Mer om de plågade fåren

Min gamla internetbekant Maggie, ursprungligen från Sverige, nu bosatt i Nya Zeeland sedan väldigt länge kom till min hjälp med mer kunskap om sk. mulesing, som det kallas när man tar bort en del av skinnet på baken på merinofår. Så här skrev hon i en kommentar till mitt förra inlägg (jag har fixat ä, ö och å):

"Det är bara merino, pga att deras skinn är mera skrynkligt. För mer information, kolla ordet "mulesing" på t.ex. wikipedia. Det ska göras på lamm, det är illegalt att göra det på fåren, och generellt sett görs det samtidigt som de märks, vaccineras, och får svansarna klippta. Det gör sakert ont, alltihop, men om man har sett flystrike (fluglarvsangreppen, min anmärkning) så får man ont i magen. Allvar.
Det finns inte realistiska alternativ ännu - det jobbas mycket på det - och det är definitivt inget alternativ att låta fåren gå med flystrike. Därmed inte sagt att de inte kunde bedöva också... Men faktiskt är inte alla australiensiska bönder grymma per definition. En del farmare använder nu smärtstillande, men andra är emot det, bla för att det i sig utsätter lammet för risk men mest för kostnaden tror jag.
Här i NZ finns det en ackrediteringsprocess för att de som utför dådet ska vara skickliga och humana. Dock är detta mest ett australiensiskt problem - de som varit där vet hur mycket flugor de har.
Sen ar det ju ganska "roligt" att Aftonbladet och Kalla Fakta verkar intimera att det helt plötsligt är deras förtjänst att detta uppmärksammats. Det är över ett år sedan mulesing blev en story runt om världen, och den australiensiska ullindustrin har gjort stora förändringar sedan dess. Men det är klart att det vore inte lika självviktigt då..."

Tänk, verkligheten är alltid mer komplicerad än kvällstidningarna och Kalla Fakta vill göra gällande. Det hade man ju aldrig kunnat tro. (OBS! Sarkasm)


Just nu spelas: Editors: "An end has a start" från An end has a startKommentarer
Postat av: Maritha

Det förvånar mig inte att Kalla fakta "glömde" att det finns mer att säga, de gör de alltid och Aftonbladet skulle kunna skriva vad som helst bara de får sälja.

2008-02-25 @ 11:40:52
Postat av: maggie

jag skulle onskat att de visade en bild pa flystrike som balans. Skulle vara intressant att hora ramaskriet over att far fick ga runt med stora oppna kottsar som kryllar med fluglarver - som ater faren levande...

Det ar ocksa vart att komma ihag att PETA, som framforallt drivit detta, ar en organisation som forutsatter vegetarianism.

2008-02-25 @ 19:53:08
Postat av: Strumpstickan

Bra att några har börjat med smärtstillande i alla fall...

2008-02-26 @ 14:33:44
URL: http://intestickbloggen.blogspot.com/
Postat av: Evis

Precis. Det kan man ju verkligen begära, men som sagt: världen är ibland lite mer komplicerad än den först verkar.

2008-02-26 @ 14:53:40
URL: http://omstil.blogg.se
Postat av: Staffan V

Men om det bara är merino och mest ett australiensiskt problem, varför ha merino i Asutralien?

2008-02-26 @ 22:16:34
URL: http://blogg.interface1.net
Postat av: maggie

Staffan: darfor att resten av varlden alskar merino... det ar jattesvart att hitta merinotyger i Australien, nastan allt exporteras. Och moderna merino far ar framavlade i australien och nya zealand; rasen kommer ursprungligen fran spanien dock.

2008-02-27 @ 02:17:12
Postat av: Evis

Marknadsekonomi alltså.

2008-02-27 @ 09:33:47
URL: http://omstil.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0