Vippkjolen

Ingen som läser modereportage kan väl ha missat att en av våras stora grejer spås bli den sk. vippkjolen (för en gångs skull tycker jag förresten att de har hittat på ett bra namn). Vad som är en vippkjol råder det förstås lite delade meningar om: alla möjliga kortare kjolar kallas ibland för det, men själva arketypen är nog MiuMius variant:

image458
Bild från www.expressen.se

Och nu ber jag er titta ordentligt: Den är bara ett rakt tygstycke hoprynkat med resår i en dragsko! Jag vet inte vad kjolen kostar, men nog kan man begära lite mer från ett stort modehus? Ett så stelt tyg som bara dras ihop med dragsko kommer att få allas midja att se jättetjock och klumpig ut. Resårmidja ska användas med försiktighet och då bara i tunnare mjuka tyger och när det inte är för stor vidd som ska rynkas ihop. Då står inte kjolen ut förstås.
Ska man göra en vippkjol i stelt tyg, som MiuMius är det bättre att vecka den in mot en linning, eller, om man absolut vill ha den rynkad, att rynka den mot en liten besparing.

Själv ska jag idag sy en knäkort kjol som är veckad mot en övre del i bomullstrikå; jag är nämligen mycket förtjust i korta vida kjolar. Så, bortsett från mina invändningar mot just delar av konstruktionen i MiuMius vippkjol, så är det här en trend jag mottar med öppna armar. Jag tvivlar dock på att den kommer att slå igenom stort, väldigt många kvinnor är tveksamma till den eftersom den får höfterna att se bredare ut. Som tur är det ju så nufötiden att det alltid finns många olika stilar samtidigt, så om man inte gillar kort vippig kjol finns det hur många andra kjoltyper som helst.

Kommentarer
Postat av: Inga M

Av alla underliga saker som finns lagrat i vårt hus så finns just en vippig kjol från Gaultier (kanske fel stavning). Borde nog lägga ut den på bloggen om det är mode just nu. Jag lovar att jag aldrig har burit den eller ens ägt den. Dottern fick den av en modemedveten och penningstark dam i Tyskland när hon passade dottern i huset en period. Det är en kort kjol utan rynk, sydd i vackraste sidentyg, fodrad och med något inlägg nertill som gör att den vippar i alla fall fast den inte är tillverkad i tjockt tyg. Asch detta lät väl skumt men jag kan inte förklara det bättre. Snygg är den i alla fall, svart bottenfärg med rött och grönt på.

2008-01-06 @ 11:07:26
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Evis

Låter jättesnyggt. En utställd kjol kan ju också vippa, både om den är i stelt tyg eller om den har något styvare i fållen.

2008-01-06 @ 11:14:36
URL: http://omstil.blogg.se
Postat av: DONNASANDRA

Tycker väldigt mycket om vippiga kjolar!

2008-01-06 @ 11:43:56
URL: http://donnasandra.blogg.se
Postat av: Annaa M

Om man nu ska prata stil så är väl korta vippiga kjolar något av det första man ska se upp med när man öht börjar fundera över om ålder sätter några gränser. Just kombinationen kort och vipp symboliserar för mig väldigt tydligt ungdom. Knappast något kräver mer av ben än kort vipp heller, stor skillnad mot en kort rak kjol, själva vippet drar blickarna till kjolfållen och det nedanför. Så här blir det inte av, hi hi. Det skulle allt se ut! Och jag tvivlar nog på det breda genomslaget i åldrar över 25.

Men angående modellen så är det ju stor skillnad i hur smidig en kjol med resårmidja och en med dragsko är. Man kan rynka ihop mycket vidd i kanaler med resårband medan som du säger dragsko i grövre tyg har tydliga begränsningar - bilden visar ju tydligt en. Jag har, trots min obefintliga midja, flera kjolar med mer eller mindre resårrynk i midjan och det funkar alldeles utmärkt. Men jag stoppar å andra sidan inte ned något innanför linningen. Det skulle allt se ut också!

2008-01-06 @ 12:48:15
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: Evis

Annaa: Jo resår är ju som sagt helt okej i rätt tyg, och gärna med flera kanaler.
Och
vad det gäller längden håller jag också med; själv håller jag mig gärna precis ovanför knäskålen på "korta" kjolar och de undantag som finns är _inte_ vidaa och vippiga utan smala och raka.

2008-01-06 @ 13:05:40
URL: http://omstil.blogg.se
Postat av: Fredricas modeblogg

I love it! Korta kjolar i alla dess former och speciellt denna varianten. Men som du skrev, så får den lätt höfterna att se större ut. Så rätt kroppsform krävs nog...

2008-01-08 @ 16:18:10
URL: http://fredriiica.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0