Faktakoll kanske?

Det är svårt när man inte kan, men man kanske ska kolla sina fakta innan man skriver - eller är det som Arne Anka sa om att tänka innan man talar: att torka sig innan man skitit?
Ida Pyk och Nina Johansson har en liten artikel i Sofis mode om TV som påverkat modet och lyckas i vanlig ordning när det gäller modets historia längre än till ifjol med att få med ett antal lätt kollade fel:

1. Det står att skådespelerskan Emma Peel spelade rollen Diana Riggs i brittiska kultserien The Avengers. Eller så var det kanske tvärtom? Just det: John Steed och Mrs Peel hette hjältarna.

2. Det påstås att serien Star Trek påverkade inspirerade Pierre Cardin till hans "Cosmoskollektion" från 1967. Även om det tidsmässigt är möjligt, efter som Star Trek började sändas 1966, är det inte troligt. Star Trek var inte någon succé och hotades av nedläggning efter första säsongen. Det var bara en brevkampanj av hängivna fans (ett av de första exemplen på detta i TVs historia) som gjorde att den leva vidare. Sannolikheten att den franske modeskaparen Pierre Cardin ens hört talas om den innan han började på sin kollektion är mikroskopisk; inget i hans biografi tyder på att han var ett hängivet fan amerikansk sci-fi. Istället var både han och andra modeskapare influerade både av nya material och den nya rymdålder man såg ligga framför sig i och med den påbörjade erövringen av rymden.

3. Nä, Beatles populariserade inte en frisyr som påminde om en ankstjärt, de hade slutat med skinnjackor och quiffs när de slog igenom. Herregud har människan aldrig sett en bild på Beatles? Vad det har med TV att göra vet jag inte.

Den delen av artikeln som går från Dallas och framåt är betydligt bättre, även om om man kanske ska ifrågasätta om vissa TV-serier skapade mode eller reflekterade ett redan existerande mode.
Alltså, jag begär inte att folk ska kunna saker om kultserier som jag råkar tycka är bra, men skriver man om mode ska man veta något om det och en enkel faktakoll skadar inte oavsett vad man skriver om. Det skulle kanske till och med räcka att fråga någon född innan 1980, eller kanske till och med innan 1950? Men det kanske inte finns några sådana på redaktionen?

Kommentarer
Postat av: rania

skön blogg ;)

2008-05-02 @ 14:14:43
URL: http://ranias.blogg.se
Postat av: nicole

hur ska man klippa i plaggen? bara förstöra dom eller måste man kunna sy? haha kramar!

2008-05-02 @ 14:14:43
URL: http://nicoliis.blogg.se
Postat av: Evis

Nicole: Annaa och Ingela säger i sina kommentarer till förra inlägget att man inte behöver sicksacka kanterna på t-shirts och sweatshirts, men jag är lite nervöst lagd när det gäller sådant så jag gjorde det ändå. Vävda tyger beöver man sicksacka och/eller fålla för att de inte ska rispa upp sig.

2008-05-02 @ 14:50:08
URL: http://omstil.blogg.se
Postat av: Stina

mmm, det här visar ju verkligen att man inte ska tro allt man läser. även om det är på sveriges största nyhetssajt. jag tänkte inte alls på sånt här när jag läste artikeln..

2008-05-02 @ 15:22:17
URL: http://contaqt.blogg.se
Postat av: Malin

"...brevkampanj av hängivna fans..."
Den brevkampanjen startades och drevs av kvinnan jag bodde hos i LA 2006. Det däremot är ett festligt sammanträffande. :D
http://en.wikipedia.org/wiki/Bjo_Trimble

2008-05-03 @ 00:19:33
Postat av: Evis

Mycket roligt sammanträffande.

2008-05-03 @ 07:39:37
URL: http://omstil.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0