Mera strumpor; från Malmö Mekaniska Tricotfabrik

Eftersom man inte kan prova nylonstrumporna innan man köper dem och den enda storlek som (vanligen) anges är fotstorleken köpte jag tolv olika (eller mer korrekt: jag köpte tio och fick två på köpet) par strumpor när jag var på Vintagebutiken igår. Sen provade jag alla och tog kort på dem på tillsammans med förpackningen, för att komma ihåg vilka som passade bäst om jag vill beställa flera. Några var korta, vilket är ett vanligt problem när det gäller gamla, och för den delen, gammaldags, strumpor. Flera passade dock väldigt bra.

För att mina omdömen om strumporna ska ha någon som helst betydelse för den som läser det här så behöver ni ju veta hur stora mina ben är. Jag har storlek 39 i skor, mitt innerbensmått är 75 cm. Fotleden är strax under 22 cm och vaden är 42 cm där den är som bredast och låren är 60 cm i omkrets på bredaste stället. Korta och kurviga ben alltså. Bredd "äter" förstås en del av stretchutrymmet, så om du har smalare ben så blir strumporna längre på dig och tvärtom.

Jag börjar med en hög från Malmö Mekaniska Tricotfabrik. Alla formsydda i ganska oelastisk nylon och med söm bak. Foten är förstärkt. Storlekarna varierar från 9-10, som alltså är skostorlekar. Ibland anges längd och då är det 86-88 eller däromkring.

Silva Doublé 20 denier (2x10, vilket innebär att tråden är 10 denier tunn, men att strumpan är dubbelstickad).


Går till halva låret på mig och funkar därför med strumphållare även om jag hade önskat att de var lite längre. Kommer förmodligen att bli lite stretchigare efter att jag handtvättat dem med sköljmedel, som New Vintage Lady rekommenderar.

Silva Eversafe Lyx 15 denier i färgen Cymbal


Mycket trevlig ljusbrun färg och skirt tunna. Något korta, men inte för korta.

Silva Special, promenadkvalitet i 30 denier i färgen Mazurka


I kortaste laget, men möjligen är storlek 10 1/2 längre, det här är 9 1/2. Trevlig lite rosabeige mörkare färg. Jag hoppas att jag kan få dem att funka.

Silva Parant Lyx 20 denier i färgen Piccola


Lagom långa och allmänt trevliga, även dessa i en lite rosabeige färg.

Silva Regatta - för fest och dans. 15 denier (2 x 7 1/2)



Tillräckligt långa i storlek 10 1/2, jag kommer nog att köpa flera om de finns.

Lady Silva Crepe Nylon 2 x 30 denier



Rejält tjocka, och till skillnad från de andra i matt crepenylon. Nästan i kortaste laget, men säkert utmärkta om du har smalare ben. Jag hoppas på att jag kan våtsträcka dem så att de blir lite längre.

Och här är en bild från själva fabriken, som jag snott från Malmö stads hemsida där de skriver om fabriken.



Kommentarer
Postat av: Katarina

Vet du ungefär när de är tillverkade?

2010-07-15 @ 13:59:18
URL: http://katarinaknits.wordpress.com
Postat av: Evis

Mest 60-tal skulle jag tro, men några av de äldre förpackningarna kan vara 50-tal.

2010-07-15 @ 14:01:18
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: Sara

Tack för påminnelsen om benlängd. Jag var lite sugen i går på dem jag såg på Myrorna, men när jag läste det här kom jag ihåg hur dumt korta strumpor alltid är till mina ben. Även moderna strumpor, alltså.



Hur mäter man innerbenlängd? Häl till ljumske eller?

2010-07-15 @ 15:25:45
Postat av: Evis

Japp, häl till gren.

2010-07-15 @ 15:32:09
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: Anna | Mormor hade stil

ber att få tacka för denna föredömliga recension!

2010-07-15 @ 21:43:19
URL: http://www.mormorhadestil.se
Postat av: Annaa M

Ointresserad av strumpor, as you know, men svag för gamla fabriker, kul att läsa om MMT. Sorgligt med alla gamla fina märken som gått i graven. Katja of Sweden var ju bara så stort. Jag ägde när jag var 15 ett par helt underbara Katjaskor, åh vad jag skulle vilja ha dem nu! Men inte nylonstrumporna jag bar till, inte gördeln dom fästes vid...

2010-07-16 @ 11:12:15
URL: http://annaama.wordpress.com
Postat av: Evis

Ja, jag tyckte att det var beklämmande hur lite information jag kunde hitta om MMT på nätet. Ännu värre var det med Libra, där allt man kunde hitta var att Pia Degermarks pappa ägde det.

2010-07-16 @ 14:28:29
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: Annaa M

Kolla på det här filmklippet! mms://217.114.81.31/KF/kfbibl/film/Vinetta_355_512.wmv



Där får man veta det ofattbara, att 1970 40 procent av alla strumpbyxor som såldes i Sverige såldes i någon typ av konsumbutik! Den stolta strumpfabriken i Östersund gick det utför med sedan. Jag var med om att skildra ett desperat försök att hitta en ny marknad, små strumpor som skulle träs över nyplanterade granplantor för att hålla snytbaggarna borta.



Jag gillar framförallt bilderna på slutet av filmen.

2010-07-16 @ 15:16:32
URL: http://annaama.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0