Gott Nytt År!

Förrätt och varmrätt är uppäten och finporslinet diskat. Nu spelar delar av familjen och gästerna Green Day Rock Band på Playstation 3 i väntan på att någon ska orka tänka på att äta efterrätt.

Skål!


Julmust. Om någon undrar. Jag drack nog med rödvin i förrgår.

Nyårshandling

Så var det nyårsafton igen och i enlighet med en nu nioårig tradition ska vi äta middag med våra grannar Blåva Anna och Kristian och våra respektive barn. Många av dessa gånger har vi ätit rotfrukter i ugn med baconlindade kycklingfiléer och så även i år. De två senaste årens tradition av marängswiss till dessert bryts dock, då de har skaffat glassmaskin som ska premiäranvändas.

Jag ska hitta på förrätt, som nog blir tre olika pyttesmörgåsar och ska nu även ge mig ut på en promenad på ett par kilometer för att se om de har stora flaskor Champis på ICA Maxi för tolvslagsskålen. Jag tycker nämligen att Champis är godare än Pommac. Tidigare år har vi haft mousserande vin till de vuxna, men ingen av oss har varit i närheten av att orka skaffa det. Och frågar ni mig så är därtill Champis godare.

Bilden snodde jag härifrån.

Klädsel blir en repris av förra året.

Så här i Göteborg


Nu petar jag i mig mina narkotikaklassade värktabletter och kryper i säng, för så är det nu. Orkade enbart leta reda på bitarna till kavajen.

Mellandagsrean

På mellandagsrean köpte jag ett par gosiga randiga sockor (rött och vitt, med grå tår och högst upp) för tretti spänn. Jag har julklappar och ridning för ena dottern att betlaa och därtill håller min dator på att paja ihop och mina glasögon fick en flisa utslagen när de blåste av mig på gatan för några veckor sen.
Och jag behöver kläder som en fisk behöver en cykel. OK, höst-vinterkängorna börjar bli slitna efter tre år, men de får nog ta en vända till skomakaren innan jag köper nya.

Jag har inte ont om pengar som så, även om ett hushåll med en deltidssjuk och en som jobbar i handeln aldrig kommer att bli välbärgat, men jag behöver prioritera.

Sen har jag varit så dålig det sista att jag faktiskt inte direkt har lust med något, inte ens kläder. Idag var första gången jag tog i min blivande kavaj på nästan en månad, men jag har nu gjort en snygg passpoalficka på en provlapp och är redo att ge mig på själva kavajen.

Nu har jag skrivit i en bok igen

Den här gången skriver jag om mode och förändrade könsideal under slutet av medeltiden och 1500-talet (med utblickar mot senare århundraden). Hela boken består av artiklar som handlar om bilder och förfluten tid, med ett genusprespektiv. Den heter Bildligt talat. Manligt, kvinnligt under 3,2 miljoner år och är utgiven på Makadam förlag. Här kan du läsa mer om den. Samt se ett foto på alla författarna. Vissa av oss pratar medan kortet tas.

 

Boken går att beställa på internetbokhandlarna och kostar bara runt tvåhundra spänn; trots att det är en hyfsat tjock, inbunden bok med fina bilder. Och intressanta artiklar förstås.


God Jul!

Jag önskar alla mina läsare en God Jul med ett foto på mig inspirerat av 40- och 50-talets pin-upmålningar. Nu åker jag till syrran och firar!

Blandat juligt

Det blir inte så mycket här i bloggen. Jag mår jättekass och insåg just att den där känslan av att man ska svimma hela tiden nog kommer från de nya antiinflammatoriska värktabletterna som jag fick utskrivet eftersom de har slutat tillverka Brufen Retard. Precis så här dålig blev jag sist jag tog den här sorten 1997.

Nå, då kan jag ju låta bli att ta dem - mer värk är faktiskt att föredra, i alla fall på kort sikt. Annars har julstressen helt försvunnit, sen flera dagar. Så fort fönstren var tvättade och jag fått upp julgardinerna och vi hittat en dag när jag och Rickard kunde köpa julklappar ihop så blev det mycket bättre. Knäcken är gjord, chokladfudgen är gjord, hemgjord marsipan blir det visst ingen eftersom jag just insåg att jag glömt det, granarna är klädda och nu återstår endast att göra köttbullar på 1,5 kilo blandfärs.

Här kan man se undertecknad med ett fiffigt fotgrepp hålla gardinstången stilla medan jag trär på en julgardin:


Jag har deltagit en del i diskussionen om julgranar hos Annaa, så egentligen borde jag väl visa bilder på våra väldigt ordinära julgranar, men vi får se hur det blir med det, IFK-julgranskulorna kanske är värda en bild.

Jag har också varit Lucia på jobbets julfest för första gången på fem-sex år. Stearin i håret är bara halvkul, men festen var helkul - så tisdagen försvann i ett suddigt, sömnigt töcken. Men jag kom i alla fall hem. Två timmar innan jag skulle gå upp och väcka Maja och ta henne till skolan.

Jag är också med i ännu en bok, men det får ett eget inlägg.

Vintersolståndet och att dagen åter blir längre igen högtidlighölls och gula ljus som symboliserade solen tändes på morgonen den 22e.


Slutligen tycker jag att det här är en viktig jultext.

En gammal dagens klädsel

Jag har också sytt det första plagget av något av allt tyg som jag köpte: en kjol i rutigt ylle. Och så här såg jag ut i den i onsdags:


Inspirationen var den här kjolen från Mode Merr. Jag tyckte att den var hemskt snygg, men köper förstås inte en kjol när jag kan sy själv. Och i ett tjockare ylletyg, som ju passar bättre på vintern.

Min mormors barskåp

Igår anlände min mormors barskåp till vårt hem och idag har vi flyttat runt möbler för att få plats med det.Detta var alltså min mormors och morfars, men när mormor flyttade från sitt jättestora hus på Varaslätten till ett plus 55-boende (mer som plus 75 om ni frågar mig) i Falköping fick min bror det. Eller om det var när hon dött, jga minns inte riktigt.  Mormor hade på ett oerhört hjälpsamt sätt listat vem som skulle ärva vad och barskåp uppfattade hon uppenbarligen som en manlig sak.

Nåväl, brodern tyckte inte att det passade in i hans möblemang så de senaste åren hart det stått i hans hönshus!! När jag fick höra det blev jag lite upprörd eftersom jag hade velat ha det (jag hade blivit mer upprörd om min bror hade haft hönor i hönshuset också, men så var inte fallet). Brorsan är snäll så jag fick det. Det är dock inte något som man fraktar utan släpkärra så det har tagit ett och ett halvt år eller så.

Man ställer alltså spritflaskor och liknande på spegelytan och det knöggliga glaset. Glas och tillbehör har man på den lilla hyllan en bit upp och sen kanman dra ut en serveringsskiva (man ser knopparna). Och lampan tänds när man öppnar dörren.

Nya skorna

Så. Nu haver jag köpt måttbandsskorna som jag drömt om i flera år. Fast i den begränsade versionen med lägre klack. Jag behöver gå till skomakaren och sätta på tåligare sula på klacken och töja ut dem framtill - eftersom jag har förstörda reumatikerfötter - men fina är de!

 

De är från Irregular Choice och knästrumporna är O chevrons från SockDreams. Ni ser att klacken är av svart/grå genomskinlig plast va?


Uppdatering

Jag har varit i Brighton på konferens (och köpt skor, återkommer om det) och sen i London och druckit för mycket öl. Idag är det läsande av arbetslitteratur som står på schemat.

Med rosetter i håret

Idag tog jag lite kort på mig själv med håret i 40-talsstil innan jobbet, så det blev polkagrisrandiga rosetter i håret även till jobbet. Får se om de sitte rkvar när jag åker till radion och gör Alltinget ikväll eller om jag vid det laget har blivit tokig på att ha hår som inte är uppsatt, som jag nästan alltid blir.


Jag har köpt MASSOR av tyg

Min vän C, som av sjukdom (och ändrade intressen) har slutat sy historiska kläder, sålde ut en del av sitt tygförråd, hopkommet under cirka tjugofem år. Eftersom jag (hur underlgit det än kan verka när man vet hur sjuk jag är) är friskare än henne så har jag varit där ett antal timmar och hjälpt till att släpa fram oändliga mängder tyg. Detta ledde förstås dels till att jag hade första tjing, dels till rabatt på priset. Trots det handlade jag för inte mindre än 2900 kronor.  Så jag och Blåva Anna fick ta taxi hem från Hisingen i lördags, för att få hem allt.

Jag köpte faktiskt mest tyger som jag har tänkt använda till vanliga kläder, eftersom jag har så många historiska dräkter att jag inte behöver ha fler och nu tycker att det är roligare att sy saker som jag använder oftare än ett par gånger om året. Fast en del sån't köpte jag också.

Här är travarna med tyg:


Det översta tyget, som är en bomullstwill är alldeles för mörkt på bilden och det blå som är fem meter tunn kamgarnsull är också lite mörkt, annars är de gröna och det gräddvita rätt korrekt återgivna, i alla fall på mim skärm.


Här syns inte ens allt, eftersom det är travat i en fåtölj i väntan på att jag ska hitta någonstans att lägga in det. Det översta, förutom det bruna bandet, är bomull/syntet i diamantkypert, sen kommer mellanblått halvylle, rött mest ylle med krisstrecksränder, restbitar av ett rött halvylle som jag också har haft och har ett par restbitar av, lilarutig bomull, lila bomullssammet, halvylle i tallbarrsgrönt och rosarött, tunn fuskpäls i restbitar och mer rött. Sen fins en bit brunt tunt ylle, en bit turkos bomull/viskos och två rutiga ylletyger samt fyra meter bomullsdamast i mörkgrönt därunder någonstans också.

RSS 2.0