Jag har börjat sticka

En jumper efter modell från 50-talet. I resårstickning, som jag inte är  någon entusiast av. På tvåor!
Jag räknar med att den blir färdig nästa år.Bilden är från boken Klassisk stickning av Lise-Lotte Lystrup, men eftersom hon gjort om beskrivningen till att hela toppen är gjord i ett slags litet flätmönster struntade jag i den och gör som jag vill. Jag använder också ylle och inte bomull som hon valt, ty det är en styggelse att sticka i. Tycker i alla fall jag.

Snygga skor

Istället för att lägga upp 276 maskor till en tröja som jag ska sticka hängde jag på www.office.co.uk och spanade skor. De här till exempel:De flesta är från Offfice eget märke, men som ni ser fick två från Irregular Choice respektive Killdoll också vara med.
En av deras butiker står på listan för nästa veckas Londonresa.Just nu spelas: The Jesus and Mary Chain: "Take it" från Automatic


Ny klänning

När jag ändå är inne på klänningar så vill jag gärna visa att jag precis gjort färdigt klänningen som jag skrev om här.Den är inte exakt som på bilderna jag visade, men det var heller aldrig planen. En sak som jag hade velat göra vara att snedda våderna på kjolen även mitt fram och mitt bak - dels hade det gett en snyggare mönstereffekt, dels tycker jag att det faller snyggare då - men jag hade inte tillräckligt med tyg.
Klänningen är helt bärbar nu, men jag har, som sagt, funderingar på små axelvaddar. Jag kanske kan få tag i några bra i London nästa vecka.

Om jag hade obegränsat med pengar, tid och garderobsutrymme

Då skulle jag gärna sy alla de här klänningarna. Hade jag obegränsat med pengar skulle jag till och med kunna betala ett proffs för att göra det :) I alla fall de svåra detaljerna; jag vill nog helst sy själv annars, det är ju så roligt.


Bidler från www.vintagepatterns.wikia.com


Garderobsutrymmet är egentligen det som är det största problemet, samt förstås frågan om när jag egentligen skulle ha allihopa på mig.

Audrey!

Och sötast av alla är Audrey Hepburn. En åsikt jag delar med min mor, som hade henne som idol som ung. Bilden är från 1952.


Från My Vintage Vogue

I övrigt förbereder jag ett föredrag om samkönad sexualitet under medeltiden.


Just nu spelas: Pat Boone: "Loveletters in hte sand"


Dagens klädsel. Och frisyr.

Jag tänkte att det var dags för premiär för solklänningen till jobbet. Förhoppningsvis kommer det att vara varmt och jag kommer att kunna sitta ute och läsa utan kofta. Tills vidare blir det dock kofta.I den händelse det blir soligt och varmt har jag satt upp håret för att slippa få en vit rand i solbrännan mitt bak i nacken av hästsvansen. Dessutom är det skönare med uppsatt hår när det är varmt, blir inte svettigt i nacken. Idag gjrode jag inget avancerat utan satte upp sidohåret med två kammar och gjorde en knut i nacken.
Just nu spelas: Green Day: "See the light" från 21st Century Breakdown

Mina kompisar bloggar också

Jag har ju någon slags idé med min länklista till höger, att den ska innehålla folk som skriver rätt mycket om mode. Eftersom jag själv knappt gör det numera, modernt mode alltså, blir det ju lite paradoxalt och flera av dem som är där har ju i vilket fall slutat skriva om mode, men får vara kvar ändå. Så därför har jag lagt till två av mina kompisar:
Idun, som skriver om 40-50-tals retro pin-uppor från dessa decennier och om loppisar, livet, rabarberpaj och sådant.
Jenny - Riotmamman. Som skriver öppet om barn, jobb, familjeliv, rockmusik och sån't hon tänker på.

Och slutligen Sugarsnappy, som jag inte känner, men har träffat, eftersom hon jobbar på Gårda Textil. Skriver om sömnad rätt mycket.


Ett försök med fyrtiotalet

Frisyr framför allt. Om jag bara övar kommer jag så smånngom att kunna göra snygga valkar och rullar och en dag när jag ska ägna mig åt att packa mer mitt kontor inför insitutionsflytten borde väl vara en bra dag att öva på?


Blusen är från Myrorna, ursprungligen Åhléns
Kjolen har jag sytt själv
Skorna från en billgi skobutik på Kungsgatan, delen ovanför Domkyrkan.


I nygamla skor

Dagens klädsel inbegriper de riktiga tantskorna som jag köpte på loppis i Majorna i söndags. Jag har förstås inte fixat till dem än, men de duger för en sväng på sta'n med besök på Knapp-Carlsson och andra sevärdheter.


Skjorta: Myrorna
Kjol: Hemmasydd
Skor: loppis i Majorna som sagtJust nu spelas: The City Waites: "The Saint Turn'd Sinner" från Penny Merriments: Street songs from 17th century England

Om att ta mönster från ett plagg man har

Ofta har man ju ett riktigt favoritplagg som man kanske skulle vilja kopiera och sy ett till av. Johanna visar  sitt senaste inlägg mycket detaljerat och pedagogiskt hur man gör det. Jag har inget jag vill göra det med nu, men jag ska sätta ett bokmärke på beskrivningen så att jag hittar den när jag behöver det.

Alltinget och restaurangbesök

Ni har väl inte missat att vi gick över till att sända i riksradion för någon månad sen? Klockan 12 på P4. På söndag är sista gången för säsongen och för att fira det ska vi gå ut och äta ihop imorgon, på en restaurang i Feskekôrka. Just det senare är väl inte riktigt min grej, eftersom jag inte äter skaldjur och har begränsad entusiasm för t ex inlagd sill. Men det brukar ju alltid finnas några grönsaker. I vilket fall är alla medverkande så trevliga att jag ser mycket fram emot det - och så är det ju alltid kul att få klä upp sig lite.

Inte för mig men för drottning Kristina

Eller Ulrika Eleonora.  De här skorna köpte jag enkom för att bära till eventuella 1600-tals och en del 1700-talskläder- Fyrkantiga tår är så inte jag och även resten av utseendet hör inte hemma i min garderob. Däremot ser de hyfsat mycket ut som skor som bars under 1600-talet och 1700-talet, i synnerhet om jag får tagit bort resåren och kanske även bytt spännena.
Femtio spänn på loppisen i Majorna.
Just nu spelas: The Raveonettes: "Blush" från Lust Lust Lust

Hemmasytt

Idag är det hemmasytt för hela slanten. Ja utom resårskärpet, underkläder, strumpor och skor då, men det var det väl ignen som trodde. Jag är lite hängig och struntar i smink och håret behöver egentligen tvättas så det blev svinrygg (inte så att det är smutsigt, men lite mindre fluffigt än jag önskar).


Vogue 1923

Värmen utanför får en att drömma om sommaren - precis som denna bild från 1923.


Sol igen

Idag var det sol igen. Därtill är det fotboll och jag ska gå direkt från jobbet - och vad passar då bättre än mitt fina IFK-linne? I handväskan ligger förstås även matchtröjan. Och en handduk, ty idag är det Towel Day.


Linne: Supportershopen
Kjol: sytt själv
Skor: eBay

Och det är klart att jag vet att jag ser tjock ut på bilden - jag har alltid sett tjockare ut i profil, även när jag vägde 20 kilo mindre än nu i åttan. Men jag tycker att jag ser så söt och käck ut att det uppväger den mindre smickrande vinkeln. Samt att det är roligt att variera sig på bild.
Nu ska jag till Gårda Textil och köpa foder innan jag åker till Universitetet.

Så många klänningar, så lite tid

Lite av de klänningar som inspirerar mig just nu:


Bilder: www.vintagepatterns.wikia.com

1940-tal alltihop. Jag har nästan en exakt likadan hatt som flickan i rött och blått, fast min är klargrön.
Det känns som att jag helt har övergett det moderna modet för tillfället, men det verkar inte som att ni, mina läsare har något emot det.


Just nu spelas: MandoDiao: "Gloria" från Give me fire


Megashopping på Megaloppis

Idag var det "Megaloppis" i Majorna, i princip över hela stadsdelen. Jag hade först inte tänkt gå, eftersom jag har allt jag behöver och dessutom behöver spara pengar (glasögonen var ju inte gratis), men så kände jag för att besöka Majorna igen. När jag lämnade Johanneberg var det mulet och runt tjugo grader, men innan jag nått Majorna hade det börjat regna och vindarna var mycket kalla. Då var det sådär att vara barbent och bara ha kofta.
Men jag gick i alla fall från Stigbergstorget via Allmänna vägen till Såggatan och sen Godhemsgatan och ner mot Mariaplan. Och handlade:
Fem videofilmer till Maja, för en tia styck. Vi har en videobandspelare som fungerar bra fortfarande.
Två par skor till mig - ett par riktigt tantiga i kittfärgat läder med lufthål på ovansidan (behöver eventuellt bättras på lite i färgen) och ett par i brun mocka som kommer att vara rätt okej till 1600-tals och tidiga 1700-talsdräkter.
En kasse med Betty Boop på till mig
Ett par skridskor stl 32, knappt använda
Ett par inlines i storlek 29
En liten börs med Ariel på

Allt som allt 350 kronor. Skorna ska ni få se när jag är mindre frusen och trött. Men så här såg jag i alla fall ut:


Blus: Lindex
Kjol: Hemmasydd
Skor: Remonte


Just nu spelas: Mando Diao: "Maybe just sad" från Give me fire


Bilder från INNAN festen

På det här fotot kan man se de fina lockarna som faktiskt blev resultatet av papiljotterna.Vi var alltså på klubben Tip the velvet och hade fantastiskt kul. För mig som är intresserad av både historisk dräkt och populärkultur fanns det mycket roligt att titta på - inte historiskt korrekt för perioderna innan 1940-talet, men kreativt, glamoröst och roligt. Dessutom bjöds på modevisning, dansuppvisning, uppträdande av brittiska Burlesqueartisten Vicky Butterfly.
Bilden är tagen av vännen Caroline.

Ett foto från halv tre i morse

Jag hade inte min kamera med mig till Caroline där vi gjorde oss i ordning så jag har inga foton från innan festen. Eftersom en massa kort togs med Carolines kamera så antar jag dock att jag kommer att få en del rätt snart. Jag hade faktiskt papiljotterna på mig dit,så att de skulle få en chans att vara helt torra, plus att jag fick hjälp av vännen Monika att ta ur dem. Det var bara en som fastnade riktigt illa, så jag är inte helt avskräckt. Fotot är på mig och Monika vid halv tre i morse när vi kom hem och då är lockarna nästan borta, men de var fina innan. Valeria var vaken och spelade World of Warcraft och tog fotot och katten är förstås med.


Sytt klänningarna har har vi gjort båda två.

Dagens - nummer ett

Så här ser jag ut idag (och arbetar visligen hemma). Ikväll ska jag nämligen på klubb och hade tänkt ha lockigt hår. Jag har alltså fått överta min mammas papiljotter och gör ett första försök på egen hand. Sist jag hade papiljotter i var när min mamma gjorde det på mig till studentbalen. Papiljotter och jag verkar dock inte funka så jättebra ihop; jag kan se tendenser till att enstaka hår trasslar in sig till ett enda rufs som får klippas bort från papiljotten. Det var faktiskt samma en gång när jag hjälpte min mamma för 23 år sen. Jga håller helt enklet tummarna. För att papiljotterna ska sitta kvar bättre har jag ett fint litet hårnät gjort av en virkad duk ovanpå. Bedårande - inte sant?


Blusar

Min besatthet av blusar har lite trängts undan av ett större intresse för klänningar, men det finns fortfarande många som jag vill göra. Här är ett collage med inspiration från 1950-talet:


Bilder: vintagepatterns.wikia.com

Egentligen hör intressena ihop - för har man bra blusmönster kan man använa dem till klännignsöverdelar. Så min egentliga besatthet är att göra de perfekta blus/livmönstren. Fast jag har inte så mycket tid till det nu eftersom jag behöver fokusera på jobbet.

De nya skorna199 spänn på Skopunkten. På Backaplan fanns inte större än storlek 39, men det kan ju finnas på andra ställen.
Kolla blodådrorna på mina fötter förresten! Jag ska nog ha tunna strumpbyxor i; fast det är peep-toe.

Utflykt till Hisingen

På jakt efter spraystärkelse och läggningsvätska följde jag med maken som skulle till en spelaffär till Backaplan; där ryktena förtalde att dessa saker skulle finnas på Coop Forum. Vendela behövde nya ballerinaskor och det vill Maja också ha, vilket innebar att vi ville ta en titt på Skopunkten - så vi var fyra på utflykt. Allt utom läggningsvätska hittades och därtill köpte jag ett par gräddvita skor med 6-7 cm klack, vilket löser en del av mitt skodilemma.


Jacka: Emmaus
Klänning: Egen design och sömnad
Skor: eBaySen åkte jag hem och gjorde pannbiff med kokt potatis och kokta morötter. Så gott.


Impulsköp

Jag köper en del från brittiska What Katie Did och får därför e-post från dem. Och idag meddelade de att de nu rear de produkter de har från amerikanska Rago, en av de verkliga giganterna och klassikerna när det gäller gördlar och liknande. En lång Ragogördel för 20 pund (och 2.50 i frakt) är helt enkelt för bra för att missa.


Bild: www.whatkatiedid.co.uk

Nu undrar man kanske vad man ska ha en sån till, men om man har rätt mycket kläder inspirerade av 1940- och1950-talet så sitter de faktiskt bäst med rätt typ av underkläder under. De gör en inte mycket smalare (om man har rätt storlek), men de ger lite stadga; något som jag tycker är skönt så länge det bara är lite. Mjukare än snortajta jeans och kläderna ovanpå sitter bättre på plats. Dessutom skyddar de kläder från slitage efter som snävt skurna kläder inte längre själva får "ta" alla rörelser och sträckningar som man gör.

Vackert från 1912

Ett omslag för Vogue av illustratören George Plank. Underbart vackert, som så många av hans bilder för tidningen.


Man kanske skulle använda sin Paisleyschal mer.


Just nu spelas: Dion & The Belmonts: "Teenager in love"


Dagens klädsel. Och internet.

Tack vare min otroliga list (och ett USB-minne) kan jag lägga upp dagens klädsel även idag, trots att maken pajade vår nätanslutning i morse. Det har krånglat mycket de sista dagarna så han testade att stänga av och sätta på modemet. Det var väl det som dödade det hela, för nu är vi helt frånkopplade hemma. Han ska ringa comhem i eftermiddag, så får vi se när, hur och om det löser sig.
Efter en regnig morgon tittar nu solen fram och jag är glad att jag i alla fall klädde mig rätt vårigt.


Blus: Lindex (reades förra veckan såg jag)
Kjol. Myrorna
Skor. Josefssons

Kjolen, som har veck samlade på två ställen ska förmodligen egentligen sitta så att vecken är mitt fram och mitt bak, i alla fall är det så det blir om man har dragkedjan i sidan, men då får mina höfter inte plats, utan det korvar sig där. Dessutom tycker jag att det är snyggare med mer vidd i sidorna, så den får sitt ame dragkedjan mitt bak.


Just nu spelas: Judas Priest: "Metal Gods" från British Steel


Ny solklänning och frisyrförsök

I veckan som gått sydde jag (äntligen) en solklänning av rutig bäckebölja som jag köpte för ett par år sen. Jag är inte 100% nöjd, men det jag är mindre nöjd med hänger mest samman med att jag hade ont om tyg. Jag ska fixa lite i ryggen, men sen får det räcka. Den uppfyller i alla fall mina baskrav för en solklänning:
1. Lämnar mycket bart så att man får solbränna
2. Täcker behåbanden

Och är söt förstås.
Jag passade också på att göra ett försök till sån där 40-talsfrisyr med rullar ovanför öronen. Det blev rätt bra faktiskt, men gelé istället för skum och mer övning ska nog till innan jag har det utanför hemmets fyra väggar - jag är helt enkelt rädd att det ska lossna och ramla ner.Nu väntar vi bara på sol - idag var det typ 12 grader och isregn emellanåt.

Cry-Baby

Jag har älskat filmen Cry-Baby ända sen jag såg den första gången för sisådär femton år sen. Så det är ju inte mer än rimligt att jag nu, när så många insett dess kultvärde att det finns t-shirts att köpa, också har skaffat en sådan.


T-shirt: Allposters.com
Kjol: Asos
Strumpbyxor: Gina Tricot
Skor: Skopunkten

Det känns lite konstigt att ha en kjol som sitter för löst i midjan, så att den hasar ner, men det är bekvämt när man sitter - och det är ju mest det som jag gör på jobbet.


Klänningen kom

Just precis nyss kom min klänning från amerikanska Pin-up Girl Clothing. Jag tog till och med kort, men konstaterar att de ser för illa ut för att visas: med myssockor, rufsigt hår, utan den trosgördel som jag rekommenderar om man har min runda, mjuka mage och ansiktet slitet av smärta - idag är en dåligt dag.
 Den passade bra, även om jag misstänker att storleken mindre hade suttit ännu bättre; en bra kunskap till senare inköp. Möjligen kommer jag att korta axelbanden lite och luta dem lite annorlunda, men klänningen är bekväm och kommer garanterat att användas mycket. Eftersom jag har korta ben så går den säkert tjugo centimeter längre ner på mig än på bilden, men det gör inget.

Nästa gång

Nästa gång jag har spenderbyxorna på (juli? augusti?) skulle jag kunna tänka mig att köpa någon av dessa - reproduktioner av skor från sent 40-tal - tidigt 50-tal.


Bilder från http://www.rocketoriginals.co.uk

Både bekväma och snygga, därtill i riktigt läder.

Två fina 1700-talsdamer

Nu har jag och Maja kommit hem från en mycket trevlig picknick ute vid Gunnebo slott. Vädret var fantastiskt, grönskan nästan berusande och slottet är ju bara så fint där det ligger i sin återskapade 1700-talspark. Maja hade också roligt där hon gick runt mellan häckarna och hittade nya rum. Hit kommer vi att återvända många, många gånger.Mer bilder kan ses här.

Ett utflykt till 1700-talet

Nu snart ska jag och Maja på 1700-talspicknick vid Gunnebo slott. Förhoppningsvis blir det fina foton.

Är AllPosters synska?/ En t-shirt med Cry-Baby

En fråga som jag och min man ställer oss idag är: Är AllPosters.com synska? Frågan motiveras av att jag beställde t-shirten jag har på mig på bilden I FÖRRGÅR! Från Nya Zeeland. Vi kan inte se någon annan förklaring till att den anlände idag än att de är synska och vet att man ska beställa redan innan man själv vet det.I övrigt är jag, som ni kan se, deshabillé; jag hade precis fått av mig klänningen när jag såg paketet och då var jag ju tvungen att prova direkt. Varmed ni också fick en dokumentation av vad jag hade på mig som kjolen att stå ut på föregående bild.

Ut i solen

Fast med rosa kofta också, i alla fall nu på förmiddagen.


Klänning: H&M
Skor: DinSko, gamlaJust nu spelas: The Dubliners: "The leaving of Liverpool"

Så jäkla konservativ

Ett problem som jag har är att jag inte kan ha svarta skor till ljusa sommarklänningar och dylikt. Det kan möjligen gå om jag har en svart jacka eller kofta till, för då bryter jag det ljusa med svart på något mer ställe, men inte annars - det känns bara så grundläggande fel. Man kan ju tycka att detta itne borde vara ett problem eftersom jag har sammanlagt sexton par skor som inte är svarta, men ingen av dem passar till allt och de flesta är antingen röda eller lite vintriga i sina färger eller mönster:
1. Espadriller i vitt och marin - passar bäst till de färgerna + rött.
2. De något extrema chockrosa i mocka, 12 cm klack är mycket till vardags. Och rosa går inte till allt.
3. Grå bekvämskor - rejäla, men också lite tråkiga ibland. Samt klämmer lite på ovansidan av vänsterfoten.
4. Röda ballerinaskor i gympaskomodell - se punkt 1 plus att gympaskor inte gör sig till allt. I alla fall inte om man är konservativ och det hade jag ju redan slagit fast.
5. Glittriga röda ballerinaskor - mer kul än användbara
6. Röda kilklackskor - rött, går sådär till t ex rosa, gult och grönt
7. Rutiga converse - inte vad jag vill ha till sommarklänning. I alla fall inte oftast.
8. Skotskrutiga ballerinaskor - inte heller så somrigt.
9. Mörklila högklackade - inte somriga och lite höga för längre promenader
10. Bruna sandaler med kilklack - bra för det mesta, men jag vill ibland kunna ha strumpbyxor.
11. Blå lackskor - jag tycker att det bör finnas något blått i övriga klädseln för att de ska passa.
12. Röda lackskor - underbara, men rött går som sagt inte till allt och de har också tio cm klack.
13. Röda ballerinaskor med leopardmönster - RÖDA var det ja. Har dessutom delvis degraderats till jobbskor och bor på mitt arbetsrum.
14. Rosa lackskor - höga och inte speciellt bekväma. Och chockrosa.
15. Glittersandaletter - se punkt 5.
16. Jag har såna här i mörkt lila också.

Det kan nog bli de sistnämnda, om de inte gör för ont i min numera blå-lila fot (efter mötet med byrån i tisdags). Det är dock uppenbart (i alla fall för mig) att jag behöver några ljusare skor med typ 5 cm klack.

När jag inte trodde att jag kunde älska dem mer

så gör den ryska producenten ännu en fantastisk pausunderhållning! Balett är något väldigt viktigt i den ryska kulturen och folkdanser i balettversion förekommer i många av de stora baletterna (t ex Svansjön) från 1800-talet, det århundrade när baletten i den form den har nu föddes (1600-talets och 1700-talets ballets du cour var något helt annat). Och jag ser hundra gånger hellre manskörer och balett än föredettingar med gamla schlagerhits eller trollkonstnärer och annat konstigt som skådats som pausunderhållning. Jag kan knappt bärga mig inför lördagens paus.
Någon jag inte älskar är däremot bildproducenten - balett gör sig inte bäst som små prickar på en scen långt bort, vilket hände alltför ofta.

Jag tror fortfarande att skotskrutigt och leopard är en bra idé

En annan bra idé är att klä sig för vädret, vilket innebär kofta och tjockare strumpbyxor.


Kofta: H&M Divided
T-shirt: Köpt på konserten.
Det står alltså "the Dubliners" på den
Strumbyxor och kjol: H&M också
Skor: DinSko

Idag har mina tår läkt såpass mycket att jag kan gå utan att halta, så nu går jag till kontoret och arbetar där istället för hemma.

Klänningsplaner

Här är två bilder från symönster från 40-talet som visar vad jag tänkte göra av mitt nyinköpta viskostyg. Troligen gör jag ett mönster utan veck på axlarna, men jag får se - jag vill i vilket fall vänta med att klippa ut tills jag har tvättat tyget, eftersom jag inte vet hur det beter sig i tvätt. Dessutom ska jag hitta en beskrivning på hur du gör dina egna, små, axelvaddar, eftersom alla jag settt i affärer är jättestora och troligen avsedda för kavajer och jackor snarare än tunna klänningar.


Bilder: http://vintagepatterns.wikia.com

Tills vidare funderar jag därför på om jag ska bada, eller om jag ska börja göra mönster och klippa till en klänning i rutig bäckebölja som jag har. Jag har förvisso en tillklippt blus i det tyget som jag borde göra något åt, men det känner jag inte för.

Igår

Igår fyllde Maja fem år.Gissa vad hon fick?

Eurovision, semi

Jag säger bara: Bästa. Pausunderhållningen. Någonsin!
Jättestor manskör i uniform, bra låtar, jättestor manskör - det blir inte bättre.

Nya glasögon

Och så här ser alltså de nya glasögonen ut:Inte så olika de gamla, men helt utan båge runt glasen. Jag kan nog vänja mig.

Glasögonglädje

Jag fick just ett meddelande att mina glasögon är klara och att jag kan hämta dem! Glädje! Pollen och kontaktlinser är ingen drömkombination och i vilket fall trivs jag bättre med glasögon.

Inte dagens klädsel

Så här skulle jag ha sett ut idag - om jag inte drämt i tårna så hårt i ett byråben att de i alla fall är stukade - gör skitont efter över en timme. Inte för att de här skorna gör mer ont än andra, men det ser löjligare ut att halta i högklackat än i platta skor, så det blir mina svarta pumps med 2 cm klack och dragkedjedekoration till jobbet idag.


Klänning: Ärvt av
Annaas mamma
Skärp: Asos
Skor: Haléns


Visst ser jag nästan outhärdligt käck ut?


Just nu spelas: Johnny Burnette: "Dreamin' "

Espadrillproblemet löst

De här hittade jag på eBay, kostade lite under en hundring inklusive frakt från England.Lite suddigt kort tyvärr, ljuset som kommer in från alla fönster är ingen underbar kombination till självutlösare. I vilket fall är de marinblå och vita.
I övrigt läser jag Peter Englunds avhandling och försöker låta bli att somna; jag vet inte om det beror på allergimedicinen eller på ökad inflammatorisk verksamhet i lederna, men irriterande och jobbigt är det.

Just nu spelas: Gene Vincent: "Lotta Lovin' "

Glittriga godispåsar

Till skattjakten som Maja vill ha istället för fiskdamm (den onda piratsystern stjäl dem och gömmer dem och de små barnen får leta) har jag sytt glittriga påsar knutna med sidenband. Inte jättemycket jobb och gästerna tycker att det är kul att få en påse med sig hem.25 minuters nedräkning, önska mig lycka till!


Just nu spelas: Sister Vanilla: "TOTP" från Little Pop Rock


Vad gör jag idag?

Skrubbar kök och badrum, dammar, putsar speglar och bakar paj - medan maken plockar upp, dammar och dammsuger överallt. Med andra ord så har vi haft besök idag, den ovannämnda aktiviteten ägde rum mellan 10 och 13.30 ungefär och vid t14 kom svärmor och hennes syster för att gratulera Maja som fyller fem på tisdag. Nu vilar jag lite och förbereder inför barnkalas imorgon med 10 st 4-5-åringar.

"Kära" granne som var före mig i tvättstugan

Om du häller i tvättmedel i luckan och sen bestämmer dig för att inte tvätta så kan du inte bara lämna kvar det utan måste ta upp det efter dig! Det är inte schysst att någon annan ska behöva gräva ur ditt lätt frätande tvättmedel med händerna bara för att du klantade dig. Detta gäller även dem av er som häller på så mycket tvättmedel att det blir en hög kvar när ni tvättat färdigt.
Jag använder oparfymerat tvättmedel av en anledning! Eller egentligen två: allergi i familjen och att vi inte vill lukta som sämre sortens horhus.

Älska heavy metal

Ja, det var den tredje punkten på listan - och en av de lättaste. Lättast hade förstås varit att rakt av åteskapa mitt utseende runt 1985, men jag tänkte att det skulle passa in även idag.


Kavaj, eller kanske snarar dräktjacka, den är väldigt insvängd:
sk. vintage, ärvd av exets släktingar
Linne: omgjord t-shirt från förra sommarens konsert på Ullevi
Jeans: H&M
Kängor: Josefssons
Armband: H&M och Glitter

Två fynd från Tradera

Idag kom två fynd från Tradera, både från 50-talet skulle jag gissa. Tyget, som är i viskos känns väldigt 50-tal till utseendet, men de 23 knapparna som är i emaljerad plåt kan ju vara från ett vidare tidspektrum. Äldre är de i alla fall, eftersom de inte är av plast.Tyget är närmare fyra meter på 80 cm bredd och ska bli en 40-talsinspirerad klänning.
Knapparna har jag ingen klar plan för ännu; mest för att det finns så många möjligheter.


Knapparna fick jag för 40 kronor, tyget gick på lite mer.

Så fel att det blir rätt?

Jag fortsätter att titta på symönster från 40-talet och hittar sådana här guldkorn:


Källa: http://vintagepatterns.wikia.com

Eller kanske faktiskt bara fel. Jag vet inte. Läs texten också, den tillför mycket.
Missa inte makens cigarett - män röker nästna alltid på symönstersillustrationer, eftersom de ju måste göra något, inte bara se dekorativa ut som kvinnorna.


Just nu spelas: The City Waites: "The saint Turn'd Sinner" från Penny merriments: Street Songs of 17th Century England


Vill man vara fin får man lida pin

Eller: "Där ölen går in går vettet ut"
Mina svarta Halénsskor med remmar runt fotleden kom igår, i storlek 7, som passade mig bättre än 6 som jag hade beställt först. Eftersom jag blev så förtjust i dem så tog jag på mig dem när jag gick på the Rover igår och det hade väl gått  fint om jag inte hade dels haft skoskav redan från mina bekvämskor, dels tyckt att det var en lysande idé att promenera hem tillsammans med en kille som bor i närheten av mig. Från Järntorget till Johanneberg alltså, i nya skor med 7,5 cm klack. I ärlighetens namn ska dock sägas att bara ett av de fem skavsåren är nytt. Ännu ärligare är väl att säga att det bara rörde sig om ett par öl och att jag var i säng innan midnatt.

En bedårande blus och trasiga glasögon

Idag provade jag en blus på H&M är så nära min vision för en av de blusar jag vill ha att den är nära nog perfekt: smalrandig i vitt och lindblomsgrönt, kort puffärm och vit knappslå, krage och "manschett". 249 kronor kostade den,
Men så var det så att imorse gick mina glasögonbågar sönder och när man har så mycket synfel som jag har hjälper det inte att gå till en lågprisoptiker, det går ändå på över 3000 kr om man inte vill ha centimetertjocka glas. Så det blir inga blusar och inte så mycket annat heller tror jag. Dessutom blir det kontaktlinser i pollentider, vilket är sådär.

Skyhöga skor

Jag skyller allt på Miri - om inte hon visat upp dem i sin blogg så hade jag aldrig upptäckt dessa rosa, skyhöga snyggingar.


Bild: www.have2have.se

De är mycket snyggare på henne, så klicka på länken ovan. I vilket fall så kostar de 545 kr på have2have och jag försöker nu komma på en rimlig anledning till att köpa skor med 13,5 cm klack. Finns svarta också, men vad skulle jag med det till? Svarta skor har jag redan massor.

Rockabillyinfluerat

Egentligen hade jag tänkt köra "älska heavy metal" från listan idag, det hade passat extra bra eftersom jag ska på ett seminarium om medeltida järnframställning, men det faktum att det regnar och är kallt påverkar mitt klädval något. Kanske ikväll när jag ska på pub. Så det blir lite rockabillyinfluerat istället. Och något suddigt; min man är förvisso hemma och kan ta kort, vilket alltid blir bättre, men jag ville inte störa honom i hans dammsugande.


Kjol och blus:egentillverkat
Overknee-strumpor: SockDreams
Skor: Skopunkten


Just nu spelas: The Raveonettes: "Somewhere in Texas" från Pretty in black


Långrandig och sätter mig på tvären

Ja, det var nummer 5 på listan som Malin satte ihop av uttalanden om vårmodet i Damernas Värld. Den här klänningen tycker jag var ett rätt givet val eftersom den är randig på både längden och tvären. I den här takten (jag har klarat av tre) så undrar jag dock om inte sommaren hinner komma innan jag fått gjort så mycket på listan.


Klänningen: gjort mönster och sytt själv efter en 40-talsklänning
Strumpor med rosa söm bak: Leg Avenue via SockDreams
Skor: DinSKo för ett och ett halvt år sen.


Just nu spelas: Melody Club


En nästan färdig 1700talsdräkt

Den här har jag sytt till Maja igår och idag, inte så illa tycker jag, med tanke på att det är hemskt mycket handsömnad inblandat och jag har tagit hand om henne ensam och lekt en hel del. Nu har den även tre blå rosetter mitt fram, som håller ihop framkanterna över snörningen som är på fastsydda remsor under. Tyget är från IKEA, när de körde 1700-talstema för några år sedan. Det som återstår nu är tre knappar och öglor som ska hjälpa till at thålla underkjolen på plats, eftersom femåringar inte har så markerad midja. Det hade förstås kunnat åtgärdas med korsett, men det kändes inte aktuellt om man säger så.


Jag är inte död

Det är bara det att Maja och jag är ute mest hela tiden på dagarna. Idag hade jag besök också och så håller jag på och syr 1700-talskläder till Maja eftersom vi (hon och jag) ska på 1700-talspicknick den 16e. Jag vill också ha en ny klänning, men hinner jag inte det så har jag i alla fall en redan. Inspirationen kommer framför allt från att jag håller på och läser boken The dress of the people - Everyday fashion in eighteenth century England av ekonomhistorikern John Styles. Den inspirerar mig både forskningsmässigt och sömnadsmässigt - en bra kombination.
Just nu spelas: Bad Religion: "New from the front" från Stranger than fictionRSS 2.0