En klänningsrecension

Nu är det enligt våra stora kedjor dags för sommarklänningar och eftersom det är en stor 50-talsretrovåg just nu så hittar man det hos flera, t ex H&M och KappAhl. Hos H&M bara hos något enstaka plagg, medan KappAhl satsar på lite 50-tal/tidigt 60-tal i sin serie Vintage stories.
Jag har ju redan skrivit om den här klänningen från H&M:Nå, idag fick jag tillfälle att prova den, i storlek 44 (jag är en storlek 46-48 om man ser till måtten) och det var väl si och så. Det var inget problem at tkomma i den; den har smock över hela ryggen, men det var något som inte stämde. Förutom att brösten nästan inte fick plats och kuporna inte passade. Det är sådant jag räknar med eftersom jag har F-kupa och konfektionsstandard, som jag så ofta påpekat, är B-kupa. Nej, det var något liksom sladdrigt över hela klänningen: tyget var tunt som till en blus och saknade stadga och resårtrådarna i smocken kändes liksom för lösa, så att den blev för stor i midjan. Kanske hade en mindre storlek passat bättre där, men då hade ju bysten fått ännu mindre plats. En besvikelse alltså. Den kan säkert vara söt på någonmed storlek 36-42 och B-kupa, men passar inte oss större.

Sen provade jag två klänningar på KappAhl, båda i storlek 44 (den största som fanns), nämligen de här:


Klänningen i Chambray satt bra i storleken, men precis som i H&M-klänningen var alltför lite av den storleken byst, om man säger så, kuporna såg lite fåniga ut när bara en del av brösten var i. Den blommiga klänningen var den utan tvekan mest välgjorda och det gladde mig dessutom att jag knappt kom i den - korrekta storlekar gläder mig nämligen alltid. Hade den funnits i storlek 46 i butiken hade jag mycket väl kunnat köpa den om jag inte varit rätt pank. Den är i ett trevligt bomullstyg och har en skärning som är smickrande för kvinnor med byst. Den enda anmärkningen är att jag undrar varför i hela världen man fodrar en klänning i tunn bomull som fastnar i allt - jag trodde att man fodrade klänningar och kjolar bland annat för att de inte skulle fastna i strumpbyxorna. Fodret var också väldigt smalt, vilket kan ställa till det om man, mot all förmodan, har bredare rumpa än vad jag har.

Klänningen som jag egentligen ville ha från KappAhls kollektion var den här, som tydligen är slut i butik överallt.
Kommentarer
Postat av: Annaa M

Att just klänning nummer fyra är slut kan nog bero på att den har en skärning som fungerar på fler figurtyper och åldrar. Om klänning ett har du rätt att det är dålig kvalitet och kass skärning. En tillfällighetsklänning som passar bäst i små storlekar på standardkroppar. Gäller förmodligen tvåan och trean också.Om man ska tala i väldigt generella termer så är det väl speciellt för den tid vi lever i precis nu, att många av oss har en föreställning om att alla kläder ska finnas till och passa alla. Tänker på rabaldret om Lindex kollektion i vintras som bara fanns i "små storlekar". Utan att kolla hur kläderna såg ut triggades debattörer igång. Jag tror den föreställningen är väldigt svensk och 2000-tal. Att t ex i år ska alla kunna ha den här typen av klänningar, oberoende av figur, storlek, ålder. Jag menar att klänning nummer tre har en skärning som kanske är gynnsam för vissa kvinnor med byst, förutsatt att de inte har diafragma och/eller bred midja. Men för många andra är de mer eller mindre katastrofer. Om man bara går till mina flickor, 19 och snart 21, så finns det inte en chans att någon avskärning skulle hamna rätt på Mellan, bysten skulle klämmas in alternativt tippa över åt olika håll. Äldsta skulle lätt få på sig alla klänningarna men se ut som om hon klätt ut sig i en för stor småflicksklänning. Hennes stil är det riktigt smala och kroppsnära.Min mamma fyllde 40 1957. Hon hade då redan ungefär den kropp som jag har nu, fast några kilo upp. Jag tror aldrig det slog henne att hon skulle ha klänningar med böljande rynkade kjolar, smal midja, snålt liv och breda skärp även om tidens mode påbjöd det. Hon hade "solklänningar" med rynkade kjolar, det var allt. Kläderna hon lät sy upp hos sömmerska såg helt annorlunda ut.Jag säger inte att det var bättre med ålderskategoriserandet som var starkare då. Att "fruar" skulle ha "frukläder". Men jag skulle önska ett bredare urval i konfektionen. Inte å ena sidan "säsongsmodet" som är tänkt för unga smala kroppar och stilar och faktiskt sällan funkar i storlekar över 40 och den andra de fyrkantiga tidlösa schabraken.I något modereportage på TV för ett tag sedan kritiserades "damtrenden" som ett par stora internationella designers lanserat i sina senaste kollektioner. Kritiken gick ut på det lätt schizofrena i att å ena sidan tala om att satsa på damen å andra sidan visa alla kläderna på 15-åringar i storlek zero.Ett antal lite ostrukturerade tankar.Jag är övertygad om att det inte finns en enda klänning för mig i butikerna och letar inte heller efter någon, som tur är...

2010-04-21 @ 10:53:09
URL: http://annaama.wordpress.com
Postat av: Evis

Jag tror nog att Mellans byst skulle få plats utmärkt i trean, det gjorde ju nästan min, och det var främst revbenen som var problemet. Sen om hon skulle vilja ha en sådan är ju en annan sak.

2010-04-21 @ 11:05:53
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: Evis

Glömde: Den prickiga hade nog i alla fall inte passat min figur - omlott är förödande om det finns för lite utrymme för bysten och kjolar som bara är lite utställda brukar ge för lite utrymme till mina höfter.

Men jag hade ju velat prova.

2010-04-21 @ 11:20:27
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: Annika

Jag provade trean, men upplevde den som alldeles för empireskuren på mig. Jag såg helt enkelt gravid ut. Det parat med att urringningen var alldeles för djup på mig så...nej, tyvärr inte. Hade det där stycket vid midjan varit bredare hade det nog gått däremot.Det här empiremodet som funnits nu i...tio år? står mig upp i halsen. Jag kan inte ha empireskurna kläder, det "gömmer" inte ett uns tjockhet utan gör bara att man ser bredare ut, och är generellt oerhört osmickrande. Alternativet verkar vara kroppsnära fodral, något som inte passar sig i alla situationer. Fram för fler modeller!

2010-04-21 @ 11:25:33
Postat av: Evis

Skulle gissa på fem-sex år - allt är Chloes fel, modehuset alltså. Jag är också jäkligt trött. Det var lite kul när det kom, men sen när det bara fortsatte och fortsatte...

2010-04-21 @ 11:29:17
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: Annaa M

Delar Annikas uppfattning om trean, den är en av de många klänningar i år som låtsas ha en midejavskärning men i själva verket bara är lite lägre empireskärning. Just det är nog det värsta av allt, midjorna som hamnat flera centimeter för högt upp. Och visst, empireskärningar döljer inget alls, de får bara både magar och bröst att sticka ut ännu mer. Liten byst, absolut platt mage men gärna breda höfter, det är figuren för empire!Att jag menar att den prickiga förmodligen passar på fler för den slätare och mer figurnära skärningen. Men förstås är omlottskärningar alltid vanskliga. Att den här ser något högre ut beror förstås på att byst saknas på bilden.

2010-04-21 @ 13:30:09
Postat av: Anna Eleonor

Åh! Intressant1 Som vanligt när du skriver om kläder, storlekar och modeller. Jag provade de två från Kappahl jag med. Den blå trodde jag var "min" modell så jag tog den storlek jag tänkte passade mig. Den var för stor i överdelen så jag provade storleken under. Och då hamnade kuporna mitt på brösten helt plöstligt. Gillade mönstret.Nu tänker jag: kanske kan jag sy en modell som den blå....Den blommiga: jag tänkte precis som Annika: hade mitten partiet varit lite längre så midjan synts hade den varit fin, men nu såg det ut som jag hade på mig en barnklänning. Skumt.

2010-04-21 @ 13:35:39
URL: http://antagligenanna.blogspot.com/
Postat av: malliss

Jag har också provat 2:an och 3:an den var helt klart felsydd/konstruerat. Så sned i bysten är jag inte, men en sida glipade och den andra stramade. Inte nog med att midjan satt på revbenen förståss.Men tvåan satt trot eller ej som den skulle! Jag blev nästan chockad efter tre illasittande klänningar.Synd bara att alla bomullstyger var så sladdriga och billiga.

2010-04-21 @ 17:11:08
URL: http://malliss.blogg.se/
Postat av: B-M

Har också spanat efter den röda, men slut slut. Ja emiremodet är trist, jag hör till dom som har breda axlar bred bringa och ser mestadels inte klok i modeller som inte går in i midjan och "smalar av" siluetten....

2010-04-21 @ 18:23:59
Postat av: Annika

@Anna Eleonor

Ha! Jag tänkte verkligen exakt samma sak när jag provade den! Det såg ut som en barnklänning på mig. Plus att jag såg gravid ut. :) Inte min favoritlook.

2010-04-22 @ 13:49:17
Postat av: Lina

Jag var sugen på den blommiga från kappahl men blev besviken på färgen. Det står klart och tydligt att den skall vara beige men jag tyckte den var mer grådassig.

2010-04-22 @ 23:17:17
URL: http://linafie.blogg.se/
Postat av: Evis

Lina: Det var för att den var grå som jag gillade den, beige är inte min färg.

2010-04-23 @ 07:59:54
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: Grima

Idag fick jag ett samtal från en av mina vänner som bad mig om hjälp med att sy en klänning, hon hade sett en så snygg på KappAhl, men den var alldeles för liten... just det, det var den prickiga röda. Den verkar vara populär. :-)Det skall bli jättekul att försöka sy något liknande, men jag har absolut ingen erfarenher av att sy modernt eller 50-tals retro. Har du något tips på var man skaffar sig mönster? Har de stora mönster tillverkarna retromönster, eller skall jag köpa ett äkta 50-talsmönster över nätet? Hjälp skulle uppskattas!

2010-04-24 @ 15:10:02
Postat av: Mia

Ville bara tipsa om att alla tre klänningarna finns på KappAhl på A6 center i storlek 46. Åtminstone i förmiddags när jag var där och kikade. Däremot var storlek 36 och 38 i stort sett slut.

2010-04-27 @ 16:44:48
URL: http://exanimomia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0