Min tyllunderkjol - hur jag gjorde

Mallis undrade hur jag gjorde min vita tyllunderkjol:
Innerst är ett lager av ett tyg som är rätt likt fodertaft fast lite kraftigare - det kostade 15 kr metern på Furulunds, vilket är den viktigaste orsaken till att det blev just det. Det är en lätt utställd kjol med en kanal med resår i midjan.
   En bit ner på höften börjar tyllagren. Dessa är två och är ungefär tre gånger så långa som mitt höftmått, alltså fick tyget skarvas. På de två lagren tyll är det volanger av tyll som i sin tur är tre gånger så långa som de bredare tyllbitarna.
   Först fållade jag tyllen på de smalare volangerna och sydde fast en nylonspets på det översta lagret. Sen sydde jag rynktrådar på maskin, rynkade och nålade fast i de bredare tyllremsorna. Nåla tätt är tricket. Efter att ha sytt fast volangen sydde jag även ner sömsmånerna med en stickning, men det är upp till var och en. De två tyllkjolarna syddes sedan fast i tur och ordning mot underkjolen, räta mot räta och även här sydde jag ner dem och sömsmånerna mot kjolen från rätan sen.
   Man behöver förstås inte fålla tyll eftersom det inte repar upp sig, men jag tycker det blir finare så. Vill man  ha en fluffigare underkjol är det bara att lägga på ett lager till.

Kommentarer
Postat av: mallis

Tack för beskrivningen!

2009-02-24 @ 15:33:00
URL: http://malliss.blogg.se/
Postat av: rosen

Du ser helt annorlunda ut i utslaget hår. konstigt. men du är väldigt fin i det, så det kan du gott ha då och då.

2009-03-02 @ 18:30:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0