Åldersfascism

Eftersom inte alla läser kommentarerna tycket jag att det var lämpligt att återge denna i ett eget inlägg. Det är från någon som kallar sig Sandra, men som inte har en egen blogg (eller i alla fall inte visar den):


Ett tips från mig är att inte försöka se ut som en 16 åring på din stil. Försök istället klä dig som någon i din ålder. I mina ögon ser det bara ut som att du försöker se cool och hipp ut, men inte lyckas. Ett tips till vad du skulle kunna ha på dig är ett par tajta mörkblå jeans och ett vitt ribbat linne. Varför folk vänder sig om och snackar bakom din rygg på stan är nog för att de tycker att du ser rolig ut, inte för att du klär dig snyggt. Om man klär sig snyggt lägger folk inte direkt märke till en, då flyter man in. Så är det i alla fall i Stockholm. Men ha det bra ändå, och försök ändra dina försök till en egen och orginell stil, tro mig du misslyckas.

Och här är Annaas svar:
Sandra; hi hi, ha ha, ho ho... jag förstår din poäng, fast den är förfärligt trist, men vem har sagt att Evis vill flyta in? Om du följt vår blogg så borde du sett att en av våra huvudpoänger är just den mot normen som säger vad man ska ha och inte ha vid en viss ålder.

Och här är mitt:
Precis som Annaa säger. Jag har absolut inget emot att folk pratar; fast det gör de inte, ett gäng människor som observerar mina strumpbyxor är inte lika med att folk talar bakom min rygg.
Och jag har absolut inget intresse av att flyta in, kanske i synnerhet inte i Stockholm, svenskor klär sig i allmänhet hemskt tråkigt. Det är faktiskt hemskt underhålllande att du uppmanar _någon_ att sluta försöka ha en originell stil.

Vita ribbade linnen blir det inga heller, ribbat töjer ut på sig på ett hemskt oklädsamt sätt om man har stor byst, men det vet du kanske inte?

Och, som sagt, åldersfascism är vi emot.


Det är intressant hur hon lyckas få inlägget om att några personer tittade och kommenterade mina strumpbyxor till att folk i allamänhet vänder sig om och pratar bakom min rygg när jag är på stan. Jag ser föga extrem ut med kappa och basker på vill jag säga. Men även om jag hade sett extrem ut hade det väl inte gjort något om folk hade tycket att jag såg rolig ut?
Jag tror att den här Sandra både är extremt rädd för att sticka ut och för att bli gammal; just det här att kräva att äldre kvinnor ska "hålla sig på mattan" brukar tyda på det. Äldre och äldre förresten; jag är jämngammal med Gwen Stefani! Inte för att det hade spelat någon roll om jag hade varit jämngammal med Anna Piaggi istället. Det är en intressant tanke hos vissa yngre kvinnor att man bara ska få ha nöje av kläder i ungefär 20 år: mellan 15 och 35, och sen ska klä sig på ett sätt som är praktiskt, förnuftigt och inte väcker uppmärksamhet.

Nä, Sandra, jag kommer inte att ge upp min "originella" stil; jag gillar den och kläder är alldeles för roligt för att man ska ge upp det för halva livet.

/Eva


Kommentarer
Postat av: B-M

Varje gång jag besöker Stockholm reagerar jag över hur LIKA folk ser ut. Alla klär sig på exakt samma sätt, hur trist är inte det!

Älskar din blogg och gillar din stil, vi är ungefär lika gamla tror jag. Och du har så rätt, mode är för roligt för att man skulle vilja ge upp det för halva livet. Åldersrasism och viktfascism, vik hädan!!!!

2007-12-30 @ 11:50:10
Postat av: Maritha

Nu är ju jag inte riktigt lika gammal som Eva (jag tror det skiljer ca 8 år eller något liknande ;)) men jag väcker också uppmärksamhet när jag går på stan i lila och rödrandiga over knee-strumpor för att inte tala om vad min kompis Linda gör när hon har röd och svartrandiga strumpor med trasiga nätstrumpor över. Min tatuering och mitt nässmycke lyffter även det på ett par ögonbryn men vem fan bryr sig? Vill jag se ut som en gammal tant gör jag det och vill jag se ut som en övervintrad svartrockare från -89 så gör jag det.
Att jag sedan kombinerar mina 32år med att vara lättare att hoppa över än att springa runt gör bara modepolisen mer upprörd för det vet väll alla att om man har över storlek 44 så ska man endast klä sig i beiga tält.

2007-12-30 @ 12:00:28
Postat av: Elisa

"Om man klär sig snyggt lägger folk inte direkt märke till en, då flyter man in."

Intressant. Som stockholmare kan jag ju då hålla med om att man inte lägger märke till de tjejer som klär sig snyggt- när de klär sig inom normen. Visst, de är hela, rena och prydliga, men så enormt tråkiga att man glömt dem innan man tittat bort. Och varför skulle det vara idealt att flyta in?

Däremot blir jag alltid glad av att se en kvinna som uppenbarligen har lagt ned kreativitet i sin klädsel, oavsett ålder eller om det är kläder som jag skulle vilja ha.

Men så är ju jag jämngammal med Evis och skulle gärna bära stora delar av hennes garderob, så vad vet jag. ;-)

2007-12-30 @ 17:17:54
Postat av: Lottis

Jättehärlig blogg! Vem vill smälta in? Jag vet att jag gör det lite för mycket men jag tar upp kampen nu och "vägrar smälta in i mängden"

Tack för givande blogg!

2010-05-12 @ 15:04:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0