Jisses! Jag har börjat raka benen!

Det senaste året har jag börjat raka benen utan rimlig anledning. Rimlig anledning var för mig förr den sortens sociala tillställning som krävde ljusa tunna strumpbyxor: barndop, konfirmationer etc. på sommarhalvåret. På vintern hade man tjockare strumpbyxor som håren inte syns igenom. Eller i alla fall inte så mycket. Men nu rakar jag dem säkert varannan vecka, utan några speciella planer.
Jag tror att det är ett tecken på att jag blivit medelålders. Min kollega D tror att det är en del av den allmänna utseendehetsen i samhället. Hon kun de också upplysa om att det blivit oerhört vanligt att all kroppsbehåring avlägsnas. Hon går på gym och tränar, så hon vet sånt. Själv går jag bara på vattengympa för reumatiker och där är vi för gamla för att falla för trycket av ett hårlöst ideal.

Men det är intressant att just kvinnlig kroppsbehåring är så hemskt laddat. I Evas kalender från 1951 står bland annat följande: "En kvinna borde aldrig få förekomma med annat än en slät och fin armhåla." Bilden som illustrerar detta har texten: "naturligt välvårdad med släta armhålor och ben vågar denna flicka hoppa ur underkläderna och i den avslöjande bikinin".


image115

Naturligt var det ja.
Kvinnor är bara naturligt vackra när de inte längre är naturliga. I ett av sommarens nummer av Vecko-revyn, som jag läste på jobbet idag svarar den manlige "samlevnadsexperten"? en flicka som är bekymrad över att hennes kille absolut vill att hon ska ta bort könsbehåringen att han själv ju är "hårfobiker", så personligen tycker han ju mindre dess bättre. Sen säger han lite menlöst, efter att ha etablerat det som ett fullt rimligt krav från en mans sida att han flickvän ska ta raka underlivet, att de förstås ska diskutera det. Istället för att säga: "Accepterar han inte att kvinnor är människor, med kroppsbehåring, svett och andra mänskliga drag kan han flyga och fara.?"

Så egentligen borde jag väl sluta, men jag tycker det ser fult ut med långa, grova hårstrån under tunna strumpbyxor. Och det är i alla fall inte min man som bett mig om det, jag tror faktiskt att han tycker det är lite fånigt.

/Eva

Kommentarer
Postat av: Annaa M

Här finns mycket att säga. Det sprids ju en modern myt nu bland unga tjejer om att det är ohygieniskt med både könsbehåring och hår under armarna, att hår orsakar svampinfektioner och allt möjligt annat. I själva verket är det ju precis tvärtom, framförallt könshåret skyddar.

Själv har jag aldrig rakat benen, har aldrig ställts inför problemet eftersom det räckt att plocka bort de enstaka hårstråna med pincett. Behåringen minskar ju med åren för de flesta av oss så numera kan jag rycka bort håren under armarna också om jag vill, det är inte ens särskilt smärtsamt. Tidigare tidigare klippte jag undan det värsta. Men ska erkännas att jag bär linne betydligt oftare nu än när jag var yngre.

Har en bekant strax under 30 som inte rakar armarna men däremot ofta bär linne, året om. Jag tror det är en viktig princip hos henne att inte göra det, min äldsta dotter tycker det är klart provocerande.

2007-11-26 @ 20:57:04
Postat av: Maritha

Jag rakar mina ben för jag har bara fläckar med behåring. Det ser fruktansvärt löjligt ut med tussar av hår lite här och där på benen, fördelen är att jag inte behöver raka så ofta och noga :) Armhålorna brukar också få sig en omgång av sambons rakhyvel när jag ändå är igång men mitt intimhår får vara i fred, tack så mycke. Jag har blivit anklagad för att inte älska min sambo eftersom jag inte rakar mitt underliv men han är inte pedofil så han ser inte hår som ett problem. (Det där med pedofil är direktciterat från honnom personligen har jag ingen aning om det är ett pedofilmode eller inte).

2007-11-26 @ 21:15:33
Postat av: Annaa M

Maritha; tror inte det finns några pedofilmoden! Men väl en del andra ideal
och drömmar bland män, oberoende av läggning. När jag höll på med sex&samlevnadsprojekt för många år sedan var det en väldigt vanlig fråga från unga tjejer 15-17 "Min (jämnåriga) pojkvän vill att jag ska raka mig där nere, måste jag verkligen det!"

2007-11-26 @ 22:36:30
Postat av: Rutan

Men... vilka är naturligt hårlösa? Jo just barn. Varför vill män att kvinnor ska se ut som barn? Pröva själva, om ni inte gjort det (det växer ut). Man känner sig utlämnad, barnslig, tillgänglig. Klart att det finns en manlig tanke bakom den önskan, omvandlad till en hygienfråga, som flickorna sväljer, särskilt i känsliga tonår.

2007-11-26 @ 23:12:24
URL: http://rutan.blogg.se
Postat av: Evis

Jag kommer ihåg att de enda gång jag testade detta
så tyckte jag först att jag inte såg normal ut; det var ju över ett decennium sen jag hade sett ut så där. Mne det var inte det värsta, för det hårlösa varar ju bara några dagar och sen ser det ut som svinborst. Och kliar.

2007-11-27 @ 06:56:19
URL: http://omstil.blogg.se
Postat av: Monika

Själv hade jag en period av grubbel för några år sedan, över om jag som rättänkande feminist 'borde' raka benen. Kom fram till att det var mindre jobbigt att raka benen och våga ha shorts och kjol på sommaren än att låta dem vara håriga och gå och tänka på hur fula mina ben var. Sedan tycker jag inte, som en del av mina väninnor, att det är ofräscht med hår på kroppen, bara att det är snyggare med släta ben (i alla fall på mig som är ovanligt hårig).

2007-11-27 @ 07:02:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0