Velvet

Så har nu SVTs nya modemagasin dragit igång. Man kan ju inte förvänta sig en Ingrid Schrevelius förstås, men det var ju inte programmets syfte: mode skulle behandlas på ett seriöst och djupt sätt. Hur gick det då?
Ja, jag är inte så imponerad. Ytligt och uppstyckat och ett par viktiga frågor diskuterades inte alls.

I reportaget om dekadens i modefotografering lät det som om de hade köpt fotografernas egna ord utan någon kritisk tanke alls. Jag skulle till exempel vilja veta på vilket sätt utmärglade supermodeller som fotograferas i miljöer som för tankarna till en knarkarkvart "visar kvinnor som de verkligen ser ut". Kvinnor ser inte ut så i verkligheten och det var förstås varken fotografernas eller modetidningarnas syfte att visa "riktiga kvinnor"; det var bara ett nytt estetiskt/konstnärligt ideal.


En annan fråga som jag tycker borde tagits upp är gränsen mellan pornografi och konst, finns det en sådan? Inte bara köpa den italienska författarens åsikt när det rörde den där arkitektens och professorns samling av erotiska bilder. Påstående från hans sida om att de prostituerade kvinnor som hyrdes för att posera "fick känna sig som drottningar i de fina kläderna"  visar ju bara hur lite kontakt med verkligheten och han har och hur fast han är i myten om den lyckliga horan. Detta ifrågasattes inte alls i reportaget, utan hans syn fick stå oemotsagd och accepterad.

Även frågan om huruvida bilder på helt nakna kvinnor, som det ju var många av i dekadens-reportaget, verkligen kan definieras som modefotografi, eller om det är konst, eller bara ännu ett krasst försök att sälja tidningar med sex hade i alla fall behövt tas upp. 

Alltså flera jätteintressanta problemställningar som inte ens berördes - istället upprepades det flera gånger hur de "dekadenta" modebilderna bilderna skildrade verkligheten, vilket de förstås inte gör, lika lite som 50-talets hemmafruar i den tidens modefotografi.

Nu ska jag gå och lägga mig, det kanske kommer mer sen.


Kommentarer
Postat av: Annaa M

Jag är inte särskilt förvånad...missade tyvärr både program och reprisen senare i natt. För mycket annat runtomkring.

2008-01-31 @ 02:16:02
URL: http://www.annaamattsson.blogg.se
Postat av: Linnea

Såg det också och blev besviken. Hade otroligt höga förväntningar, men det blev mest nja av det hela. Kändes som att de bara snuddade lite vid varje ämnen. Hade varit kul om de gått djupare i varje ämnen. Diskuterat mera, ifrågasatt etc.

2008-02-02 @ 12:10:41
URL: http://linnealinnea.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0