Inspiration

Mer 1940-tal och mer klänningar lär det bli. Den här bilden, som inspirerar mig just nu, är från en Sears & Roebuck-katalog från 1943 och kommer från den trevliga bloggen New Vintage Lady.

Omlottöppningen visar att den är tänkt som hemmaklänning, men det är klart att man idag kan ha den även ute bland folk.

Kommentarer
Postat av: /Mylla

Snygg! Men jag tycker att den modellen är snyggast på smala kvinnokroppar, tur att det fins en massa andra modeller för oss mer kurviga ;-)

2010-09-30 @ 00:14:14
URL: http://myllaskreativa.blogspot.com/
Postat av: Evis

Jag gillar omlott på min kurviga kropp, men bara om mönstret är anpassat efter den, annars ser det förstås hemskt ut eftersom det blir för stor i midjan om det passar över byst och höfter.

2010-09-30 @ 08:38:55
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: Sara

Hur kommer det sig att de där hemmaklänningarna så ofta är omlott? Den enda funktions-relaterade anledningen jag kan komma på är att det ska bli enklare att amma. Kan det vara det, eller är det bara ett exempel på att något kommer att signalera en viss kategori?

2010-09-30 @ 12:01:01
Postat av: Evis

Antingen är de omlott eller knäppta hela vägen fram,och idén är att du ska kunna ta dem på dig utan hjälp av tjänstefolk. De dyker upp som ett nytt plagg och en ny kategori under 1910-talet och syns på allvar ett par decennier senare, kopplat både till en växande lägre medelklass och det sk. "hembiträdesproblemet", dvs att unga kvinnor valde att arbeta i fabrik istället för i andras hem. Valmöjligheterna för denna kategori arbetare gjorde ju också att lönerna steg (på det mest upprörande sätt enligt överklassen) så att det blev för dyrt för många som tidigare haft tjänstefolk att fortsätta med det.

2010-09-30 @ 12:29:49
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: /Mylla

Jo, du har rätt det kan vara snyggt.. men då får jag nästan sy själ eftersom jag är så pass felbyggd ;-) (mina bröst sitter för högt på överkroppen, som dessutom är rätt lång..)

2010-09-30 @ 13:55:32
URL: http://myllaskreativa.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0