Mitt skamliga innehav

Angående den fula fuskpälsen för några inlägg sedan. Jag äger alltså en päls. En alldeles äkta vargpäls från tidigt 80-tal. Köpt i Sverige i pälsbutik men så vitt jag minns av kanadensiskt ursprung. Minns vagt lappen med Kanada och coyote. Som jag förstås borde ha sparat.

Jag vill inte äga min päls eftersom jag inte kan gå ut i den. Det är så illa att även om jag här skriver hundra gånger att jag inte använder min päls, inte kommer att ta den på mig igen, inte tycker den är särskilt klädsam på mig och två hundra andra saker så kommer jag ändå att få hatkommentarer som handlar om att jag borde dö för att sona mitt brott. Jag tycker det hatet är obehagligt för det är så besinningslöst. Därför visar jag bara en liten bild.

  Jag har spekulanter på min päls som jag säljer billigt. Men de vågar inte köpa eftersom varg är utrotningshotad. Trots att pälsen som sagt är 25 år gammal och såldes helt legalt.

Vet någon vad som gäller? Frågade på Stadsmissionen som säljer pälsar men bara av icke utrotningshotade djur (2 000 spänn för en sliten rödrävsjacka! Vansinnigt!) pga just regelsystemet jag frågade om.

Plagget finns. Jag bär det inte. Men är det inte lite slösaktigt att det hellre ska gå i soporna än användas???


Annaa/


Kommentarer
Postat av: Lena

Om det är coyote (Canis latrans), så är de inte utrotningshotade, och därför helt ok att både sälja och köpa. Är det varg (Canis lupus), så finns de på CITES A-lista som starkt utrotningshotad, och med köp- och försäljningsförbud. Men, om föremålet är tillverkat innan CITES kom i bruk (för Sveriges del 1975), så är det undantaget från förbudet. Men då krävs det ju att det finns kvitto eller liknande, som kan bekräfta tidpunkten.

(http://www.sjv.se/amnesomraden/djurveterinar/cites)

2007-12-28 @ 14:55:48
Postat av: Evis

Det är ju det; vem sparar kvitton sen början av 80-talet? Det är man ju inte skyldig till i något annat sammanhang.

2007-12-28 @ 15:08:02
URL: http://omstil.blogg.se
Postat av: Annaa M

Fantastiskt att det funkar att få experthjälp så här enkelt. Ja, jag är övertygad om att det är en coyote, alltså en prärievarg. Problemet är att det är väldigt fina skinn och för en lekman oerhört svårt att se skillnad på denna och en vanlig varg. Och som Evis säger, man spar ju inte kvitton. Även om jag hade det kvar väldigt länge.

2007-12-28 @ 18:44:42
URL: http://www.omstil.blogg.se
Postat av: Lena

Jag tycker du ska ta och prata med en pälshandlare, gärna en som är gammal i branschen. De kanske kan identifiera skinnet åt dig.

Här har du förresten en söt prärievarg:
http://dailycoyote.blogspot.com/

2007-12-29 @ 00:15:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0