Vad _jag_ gillar

Jag tycker det är lite fånigt när man läser modebloggar och kvällstidningarnas modesidor och folk skriver att "de här var de bästa kollektionerna. Det måste väl ändå vara en smaksak? Dessutom kan man ju vara ute efter lite olika saker: Sofia tittar ofta på det konstnärliga, andra kan se vilka som verkar kunna sälja bäst/slå igenom även i konfektionen och själv går jag på vad jag skulle vilja ha på mig själv.

OK, inget av det passar mig rent storleksmässigt och en hel del skulle inte passa ens om det fanns i min storlek, eftersom det finns modeller som passar mindre bra när man är dels timglasformad (22-25 cm skillnad mellan byst och höft å ena sidan och midja å den andra), dels har lång överkropp och korta ben; men kläder och stilar jag tycker är snygga helt enkelt. Ofta finns det då en referens till 30-40- och 50-talets mode, men det behöver inte vara så; jag är inte helt insnöad på vintagestil.

I alla fall här är designers jag gillade vid vår/sommarvisningarna:

John Galliano -Jag har hittills inte sett en Gallianokollektion jag inte gillat: Fantastiska material, mycket välgjorda detaljer och gärna referenser till äldre 1900-talsmode. Höstkollektionen 07 var superb, men vår/sommar 08 är verkligen inte illa heller.

Alexander McQueen - Retro, vackert skuret, vackra material och rutor. Och grått och rött på underbara sätt. Till skillnad från vad det gäller John Galliano är jag inte lika förtjust i allt McQueen gör; hösten 07 lämnade mig rätt likgiltig; för hårt och för svart, medan höstkollektionen 06 i mitt tycke var fantastisk.

Luella - Inte lika underbar, men rätt mycket lättare att inspireras av till vardags. Som jag skrev i mitt förra inlägg: inspiration från punk och 1950-tal - hur kan det gå fel?

I alla fall, man kan se att jag inte är så edgy direkt; jag tyckte till exemepel att de framlyfta och haussade blommiga klänningarna i Balenciagas vårvisning var direkt gräsliga: alldeles för stela former som dessutom framhävde modellernas magerhet på ett sätt som fick dem att se ut som pinngubbar.


Men det är alltså vad jag tycker, experterna fastnade uppenbarligen främst för i mitt tycke rätt tråkiga, "avskalade och rena" kollektioner i vitt, beige och svart. Som vanligt i Sverige alltså.

/Eva

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0