Tre böcker om "vintagestickning"

Vintagstickning, dvs att sticka efter gamla mönster har något av en boom nu. Det är förstås den allmänna stickvågen som kombineras med ett stort intresse för äldre mode – så till den grad att riktiga subkulturer knutna till specifika perioder under 1900-talet har uppstått i västvärlden. Detta leder till en marknad för böcker i ämnet, även om vi väl ännu inte kan säga att det finns ett överflöd av dem; på svenska finns t ex i nuläget två: Stickat och virkat – vintage på svenska och Klassisk stickning. Av dessa två är den senare absolut den bästa, om det är stickning efter originalmodeller man är ute efter. Stickat och virkat – vintage på svenska, som säger sig innehålla beskrivningar till modeller från 40-, 50- och 60-talen bygger nämligen inte på mönster från den tiden utan är modeller inspirerade av äldre stil gjorda av designern Birgitta Forslund. Vissa söta plagg finns, men genomgående är de gjorda i för grova garner och stickor, i förhållande till hur de äldre modellerna och är därtill alldeles för lösa i passformen. Faktum är att utan de snyggt stylade fotona skulle vintagekänslan i många fall saknas helt. Sen är ju jag personligen inte så intresserad av en virkad bikini, en virkad ”Chaneldräkt” eller en stickad slips, men det finns en del snygga jumprar. Personligen tycker jag dock inte att den är värd pengarna.


Vill man ha något mer autentiskt, men ändå ha beskrivningen på svenska, är det Lise-Lotte Lystrups Klassisk stickning som gäller. Här har originalmönster använts genomgående, men beskrivningarna har gjorts så att de även finns i större storlekar och man tipsar om nu förekommande garner. Även här verkar garnerna ibland något tjocka jämfört med de originalbilder som återges, men generellt sett får vi här den äkta varan, med några mindre förenklingar och förändringar ibland. Jag har tänkt att mitt första stickprojekt på ett par decennier ska bli en jumper härifrån. Det här är en bok som jag skulle kunna tänka mig att äga, men eftersom den finns på bibliotek så behöver jag ju inte köpa den.


Den bästa boken jag hittills hittat är dock den engelska A stitch in time som gavs ut första gången 1972, men nyligen kommit i ny upplaga. Precis som i Klassisk stickning återges originalmönstren och det är en rolig samling mönster på framför allt jumprar och koftor från 1920, 30, och 40-talen som vi får tillgång till, i allt 60 stycken. Nackdelen med A stitch in time är förstås att beskrivningarna är på engelska samt att garnerna inte går att få tag i här. Med hjälp av Blåva Anna som är en mycket erfaren stickare som ofta använder sig av engelska mönster och även gör sina egna kommer det dock nog att gå bra. I vilket fall så planerar jag att köpa ett eget exemplar av A stitch in time, så att jag inte behöver sno Annas systers.



Bland annat har jag siktat in mig på denna underbara 30-talsskapelse. Som fick min att skrika ”Gah!” när han såg den.


Kommentarer
Postat av: ullisar

ehum. blir lite gaah härifrån också faktiskt... ;) fast det är mest färgen. modellen är okej. fräck. galen. men färgen... gah!

2009-04-19 @ 02:24:38
URL: http://ullrika.se
Postat av: Evis

Jag gillar färgen jättemycket också, inte bara modellen, men det är inte alls säkert att det blir den när jag väl börjar sticka.

2009-04-19 @ 08:35:30
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: Malin

Och hur ser kappan ut som man har ovanpå denna top, tro? :-)

2009-04-19 @ 09:55:58
URL: http://malinbloggen.blogspot.com
Postat av: Evis

Det går nog att vika ner puffärmarna, men jag tror inte man har kappa över så ofta, den är så tjock och av yllegarn att den nog räcker som enda plagg under vår och höst.

2009-04-19 @ 10:05:47
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: Annaa M

Tycker även detta plagg ser lite för tjockt ut. Och som endaplagg förstår jag inte. Den tid på året då det är läge att vara utomhus utan ytterplagg är väl den för varm att bära inomhus?



Jag har sett den där stickat och virkat, vintage och förvånats över de grova garnerna. Gissar att designern fått för sig att få orkar sticka i riktigt tunna garner. Men som sagt för det ska bli så äkta som möjligt, så bör ju garnerna vara tunna. Det blir bara klunsigt med för tjockt garn.

2009-04-19 @ 17:10:19
URL: http://annaama.wordpress.com
Postat av: Evis

Fast den här är av originalbilderna att döma i samma tjocklek, det är generellt så i "A stitch in time", som i princip handlar om rekonstruktion. När den ska bäras är inte heller så svårt att lista ut om man betänker att vi talar om engelskt 30-tal och tänker på inomhustemperaturerna där.

2009-04-19 @ 17:27:48
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: Annaa M

Ha ha, mina väldigt färska erfarenheter säger mig att det inte är nån större skillnad på inomhustemperaturerna idag i de där länderna! Men i Sverige är det ju lite skillnad. Utom t ex hemma hos oss då. Fast så varmt har sällan någon det i England ändå.

2009-04-19 @ 19:04:48
URL: http://annaama.wordpress.com
Postat av: mallis

Måste nog spana in utbudet här på biblan...

Tröjan ser ut som ett kul projekt, drar en hel del garn gissar jag?

2009-04-19 @ 19:45:50
URL: http://malliss.blogg.se/
Postat av: sofie

Tack för en mycket bra hemsida. Har hjälpt mig mycket med mitt skolarbete om modehistoria!

2009-04-20 @ 12:26:22
URL: http://sofiestyle.blogspot.com
Postat av: Lena

den där boken vill jag ocksá gärna ha. även om jag säkert inte har tillräckligt med tálamod för tunna garner =)

2009-04-20 @ 22:55:21
URL: http://froekenlila.blogspot.com
Postat av: ingela

Precis som något direkt från Star Trek ;)



Med tunnare garn skulle nog inte puffärmarna stå ut sådär utan förstärkning...

2009-04-21 @ 01:09:41
URL: http://ingelasmobil.blogg.se/
Postat av: Evis

Ingeal: Det var många som tänkte Star Trek. Den har stickade axelvaddar i också, men man misstänker ju att den i princip står för sig själv.

2009-04-21 @ 08:12:32
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: Katarina

Jag kan rekommendera Sarah Dallas "Vintage Knits" också. Hon har utgått ifrån originalmönster, men gjort modifieringar i storlekar och anpassat till garner som finns nu. Stilmässing är de också lite anpassat till nutid, men inte jättemycket. Och så är det väldigt fina bilder.

2009-05-12 @ 11:21:35
URL: http://katarinaknits.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0