Mitt bästa knep

Det är en blandad samling tips; många bra även idag, många som tiden sprungit ifrån och så sådana som jag inte tror att speciellt många tog till sig i slutet av 1940-talet när de först publicerades heller. Och den är ett underbart tidsdokument, även om det naturligtvis finns många källkritiska problem om man skulle vilja använda den som källa till svenska kvinnors vardagsliv under åren närmast efter kriget. I sin helhet får man dock en inblick i den knapphet som rådde i många hushåll ännu på 1950-talet, bristen på många varor som dröjde kvar efter krigets ransoneringar kan också spåras i några av tipsen.
Jag skulle kunna göra det på många olika sätt: dels gravallvarligt, med patos, för att denna viktiga husmorskunskap inte för gå förlorad, dels för att locka fram billiga skratt, men jag tänkte testa ett mellanting: återge såna tips som jag tycker är bra (även om de flesta gamla nog att ha eget hushåll troligen redan känner till merparten av dem) men också återge sådana tips som tiden sprungit ifrån och sådana som faktiskt aldrig var riktigt bra - för underhållningens skull.

Det första tipset: "Källarsmak på matvaror undviks, om man ställer in några friska enbuskar i källaren".
Jag tänker ju göra diskursanalys på såna där spalter som c- eller d-uppsats, fast lite längre fram i tiden. Det ska bli mäkta intressant.
Ja det kommer det definitivt att bli!
Tänker mig att man måste ha rätt bra tillgång enebuskar i lämplig storlek. De växer attans fort de där buskarna och blir svårare och svårare att fälla och få ned i källaren. Särskilt om det är en jordkällare man ska pula in dem i. Men det blir nog lätt källarsmak i vanliga källare också.Tänker på Siris ouppvärmda källarlägenhet i Glasgow. Den hade blivit mycket fräschare med några enbuskar.
Googlade lite på nätet. Det finns hur mycket byggsatser och instruktioner som helst på jordkällare!
Sen har ju enbuskar blivit allt sällsyntare eftersom det inte finns speciellt mycket ljusa typiska enebackar kvar, så det är nog svårt att hålla sig jämnt försörjd med enbuskar utan att göra åverkan på naturen.
Jag ska tipsa syrran, hon har snart en jordkällare och även en enebacke runt knuten:-)
Men saknar hon kylskåp att ställa sin mat i? ;)
Men enbarr är ju så förgjordat sticksigt... Finns det inget annat som funkar lika bra?
I jordkällaren har man sina rotfrukter, de klarar sig året om. Jordkällare är dessutom utmärkta övervintringsställen för fladdermöss.
Tänkte också visa dig den här länken som jag hittat hos en bloggvän. Än lever den tyska städrocken!
http://cgi.ebay.de/Kittel-Schurze-Kittelschurze-m-Arm-Bw-Satin-bunt-Gr-44-/260566419776?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item3caaf80940
Vi hade alltid potatis i jordkällaren hemma (morötter förvarades i ståltrådskorgar med sand), men de tar ju inte källarlukt på det sätt som andra matvaror gör och behöver därför inga enbuskar.
.