Jag sjunger vad som helst

Jag läser i Annaas blogg om hur de sjöng nationalsången vi mösspåtagningen på hennes pojkes skola igår. Och vad han, som socialist, tyckte om det. Jag är också socialist, men när det just gäller sång är jag märkligt inkonsekvent och sjunger glatt med i nationalsången. Eller så är jag konsekvent. jag sjunger nämligen med i allt, oavsett vad (ja inte vit makt-sånger men de förekommer ju sällan som allsång i normala kretsar).

Som exempel kan nämnas att jag alltid sjunger med i psalmerna på skolavslutningar, trots att jag inte är det minsta kristen. I själva verket är det bara jag och mina tonårsdöttrars andra morsa (deras pappas fru alltså) som sjunger med i psalmerna. Men så är hon ju präst också. Så vi sitter där långt bak; jag, hon och pappan och våra röster hörs över hela Johannebergskyrkan.

Om mina barn varit lagda åt det hållet att de skämdes för sina föräldrar hade detta möjligen kunnat vara en traumatisk upplevelse i deras liv, men de verkar tycka att vi får skämmas för oss själva om det skulle behövas. Och jag sjunger ju i alla fall bra, även om det faktum att man anpassat tonläget i psalmerna efter den grupp som går minst i kyrkan och sjunger minst, dvs män utan sångvana, sliter en del på rösten. Detsamma gäller för övrigt även fotbollsssånger, att det sliter alltså, men där är onekligen män i majoritet.

Och idag ska det förstås sjungas Internationalen, i samma tonläge.

Kommentarer
Postat av: Monika

På den tiden jag gick i kyrkan var psalmerna alltid alldeles för höga. Anpassat efter prästens fina tenor? Han och kantorn sjöng alltid bra i alla fall.

2010-05-01 @ 19:21:13
Postat av: Evis

Monika: De har sänkt dem, för att göra dem mer lättsjungna och man utgick (som alltid) från män. Så nu får en normal kvinna oktavera både upp och ner i samma psalm, vilket ger en lite schizofren sångupplevelse.

2010-05-01 @ 22:53:42
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: Ullah

Jag brukar också sjunga med i nämnda kyrka vid samma tillfälle! Liksom kuratorn. Känner igen det där med att hoppa upp och ner i tonlägena.

2010-05-02 @ 00:38:38
Postat av: Evis

Jo, jag överdrev lite, men då är vi alltså fyra. Det är lite lite.

2010-05-02 @ 09:11:36
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: Ullah

Mycket lite! Synd, tycker jag. (Är förresten varken döpt,konfirmerad eller med i Svenska kyrkan, men sjunger gärna med ändå.)

2010-05-02 @ 18:39:19
Postat av: Bloggblad

Det var intressant att hitta så mycket sytrevligt här, jag hade nog förväntat mig mer politik!Politik är inte min grej, däremot psalmer... jag både sjunger dem och skriver dem. Och lik, så det var ju kul att jag snubblade över såna i stället.Liksom nationalsången är de öppna för alla, man behöver inte alls tro för att få sjunga med, men sjunger man dem ofta är risken stor att man blir påverkad.Jag har gått en psalmutbildning och hört många berätta om hur de kan gå rakt in i hjärtat utan att passera tankefiltret först.I vår församling tillämpar vi de gamla vanliga tonarterna, dvs passade mig som är sopran. Det är kantorn, prästen och jag som sjunger med...Det klingar inte lika vackert i lägre tonarter, och om besökarna sjöng med lite mer skulle de snart öva upp sig och våga sjunga ovanför hakan. Jag ledde en nybörjarkör några år, och i början var 90% låga altar, men efter lite övning flyttade de högre och högre upp i registret och efter några år var de flesta sopraner.Snyggt stuk på kläderna! Jag sydde i stort sett allt i många många år, men hittade en ny hobby och köper numera färdiga kläder.

2010-05-04 @ 21:31:06
URL: http://bloggblad.blogspot.com
Postat av: Evis

Tackar, sy är roligt.

2010-05-05 @ 08:56:05
URL: http://omstil.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0