Modehistorisk skatt i Borås

I fredags trotsade jag min förkylning och begav mig till Borås och Textilmuseet för att träffa Marie-Louise Johansson och titta lite på samlingarna och diskutera ett projekt om (svenskt) vintagemode som vi ska försöka få till skott. Jag tycker nämligen att det saknas en bok om 40-50-talsmode (och tidigt 60-tal) på svenska och vi har en idé om en bok som både presenterar en del av museets fantastiska samlingar, skriver om mode under perioden ifråga (min del av jobbet, modehistoria är ju mitt yrkesområde) och även innehåller mönster baserade på riktiga kläder från perioden. Så fort jag blivit frisk (och fixat ett par andra jobbgrejer) ska jag börja kolla efter finansiärer och förlag - men visst låter det som en potentiell storsäljare? Materialet är fantastiskt, Marie-Louise kan massor om dem, jag kan modet och kan sätta in det i sitt svenska sammanhang och vi har en mönsterkonstruktör. Tidsmässigt ligger det ju helt rätt: det finns ett jätteintresse för den här periodens mode och en bok av den här typen finns inte på svenska (inte på engelska heller vad jag vet).

I vilket fall så var vi ner i mgasinen och tittade på kläder från Bröderna Magnusson, en finare konfektionsfirma från 1936 till slutet av 1960-talet. Vilket material! Vilka detaljer! Och så härligt att verkligen se och känna på väl daterade kläder i högsta mode från perioden.

Jag tog lite kassa foton för egen dokumentation och inspiration, här är en underbar liten blus från 1950-talet:


1950-talskappan som jag skulle dö för. Bakifrån:


Och en förtjusande hängsleklänning och blus med bälte som matchar blusen. Från 1940-talet.


Dåliga foton som sagt - och i synnerhet visar de ju inte vidden av kjolarna, något som särskilt drabbar mina foton av 50-talsklänningar som var tänkta att bäras med stärkta underkjolar eller tyllunderkjol.

Men kläderna är fantastiska!

Kommentarer
Postat av: Anna | Mormor hade stil

Var förhandsbeställer man boken? :-) Vill ha!

2012-05-28 @ 13:11:48
URL: http://www.mormorhadestil.se
Postat av: Lena (fröken_lila)

jag tycker faktiskt att ni kan pröva att fá till en del av finansieringen av boken genom ngn slags crowdfunding, typ kickstarter eller dylikt. om ni kan fá ett par av de större bloggarna att stödja det sá tror jag att det kan bli en kul grej. framförallt om man utnyttjar kickstarter som en slags "förhandsbeställningssida" där man, om man lovar ge en viss summa som motsvarar vad boken ungefär kommer att kosta i butik fár boken när den väl är klar, eller att man, om man inte har sá mycket pengar att ge, kan fá ett nedladdningsbart symönster ur boken osv.

2012-05-28 @ 14:38:25
URL: http://froekenlila.blogspot.com
Postat av: Evis

Det är en möjlighet förstås, det tänkte jag inte på. Men det är så ohyggligt jobbigt att sköta distributionen av böcker själv (jag minns det från när folk köpte min avhandling av mig) att jag nog ska testa andra vägar. En väninna tillika forskare påminde mig om att hon ju har ett förlag. I vilket fall måste vi se till att det blir av, för det är en så bra idé!

2012-05-28 @ 16:14:16
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: Olivia

Wow vad kul! Hoppas verkligen det går vägen, tycker också det fattas böcker om den tidens mode på svenska :) Vad roligt att få gå igenom de där kläderna. Jag är mäkta avundsjuk! :)

2012-05-28 @ 22:40:26
URL: http://www.retroolivia.com
Postat av: Evis

Nu ska vi bara få till det då ...

2012-05-29 @ 07:43:56
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: Isis

Ja, skriv den! Jag tycker att den behövs i alla fall!

2012-05-29 @ 08:52:25
URL: http://fortieswardrobe.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0