Punken må vara död

Men t-shirtarna lever!
Och som den stofil jag är kan jag inte låta bli att tänka på den tid när låtar som "White man in Hammersmith Palais" låg på topplistorna istället för saker i stil med "Boten Anna" (kanske inte den värsta låt som gjorts, men bra nära) med viss nostalgi. Själv är jag lite för ung för att verkligen ha varit med, men det blev en hel del spelningar med svenska punkband på 80-talet. Och varför inte njuta av sitt stofil-skap: stolt proklamera att "det här är min ungdoms musik och den är fortfarande bra och jag skäms inte!" Till exempel med en t-shirt.
image204
Bilder från Fifth Columns hemsida
T-shirten till vänster kan också fungera som ett historietest/konversationsstartare på vilken tillställning som helst. Jag har faktiskt inte hört talat om just detta band, men en tröja med texten "We are all prostitutes" och Margaret Thatcher på kan ju bara inte vara fel. Sen kollar man bara om folk känner igen damen på bilden.
Sen är det Iggy, jag har roliga minnen av att åka genom Värnamo med nedvevade rutor spelandes Iggy Pop på hög nivå med min vän Hasse. Mitt på dagen förstås, vi letade efter en bankomat.
X-ray Spex. Med sångerskan Poly Styrenes odödliga ord: "Some say little girls should be seen and not heard. But I say - Oh, bondage up yours!" Kaxig tpunk med kvinnlig frontfigur, kombineras med fördel med neon som en referens till deras hit The day the world turned day-glo (länk till video med låten på YouTube).
Och the Clash, vad som kan vara världens bästa band, nu och för evigt.

Alla t-shirtarna kommer från Fifth Column och som jag tidigare skrivit är de nytryck av deras egna originaldesign från den tiden det begav sig. Undantaget är den med Iggy Pop. Det finns andra coola punk, ska och reggae t-shirts hos dem också. Dessutom går en del av intäkterna till att stödja cykelprojekt i Afrika och kampanjer mot bilismens föroreningar. Gamla punkare som inte förlorat sina ideal alltså.

/Eva

Kommentarer
Postat av: Maritha

Jag är lite sugen på Thatcher-tröjan, Thatcher var lite av den store saten hemma när jag var liten, Thatcher och Reagan.
Man skulle kunna göra en svensk variant på den tröjan med en bild på vårat kungahus fast då hade det kanske funkat bättre med texten "Vi är alla socialfall".

2007-12-04 @ 13:21:28
Postat av: Freddie

Grymt. :D Pop Group (första t-shirten) är bland det bästa som kom under postpunksvågen. She is Beyond Good and Evil är bland de bästa låtarna någonsin.

http://www.youtube.com/watch?v=sL0tYowbIxE

2007-12-06 @ 16:49:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0