Trendrapport för våren och sommaren 08

Ciff, Copenhagen International Fashion Fair, lämnar verje år ut två trendrapporter, en för vår-sommar och en för höst - vinter. I vanlig ordning är höstmodet roligast - vår/sommarmodet är nästan alltid extremt förutsägbart: Lite blommigt, lite safari eller segling, en massa blekt linne och lite hippie-boho. Och ungefär så blir det enligt danskarna även nästa år:
De identifierar fyra olika "linjer" i vår/sommar-modet:
Easy delight
som är "ungt, lite bohemiskt och okonventionellt." Inte så mycket hippie dock utan mer stora t-shirts, leggings, gympaskor och en hel del etniska mönster. Mer 80-tal än 70-tal alltså.

Classic twist som för mig ser ut som mer 80-tal: stora toppar över leggings, sportskor, vida byxor med bälte i midjan; men även en återkomst för 90-talets gräsliga högklackade gympaskor. Stora, påsiga shorts över leggings visar de också och lite marint influerade färgval.

Urban nomad kallar de en stil och hänger där på ett populärt koncept, vilket uppmärksammats i två böcker det senaste året: technomads eller neonomads, ett toppskikt av framgångsrika människor som på grund av sina arbeten reser så mycket att de valt att inte ha någon fast boplats och att bygga upp hela sin sociala samvaro via nätet. Den stilen kombinerar enligt Ciff "mjukhet, lätthet, välmående, funktionalitet och futurism". Jag vet inte hur det är med futurismen men det är här vi hittar det blekta och oblekta linnet och en del av safarininfluenserna. Mycket jutevävskänsla, byxor som slutar mitt på vaden, men även stora, långa oversize byxor , vadlånga kjolar och parkas utan ärmar. Inga färger.

Slutligen kommer den trendlinje till vilken mitt hopp står: Global Poetry. Inte för att det de visar är så fantastiskt utan för att det känns nyast och har mest färg. En blandning av olika influenser och stilar där smala jeans till exmepel kan bäras med kilklacksespadriller med banden knutna ovanpå jeansen. Här finns klänningar i mättade färger och etniska mönster, likaväl som rutiga storskjortor och kavajer med uppkavlade ärmar. Just det är ju kanske en grej från 80-talet som jag känner att jag redan var färdig med, men man kan ju ändra sig.

Generellt kan man i alla fall konstatera att:
* leggingsen är kvar, liksom stuprörsjeansen
* men det finns även stora, vida 30-talsinspirerade byxor
* Överdelarna är gärna stora och oversize
* De breda bältena finns kvar, men midjan markeras mycket mindre än til exempel under hösten och det finns ofta en låg midjelinje.
* Gympaskor är grejen och det är mer 80-talets joggingskor som influerar än de rockigare converse :(

/Eva

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0