Mitt bästa knep

Någonstans i sina inlägg om husmorstrenden och husmorstips berättade Annaa om att hon och en kompis skickat in en massa olika tips till Vi Föräldrar och att de vettiga aldrig kom med, men att flera av de mer knasiga gjorde det. Jag skulle kunna länka till just det, men det har blivit en rätt stor debatt i hennes blogg och jag inte orkar gå igenom hela igen, för att hitta just det. Om ni inte har läst debatten så rekommenderar jag den annars, ett par inlägg att starta med är de här: När dumheten tar över även i P1Häng inte för tungt i öronen samt Jag och mina strykbrädor.
I vilket fall så är det förstås ingen ny företeelse att tidningar ber läsare skicka in sina bästa hushållningstips. I mina veckotidningar från 1940-talet finns både tipsspalter och ibland tävlingar för läsartips. (Även livsmedelsföretag ordnade pristävlingar där man skulle komma med sitt bästa recept med deras produkt. Jag kommer att återkomma till detta vid ett senare tillfälle - vem behöver inte ett 1940-talsrecept på efterätt innehållande pulvermos?)

ICA-kuriren samlade 1951 de bäst av de tips de publicerat i en liten bok: Mitt bästa knep. Goda råd från husmor till husmor.




En bok som min mormor köpte och som jag sedan fick i arv när jag flyttade hemifrån 1988 (ihop med en massa recepthäften och småskrifter om hur man kunde leva billigt på 40-talet).

Det är en blandad samling tips; många bra även idag, många som tiden sprungit ifrån och så sådana som jag inte tror att speciellt många tog till sig i slutet av 1940-talet när de först publicerades heller. Och den är ett underbart tidsdokument, även om det naturligtvis finns många källkritiska problem om man skulle vilja använda den som källa till svenska kvinnors vardagsliv under åren närmast efter kriget. I sin helhet får man dock en inblick i den knapphet som rådde i många hushåll ännu på 1950-talet, bristen på många varor som dröjde kvar efter krigets ransoneringar kan också spåras i några av tipsen.

Jag tänkte att jag skulle återge några av tipsen här i bloggen (alltid med källa, till skillnad från en känd bloggare som snodde en sömnadsbeskrivning som jag gjort här i bloggen rakt av utan att ens antyda att det inte var hennes beskrivning från början, så tycker jag att originalkällan, vare sig det är en bok eller annan blogg, alltid ska anges).

Jag skulle kunna göra det på många olika sätt: dels gravallvarligt, med patos, för att denna viktiga husmorskunskap inte för gå förlorad, dels för att locka fram billiga skratt, men jag tänkte testa ett mellanting: återge såna tips som jag tycker är bra (även om de flesta gamla nog att ha eget hushåll troligen redan känner till merparten av dem) men också återge sådana tips som tiden sprungit ifrån och sådana som faktiskt aldrig var riktigt bra - för underhållningens skull.

Det första tipset: "Källarsmak på matvaror undviks, om man ställer in några friska enbuskar i källaren".
Användbart för dem av mina läsare som dels saknar kylskåp, dels har jordkällare.

Kommentarer
Postat av: Sara

Jag tänker ju göra diskursanalys på såna där spalter som c- eller d-uppsats, fast lite längre fram i tiden. Det ska bli mäkta intressant.

2011-04-09 @ 12:53:58
Postat av: Evis

Ja det kommer det definitivt att bli!

2011-04-09 @ 13:01:53
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: Annaa M

Tänker mig att man måste ha rätt bra tillgång enebuskar i lämplig storlek. De växer attans fort de där buskarna och blir svårare och svårare att fälla och få ned i källaren. Särskilt om det är en jordkällare man ska pula in dem i. Men det blir nog lätt källarsmak i vanliga källare också.Tänker på Siris ouppvärmda källarlägenhet i Glasgow. Den hade blivit mycket fräschare med några enbuskar.



Googlade lite på nätet. Det finns hur mycket byggsatser och instruktioner som helst på jordkällare!

2011-04-10 @ 10:40:22
URL: http://annaama.wordpress.com
Postat av: Evis

Sen har ju enbuskar blivit allt sällsyntare eftersom det inte finns speciellt mycket ljusa typiska enebackar kvar, så det är nog svårt att hålla sig jämnt försörjd med enbuskar utan att göra åverkan på naturen.

2011-04-10 @ 19:46:04
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: cruella

Jag ska tipsa syrran, hon har snart en jordkällare och även en enebacke runt knuten:-)

2011-04-11 @ 10:44:00
URL: http://minkammare.blogspot.com/
Postat av: Evis

Men saknar hon kylskåp att ställa sin mat i? ;)

2011-04-11 @ 13:19:58
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: ullisar

Men enbarr är ju så förgjordat sticksigt... Finns det inget annat som funkar lika bra?

2011-04-11 @ 23:32:40
URL: http://ullrika.se
Postat av: Annaa M

I jordkällaren har man sina rotfrukter, de klarar sig året om. Jordkällare är dessutom utmärkta övervintringsställen för fladdermöss.



Tänkte också visa dig den här länken som jag hittat hos en bloggvän. Än lever den tyska städrocken!



http://cgi.ebay.de/Kittel-Schurze-Kittelschurze-m-Arm-Bw-Satin-bunt-Gr-44-/260566419776?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item3caaf80940

2011-04-13 @ 13:41:46
URL: http://annaama.wordpress.com
Postat av: Evis

Vi hade alltid potatis i jordkällaren hemma (morötter förvarades i ståltrådskorgar med sand), men de tar ju inte källarlukt på det sätt som andra matvaror gör och behöver därför inga enbuskar.

.

2011-04-13 @ 17:24:22
URL: http://omstil.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0