Päls

Det är extremt mycket päls i höstvisningarna i år. Skinn också, men framför allt päls, även om inte alla går loss totalt som Jean-Paul Gaultier:

image698
Bilder: style.com

De ensembler han visade som inte hade päls på sig i någon form kunde räknas på ena handens fingrar, men så verkar modejournalisterna också tycka att det blev lite för mycket. Jag kan bara hålla med.
Men päls är stort även hos de flesta andra modeskapare och jag känner mig lite tveksam. Jag älskar päls, det är gosigt och fluffigt och allt sån't och min entusiasm för att klappa på fårskinn när jag är på Gotland är närmast ohejdbar,  men jag tycker att i form av kläder (moderna, inte historiska) ser det antingen överklasstantigt eller tacky ut. Eller båda.
Andra modebloggare spår att en av höstens stora trender blir pälsvästen, ni vet den där som folk hade ovanpå sin poplinkappa för en tjugo år sen - jag hoppas verkligen inte det; ur en rent personlig, estetisk synvinkel: jag vill inte behöva se det på var och varannan människa.


Kommentarer
Postat av: Free Fashion Pia

Päls är svårt! Det är ju ett "naturmaterial" som är varmt, skönt och extravagant men de etiska aspekterna går ju inte att blunda för.
Som detaljer på ett plagg tycker jag det är ok, men personligen så går det lika bra med fuskpäls i såna fall....knepigt det där.

2008-02-27 @ 11:09:32
URL: http://freefashionblogg.blogspot.com/
Postat av: Evis

Så länge jag äter kött känner jag att jag inte kan sätta mig på några höga hästar när det gäller de etiska aspekterna med päls - i alla fall inte fårskinn och kanin. Jag har ju också skinnskor, om än inte så många.

2008-02-27 @ 11:24:05
URL: http://omstil.blogg.se
Postat av: Free Fashion Pia

De djur du nämnde nu är ju djur som vi i alla tider "använt" både kött och skinn ifrån, de flesta av oss (även om inte alla äter kött) har väl både skor och väskor av skinn. Jag tänkte närmast på djur som föds upp på pälsfarmar, det känns mer som ett känsligt kapitel.
Päls från utrotningshotade exotiska djur förekommer väl guschelov inte längre....får man hoppas.

2008-02-27 @ 11:51:39
URL: http://freefashionblogg.blogspot.com/
Postat av: Annaa M

Vad naturligtvis inte uppmärksammades av Elin Kling under Oscarsgalan var att det förekom päls här och där redan nu. Framförallt var det en spektakulär klänning med en jättebred bräm av rödräv upptill som syntes i bild flera gånger.

Vi glömde ju att titta på min päls när du var här! Du måste komma tillbaka.

2008-02-27 @ 12:01:03
URL: http://www.annaamattsson.blogg.se
Postat av: Evis

Klart jag ska. Jag blev ju inte ens riktigt bakfull; det måste väl vara ett gott tecken?

2008-02-27 @ 12:06:18
URL: http://omstil.blogg.se
Postat av: Evis

Räv har jag heller inga invändningar emot, så länge inte rävskabben härjar behöver rävbeståndet hållas efter så de inte skadar beståndet av annat vilt, får och katter.

2008-02-27 @ 12:08:34
URL: http://omstil.blogg.se
Postat av: Maritha

Jag är som bekant nästan militant motståndare till päls taget från djur jag inte äter. Att små söta kaniner blir handväskor har jag med andra ord inga större problem med men det är svårt att veta vad det faktiskt är för skinn (många gånger är kaninskinn katt) så jag låter bli. Det går utmärkt att använda fuskpäls i mina ögon. Rävpäls är lite knepigt. Jag är fullkomligt medveten om vad rävskabb åstakommer för skador men efter ett besök hos en ingift släkting och hans "troférum" fick jag avsmak för livet när det gäller rävpälsar.

2008-02-27 @ 12:18:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0