Dagens Velvet - bra mycket bättre

Det var ju tur att jag kom över min ovilja, för dagens Velvet var mycket bättre än förra veckans. Delvis berodde det på att man den här gången inte valde att okritiskt glorifiera någon arkitekturprofessors erotiska polaroidbilder eller heroin chic-trenden från 90-talet (se mitt förra inlägg om programmet). Eftersom det man tog upp inte idag var lika kontroversiellt kändes inte saknaden av ifrågasättande från reportrarnas sida lika starkt.

Istället hade man ett bra inslag om korsetter. Att det blev så bra beror helt och hållet på att man lät Valerie Steele, som vet vad hon talar om, få tala och inte kom med så mycket eget. Reportaget var kort, men sade ändå mycket, och framför allt var det som sades korrekt. Med undantag av när reportern själv talade: hon påstod nämligen att det var världskrigen (sic!) som avskaffade korsetten eftersom man inte "hade råd med orörliga korsetterade kvinnor som inte kunde arbeta då". I själva verket hade utvecklingen mot en dräkt där inte midjan snördes åt börjat redan under 1900-talets första decennium.

image611
Poiret 1908

Korsetter hade man dock fortfarande, de såg bara annorlunda ut: istället för att skapa en extremt kvinnlig form som 1800-talets korsetter skulle de pressa in kroppen så att den liknande en pojkes, något som Valerie Steele också påpekade.

Precis som i förra avsnittet hade man delat upp inslaget om en svensk designer i tre delar. Känns lite onödigt, men eftersom Helena Hörstedt sa mer saker som hängde ihop med hennes yrke som klädskapare var det lättare att binda ihop delarna i huvudet.


Just nu spelas: Sonic Youth: "Orange Rolls, Angel's Spit" från Dirty



Kommentarer
Postat av: Annaa M

Men jag kommenterade ju här igår! Bloggen är dum. Såg fotboll i stället.

2008-02-07 @ 09:47:29
URL: http://www.annaamattsson.blogg.se
Postat av: Evis

Jo, bloggen var jättedum igår. Jag sydde istället för att se fotboll :)

2008-02-07 @ 09:58:48
URL: http://omstil.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0