saknar kylskåp, dels har jordkällare.

Frånvaro

Jag försöker skriva en artikel till Tvärsnitt om vad mitt forskningsprojekt handlar om. Men texten vill inte. Dock är ju det enda sättet att åstadkomma något när inspirationen saknas att fortsätta skriva och kämpa på till det blir en text. Väntar man på inspiration blir det ingen text. I synnerhet inte innan tisdag.

Igår var jag hemskt snygg, men tog inga bilder, för att jag lämnar Maja på skolan tio över åtta och sen går direkt till jobbet och verkligen inte har tid och ork att posera för kort och blogga innan jag måste gå hemifrån. Så vi får tro mig på mitt ord.

Slippa tårar

I avdelningen ännu ett hushållstips som förmodligen är av begränsad nytta för de flesta läsare, men som funkar och troligen inte är allmänt känt har vi nu kommit till ett som jag har lärt mig av min mor och mormor: När man gör korv hemma (redan där går vi utanför de flestas vardagserfarenheter misstänker jag) och använder ett recept med lök i så är det inget vidare för ögonen när man står där och mal rå lök i köttkvarnen på sin hushållsassistent*. Om man då tar en bit knäckebröd i munnen (så att det sticker ut) så rinner det inte i ögonen. Om det beror på att knäckebrödet fungerar som en skärm mot svavelångorna från löken eller om det absorberar desamma vet jag inte, men det funkar. Att köra lite knäckebröd igenom sist gör också så att man får bort löken ur hushållsassistenten innan man ska ge sig på nästa steg: att sätta på korvhornet och börja fylla fjälstren.

Nu är detta som sagt kanske inte något som folk i allmänhet ägnar sig åt, men jag har faktiskt läst i DN att det är den senaste trenden att göra sin egen korv. Då naturligtvis som ett exklusivt hobbyprojekt och inte som i min mormors och morfars och min mors hushåll en naturlig del av mathållningen eftersom morfar hade grisar.

Om man inte vill göra sin egen värmlandskorv, eller för den delen grynkorv har COOP utmärkta av båda och de finns året om, inte bara till jul. De är dock inte fullt så gråa som hemgjorda. Tillagas som kokt fläskött brukar: med salt, lagerblad, svart- eller vitpepparkorn och ett par kryddpepparkorn.

OBS! Kokkorv är väldigt känslig mat, ställ in den i kylen så fort du kommer hem.
* Vi gjorde vanligen Värmlandskorv, som innehåller fläskkött, potatis och lök.

Användbara länkar

Länkar som är mig till ständig glädje:

Språkdata på Göteborgs Universitet har (sedan fjorton år) lagt upp Svenska Akademiens Ordbok på nätet. Det är ordboken alltså, som beskriver det svenska språket från äldsta tid, inte ordlistan som behandlar det moderna språket. Vill man veta första gången ett ord dyker upp i svenskan är detta länken. Kan vara knepigt med stavning, men man får prova sig fram och att sätta * där man inte vet vilken bokstav eller ändelse det ska vara funkar också.

Projekt Runeberg, en nordisk variant på Project Gutenberg, vilka båda publicerar texter vars copyright gått ut ( i vissa fall med ett par århundradens marginal). När man sitter där och behöver ta en titt i Nordisk familjebok (uggleupplagan) så är det skönt att den inte är mycket mer än ett musklick bort.


30 poäng universitetskurs i mode- och klädhistoria

De här kurserna har jag varit med och tagit fram och kommer också att undervisa på. Det är alltså två 15-poängskurser som tillsammans täcker in forntid till nutid i västerländsk mode- och dräkthistoria.
Den ena rör sig från forntid till cirka 1900, med tyngdpunkt på 1700- och 1800-talen, den andra från 1900 fram till nutid. Återkommande teman är produktion och konsumtion av tyger och kläder, relationen mellan kropp och kläder samt klädernas betydelse i genuskonstruktioner.

Kurserna  riktar sig till en bred målgrupp: allt från nya studenter som vill börja sin universitetsutbildning med att läsa ett ämne som engagerar till yrkesverksamma museitjänstemän. Samarbetet mellan Institutionen för historiska studier och Textilhögskolan innebär att kurserna är tvärvetenskapliga och att fokus ligger på de områden där aktuell forskning pågår. Kursdeltagarna kommer att möta forskare och lärare i bland annat antikvetenskap, arkeologi, historia, ekonomisk historia, etnologi och textilvetenskap. Även personal från Textilmuseet i Borås och Stadsmuseet i Göteborg medverkar i undervisningen; genom att också  komma i kontakt med bevarade kläder kan studenterna få en bättre förståelse av hur de använts och kommit till.

 

 


Jag har sett bättre ut

Men jag har i alla fall på mig en tröja som minner om Blåvitts UEFA-cupsseger från 1982. Och idag spelar Blåvitt årets första match i Allsvenskan, så ikväll blir det ett besök på Gamla Ullevi.


Koftan är från H&M, t-shirten från Sopportershopen för några år sen, kjolen har jag sytt själv och skorna är från schuh.co.uk.

RSS 2.0