Min kompis Marie

Det här är min kompis Marie. Marie har cystisk fibros. Sen hon var åtta har hon levt på lånad tid. Så länge jag har känt henne (ett tiotal år) har hon behövt tillbringa ett par timma om dagen med syrgastuber för att kunna andas och de sista åren innan hennes lungtransplantation kunde hon inte längre äta utan fick sondmatas hela nättern (med något som enligt henne smakar som hundmat luktar) för att få i sig näring. Så fick hon sin lungtransplantation och för några år sen såg jag henne äta en persika - bara att kunna äta var en stor grej, hon började till och med få kött på benen. Men så pajade njurarna av de starka mediciner man måste äta efter en transplantation och hon behövde även en ny njure.
Låter som att det skulle kunna bli bra igen då, eller hur?

Men inte så, för försäkringskassan, som fått i uppdrag av den sittande regeringen att se till att få ner sjuktalen - oavsett om folk faktiskt är sjuka eller inte, anser att hon direkt efter ännu en transplantation ska söka arbete, annars förlorar hon sin lilla inkomst från alfakassan. Det spelar ingen roll vad läkare säger eller att det nästan säkert äventyrar hälsan att inte få någon rehabiliteringsperiod efter ett så stort ingrepp - så länge regeringens mål om att till varje pris minska antalet personer med sjukskrivning och sjukersättning finns där så spelar det fan ingen roll om du är döende i cancer eller är nytransplanterad. Jag antar att de tror att man blir frisk av att svälta och bli hemlös.

Man kan skylla på handläggare och försäkringsläkare, men faktum är att  det är regeringen som gett dem uppdraget och bestämt hut de ska besluta och det är de som bestämmer att folk som Marie, som är sjuka, inte är värda ett skit.

Kommentarer
Postat av: Sofia Brandon - Hertiginnan av Bålsta

Det handlar väl inte om att hon ska jobba heltid? utan att hon ska få hjälp att komma tillbaka.. Min mamma är levertransplanterad och var själv jätteorolig inför det där. I dag driver hon en egen firma. Just för att hon själv ska kunna bestämma över sin egen tid och rehabilitering.. Är det inte bättre att man ser till individens bästa och hittar en lösning än att alla vara sjukskrivna för att dem inte kan jobba på sitt ordinarie arbete? är det då inte bättre att man får hjälp med att hitta ett arbete som man kan jobba med och som passar behoven man har så man slipper vara sjukskriven och hamna i utanförskap?

2010-09-16 @ 10:31:53
URL: http://sofiabrandon.blogg.se/
Postat av: Älvan

Problemet i just det här fallet är att hon är satt i karantän efter transplantationen, pga infektionsrisken. Men arbetsförmedlingen vill att hon ska dit så snart hon kommer hem från sjukhuset, och därmed exponera sig för massor av virus och bakterier. Det är just där det brister.

2010-09-16 @ 13:11:37
URL: http://aelvan.wordpress.com
Postat av: Kalmardamen

En människa som är sjukskriven och satt i karantän p.g.a. infektionsrisken kan väl knappast stå till arbetsförmedlingens förfogande.

Det är omänskligt!Sofia Brandon:

Tror att din mamma behövde tid på sig innan hon klarade att starta firman.

Tycker knappast att alliansen ser till individens bästa.

Människor förflyttas istället till försörjningsstöd och utanförskap.

2010-09-16 @ 14:03:52
URL: http:// kalmardamen.blogg.se/
Postat av: Evis

Sofia: Det var just det: individuella lösningar, detär det hon inte får utan ett stenhårt regelverk som inte ens tar hänsyn till beprövad vetenskap utan bestämmer att man är frisk direkt efter en njurtransplantation, oavsett vad läkare och forskning säger.

Och ser man till det stora mönstret så är det ju så att om man har beställt från regeringens sida att ett visst antal personer ska bort från sjukskrivning/sjukersättning så kan man anpassa sig efter de individuella förutsättningarna utan måste kicka ut folk som är sjuka. De fick vad de beställde.

2010-09-16 @ 14:44:17
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: Evis

Sofia: Det var just det: individuella lösningar, detär det hon inte får utan ett stenhårt regelverk som inte ens tar hänsyn till beprövad vetenskap utan bestämmer att man är frisk direkt efter en njurtransplantation, oavsett vad läkare och forskning säger.

Och ser man till det stora mönstret så är det ju så att om man har beställt från regeringens sida att ett visst antal personer ska bort från sjukskrivning/sjukersättning så kan man anpassa sig efter de individuella förutsättningarna utan måste kicka ut folk som är sjuka. De fick vad de beställde.

2010-09-16 @ 14:44:33
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: Elisa

Minns när det här bara var ett förslag och att jag tänkte att det här kommer inte att funka för människor med långdragna eller kroniska sjukdomar. Det var min första, spontana reaktion. Och sedan står folk och kliar sig i huvudet och säger sig inte förstå alls att det blivit som det blivit, för det hade man ju inte tänkt sig... Jag undrar om man ens tänkt alls, eftersom jag inte tycker att det var speciellt svårt att komma fram till det i förskott.

2010-09-16 @ 16:22:54
Postat av: Annaa M

Tycker det är lite skrämmande att Alliansens propaganda har varit så effektiv att stenhårt regelverk kan tolkas som "individuella lösningar" så som Sofia gör.Jag har också ett fall på nära håll där en person genomgått en misslyckad operation knäoperation. Hon kan idag knappt gå med kryckor, har fruktansvärd värk, enda möjligheten är en ny operation men hennes sjukdagar är snart slut. Det var så man inte heller trodde det skulle bli; att det inte räcker för sjukskrivning att ha genomgått en komplicerad operation som kräver lång rehabilitering. Man ska i princip direkt från uppvaket till jobbet/arbetsförmedlingen. Eller stå utan försörjning. För gissa vad hennes arbetsgivare säger om att ha tillbaka henne på jobbet som undersköterska i äldrevården!

2010-09-16 @ 17:25:28
URL: http://annaama.wordpress.com
Postat av: Anonym

Sofia Brandon: Du är inte så lite hjärntvättad. Självklart borde du väl kunna se att din mammas lösning inte är en universiell lösning på ett problem, utan en individuell lösning? Varje lösning torde då vara formad så att individen står i centrum och inte ett regelverk. Jag begriper inte hur du kan resonera så urbota dumt och stelbent?Konstigt är att Alliansens anhängare inte verkar kunna tänka varken empatiskt eller klarsynt. Fast lika dras väl till lika?

2010-09-16 @ 18:55:43
Postat av: frktjatlund

Upprörande är bara förnamnet. Min ena syster är snart utförsäkrad och tvingas förmodligen gå i pension i förtid. Men då får hon hela 9000 att leva på i månaden.

2010-09-16 @ 21:33:12
URL: http://frktjatlund.wordpress.com
Postat av: Annaa M

Såg ni Alliansens mycket lama försvar när de här frågorna togs upp i kvällens partiledarutfrågning? Göran Hägglund blandade bort korten medan de andra partiledarna stod med smått hängande huvuden. INGEN hade något försvar att komma med. Skam!

2010-09-17 @ 00:09:43
URL: http://annaama.wordpress.com
Postat av: joanna

ja fy fan.

2010-09-17 @ 21:15:42
URL: http://vackrakladerochannat.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0