Förtydligande om kjolmönster

Annaa hade en del kommentarer till mitt kjolmönster. Bland annat att hon och dottern alltid gör som i böckerna, dvs tog mått och gjorde platta mönster först. Det gör jag också med komplicerade saker, som liv, men en kjol som bara är en formad tub använder jag istället draperingsmetoden för. Jag vill lära mig att drapera överdelar och klänningar också, det var t ex så Madeleine Vionnet arbetade, och många andra av de stora modeskaparna; på den tiden modeskaparna själva gjorde mönster alltså. Det verkar lite svårt, men man får väl öva.

Den andra kommentaren rörde att det är enklare att utgå från ett kommersiellt mönster och ändra det. För mig är det tvärtom, jag tittar ofta på formen på delar på mönster, men måste nästan alltid göra ett eget mönster ändå, eftersom jag inte ser ut som idealkvinnan, och då tycker jag att det är lättare att göra allt själv från början. En smaksak, men också en fråga om kunskap och erfarenhet förstås. Om man inte har sytt så mycket är det definitivt enklare med ett köpt mönster, men då får man ju också dras med samma problem som inom konfektionen: att om ens kropp skiljer sig mycket från idealet kommer det inte att passa.

Men kom ihåg: stadigt tyg till provmönstret och tillräckligt med sömsmån för att kunna anpassa vidden lite.

Dessutom bör man inte börja med en pennkjol det första man gör, en veckad eller rynkad är förstås enklare. Låna också gärna böcker med grunderna i sömnad, som hur du fållar, sätter i dragkedjor etc.

Kommentarer
Postat av: Danni

Åh, nu blev jag riktigt sugen på att sy ihop något fint. Det riktigt kliar i fingrarna ;)

2008-03-25 @ 19:22:23
URL: http://miumiu.blogg.se
Postat av: Annaa M

Jo, men det är väl just den invändningen jag har. Att det du visar egentligen är ett mycket professionellt sätt att förhålla sig till modeskapande. Inte ABC i hur man enkelt gör en pennkjol.

Det blir för resten inte pennkjol i morgon. Det blir smala svarta värmande jeans! Inte en miss till den här månaden. Det blir ghettojacka och huvtröja också och mössa.

Tänk när jag kom till Göteborg vid den här tiden för 100 år sedan för att begå äktenskapsbrott och det var så varmt så jag på vägen från stationen köpte en helt ny outfit; t-shirt, skor, strumpor och en fantastisk vid omlottkjol. Den senare hos Gunilla Pontén som då hade butik i Göteborg. Kjolen var sista inköpet så jag klädde om i provrummet.

2008-03-25 @ 22:21:41
Postat av: Evis

Ja, ska det bli några äktenskapsbrott imorgon får de i alla fall ske inomhus.

2008-03-25 @ 22:51:15
URL: http://omstil.blogg.se
Postat av: Annaa M

Siri hälsar att drapering är en sak, forma hela plagg en annan!

2008-03-26 @ 09:01:37
Postat av: Elise

Ett tips är att när kjolen är nästan färdigk, nåla, eller hellre, tråckla fast ett bomullsband i midjan så att man kan knyta i midjan. Då hamnar kjolen rätt i höjdled och man kan prova igen.

Trevilg blog!

2008-03-29 @ 18:46:41
URL: http://www.elisestextilsida.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0