Antracit

Antracit är en bergart med hög kolhalt. Det används också som benämning på en mörkt grå färg och stavas alltså med c. Det är stavning jag inte sett på någon butiks hemsida ännu. Den vanligaste stavningen är med z: "antrazit", den hittar du bland annat på minni.se, butiken där jag och Annaa ska köpa coola skor. De garderar sig dock med att även använda stavningen "antrasit" på andra ställen. Det är den näst vanligaste stavningen som även den återfinns på många sidor. Nu i kväll hittade jag ännu en variant, på Lindex hemsida: nämligen "anthrasite".

Ingen av dessa felstavningar beror, som i fallet "cashmere", på att man tagit över en engelsk stavning utan att överhuvudtaget tänka, på engelska heter det nämligen "anthracite".

Jag förundras ibland över att folk som jobbar på reklambyråer fick gå ut skolan med (förmodat) godkänt i svenska. Och även om de inte kan stava så finns det ju ordböcker, till och med på nätet.

/Eva

Kommentarer
Postat av: Annaa M

Jag får alltid en känsla av att de som hittar på nya stavningar gör det för att liksom göra ordet lite märkvärdigare. Ungefär som folk som lägger på ett extra a på slutet i Anna eller så.

2007-12-25 @ 23:21:06
URL: http://www.omstil.blogg.se
Postat av: Evis

*fniss*

2007-12-25 @ 23:24:18
URL: http://omstil.blogg.se
Postat av: donnasandra

Ja det är tråkigt att det ska finnas så mycket engelska överallt, när det ändå finns ord och stavningar även på svenska. Jag stör mig fortfarande på NK:s "Limiterad upplaga", eftersom jag tycker att det ska vara ordet begränsad istället :-P Inte helt fel kanske, men ändå...

2007-12-26 @ 00:13:13
URL: http://donnasandra.blogg.se
Postat av: Evis

Åjo, visst har du rätt att störa dig; det gör nämligen jag också ;)

2007-12-26 @ 00:20:33
URL: http://omstil.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0