Mer musik åt folket

Den irländska gruppen Planxty framför "Little Musgrave" live 1981. Låten är med på skivan The woman I loved so well som bland annat innehåller den underbara "Johnny of Brady's Lea" som jag tyvärr inte kunde hitta på internet. Vid senaste Londonresan köpte vi albumet på CD för att ersätta en något hackig LP.


Nya länkar

Jag har lagt till två nya länkar där till höger: Att ha det gott och Little Peaché. Båda är skrivna av kvinnor som utmärker sig i modebloggsvärlden genom att i det ena fallet vara medelålders och i det andra fallet vara större än genomsnittet. Little Peaché har dessutom en mycket personlig stil som i bland tangerar min med femtiotalsinspiration, vilket så klart gör att jag tycker att det är roligt att se på hennes kläder, och ibland är helt annorlunda. Att ha det gott visar en mer sansad, men långt ifrån tråkig stil. Det hade dock varit kul med lite bilder på bloggaren i de kläder hon skriver om.
Båda är i alla fall inspirerande, fast på olika sätt.

Dagens klädsel nummer två

Jag skrev i ett tidigare inlägg att om inget oförutsett hände så skulle jag vara hemma hela dagen. Nå, något oförutsett hände: jag fick lust att gå i affärer. Så jag tog med ena tonårsdottern (den andra är på ridläger), som följde med på villkor att hon fick gå in på SF-bokhandeln. Hon sprängde inte tusenkronorsvallen för et tbesök där, men det var nära. I gengäld fick hon följa med mig på Monki, H&M och Gina Tricot; jag köpte lite på Monkis rea och hon en topp på H&M. Sen blev det glass från  Lejonet och Björnen innan vi promenerade hem.
Och så här såg jag ut:Normalt sett är jag lite tveksam till shorts  nere på stan (på mig), men de går så högt upp och känns så påklädda, i synnerhet med skjorta till, att jag inte kände mig oklädd.

Storlek på Bravissimos behåar

Fick ett mail från h-lady igår där hon undrade hur man visste vilken storlek man skulle ha på bravissimos behåar. De skirver ju att de generellt sett inte tror på mätmetoden utan att man måste prova tills man hittar rätt. Jag provade ut storlek när jag var i London och det visade sig att det generellt sett var samma som jag brukar använda, dvs 80/36F. Min "plungebra" visade sig passa bättre i 34 FF, men de andra satt fint i 36F. Jag tror dock ändå att de har rätt i att det inte hjälper att bara mäta. Jag har en bröstkorg som vidgar sig mycket neråt, vilket gör att 1 cm nedanför där behåns nederkant sitter mäter jag 3 cm mer än jag gör där bandet sitter. Ett litet mätfel kan då ge mycket fel.
   Generellt sett tycker jag och en hel del väninnor med större byst också att "mätmetoden" ger alltför lösa band; enligt den ska man om man mäter 83 cm, som jag kanske gör beroende på hur måttbandet ligger, ha storlek 85, men på både mig och andra med samma mått innebär det att den ofelbart glider upp i ryggen. När man provar en behå första gången ska den sitta tajt på yttersta haken, den sträcker sig med användning - lösare band kan nog funka om man har mindre byst, men med stor byst behöver det sitta stadigt för att ge stöd och för att undvika att tyngden hänger i axelbanden.
   Om man har behåar som sitter tajt och bra kan man förmoligen använda samma storlek på sina Bravissimobehåar, för de skiljer sig egentligen inte i storlek från andra märken. Problemet kan vara att hitta behåar att prova ut storleken på i en vanlig butik, eftersom de oftast inte har tillräckligt stora kupor.

Dagens klädsel

Avslappad sommarstil är det som gäller. Om inget oväntat händer ska jag över huvud taget inte gå ut idag utan sitta hemma och skriva och sy.


Storskjorta: Ellos
Knästrumpor: O chevrons från SockDreams


Just nu spelas: The Church: "Almost with you" från The blurred crusade


De nya skorna

Här är skorna jag köpte till mig igår. De är lite för stora, något som bara är rimligt eftersom det är ett par 41or, men det går att fixa med ett hälgrepp, eller genom att ha lite tjockare strumpbyxor i. De är från i höstas, men den lite kantiga formen på tån känns fortfarande rätt ny. Och så är det mörkblå satin - kan det bli finare?


Ännu mer fantastisk musik

Jag fortsätter att ignorera temat för bloggen och länkar till lite mer fantastisk musik som alltför få har upptäckt: The Church. Det roliga med det här bandet är att de hållit på i i över 25 år och fortfarande gör jättebra musik, inte likadan, de har förstås utvecklats, men fortfarande jättebra.

Första hiten, "The unguarded moment", 1982 eller 1983:Liveframförande av "After everything now this" från skivan med samma namn från 2001 - de gör inte videos längre. Seriöst dålig upptagning dock.
Behåbeställning

Man skulle nästan inte kunna tro det, men det finns faktiskt pengar över den här månaden (retroaktiv lön + lite räkningar) så jag beställde två nya behåar från Bravissimo igår. Försiktig som jag är blev det dock inte den här ljuvliga mönstrade saken utan behåar som är lite lättare att ha underkläder utan att de syns. En bidragande orsak är att den kostar 36 pund medan de två jag valde kostar 24 respektive 25 pund; lite snål är jag allt. DEn axelbandslösa var den jag provade när jag var i London och jag kör samma storlek: 36 F, på den andra.


Bilder: www.bravissimo.co.uk

Frakten går på £5.50.

Shoppingorgie

Jag var inte bara och demonstrerade mot FRA-lagen idag utan tog även en sväng in på DinSko för att kolla in rean. Inte mindre än fyra par skor kom jag hem med: ett par högklackade pumps i mörkblå satin till mig (bild kommer imorgon eller så), ett par sandaler till Maja och vinterkängor till Vendela och Valeria. Alla paren kostade 99 kronor styck och ingen av dem hade ens varit i närheten av riktigt skinn, men till det priset får det väl anses vara okej.
Kängor och sandaler; de senare förstås på fel fot.Båda barnen gillade kängorna, vilket får ses som gott betyg till mig eftersom de är ganska kräsna och alltså inte var med och handlade.

Dagens klädsel och demonstration

Så här såg jag ut när jag och Maja drog ner på stan för en protestdemonstration mot FRA-lagen (bilder bl a här hos GP - låt er dock inte luras av GPs bildurval, det var inte över tusen personer från Liberala Ungdomsförbundet, de utgjorde max en tjugondel av demonstrationen)


Kofta: Zara
Klänning: Ellos
Strumpor: Msquared från SockDreams

Väst och kjol

Det är i och för sig väldigt mycket nittotal - det är inte bara frisyren på modellen till höger som får en att tänka på Vänner - men visst är det rätt snyggt med bara väst till kjol?
Här är det Alexander Wang och Abaeté som visar det i sina resortkollektioner för 2009.


Bilder: www.style.com


Just nu spelas: The Isley Brothers: "Shout"


Ärvt glitter

Det är kul att ärva/få kläder. Den här tröjan har en bekant till mamma haft. Jag var tveksam först eftersom jag inte är någon anhängare av polo och eftersom den röda färgen egentligen har en lite för varm ton för att vara idealisk till mina egna färger. De instickade lurextrådarna i guld övertygade mig dock om att den var så kitschig att den nog borde bo i min garderob i alla fall.Just den här kombinationen: stor stickad tröja och shorts ser man ofta på modefotografier; jag undrar varför - är det kallt nog för tröja är det väl också för kallt för korta shorts? Och tvärtom.

Ser ni märket mitt på mitt ben förresten? Det är såret från när jag ramlade på tåget på väg til Malmö i mitten av maj!

Slimmade kostymer

När vi ändå är inne på slimmade kostymer och sextiotalsstil för killar:


Bild: www.burton.co.uk

Ben Sherman, känt engelskt herrmärke från 60-talet och framåt har producerat denna underbara kostym för den engelska herrekiperingskedjan Burton. Om du är man och har vägarna förbi England rekommenderar jag starkt ett inköp, eller i alla fall en provning, tyvärr kan ju inte alla ha den här sortens kostym (inte min man till exempel). Om du köper en så kom bara ihåg att det är smal slips, som på modellen, som gäller, inte de breda slipsar de av någon anledning visar ihop med de övriga kavajerna.

Och, det är inte ofta jag säger sån't och det må vara sexistiskt, men jag tycker att pojken på bilden är riktigt het. I kostymen, allt annat vore bara läskigt, så det är nog egentligen kostymen som gör det.


Just nu spelas: Ännu mer New Order


Läskigt

De här bilderna på jeansshorts från 18th Amendment måste vara något av det läskigaste jag sett i reklamväg - man får bara hoppas att de är hårt retuscherade.


Bild: www.shopbop.com

Just höftpartiet måste nästan vara retuscherat, det ser ju jättekonstigt ut.


Just nu spelas: New Order: "World" från Republic


Luggen

Min lugg börjar nu få ett distinkt "för-långt-utseende", dvs den lockar sig utåt i topparna. Det finns två sätt att lösa detta:

1. Klippa den.
2. Använda någon form av platt- eller locktång. Efter mitt inköp av "hårmultiverktyget" har jag ju faktiskt båda.

Av dessa väljer jag nr 3: att ignorera att det ser fånigt ut och undvika speglar - jag är alldeles för lat för att hålla på och styla håret. Tyvärr. Klippa kan jag  inte göra förrän efter Medeltidsveckan eftersom man inte hade lugg på medeltiden och det är mycket lättare att nåla upp och dölja en lång lugg än en kort.

Och så har jag ju snedlugg ibland

QED

QED står för "Quid erat demonstrandum", som betyder "vilket skulle bevisas" och används framför allt i engelskan och av latinsnobbar som jag själv. Jag tänker här på ett tidigare inlägg från min sida där jag undrar om allla de där kvinnorna som vid trettio års ålder kommer fram till att de är för gamla att klä sig roligt, eller som de egentligen vill, och börjar klä sig tantigt för att de tycker att man ska klä sig på ett visst sätt beroende på ålder.

Följande utdrag är ett i mitt tycke riktigt sorgligt exempel. Det är från senaste chatten med Linn Gustafsson, Aftonbladets nya "modeexpert":

Tina säger: Hej Linn! Jag är 30 år och anser att det är viktigt att klä sig efter sin ålder.. Ändå köper jag OFTA munkjackor och liknande tröjor som jag anser att tonåringar bör bära. Kan du ge mig tips på överdelar att variera med???

Här har vi alltså en tjej som uppenbarligen gillar munkjackor, men som tycker "att det är viktigt att klä sig efter sin ålder" och därför inte tycker att hon kan ha plagg hon trivs i. Viktigt??? Hon säger alltså inte ens att det är hon som vill klä sig efter sin ålder, vad nu det är, utan att det är viktigt. Vem bestämmer att det är viktigt? Och vem sätter egentligen ramarna för vad som passar till vilken ålder? Vi kvinnor (som grupp) behöver uppenbarligen ingen utifrån som trycker ner oss när vi gör det så bra själva. Man kan i och för sig ana att de som känner så inte bara förtrycker sig själva utan även snackar skit om eller kastar sura blickar på andra kvinnor som skiter i att man inte "får" ha munkjacka när man är trettio.

Och inte säger Linn Gustafsson, som inte gör lika många tabbar som Karolina Skande gjorde, men det beror mest på att hon aldrig har någon åsikt, vad varje rimligt tänkande kvinna med någon slags självkänsla borde göra, nämligen att så länge hon gillar de kläderna så kan hon ha dem trots att hon uppenbarligen vacklar på gravens rand med sina trettio år.

Jisses.

Bloody brilliant!

Stil, musik och riktigt bra texter förenade i ett: The Specials.
Typ 1978.Jag är oerhört svag för den här sextiotalsinspirerade stilen med sina smala kostymer, smala slipsar och coola hattar. Egentligen tycker jag att män skulle klä sig så här jämt.Ett exempel på de bra texterna: "Why?" från 1980, eller "Racist friend" från 1984.

Halv sex

kom jag hem i morse. Jag var hos vännen Caroline och åkte inte hem förrän med första morgonvagnen. Innan jag kom till henne igår gjorde jag dock ett besök på Skopunkten på Backaplan och säkrade mig ett par pumps med dragkedjedekoration.Idag är jag lite seg.

Väderomslag

Helt plötsligt var det inte alls kallt utan soligt och varmt. Jag fick ta av mig tröjan och rulla ner sockorna. Det finns alltså hopp för att få använt shortsen snart - kanske redan i morgon.

Dagens klädsel

Mycket 80-tal idag. Utom knästrumporna då, men det är för kallt för ankelsockor. I vilket fall har jag bara ett par snabba ärenden på UB.


Tröja: Gina Tricot
Kjol: H&M
Knästrumpor: O chevrons från SockDreams
Skor: Netto i Trollhättan


Som ni ser fortsätter jag min policy av att inte le på bilderna. Jag kommer nog fortsätta till jag får till ett foto där det ser lika bra ut som jag tycker att det gör i spegeln. Kanske inte varje dag, men som ett projekt.


Just nu spelas: The Shirelles: "Will you still love me tomorrow?"

Inte för 600 spänn

Via bloggen Att ha det gott hittade jag den här gulliga kjolen från Asos:


Bild: www.asos.com

Söt och fin, men inte värd 50 pund.
Japp, ni läste rätt: 50 pund för en cirkelskuren kjol i bomullssatin. OK, tyget är fint och den har ett polyestersatinband med en liten rosett längs kanten, men ändå? Sexhundra spänn?
En sån syr man på en eftermiddag och man behöver egentligen bara två mått: midjan och hur lång man vill att den ska vara.
Sen undrar jag förstås vad hos denna kjol som gör att de rekommenderar handtvätt.


Just nu spelas: Barry Man: "Who put the bomp?"

Massa nya kläder

Igår kom alltså ett paket från Indien med en massa nya kläder. Bara ett plagg var till mig: ett par jeansshorts, men det är nästan lika roligt att titta på vad mina vänner/grannar Blåva Anna och Kristian har köpt (vi är inte vänner för att vi är grannar, vi är grannar för att vi är vänner och vill bo nära varandra).
Men nog snackat, här kommer bilderna.
Jeansshortsen; dels med en mer retro look, dels med t-shirt:jag angav medvetet lite vidare lårvidd än jag har, eftersom jag ville att de skulle gå ut lite i nederkanten.

Så till bilderna på Anna och Kristian. Ett tema som återkommer i den här bloggen är att alla människor ser olika ut och detta gör att det ofta är svårt att hitta kläder som passar. Blåva Anna har samma "problem" som jag: lång överkropp och korta ben. Därtill har hon ännu längre grenlängd och extremt stor skillnad mellan midja och höft; jag har lite över 30 cm skillnad, jag kan inte ens föreställa mig vad hon har. Konfektionsjeans kan därför aldrig passa bra på henne, ens om det är stretch. Stretchjeansen från Make Your Own Jeans sitter däremot som gjutna.
Kristian har det omvända problemet: kortare överkropp och långa ben. Dessutom är han riktig smal, med markerad midja, smal höfter och breda axlar. Han kan normalt inte få tag i byxor som är tillräckligt långa, för att inte tala om tillräckligt smala.Allt vi önskar nu är att Make Your Own Jeans, som alltså också gör kostymer är att de ska börja göra kostymer med tillhörande väst också. Kristian dansar Lindy Hop och har därför mer användning för tredelade kostymer än folk i allmänhet. Och ja, han ska ha en fluga i annan färg än svart till kostymen, men det är den enda han har nu.


Just nu spelas: Jerry Lee Lewis: "Crazy Arms"

Mina jeansshorts

Mina jeansshorts från makeyourownjeans har kommit och sitter jättebra. Blåva Anna hade beställt stretchjeans som också var snygga och hennes man hade köpt en måttsydd linnekostym, för sisådär en 800 spänn. Foton (på alltihopa faktiskt) kommer imorgon, jag har inte hunnit ta några på mig själv och nu vill jag gå och lägga mig.
Men jag är verkligen jätteglad.

Stava! Snälla!

Libresse och Gina Tricot har en tävling där man ska designa en t-shirt som sen kommer att säljas i Gina-butikerna. Jag har ingen direkt åsikt om själva designförslagen, utom att de inte är speciellt originella eller kul, med vissa undantag - men stavningen!

Bild tagen från www.libresse.se

Om man skicka in ett tävlingsbidrag någonstans kollar man väl ändå att man stavat rätt först? Om man nu har såna problem. Det är många, många t-shirts med stavfel i tävlingen - jag hoppas innerligen att Gina Tricot rättar stavningen på den som vinner innan tryck. Eller att vinnaren kan stava.


Just nu spelas: Brenda Lee: "Dum Dum"


Bravissimo - I love you!

Jag fick en katalog från det brittiska behå- och klädeföretaget Bravissimo i brevlådan idag och jag är superentusiastisk. Inte nog med att de har massa snygga behåar i min storlek (34FF eller 36F beroende på modell), de har också kläder som förutom de olika standardstorlekarna också är gjorda i olika varianter beroende på hur stor skillnad man har mellan byst och midja!!
Japp, men tror inte att det är sant: kläder som är tillverkade för kvinnor med byst. Problemet med kläderna man kan köpa i vanliga affärer inte nödvändigtvis att de inte passar kvinnor med F-kupa, utan att de inte heller passar kvinnor med C-kupa. I alla fall, så är Bravissimo ett bra botemedel; jag kan lätt hitta 15 saker jag vill ha i katalogen, till exempel de här:


Bilder: www.bravissimo.co.uk


Behån kostar 36 pund, vilket inte är mycket när man har en byst över DD. Klänningen går loss på 45 pund.


Just nu spelas: New Order: "Working Overtime" från Waiting for the Sirens' call

Dagens klädsel

I och med att jag ska ut ur lägenheten och gå och lämna in mina nya skor för att få dem utslagna krävdes att jag tog på mig något mer än bara den blommiga klänningen jag slafsade runt i. Den har den charmiga egenskapen att både vara bekväm och söt, så att man kan ha den både när man jobbar hemma och när man ska ut på stan.


Örhängen: Indiska
Klänning: Gina Tricot
Leggins: H&M för två år sen
Skor: Remonte, snart helt utslitna.


Vill dock bara påpeka att klänningen är precis i gränslandet till vad jag tycker är för kort att ha på mig ute bland folk.


Just nu spelas: New Order: "This Time of Night" från Low-Life

Skorna!

Jag var uppenbarligen blind när jag kollade på Skopunktens hemsida häromdagen - här är skorna jag såg ute i Kållered och verkligen ville ha.Jag övervägde ett tag att beställa dem, men jag måste ändå till Hisingen på onsdag så då kan jag kila in på Skopunkten där och köpa dem om de finns kvar (hoppas, hoppas); de är på rea nu.


Just nu spelas: New Order: "Run Wild" från Get Ready

Den tar sig - jackan

Jag tog den blommiga jackan till jobbet idag och det känns som att jag nog kan komma att använda den en del ändå. Man syns väldigt mycket i den, men det är ju inte något jag har problem med; min tveksamhet hänger mer ihop med materialet och att den är lite mindre över bysten än jag skulle vilja att den var.
Just nu spelas: New Order: "Subculture" från Low-life

Dagens surpuppa

Så här sur ser jag ut så fort jag inte ler, eftersom mina mungipor går neråt. Det är ärftligt också, båda mina stora har ärvt det av mig.


Å andra sidan förstår jag inte varför kvinnor måste le avväpnande jämt; jag vet med mig att jag själv gör det alldeles för ofta. Skulle Tank Girl gå omkring och le jämt, utan anledning? Tror inte det nä.

Kläderna?
Örhängen: Glitter
T-shirt med X-ray spex: Fifth Column Classics
Jeans: www.makeyourownjeans.com
Skor: Converse


Just nu spelas: New Order: "Run Wild" från Get Ready

Mer serier

Det här en alldeles riktig, inte på något sätt photoshoppad, serieruta med Lagens Väktare från 1960-talet. Jag antar att folk hade en annan fantasi då...Bildne hittade jag i Daisy Clearwaters LiveJournal.


Just nu spelas: New Order: "Krafty" från Waiting for the sirens' call

En bortglömd stilikon från 1990-talet

En del av er väl för unga och en del för gamla, eller inte så intresserade av populärkultur; men om man var runt 15-25 i början av nittiotalet och intresserad av serier kan man inte ha missat Tank Girl.Hon var inte bara den coola hjältinnan i en efter-katastrofen-serie, med en muterad känguru till pojkvän, utan också ett exempel på en undergroundstil som också fanns utanför de tecknade serierna värld och påverkade mainstreammodet, mycket tack vare grungen förstås, även om det finns en hel del 80-talsMadonna i det också.

Om vi ska ha en 90-talsrevival, som många modeskribenter som var tonåringar då spår och hoppas så är det det här jag vill se, inte åren i slutet av 1990-talet då allt var beige, grått eller vitt och snortajt i syntetmaterial. Fast jag kan ju förstås klä mig så om jag vill ändå, men då vill jag nog gå ner en tio kilo först, så att jag väger som jag gjorde när jag faktiskt gick runt i Getta-grips, jeanshorts, svart behå och nätbrynja. Samt 1,5 cm snagg.


Just nu spelas: New Order: "Sun rise" från Low-Life


Världens bästa musik

Jag bloggar som jag vill! Bara för att det är min blogg och jag kan göra vad jag vill och för att jag vill att ni också ska bli lyckliga över ett av världens bästa band och en av världens bästa låtar:Mode kanske det blir i morgon.

Fet!

 "The fat rant" - av Joy NashVacker, rolig, insiktsfull, smart och fet - se den.  Missa heller inte del 3 - Staircase wit.
Visst, de är väldigt amerikanska, men man ska väl inte döma ut saker bara för det, antar jag.

En hel kanna brunsås

Det är bra med mönstrade kläder. I alla fall om mn har för vana att spilla på sig, vilket jag altlså gjorde idag: vitlöksdressing från den falafelrulle jag kastade i mig istället för middag på stationen i Trollhättan. På grund av att klänningen går i off-white och gråbrunt försvann fläckarna tämligen obemärkt in i mönstret efter att jag torkat av dem med servett.
   En hel kanna brunsås hade den dock inte klarat så där står den sig slätt mot vännen Vannas klänning - diffust mönstrad i brunt och gult. Jag vet inte om hon någonsin hade spillt en hel kanna brunsås på den, men det var i alla fall det hon sa när man kommenterade klänningens snygga skärning och ovanliga tyg. Hon sa att det var det bästa med den.
   Det här var på vännen A:s bröllop, innan jag "outade" brudgrummen som kommunist för hans konservativa danska släkt i mitt tal och även innan min dåvarande och vännen C började ha supartävling - vi kan väl säga att hon vann.

Dagens klädsel

Tänk, jag trodde att jag skulle ha den här blommiga jackan jättemycket när jag köpte den - med idag blir det två gånger. Fast om jag börjar använda den kanske det blir oftare.

    Jacka: Gina Tricot
Klänning: hemmasydd
Tyllunderkjol: Gina Tricot
Strumpor: O Chevrons från SockDreams

Glad midsommar!

Med anledning av dagen visar jag en bild från midsommaren 2006 på mig och Maja i bygdedräkt. Eller: jag har bygdedräkt och Maja har kläder av den typen, men ingen speciell dräkt; de flesta av de dräkter som vi idag känner som folkdräkter var högtidskläder för vuxna, ofta till bröllop och liknande, och är därför i alla fall inte lämpliga att göra barnversioner av. Undantaget förstås om man har dräkter från något av de konservativa dräktområdena i Dalarna, Vingåker eller liknande, där det finns ett dokumenterat dräktskick för barn, men de ser ju också inte likadana ut som de vuxnas kläder.Jag, mamma och Maja ska till Nääs om det inte regnar, så då blir det kanske bilder på Majas nuvarande dräkt, den där kommer hon ju inte i nu.

Skorna jag inte köpte

Idag har jag köpt kläder för 1500 spänn. Fast inte till mig - efter att Försäkringskassan i veckan sänkte min sjukpenninggrundande inkomst från 240 000 till 128 000 kommer jag att få ut cirka 2500 kronor i månaden i sjukersättning och sjukpenning (halvtid). Lägg då till min lön som ger strax under 5000 efter skatt så kan ni ju inse att några extravaganser kommer det inte att bli i fortsättningen (min man är butiksbiträde i en mataaffär - typiskt kvinnojobb med typisk kvinnolön). Nä, det var ridbyxor, ny ridhjälm och ett bra regnställ till ena dottern som inhandlades - ridbyxorna var sänkta till halva priset eftersom det är rea på Hööks och det gör ju att man har råd med högre kvalitet. Hööks ligger i Kållered, ungefär vid IKEA, så man fick ju sig en spårvagns- och bussutflykt också.
Väl därute passade jag dock på att titta i två styck lågprisskoaffärer: Bäckebol skor och Skopunkten och på båda ställena hittade jag skor jag hade velat ha om jag hade haft pengar över - och inte haft så många skor redan förstås. Det ena var ett par kängor av Conversetyp i lila fuskmocka och med gummidelarna i orange. Kostade 100 spänn och var riktigt snygga - de kändes dock egentligen mer som Annaa-skor för mig. Sen hittade jag ett par snygga, låga svarta pumps med dragkedja som dekoration på Skopunkten; jag hade tänkt visa en bild, men de fanns inte på hemsidan vilket väl innebär att jag hittade de sista fyra paren eller nåt. Just det retar mig lite, för jag hade tänkt kolla hur kassan såg ut den 27e och kanske köpa dem i alla fall, fast på Backaplan, för inte ens för oss är 149 kronor en enorm summa och det skulle vara kul att ha ett par finskor med lite lägre klack.

Inget särskilt

med dagens klädsel, men praktiskt och lite 50-talsinspirerat.


Skjorta: Myrorna
Byxor: Lindex
Skor OffPrice

Det är bra med tonåringar

I vårt hus har man sedan ett par månader infört att portkoden inte funkar efter klockan 19, utna att man måste ha nyckel. Det är säkert fint och bra, men när det inte har varit så och det alltid brukar vara någon hemma så har man inte riktigt vanan att alltid ha med sig nyckeln när man går ut.
Som igår, när jag stod vid porten tjugo i två på natten (jag hade varit hos en kompis och tiden bara rann iväg) och insåg att jag var tvungen att använda porttelefonen och hoppas att mannen hörde den och vaknade. Men se det behövde jag inte alls, för min ena dotter sitter ju uppe och spelar World of Warcraft halva nätterna nu under sommarlovet. Jättepraktiskt och bra med tonåringar i huset.

Matchande skor och hatt

Jag har hört att det är chict att matcha skor och huvudbonad. Det här är gårdagens klädsel,  jag hade inte tid att lägga upp den innan jag drog iväg för kvällen. Inte alls lika gulligt som i förrgår. Får se om det blir gulligare idag, jag har inte kommit så långt i planeringen än; jag vet till exempel inte om jag ska utanför dörren.


Keps: Erikshjälpen i Mölndal
Jacka: har Blåva Anna sytt
T-shirt: Fifth Column
Byxor: Lindex
Striumpor: H&M
Skor. Converse


Se hur fint jag matchar skotskrutig keps med skotskrutiga skor :)

Artificiellt ideal

Något som är slående när man tittar på 1980-talets utseendeideal jämfört med både decenniet innan och det efter är hur det artificella hyllades: massor med smink, vilda hårfärger och former. Punken, men också discon, från 1970-talets sista år är de huvudsakliga influenserna bakom idealet.

Jag älskar det, även om jag själv numera oftast försöker se någorlunda "naturlig" ut, vad nu det är - från 80-talet minns jag emellertid både onaturliga hårfärger och sminkdetaljer som att dra ett tydligt streck runt ögat med en kornblå kajalpenna och sen ett streck i ljusare blått utanför. Med blå mascara till förstås. Just detta kanske inte kommer att komma igen, men till exempel den här frisyren skulle kunna göra det:


Från Colour by Quant av Mary Quant

Jag tror till exempel att den skulle klä Underbara Clara alldeles förträffligt


Just nu spelas: Fortfarande Hanoi Rocks


Manlig klädsel (och rustning) från 1300-talet

Med andledningen av the hottie på fotona fyller trettio idag så länkar jag till en hemsida på historiska museet föreställande en stridande lågadelsman från 1300-talets sista fjärdedel. Över huvudtaget kan jag rekommendera Historiska världars dräktsida, där finns trevliga rekonstruktioner av dräkter från vikingatid och medeltid och dessutom mönster/principskisser till flera av plaggen.
Eftersom jag inte vill/får sno deras bilder så visar jag ett eget foto på mannen i fråga:Ja, det är mig han håller i handen. Det är från Visbyturneringen 1999. Han fick min mössa att torka svetten i ansiktet med senare - jag sparade den mössan otvättad i en låda i fyra år!!


Just nu spelas: Hanoi Rocks: "Devil woman"


Rosa

Dagens klädsel går i rosa och nu får ni "äntligen" se klänningen jag köpte i fredags. Det är förvisso en klänning som syns på var och varannan tonåring, men jag gillar den ändå. I synnerhet för 149 spänn.


Örhängen: Kicks
Kofta: Zara
Klänning: H&M
Strumpor: Cronert/SockDreams
Skor: Skopunkten

Jag trodde verkligen inte att en sån där klänning med resårsmockad överdel skulle passa mig. Framför allt trodde jag att smocket skulle sluta precis under bysten eftersom jag har både stor byst och lång överkropp, men som ni ser går den hela vägen ner till naturliga midjan. Och framhäver min kurvighet på ett bra sätt - så fort jag hade provat den visste jag att jag måste ha den.
Jag har kofta för att dels är det rätt kyligt, dels vill jag dölja axelbanden. De är visserligen tunna och diskreta, men jag skulle helst vilja ha en axelbandslös behå till den här typen av klänning och när nästa lön kommer jag ska jag faktiskt skicka efter en från Bravissimo.

Och till skorna kan jag tänka mig den här klänningen

Från Haléns av alla ställen. 499 kronor och passar perfekt till både uteserveringar och grillfester. Lite läskigt att modellen försöker se ut som Victoria Beckham dock.


Bild: www.halens.se


Just nu spelas: Hanoi Rocks: "Mental beat"


Alldeles, alldeles underbara skor

Den brittiska postorderfirman Dune har alldeles, alldeles underbara skor. De ligger lite högre i pris än vad jag vill betala för skor jag inte har provat, men hade jag haft ett jobb hade jag nog tagit chansen ändå. De svarta tror jag, eller de med lappar i olika sorters skinn.


Bilder: www.dune.co.uk


Just nu spelas: Hanoi Rocks: "Train kept a-rollin'"


Gin och ylle

Det blev, som ni märkte inget bloggat igår. Orsakerna är de allra bästa: jag hade trevligt sällskap hela dagen. Först kom några vänner över på eftermiddagen och vi drack te och sydde och broderade ihop. Sen kom Annaa på kvällen och vi drack gin och tonic och jag fortsatte att sy. För första gången på fyra år ska nämligen hela familjen med på Medeltidsveckan på Gotland och barn har ju den egenheten att de växer och behöver nya kläder. Därför klippte jag igår till sex par strumpor av ylletyg, sk hosor, till mina tonårsdöttrar. Två är nu helt färdiga, det ingår en hel del handsömnad så det tar tid, ett par av dem är faktiskt helt handsydda eftersom jag tycker att det är trevligare att sy för hand när man umgås med folk.

Nu ska jag komplettera lite i min artikel till en kommande bok om Bockstensmannen, men det blir väl någon slags nytt mode senare idag.


Just nu spelas: Hanoi Rocks: "Village girl"


En klänning

Ibland kan något så enkelt vara så underbart. Från Celines resortkollektion för vintern 09.


Bild: www.style.com


Just nu spelas: Hanoi Rocks: "Village girl"


Annorlunda djurmönster

Trots min uttalade förkärlek för dels 80-tal, dels glamrock tycker jag inte om djurmönster; det senaste årets orgie i leopardmönstrat har därför defintivt inte fallit mig i smaken (fast i ett anfall av sinnesförvirring köpte jag en leopardmönstrad topp på H&M som jag inte använt). Zebramönstrat är inte bättre, eller blandningar av de båda.

Här, hos den amerikanska designern Rachel Roy tycker jag dock att det funkar och att det blir en spännande kontrast mot de andra plaggen och materialen.


Bilder: www.style.com


Just nu spelas: Hanoi Rocks: "New York City"


Utgång

Utgång blev det som sagt igår, men det var för kallt för den nya prickiga klänningen - lägg därtill till att jag är lite svag för den där nya "pojkiga" looken jag testat och resultatet blev den röda skjortan, den blåkjolen med hängslen, strumpbyxor och mina rutiga Converse. Här är vi: Inger, jag och Annika.Inger har sytt sin kjol själv - visst är den cool?

Först gick vi på Bishops Arms tills Annika skule åka hem till Uddevalla och sen fortsatte jag och Inger till Rockbaren där vi lyssnade på hårdrock, kollade fotboll och drack Amstel på flaska. Samt pratade med en massa folk, det är nämligen något som är väldigt speciellt med Rockbaren: folk pratar med varandra. Och inte bara för att ragga, även om en 23-årig kille i läderbrallor och cowboyhatt försökte ragga mig, utan för att alla som går dit har musiken som gemensamt intresse och därför gärna pratar med alla möjliga människor.

Myspysigt

Jag ljög visst i förra inlägget. Om två saker: jag tog inte den prickiga klänningen, det är faktiskt lite kyligt för den och jag visar ett foto på dagens klädsel. Den går i tema myspys och möjligen amerikana: grå sweatshirt, blått, vitt och rött.


Linne: H&M
Jättetröja: LaRedoute
Kjol: Gina Tricot
Strumpor: Cronert/SockDreams
Skor: Off Price i Lund


Ska ut ikväll

Jag och tjejerna frånTrollhättan och Uddevalla ska ut ikväll (jag hoppas också kunna sammanstråla med Annaa någon gång). Jag köpte en klänning igår som jag nog ska ha ihop med kofta, men jag kan inte bestämma vilka skor. I vilket fall så blir det ingen bild på dagens klädsel förrän ikväll, men jag kan tala om att det blir den blåprickiga klänningen nu på dagen.

Östatstköer vid skoaffären

Utanför affären Bekväma skor vid Stampen var trottoaren full av köande människor, de flesta kvinnor och över sextio - litegrann som de  livsmedelsköer man kunde se på foton från det gamla öst, med gamla pensionerade kvinnor som köade för att köpa eftertraktade varor åt sina familjer. Fast här var det olika dyrare skor, de flesta möjliga att använda med egna ilägg, som såldes för halva priset till stamkunder.
   Vid dörren stod butiksägaren och släppte in folk när några gick ut, för att det inte skulle bli kaos där inne och för att man faktiskt skulle kunna se skor och inte bara folk. Ungefär en halvtimma fick jag och Monika stå där innan vi kom in. Väl inne gick vi med raska steg mot bordet med skor från Remonte och hittade snabbt de här:De var tillräckligt lika skor från 1500-talet för att jag skulle kunna ha dem till historisk dräkt och tillräckligt snygga för att vara mina varje-dag-skor. Det var också de enda som jag gillade bland de Remonteskor som fanns kvar. De fanns även i brunt och hade jag haft mer pengar hade jag köpt ett par bruna också. Som det nu är så har jag betydligt mer behov och intresse av att ha ett par grå skor och att ha fått tag i ett par Remonte för 400 kronor känns riktigt, riktigt bra. Tyvärr var de lite trånga över den främre delen av foten men jag håller på och töjer ut dem med våta sockor nu och om inte det funkar kan jag lämna in dem för att bli utslagna gratis så fort rean är över.

Vi stod förresten i kö i tjugo minuter för att betala skorna också - en intressant upplevelse på det hela taget.

Ut på stan

Hemtentorna är rättade och nu ska jag, maken och lilla Maja gå til biblioteket, varefter jag ska möta Monika och gå på en liten shoppingtur till "coola ställen" som Bekväma skor. Klänningen har jag sytt själv efter ett mönster från 1963.


Provocerande könsöverskridande

Jag har ju tagit upp tidigare hur ett medvetet manligt utseende och kroppsspråk hos en kvinna provocerar. Det hela aktualiserades igen härom veckan när min vän Blåva Anna insåg, till sin förvåning, att hon blev provocerad av de här bilderna på mig som jag lade upp på min LiveJournal.
Det är ju det att jag inte ler heller, det ska ju tjejer liksom göra på bild.

Jag tycker själv att det är några av de bästa bilderna jag tagit på mig själv och känner mig faktiskt frestad att skaffa en riktigt kort pojkklippning, sån där klassisk som killar hade på 60-talet. Det kommer förstås inte hända, för det tar för lång tid att få det att växa ut igen om jag skulle vilja det. Men det kommer nog att bli mer snedlugg.

Jag ser förresten ut rätt mycket som min pappa på de här bilderna, men ännu mer som min farfar och en av mina farbröder.


Just nu spelas: Hanoi Rocks: "Never get enough"


Vill du vara som vi?

Om du är väldigt liten och vill ha en likadan klänning som den jag och Inger har på oss här kan man köpa en av MiriTradera. Den är verkligen väldigt fin, dock tycker jag kanske inte att en H&M-klänning från 1992 kvalificerar som "vintage".


PS. Frisyrerna ingår inte.


Just nu spelas: Hanoi Rocks: "I want you"

Klädsel som kan varieras efter vädret

Ja, så här ser jag ut idag när jag ska gå till universitetet och sätta mig och rätta hemtentor. Det är en praktiskt klädsel när det är sådär halvvarmt och man inte riktigt vet hur det ska bli: blir det varmare tar jag av skjortan, blir det kallare drar jag upp knästrumporna. Blir det spöregn och storm duger det förstås inget vidare, men det är rätt nära hem från jobbet och till mig.


Skjorta och linne: H&M
Byxor och strumpor: Lindex
Skor: Off Price i LundJust nu spelas: Hanoi Rocks: "Two steps from the move"

Tre för 200 spänn

Jag köpte som sagt tygskor i Lund. De svarta är till Valeria, de i orange till Vendela och mina är som synes röda.Jag är mycket nöjd, återstår att se vad barnen säger när de kommer på lördag. Egentligen tyckte jag att modellen längst till höger var snyggast, men det var rätt utplockat i storlek 39 och 40 så man fick ta vad som fanns.


Just nu spelas: Hanoi Rocks: "Transcendental groove" från Street Poetry


Ett litet steg in i nutiden

Jag funderar på att köpa mig en mp3-spelare för att ha och lyssna på musik när jag är ute och reser jämt. Kanske en chockrosa.

Dels för att det är kitschigt, dels för att det är mycket lättare att hitta neonfärgade saker, mitt glasögonfodral är till exempel ett barnglasögonfodral i neongrönt med Digimonmotiv så att jag ska kunna hitta det även när glasögonen ligger i dem.


Just nu spelas: Hanoi Rocks: "Up around the bend"

Rea på Wedins skor

Nere i Lund såg jag att både de svarta platta skorna med två remmar som jag skrev om här och de bruna med klack som jag skrev om här går på rea för 200 spänn just nu. Tyvärr fanns de inte i min storlek någon av dem.

Mitt hotellrum

Nu är jag installerad på hotellrummet och har till och med duschat.  Det är på högsta våningen, är rätt stort för bara en person och har gratis internet - jag är kort sagt väldigt nöjd. Och har samma kläder på mig som igår.I övrigt har jag hittat en affär som säljer tre par tygskor för 200 spänn och jag tänkte skaffa hoppa-i-skor till mig och de stora flickorna imorgon.


Just nu spelas: Simon and Garfunkel: "For Emily, whenever I may find her"


Till Lund

Drar jag imorgon bittida. Får se hur det är med internettillgången; om det blir något bloggat. Annars ses vi på tisdag.

Dagens klädsel

Det är konstigt ljus på bilden - jag gillar det.


Skjorta: Gina Tricot
Kjol: hemmasydd
skor: fått av mamma

Problem med värmen

Och jag tänker just nu inte på vare sig skogsbränder, värmeslag eller det faktum att varenda gräsplan här i stan ser ut som gult fnös utan på hur jag ska packa för morgondagens möte i Lund. Det är betydligt svårare att se professionell ut när det är så himla varmt. Nu är ju inte dresscoden bland akademiker inom humaniora speciellt strikt, men jag har ju egna krav på viss stil. Jag funderar på den prickiga klänningen igen, men så var det ju det där med polyester och stekvärme. Sen skulle det kanske regna på tisdag, något som jag är väldigt entusiastisk över, men det komplicerar ju packningen.
Eller jag kanske ska ta den rosa - kan man ha illrosa och svart på dagen på sommaren? Illrosa förstås, men svart? Jag har en slags svartfobi på sommaren. Kanske kan jag ha den på kvällen, när vi ska äta romersk mat och något i ljusare färg på dagen.
Tänker bara högt.


Just nu spelas: Sator: "Dog" från Stock Rocker Nuts


Isaac Mizhari

Förutom att skriva på en artikel har jag ägnat mig åt att titta igenom hemskt många resortkollektioner idag. Det står klart att efter de inledande färgexplosionerna är det många som satsat på klassiker som vitt, grått och beige i mer eller mindre genomskinliga tyger, samt de vanliga marina influenserna och svart förstås. Men mycket var inte så tokigt ändå, och så fanns det faktiskt även i den "nya kullen" de som satsade på färg. Som Isaac Mizhari:

Bilder: www.style.com

Jag bara älskar den marinblå kjolen med jumpern i två nyanser  av orange, men klänningarna är också fantastiska på var sina sätt.


Just nu spelas: The Jam: "We've Only Started"


En bikini för mig

Den här bikinin från Abecita tror jag faktiskt vore något för mig - jag gillar retrolooken, turkos är snyggt på mig och behån finns i F-kupa!! Det beror förstås på hur mycket jag ska hänga på badstränder i sommar, men jag ska i alla fall överväga det.


Bild: www.abecita.se


Just nu spelas: The Jam: "Boy about town"


Det krävs rätt säsong

Tänka sig att den starkrosa alltför korta klänningen från H&M som var så svårburen i höstas och vintras; att nu när det är 28 grader i skuggan och man drar till Delsjön för att bada, för andra dagen i rad, då passar den så här bra.


Mera skor som jag vill ha

När jag tittade efter sandaler igår (ja, den samlingen kommer också upp så småningom) hittade jag en massa andra fina skor också. Som de här:


Bilder och inköpsställen: Wedins och www.brandos.se

De röda snörskorna från Björn Borg och de bruna skorna med spännen från Wedins står båda på min önskelista, fast kanske mer för i höst.

Ballerinaskor

För mig är ballerinaskor platta skor med rundad tå, såna som ser ut ungefär som teknikskor, såna man tränar balett i. Nuförtiden anävnds ordet ballerinaskor både om skor med knäppslejf och om skor med lite klack, där ordet pumps egentligen borde användas (pumps är ett bredare ord än ballerinaskor och kan omfatta både skor med klack och skor utan - samt, på engelska i alla fall: herrskor).
Men kalla det vad man vill; här är i all fall en samling riktigt fina skor från diverse butiker:


Bilder och inköpsställen: Wedins, ellos.se och brandos.se

Om jag bara hade mer plats och mer pengar.

Korsett

Om man håller på Elfsborg, eller kanske Häcken (eller om ens man gör det) så kanske en korsett som den här från1890-talet vore nå't?Själv föredrar jag ju andra färger.

Dagens klädsel och Delsjöskogen

I ett anfall av omdöme så visar jag inte hur jag ser ut i min i och för sig rätt snajsiga baddräkt. Istället blir det en bild på vad jag hade på mig när jag inte var i vattnet - och på den vackra vägen till Delsjön.Ja, det hade varit snyggare utan sockor i skorna, men också bra mycket svettigare och äckligare; tänk på att jag har gjutna iläggssulor i plast i mina skor. Kjolen är den nya från Gina Tricot. Den har ett stort problem, och det är att den är sisådär 6 cm för vid i midjan, trots att det är en storlek 44. Jag får se om jag orkar ändra på det.
Dagens

Idag är jag glad och berusad, ty vi har haft lära-känna-varandra-middag med arkeologi/antiken som vår institution ska slås samman med. Nu behöver jag vila.


Blus: InWear/Myrorna
Kjol: Gina Tricot
Nätstrumpor: Marcella/sockDreams
Skor: DinSko


Blommiga sommarklänningar på Asos

Sådär lagom uppklädda för sommarfester och med lite retrokänsla.


Bilder: www.asos.com

Den blå i bomull, den gröna tyvärr i polyester och den rosa är i siden. Gissa hur frestad jag är av den? Precis min färg också.


Just nu spelas: The Jam: "Modern world"


Okänd skönhet

I alla fall för mig är denna vackra kvinna okänd - troligen är det en skådespelerska; från 1920-talet är hon i alla fall.En fantastisk frisyr som skulle göra sig i dag också tror jag.


Just nu spelas: The City Waites: "There was a lass of Islington" från Pills to purge melancholy

Shopping

Efter att ha misslyckats med at få Valeria röntgad (läkaren skickade oss till Axessakutens drop-inröntgen, men de meddelade efter en kvarts väntande att de inte röntgar barn utan vi måste åka till Östra sjukhuset) gick jag och båda stora flickorna till stan på jakt efter en bikini till Vendela. Hon har växt ur sin gamla och även om vi förra veckan inte hittade någon hon gillade har vädret fått henne att bestämma sig för att den får se ut precis hur som helst bara hon har något att bada i.
   Förutom en svart och vitrandig bkini från KappAhl fick vi med oss ett par älvvingar till Maja, en t-shirt till Valeria och en kjol till mig från Gina Tricot. Kjolen var på rea för 99 kronor och ni får se den imorgon.

Sommar och sol

Som sagt. Och somrig och solig känner jag mig.Jag tänkte försöka få lite solbränna när jag nu ändå måste ut på stan eftersom jag och Valeria ska och röntga hennes knä.

Drömmar inom räckhåll

Vännen Sara påminde mig om att jag faktiskt måste tala om att Trashy Diva nu inte längre bara har rätt (men inte på något sätt orimligt) dyra klänningar i siden utan även gör samma ljuvliga retromodeller i bomull till ett betydligt lägre pris, mellan 65 och 115 dollar.


Bilder: www.trashydiva.com


Just nu spelas: The Dubliners: "The Ragman's ball"


Coola leggings från Betsey Johnson

Tycker jag att de är alltså, jag vet ju att vi alla har olika smak (nä, det är inte sant: en massa människor har precis likadan smak, men jag vet att folk inte har samma smak som jag alltid). I vilket fall vill jag nog ha de här, som precis kommit in på SockDreams:


Bild: www.sock-dreams.com

De har även annat från Betsey Johnson, som sockar och leopardmönstrade nätstrumpbyxor.


Just nu spelas: The Dubliners: "Reels medley"

okej, de ser ut som underkläder

 - men väldigt söta är ändå de här klänningarna från ASOS. Den gröna är dessutom på utförsäljning och kostar bara 20 pund. Den rosa är betydligt dyrare med sina 75 pund.


Bilder: www.asos.com


Just nu spelas: New Order: "Love Vigilantes" från Low-Life


Massa snyggt på H&M

Jag tog en liten sväng ner på Avenyn när jag var ute idag och besökte där "mitt" H&M, dvs det jag oftast handlar på och där jag hittar bland stängerna. Eller snarare hittade, eftersom de har byggt om nyligen, men det kommer sig nog. Där fanns så mycket fint: jättefina, vadlånga kjolar med dekorativa knappar, av en typ som jag hade i slutet av 80-talet (fast de finns förstås inte på hemsidan så att ni kan få se dem), och söta, feminina blusar som passar så bra till dem, blommiga toppar och lockande, glittrande armband.


Men nu är det så att i alla fall jag blir påverkad av vad jag redan har på mig för stil, så att jag bara kan tänka mig liknande saker när jag går och (fönster)shoppar. Så hur fint jag tyckte att allt det här var så drogs jag bara mot rutiga och randiga herrskjortor. Jag får nog titta efter feminina kläder en annan dag.

Som en pojke

Kan någon se att jag lyssnat på New Order hela förmiddagen? :)
Skjortan/blusen kan i alla fall skyllas på det; snedluggen är sen igår och jag har satt upp håret eftersom det enligt mig endast är komplett vansinniga människor som har långt hängande hår när det är så här varmt.Blus: Monki

Kjol: H&M
Just nu spelas: New Order: "Special" från Republic

Benvärmare

Sjukdom skapar udda klädval. Som att jag idag, när det är varmt och förmodligen kommer att bli jättevarmt har på mig benvärmare i alpackaull.Men det hjälper när det gör ont i benen - och det gör det nu. Överhuvudtaget är yllestrumpor och yllebenvärmare ett fantastiskt hjälpmedel när det gäller att lindra den mer molande värken.

Jag har gjort dem själv, i Drops Alpaca.


Just nu spelas: New Order: "Turn my way" från Get Ready


90-talslugg

Jag trodde alltid att det krävdes en massa jox för att få den där typiska tidiga 90-talsluggen (jag hade ingen, men syrran och en massa andra människor), men för en inte så extrem variant räcker det uppenbarligen att kamma luggen åt sidan - inga produkter, inget fönande.Nä, jag hade inte tänkt ha det permanent.


Just nu spelas: Mando Diao: "If I Don't Live Today, Then I Might Be Here Tomorrow" från Never seen the light of day


Eller varför inte äkta fyrtiotal?

Dock saknas fortfarande stadslivet utanför. Och spriten då.Klänningen är alltså (troligen) från 1940-talet och i en fantastisk bomullsatin med tryck, som dock börjar bli lite skör. Köpt på Myrorna för sisådär 15 år sedan.

Om hetta, dekadens och alkohol

En sån här kväll, när det är för varmt och för fuktigt vill jag stå på en balkong i ett gammalt hus, i en stad, med barer och folk nedanför, inte gröna träd och bostadshus som här. Jag ska ha på mig en 30-40-talsinspirerad klänning, kanske som den här från Trashy Diva, håret ska vara uppsatt i en lös knut i nacken och lösa slingor klistra sig i ansiktet av svett. Från gatan ska höras musik och jag ska dricka alkohol med mycket is - kanske gin och tonic, eller kanske Martini Bianco med is. Jag ska dricka och fundera på om jag ska ge mig ut och ta del av gatulivet eller bara stanna kvar och dricka och lyssna på ljuden av andras fester.


Bild: www.trashydiva.com

I verkligheten dricker jag te och syr kläder till mina barn, men det fanns en tid när varje sommarkväll kändes full av löften och ibland kommer ett eko genom åren, framkallat av ett ljud, en doft eller bara en för varm sommarkväll.

Bara till storlek 42

Den söta marina solklänningen från Halens som jag skrev om härom dagen har nu kommit in i alla sina storlekar; och den största är 42. Då behöver jag i alla fall inte fundera på om jag ska våga beställa den. Mitt mål är förvisso att gå ner något i vikt och det behövs nog bara typ två kilo för att jag ska klara 81 cm midja , men jag har inte haft ett bystmått under 100 cm på över tjugo år.
På ett sätt är det lite skönt, för då behöver man inte bli besviken när något inte passar så bra på en som det borde för att det ska se bra ut; just den typen av klänningar bör ju ha rätt bra passform.

Varmt som fan är det alltså

och dagens kläsel blir därefter:


Linne: Hanoi Rocks
Kjol H&M
Skor: de gamla vanliga från Remonte

Väl värt att läsa

om man som kvinna är intresserad av vad män finner attraktivt; det behöver man ju faktiskt inte vara. Men om man är det så är den här artikeln av den amerikanske författaren Walter Kirn för amerikanska Elle väl värd att läsa.Om inte annat så för att den är bra skriven.


Just nu spelas: Oasis: "Cigarettes and alcohol" och nej, det är inte jag som valt musiken


Yves Saint Laurent är död

Läste just att Yves Saint Laurent är död. Han var verkligen en av de stora. De flesta tänker nog på hans Mondrianklänning när de hör namnet, eller på Le smoking, men själv är jag nog svagast för hans tidiga arbete, som den här som han gjorde för  Dior:Jo, jag har visat den förr, men nu har jag ju en anledning att reprisera ;)
I vilket fall var han en av de mest inflytelserika och kreativa modeskaparna under 1900-talet.

Polsk elegans och historisk dräkt

Min väninna Ragnhild Dalheim hade alltså sin examenskonsert igår. Denna mycket trevliga konsert innehöll inte bara fantastisk sång från hennes sida utan också ett klädbyte, där jag gjorde tjänst som påkläderska.
Hon började i en väldigt elegant och smakfull aftonklännign inköpt i Polen, vilket i alla fall krossade en av mina fördomar; ja, den var i syntet, men det är festklänningar rätt ofta här också. Eftersom Ragnhild är längre än de flesta hade hon varit tvungen att sy på en liten undre kjol, men annars satt den som om den var gjord till henne.Halsbandet, som jag önskar att jag hade en bättre bild på är en examensgåva från Blåa Anna med pojkvän och är från PACS. Det är i silver, pärlor och råa rubiner och är helt fantastiskt.

Så till det historiska: Klänningen är från början av 1700-talet och helt i siden och det är Ragnhilds mamma Signe som sytt. Inte för att Ragnhild inte kan själv utan för att hon varit upptagen med att öva in en himla massa musik.Klänning är till för att passa till hennes sista nummer: Telemans Kanariefågelkantat där hon mycket övertygande, men ändå vackert, sjöng ut sin sorg över sin döda kanariefågel och sin ilska över katten som ätit den!

Ragnhild är just nu på väg til Lepizig för att pröva in på konservatoriet där och jag är säker på att det går bra, hon är verkligen begåvad.

Söt blus för kurviga damer

Jasmine Guinness har tagit fram en blus som de kallar Bardot och som vi kan se är den gjord för damer med byst och höfter:

Bild: www.oli.co.uk

32 pund kostar den, vilket är lite över vad jag är beredd att betala för en blus, ä'ven om jag hade haft pengar, men jag tycker att den är helt bedårande. Sen är den kanske inte tillräckligt kurvig för mig: om bysten ska få plats är midjan 7-8 cm för stor, men det kan ju faktiskt vara okej, i synnerhet om man ändå stoppar en den i en kjol - och den görs upp till storlek 20, vilket jag tycker är mycket sympatiskt.

Inga kläder

Temperaturen har nu nått den nivå i vår lägenhet att kläder inte längre brukas. I alla fall inte så länge det inte är någon hemma.
Vårt hus är byggt 1979 eller 1980 och då byggde man för att spara energi genom att fånga och bevara solvärmen. Min styvfars hus är byggt samma tid och behöver bara en rätt liten solcellspanel för uppvärmning av dusch, tvätt och diskvatten under sommarhalvåret. Här skulle man förmodligen kunna göra likadant utan problem, eller driva någon motor med min personliga överskottsvärme.

Dit och tillbaka igen

Nu hart jag alltså åkt Göteborg - Kristiansand tur och retur på ganska exakt 24 timmar. 8 timmar buss och 11 timmar bil sammanlagt. Och så fem timmar i Kristiansand då.
   Jag var jättepraktisk i mitt kläd-tänkande: förutom att jag hade strykfri klänning til själva konserten reste jag i behå utan bygel, trikåklänning, leggings och kofta. Och skor då, men dem tog jag av mig på bussen och tog istället på mig strumpor, satt i öronproppar och drog en tunn svart ylleschal över mig som täcke - den är perfekt till det, värmer lagom och stänger dessutom ute ljuset. Men inte sov jag för det, kanske en timme i trakten runt Moss. Så jag var rätt snurrig i huvudet av sönbrist när jag kom till Oslo där jag satte mig och läste en extremt teoretiskt krävande bok om sexualiteter under medeltid och renässans i väntan på att min skjuts skulle dyka upp. Det gick så där och jag insåg att jag faktiskt inte har så mycket nytta av boken ifråga.

Så här såg min reseoutfit ut:och jag tycker att det blev rätt snyggt även med leggings till mina espadriller:Sen vidtog då fem och en halv timmas bilresa över norska Sörlandet, tillsammans med Ragnhilds moster, bror och morfar. Trevliga människor alla tre, men jag var ganska sömnig.

Konserten var jättebra och hennes finalnummer, Telemans Kanariefågelkantat var fantastiskt (jag tänker lägga upp bilder i en egen post). Efter konserten gick vi på restaurang på fiskebryggen och sen började en kamp mot klockan för att hinna med sista bussen hem till Sverige; den jag hade köpt biljett till var det ingen chans till.

Eftersom jag skriver det här ser ni att jag hann med 22.50 bussen och den här gången sov jag i alla fall från strax utanför Oslo till Uddevalla och sen från alldeles efter Uddevalla till Kode.

RSS 2.0