Jag funderar på 8e mars

Idag funderar jag på (vad jag tror är) den ganska nya traditionen att gratulera kvinnor och ge dem blommor på 8e mars. Jag hade i alla fall inte hört talas om det förrän för några år sen, när jag läste om det i en tidning. Men det kan ju också vara så att jag växte upp i fel social krets, arbetarklass på landet är liksom inte det trendkänsligaste. Väl i Göteborg och på universitetet umgicks jag sen med folk som inte skulle komma på idén att göra om 8e mars till någon slags variant på Mors dag, så jag kan lätt ha missat det.
Men jag tror i alla fall att det som mer utbrett fenomen i Sverige inte har mer än en tio-femton år på nacken. Och jag tror att det, både här, och i de länder i öst där seden att uppvakta kvinnor på 8e mars är äldre handlar om att  oskadliggöra 8e mars som en dag när vi uppmärksammar orättvisorna mellan könen och att inordna den i ett patriarkalt heteronormativt system där kvinnor ska vara glada för att de får blommor istället för att kräva lika lön för lika arbete.

Strejkande beklädnadsarbetare i New York för hundra år sen

Detta innebär förstås inte att jag tror att varje enskild man som ger blommor till en kvinna gör det med baktanken att hålla henne på mattan, jag tror att folk i allmänheet vill vara snälla. Men förutom det uppenbara kommersiella intresset att göra om Internationella kvinnodagen till en slags Mors dag eller Alla hjärtans dag så är det naturligtvis mycket bekvämare för etablissemangete om kvinnor ägnar 8e mars (och alla andra dagar) åt att vänta på blombuketter än åt att ifrågasätta ekonomiska orättvisor, tala om mäns våld mot kvinnor eller kräva rätt till preventivmedel.

Ett bra blogginlägg om samma sak hittar ni här.

Kommentarer
Postat av: frktjatlund

Jag har varken hört någon som fått eller gett något den 8 mars med hänvisning till Internationella kvinnodagen. Förrän i år. Då hade en av Makens arbetskamrater köpt en blomsterkvast till den enda kvinnliga medarbetaren. Skumt, tänkte jag när jag hörde om det.

2012-03-11 @ 17:24:34
URL: http://frktjatlund.wordpress.com
Postat av: Annika

Ja! Tack!

Höll på att gå i taket när en bekant på fb tyckte att hon föredrar handlingar framför diskussioner om alla orättvisor som drabbar kvinnor, just på kvinnodagen. Handlingen hon föredrog? Att få en blomma.

Hennes resonemang? "Det gjorde i alla fall minst en kvinna glad, vilket diskussioner inte gör". Tjenare.

2012-03-13 @ 23:04:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0