Linssoppa med ostgifflar

När jag nu ändå har börjat med hushållsbloggande så kan jag ju dela med mig av två recept. Inte tagna från någon kokbok vad jag vet. Eller: Vad det gäller gifflarna vet jag, eftersom jag gjort receptet själv, men soppan kommer från min kompis Sandra.

 

Linssoppa

olja

110g gröna linser

1 lök

1 vitlöksklyfta

1 lagerblad

1 tsk malen koriander

1 tsk malen spiskummin

salt

1 liter vatten

saft och rivet skal av en halv citron

en stor morot.

 

Fräs linserna i lite olja några minuter, tillsätt en liter vatten och ett lagerblad. Man kan salta nu om man vill. Koka 30 min. Häll av linserna men spara kokvattnet. Tärna moroten. Hacka och fräs lök och vitlök i olja ihop med kryddorna. Lägg i moroten som får fräsa med en stund också. I med linser och vätska som får spädas tills det är 9 dl vätska. Koka en halvtimme till. Blanda i citronskal och citronsaft. Låt svalna och mixa soppan (ta ur lagerbladet först). Värm upp den igen om du vill, annars är den god ljummen.

 

Ostgifflar

50 g smör eller margarin

1 pkt jäst

2 tsk salt

5 dl vatten

1,4 l vetemjöl

1 stor gul lök

ost

timjan

 

Smält smöret. Häll i vatten och låt svalna tills det är fingervarmt, smula i jästen och rör till den löst sig. Tillsätt salt och sedan ungefär 1, 4 liter mjöl. Knåda ihop till en smidig deg och låt jäsa i en halvtimme.

Hacka löken fint och riv ost så att det är lite mer ost än lök. Blanda ihop och krydda med torkad timjan. Knåda ihop degen när den jäst färdigt och dela den i tre delar. Varje del kavlas ut till en stor rundel ( en i taget alltså) som delas i åtta "tårtbitar". Lägg lite fyllning på varje och rulla till gifflar. Låt jäsa i ca 30 minuter.

Pensla gärna med mjölk och strö flingsalt över. Grädda 10-15 minuter (du kommer att märka det) lite ovanför mitten i ugnen på 250 grader.


Så här ser gifflarna ut:


Någon bild på soppan har jag inte, men ni vet väl hur linssoppa ser ut? Lite sådär obestämt brun-gråaktig.

Kommentarer
Postat av: Annaa

Läskig soppa, bläh! Skulle aldrig fallit min mormor in att göra, hon gjorde minsann köttsoppa på högrev med klimp.

2011-03-31 @ 00:53:10
URL: http://annaama.wordpress.com
Postat av: Evis

Den här är god - själv är jag tveksammare till köttsoppa.

2011-03-31 @ 07:31:47
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: Anna | Mormor hade stil

Liknande recept med just gröna linser och citron har jag sett här och var och det blir faktiskt tokigt gott!

2011-03-31 @ 08:18:48
URL: http://www.mormorhadestil.se
Postat av: Annaa M

Jag fullständig hatade både mormors och moderns köttsoppor! Särskilt mormoderns där man ibland tog fel på klimpen och en fettbit. För att inte tala om alla söta rotfrukter som simmade omkring.

2011-03-31 @ 10:06:06
URL: http://annaama.wordpress.com
Postat av: Evis

Anna (med ett a i slutet): Blev just tipsad av en kompis att man istället för citron kan ta lime och kokosmjölk. Och att den då blir brunröd istället för brungrå ;)

2011-03-31 @ 10:44:35
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: Lena (fröken_lila)

och jag trodde alltid att brunröd kommer frán att man använder röda istället för gröna linser? men ja, linssoppa är väldigt gott tycker jag. det där med lime och kokos ska definitivt prövas!

2011-03-31 @ 23:50:02
URL: http://froekenlila.blogspot.com
Postat av: Evis

Röda linser blir ju gula när man kokar dem, så det borde inte ge något rött.

2011-04-03 @ 11:19:53
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: Frida

Jag tycker att du har en asgrym blogg! Har du ork så slå även ett öga på min :).

2011-05-07 @ 00:36:11
URL: http://smsalåna.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0