Ny kjol och tillfixad tröja

Båda från loppis - tyget till kjolen från Ebbe&Haldis (Stadsmissione) och jumpern från Myrorna. Jag köpte den för kanske fyra år sen och kvaliteten var väldigt fin, 100% merino, men den gick alldeles för högt i halsen. Med Blåva Annas moraliska stöd klippte jag bort mudden i halsen och fållade ner kanten för hand - ett stygn i varje maska. Kjolen  är inte så mycket att säga om utom att jag har gjort passpoalfickor fram; mina första.


Riktiga 40-talskläder

Förutom de kläder jag syr själv i 40-talsstil så har jag en del äkta vara också. Min svarta kappa är från 40-talet och jag har också en gul- och grårandig kappa, en rayonsommarklänning, ett par shorts och två dräkter i Harristweed, uppsydda i Göteborg till mitt ex mormor och hennes syster.

Tyvärr så är jag för stor för allt utom den svarta kappan (som kommer från mormor, men jag tvivlar på att den var hennes, de hade inte råd med den sortens kappor då, det kan vara morfars första frus). Men man har väl döttrar! Eller dotter, det är lättare att entusiasmera Valeria för sådant här.



Ja, jag ser också att hon är väldigt lik mig på det här fotot. Dräkten är lite stor än, men det kan ju ändra sig. Det finns en till i nästan samma tweed, men där har jag kortat av kjolen (jag skyller på 90-talet och att jag var "ung" och dum) och någon har tagit ur axelvaddarna ur den kavajen redan innan jag fick dem. I vilket fall är de systrarna Karlssons arv.


Blusen är min som jag sydde ifjol, men shortsen är äkta 40-tal.

Jag önskar att jag hade varit så söt när jag var sjutton.

Tips om nylonstrumpor

Kanske det var dags för lite hushållstips igen? Det är förstås boken "Mitt bästa knep" från 1951 som står för dem. Och ett från vännen Monika och mig.

1. När jag (inte jag alltså, jag i boken) köpt nya strumpor, trär jag fram och tillbaka på tå och häl med nylontrådar som jag dragit ur kasserade strumpor. (För att förstärka)

2. Klipp små lappar av kasserade nylonstrumpor och sy fast under tå och häl på nya strumpor och dessa håller dubbelt så länge.

Alltså, det funkar garanterat och det är resurssparande och allt och en gång i tiden var det till och med motiverat - men hur är det med den stackars kvinnans tid då? Kanske vill man göra något annat än lappa och laga och hushållsarbeta på sin fritid? Idag menar jag, där valet finns. Jag kan tänkas omvärdera detta när/om det blir nylonstrumpebrist.

 


Möjligen lite ironiskt efter att jag ifrågasatt extraarbete med nylonstrumpor kommer nu ett tips som jag fått från Monika angående nylonstrumpor:

3. Tvätta upp nylonstrumpor med sköljmedel innan du använder dem första gången så är det mindre risk att de går sönder.

Och ett allmänt tips:

4. Egentligen bör man handtvätta/skölja upp sina nylonstrumpor varje dag efter att man använt dem.

Och om man vill ha näststrumpbyxor rekommenderar jag dessa: de har tygsula under foten som gör att man inte känner nätet efter en lång dag som man annars gör och de är outslitliga. Jag har ingen aning om ifall de är gjorda av kevlar, men de tål allt. Dock är materialet lite stelt så de känns mer än andra strumpor.

Precis så här vill jag vara klädd i höst


Flitiga händer från 1939. Tyvärr ingår inte mönstret, men man kunde beställa det.

Annars vill jag också se ut så här. Och där finns större chanser eftersom jag faktiskt äger mönstret.


Fredagsfint

Ville bara dela med mig av en av alla skatter till bilder som finns på min dator, nedtankat från någon auktionssajt för flera år sen.

Runt 1900.



Ett nytt försök

Igår när jag hade följt ena dottern till skolan så visade det sig att det faktiskt inte var förrän idag som hon började (vilket också stod på brevet vi fått). Vi ser det som extra motion :)

I vilket fall är det snart dags att gå till skolan tillsammans en andra gång; denna gång iförd min absoluta favorit bland de nya klänningarna, kanske bland alla klänningar som jag har.



Just nu spelas: Ebba Grön: "Vad har jag gjort?"

Dagens klädsel

Inatt har jag sovit med håret rullat; först med klämmor i, men sen insåg jag att det gjorde för ont och tog ur dem, men behöll hårnätet som jag satt på och lockarna höll som synes rätt bra ändå.

Idag ska jag till thyroidmottagningen på Sahlgrenska, så får vi se vad de har tänkt hitta på med mig. Fast först ska jag hålla ena dottern sällskap till skolan, för att det är trevligt. Och till detta tog jag min rosa och vit-randiga klänning och de nya sandalerna från Stadsmissionen.


Jag syr för att jag inte orkar göra något annat

Sömnad är inte fysiskt tungt och inte lika koncentrationskrävande som att läsa. I alla fall inte ihållade - tankeprocessen när man gör mönster är förstås intellektuellt arbete, men det är ju en ganska kort tid av verksamheten.

Så jag sydde en höst/vinterklänning av det rutiga bomullstyget som jag köpte på Stoff&Stil förra veckan. Modellen är som vanligt 1940-tal coh jag var först lite tveksam till den rynkade mittvåden fram och bak, men det blev ju faktiskt riktigt bra. Den hade varit snyggare om den suttit snävare i midjan, men jag tänkte at den skulle vara någorlunda bekväm att ha på jobbet också.


På jobbet kommer jag kanske inte att ha handskarna, men man vet ju aldrig. Hatten kommer dock att användas flitigt i höst, det känner jag på mig.


Flera bekväma sandaler

Det verkar som att jag inte kommer att behöva köpa fler sandaler de närmaste åren. Först köpte jag de i beige och brun mocka på Bekväma skor, sen ett par svarta nästan oanvända för sextio kronor på Ebbe&Haldis för två veckor sen och igår när jag tittade in där på väg hem från mammografin (det verkar vara något som går bland blogvännerna just nu) såg jag ett par nästan likadana som de svarta fast i två nyanser av beige/kitt. Och i storlek 39 som egentligen passar mig bättre. De här kostade 45 kronor och var också knappt använda.


Så nu behöver jag faktiskt inga fler. Det märks också på att när jag sitter och tittar på diverse skosajter på nätet så är jag liksom inte intresserad. Inte på riktigt.

Just nu spelas: Jussi Björling: "Leise flehen meine Lieder"

Omlottklänningar

Jag uppdaterade hemsidan i morse, så nu kan man se lite mer av och få information om mina älskade omlottklänningar.


Det blev en blus

Det blev trots sjukdom en blus. Tyget är det som jag hittade på Stadsmissionen för ett par veckor sen och som efter tvätt förlorade sin vaxning (det tycker jag var rätt bra egentligen). Jag gjorde en miss som retar mig lite, nämligen att besparingen på axlarna inte matchar varandra, men annars är jag nöjd. Mönstret, som syns två inlägg ner, är alltså från 50-talet och den neda ändrign som jag behövde göra var att ta in det ungefär två centimeter på var axel, eftersom mina axlar har storlek 38 men inte resten av mig ;). På tal om storlek så passade den alltså trots att den är en storlek 46 och jag har storlek 48, men de har ju en tendens att ha mycket rörelsevidd i symönster.


Jag är särskilt förtjust i kragen, som är en ståkrage bak och har snibbar fram; den kommer jag att ha på fler
blusar.


Dagens musik

Dubblad dos betablockerare gör att det känns lite bättre just nu och nu syr jag till Little Richard.


Med en klump i halsen

Svettningar, hjärtklappning och vimmelkantighet.

Livet med en hyperaktiv sköldkörtel fortsätter. Betablockerarna drar ner hjärtfrekvensen, vilket är väldigt skönt, men timmen innan det är dags att ta en är inte rolig. Fattar inte hur jag stod ut innan, men dels har det blviit sämre snabbt och dels är jag ju så van vid att må dåligt att jag bara kämpar på.

Nu orkar jag dock inte så mycket, ligger mest och läser, men jag funderade på att göra ett försök med blusmönstret till den här:


Är dock tveksam till om jag orkar.


Dagens - för en cykeltur ner på stan

Nu ska jag strax bege mig ner till stan för att 1) hämta Majas pass b) hitta en födelsedagspresent till min mamma c) en bröllopspresent till mina vänner Graciela och Robert som gifter sig imorgon och d) hämta ut mina nya fina betablockerare som jag fick utskrivet eftersom det upptäcktes igår att min sköldkörtel går på högvarv. Nej, jag är inte lycklig över det.

Klänningen började jag på i tisdags och sydde färdigt igår.


Jag förbereder mig för hösten med en jumper från Rocket Originals

Eller ja, egentligen så köpte jag den i euforin efter torsdagens Blåvittseger över AIK, så det har inte så mycket med hösten att göra. Jag blev påmind om Rocket Originals när jag läste i Fleurs blogg om deras senaste jumprar; jag har förstås varit inne på deras sida massor av gånger, men aldrig köpt något förrän nu. De två överväldigande skälen till att det blev av var dels att Elisa på "Fashionable Forties" hade köpt en jumper därifrån och därmed bevisat att även om de bara har upp till storlek 40" över bysten så passar de även på oss större damer; den jag köpte är i storlek 38", medan min byst i själva verket mäter 44 tum. Stickade plagg kräver ju å andra sidan snarare negativ rörelsevidd för att sitta bra. Dels var jumpern som jag köpte på rea för 29 pund.

Så här ser den ut med en kjol som jag sydde i juni (och har bestigit många irländska kullar i).


Mera fyrtiotal

Jag har uppdaterat min hemsida med lite fler av mina 40-talsinspirerade sömnadsprojekt.


Rutig och tjusig

Idag är jag klädd för en utflykt till Stoff&Stil igen. Den här gången ihop med min vän Marika. Inte behöver man vara så här uppklädd för det (eller uppklädd och uppklädd, det är en rutig bomullsklänning, men ni förstår vad jag menar), men jag skulle också passa på att ta bilder på klänningen till min hemsida och då behövde även frisyren vara någorlunda tidstypisk.


Klänningen har jag sytt själv, koftan är från Cubus och inköpt i sommar för att matcha skorna som är från MIss L-fire (ifjol).

Jag köpte ett rutigt tyg i blått, rött och vitt till en klänning att ha i höst, samt en massa sybehör.

Loppisfynd

I måndags när min man spelade brädspel med grannarna och deras vänner nästan hela dagen blev jag till slut så uttråkad att jag tog med den ena grannen (Blåva Anna) för att shoppa. Bara för att. Målet var (förutom Knapp-Carlsson, som alltid står på listan, främst Stadsmissionens butik Ebbe&Haldis på Vallgatan.
Egentligen var jag mest på jakt efter röda plastarmband och möjligen dito halsband, men jag kom hem med en jättekasse med saker:


Det grårandiga tyget verkar vara någons slags vaxad bomull och är en meter brett och nästan sex meter långt. Det blå-vit-röd-rutiga tyget är troligen ylle/polyster och räcker precis till en kjol som når nedanför knät. De svarta sandalerna är knappt använda och otroligt mjuka i skinnet (de har vaddering på insidan också, mamma brukar använda sådana), vilket tillsamamns med det faktum att alla skor var halva priset gjorde att jag kunde bortse från att jag egentligen inte tycker att det passar med svarta skor på sommaren. De bruna skorna är äldre och tilvlerkade i Tyskland. Precis den sortens skor som jag vill ha till min bruna och mintgröna ensemble i höst.

Armbanden är fina och röda, om än inte riktigt såna som jag tänkt mig och likör(?)glasen i grönt glas tycker jag är förtjusande. De invigdes på balkongen igår med en smula rosenlikör som min syster gjort.

Uppdaterad hemsida med 1940-talskreationer

Jag har äntligen, efter två års uppehåll, tagit tag i att skaffa mer utrymme till min hemsida om historiska kläder och uppdaterat den med det som upptagit mitt sinne de senaste två åren: nämligen kläder i 40- och 50-talsstil. Än så länge är bara fyra av mina kreationer uppe, men det kommer att bli fler. Gå hit och klicka på bilderna för mer info om varje klänning eller dräkt.
Den som läst varje inlägg jag har gjort har förstås redan sett dem, men det kanske inte är så många som gör det.

RSS 2.0