Yrkesskada

En diskussion på Annaas blogg fick mig att inse hur påverkad jag är av mitt yrke, historiker, och mitt forskningsområde: kläder och mode under äldre tid. Jag kan helt enkelt inte låta bli att se långa och stora linjer och det betyder att det allt som oftast inte är samma sak man talar om när man talar med folk om en företeelse; där de har ett fem- eller tioårsperspektiv har man själv 300-500 års utveckling i bakhuvudet och åtminstone 50 år mer aktivt i tankarna. Det gäller för övrigt inte bara kläder utan jag kan rätt vad det är säga saker som: "Här kan man ju se en parallell med t ex den protestantiska ortodoxin i Sverige under 1600-talet", eller något annat som gör att man framstår som högst märklig i det normala sociala livet.
Bäst är förstås när man behandlar rätt esoteriska fakta som något som "alla" vet; som följande citat från mig i ett samtal med en väninna: "Det vet ju alla att stora bröst inte blir inne förrän 1800-talet slut".
För det mesta vet jag när jag är fånig.


Just nu spelas: Lavern Baker: "Jim Dandy"


Kommentarer
Postat av: JAANA

Haha vilken arbetsskada :D Men allmänbildning är ju nice ;)

2009-02-16 @ 18:39:09
URL: http://jaanas.blogg.se/
Postat av: Marthe

Jepp. En av topografene sent på 1700tallet skrev for eksempel at norske kvinner var så stygge, fordi de hadde "tykke bryster"

2009-02-16 @ 22:53:03
URL: http://snusmumriken.wordpress.com
Postat av: Älvan

skrattar Ja, det är en yrkesskada. Men å andra sidan har vi alla sådana.

2009-02-17 @ 08:21:41
URL: http://aelvan.blogspot.com
Postat av: Evis

Marthe: Tack för den, kan man få en hänvisning sen? Du har ju min mejl.2009-02-17 @ 08:56:56
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: Marthe

Jepp, nå har jeg den:Hans Jakob Wille: Beskrivelse over Sillejords Præstegjeld i Øvre-Tellemarken i Norge, 1786.Man finner «meget faa smukke Fruentimmer, da de fleste have store, grove, uproportionerte Ansigter, tykke Bryster, store Hænder og Fødder, og brede Hofter. Den Kunst at behage, er dem for det meste ubekiendt; med derimod ere de desto mer hærdede mod Kulde, strænge Arbeider og Strabatser. Adskillige kan endog løbe paa Ski, og have Kiæmpekræfter til at brydes med Mandfolkene, og overvinde dem.»

2009-02-17 @ 15:07:04
URL: http://snusmumriken.wordpress.com
Postat av: escodobe

Förlåt att jag använder dig som frågeplank, men jag har grubblat över en sak.

Med tanke på din ridkjol, om jag förstått det hela rätt så var damsadel kanske mest en relativt sen engelskt påfund. Jag antar att damer i den mån de red förr måste ha ridit tvärs över - vad red de i? Tänker både på sverige och tex Usa. I kjol? Men då måste den vara vid och lång nog och var det praktiskt som vardagskjol? Långbyxor?

2009-02-17 @ 17:51:31
URL: http://diamondsnrust.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0